Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dimitri Medvedev prevede sfârșitul ONU: Ar putea avea sorta Ligii Națiunilor

Publicat

in

Soarta Națiunilor Unite ar putea ajunge la fel ca cea a predecesorului său, Liga Națiunilor, dacă puterile membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU vor fi „încălcate”, a avertizat șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit TASS.

NATIONAL

Deezer dezvăluie: 10% din muzica livrată zilnic este generată de AI

Publicat

in

Una din zece piese livrate pe Deezer este zgomot sau un cântec fals generat de inteligenţa artificială (AI), a declarat vineri platforma muzicală, precizând că a creat un „instrument de ultimă generaţie” pentru a le detecta, conform news.ro.

„Aproximativ 10.000 de piese generate în întregime de inteligenţa artificială sunt livrate pe platformă în fiecare zi, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din conţinutul zilnic livrat”, a precizat Deezer într-un comunicat.

Concurentul lui Spotify, numărul unu mondial în streaming muzical, a ajuns la această concluzie după un an de implementare a unei tehnologii concepute in-house pentru a ‘detecta în mod specific conţinutul generat de AI’.

Provocarea pentru Deezer este de a remunera mai bine artiştii prin eliminarea conţinutului nedorit. Persoanele care îl publică online, fără a fi muzicieni, pot pretinde remuneraţie, în timp ce doar conturile de utilizator create artificial îl ascultă.

„Inteligenţa artificială continuă să perturbe ecosistemul muzical din ce în ce mai mult, cu o cantitate tot mai mare de conţinut AI”, a subliniat directorul general al grupului, Alexis Lanternier, citat în comunicat.

„În viitor, intenţionăm să dezvoltăm un sistem de etichetare pentru conţinutul generat complet de AI şi să îl excludem din recomandările algoritmice şi editoriale”, a adăugat el.

Deezer, care este disponibil în peste 180 de ţări, explică, de asemenea, că „îşi propune să continue dezvoltarea capacităţilor tehnologiei sale pentru a include detectarea vocilor generate de falsuri”, adică imitaţii nedetectabile de urechea umană.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Străinii au rămas uimiți de autostrăzile din România: Rolul important pe care îl are UE

Publicat

in

În ultimii ani, infrastructura rutieră din România a suferit îmbunătățiri semnificative, iar în 2024, aproape 200 de kilometri de autostradă au fost inaugurați, stabilind un record anual pentru țară.

Aceste noi autostrăzi au schimbat considerabil harta rutieră a României, în special cu deschiderea unor secțiuni din Autostrada Moldovei, iar acest progres a atras atenția pozitivă din partea multor occidentali, conform Adevărul.ro.

content-image

Deși mulți români continuă să critice starea generală a infrastructurii, perspectiva străinilor, mai ales pe platforme ca Reddit, este mult mai favorabilă. În acest context, Uniunea Europeană joacă un rol major, furnizând fonduri esențiale pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi din România, iar acest lucru este privit ca un „cadou din cer” de către cetățeni din alte țări.

De exemplu, o utilizatoare din Croația menționează că, deși în țara sa nu există o promovare largă a investițiilor europene în infrastructură, în România acest lucru este evident, iar impactul finanțării UE nu poate fi trecut cu vederea.

În ciuda progreselor recente, există încă unele sugestii din partea străinilor pentru îmbunătățirea rețelei de autostrăzi, mai ales în ceea ce privește extinderea acestora până la frontierele cu vecinii României. Mulți sunt de părere că ar fi utilă continuarea lucrărilor pentru a conecta mai bine țara cu Bulgaria și Serbia, dar și pentru a îmbunătăți legăturile cu Moldova și Ucraina. De asemenea, sunt voci care susțin că, deși autostrăzile noi sunt excelente, România ar trebui să investească și în modernizarea infrastructurii feroviare.

Pe de altă parte, se remarcă și unele critici la adresa întârzierei unor proiecte, cu unii utilizatori din alte țări întrebându-se de ce infrastructura rutieră din România a fost neglijată atât de mult înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Unii români însă, într-un ton ironic, răspund la aceste observații, făcând referire la tradiția rutieră a țării, în timp ce recunosc importanța modernizării și progresului obținut în ultimii ani.

În ansamblu, noile autostrăzi din România sunt apreciate de mulți din afacerea internațională pentru calitatea lor, fiind comparate favorabil cu cele din alte țări, cum ar fi Serbia. Totodată, mulți europeni își exprimă speranța că România va continua să îmbunătățească infrastructura, inclusiv prin alocarea unui procent mai mare din fondurile UE pentru modernizarea căilor ferate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Bursa japoneză în scădere după majorarea dobânzii la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani

Publicat

in

Bursa japoneză a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,07%, după ce Banca Japoniei a majorat dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 39.931,98 puncte, în scădere cu 26,89 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, potrivit Agerpres.

Seul – Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,85%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.536,80 puncte, în creştere cu 21,31 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

New York – Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de joi în creştere, pe fondul rezultatelor raportate de companii, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,92%, ajungând la valoarea de 44.565,07 puncte, în creştere cu 408,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a apreciat cu 0,53%, ajungând la valoarea de 6.118,71 puncte, în creştere cu 32,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 1,35%, ajungând la valoarea de 20.053,68 puncte, în creştere cu 44,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,82 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 74,62 dolari.

Londra – Bursa de la Londra a închis şedinţa de joi în creştere cu 0,23%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 8.565,20 puncte, în creştere cu 20,07 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,71 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 78,29 dolari.

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de joi în creştere cu 0,74%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 21.411,53 puncte, în creştere cu 157,26 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Paris – Bursa de la Paris a închis şedinţa de joi în creştere cu 0,70%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 7.892,61 puncte, în creştere cu 55,21 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Emil Hurezeanu, de Ziua Unirii: acţiunea diplomaţiei române a fost esenţial ancorată în promovarea intereselor naţionale

Publicat

in

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, remarcă, în mesajul său de Ziua Unirii Principatelor Române din 24 Ianuarie 1859, că „atunci, ca şi acum”, într-un „context global dificil, marcat de realitatea tragică a conflictelor, inclusiv în vecinătatea noastră apropiată, acţiunea diplomaţiei române a fost esenţial ancorată în promovarea intereselor naţionale”. Demnitarul aminteşte că „patrioţi făuritori ai României moderne” s-au format „în şcolile şi universităţile Europei”, „profund conştienţi” că „doar în cadrul naţiunilor libere ale Europei” românii puteau „atinge obiectivele unităţii, independenţei şi prosperităţii naţionale”.

„Aniversăm astăzi, 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române de la 1859, onorând memoria şi spiritul înaintaşilor care au făcut posibilă întemeierea statului naţional român şi recunoaşterea internaţională a acestuia, amintindu-ne de puterea unităţii şi acţiunii solidare a naţiunii române şi reafirmând statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spaţiul european şi euro-atlantic, promotor al dreptului internaţional, al ordinii internaţionale bazate pe reguli şi al valorilor democratice. Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă un moment reprezentativ de voinţă şi solidaritate a românilor, definind în mod fundamental intrarea noastră în modernitatea politică europeană şi orientarea spre valorile occidentale”, afirmă ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, în mesajul transmis de Ziua Unirii principatelor române, potrivit news.ro

Ministrul de Externe remarcă acţiunea „esenţial ancorată în promovarea intereselor naţionale” a diplomaţiei române, „atunci, ca şi acum, într-un context global dificil, marcat de realitatea tragică a conflictelor, inclusiv în vecinătatea noastră apropiată”.

„Înaintaşii noştri, patrioţi făuritori ai României moderne, s-au format, în marea lor majoritate, în şcolile şi universităţile Europei, la ale cărei valori umaniste şi progresiste au fost pe deplin racordaţi. Aceştia au fost profund conştienţi de faptul că doar în cadrul naţiunilor libere ale Europei românii puteau atinge obiectivele unităţii, independenţei şi prosperităţii naţionale”, afirmă Hurezeanu.

Potrivit acestuia, diplomaţia română s-a aflat atunci, la 1859, „în faţa primei mari oportunităţi de acţiune elaborată, fiind trimişi imediat reprezentanţi diplomatici români, însărcinaţi cu misiunea recunoaşterii Unirii la Constantinopol, Paris şi în alte capitale europene importante.

„Dând dovadă de moderaţie, tact şi înţelepciune, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, trimişii săi diplomatici şi oamenii politici români, în ansamblul lor, au căutat să evite gesturile intempestive, reuşind să obţină, până în toamna anului 1859, recunoaşterea dublei alegeri, chiar dacă avea un caracter excepţional, fiind valabilă exclusiv pe durata domniei lui Cuza””, subliniază Emil Hurezeanu.

Ministrul de Externe prezintă „omagiul” pentru acele personalităţi precum Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Nicolae Kretzulescu, Vasile Boerescu, Ion Ghica şi alţii, care „au contribuit decisiv la Unirea Principatelor Române şi la recunoaşterea internaţională a acesteia”.

„…cu atât mai mult cu cât istoria instituţiei noastre este intrinsec legată de actul Unirii de la 1859, secţia Afacerilor Străine fiind înfiinţată în cadrul Secretariatului de Stat. Aceasta a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni, sub denumirea iniţială de „Departamentul Trebilor Străine şi de Stat”, instituţia Ministerului Afacerilor Externe”, încheie ministrul Emil Hurezeanu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Autostrada Unirii avansează: Tronsonul Târgu Frumos-Lețcani intră în licitație

Publicat

in

Contractul pentru construcţia unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitaţie, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, conform Agerpres.

„CNIR a transmis validare la ANAP documentaţia pentru proiectarea şi execuţia tronsonului Târgu Frumos-Leţcani (28,8 km). După validarea documentaţiei, va fi stabilit termenul pentru depunerea ofertelor şi va fi publicat în SEAP anunţul pentru participarea la licitaţie. Contractul, cu o valoare maximă estimată de 5,5 miliarde lei (fără TVA), finanţat prin Programul Transport (PT) 2021-2027, prevede construcţia acestui nou tronson de autostradă în 46 de luni (10 luni pentru etapa de proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Pe traseu urmează să fie construite 19 poduri (cel mai lung dintre poduri va avea o lungime de 1130 metri), două tuneluri, două noduri rutiere (Nod Podul Iloaiei şi Nod Leţcani), două spaţii de servicii, două parcări de scurtă durată şi un Centru de Întreţinere şi Coordonare.

Un sector de patru km va funcţiona şi ca Variantă Ocolitoare a localităţii ieşene Podul Iloaiei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Amețeli, palpitații și transpirație – un medic trage un semnal de alarmă: afecțiunea ascunsă care îți poate da viața peste cap

Publicat

in

Un medic din Marea Britanie a explicat într-un videoclip pe TikTok o posibilă cauză a simptomelor nespecifice. Într-un clip scurt, Dr. Ahmed prezintă simptomele la care ar trebui să fim atenți și ce tratamente pot fi eficiente.

@dra_says Do your symptoms get worse when you stand up? Educational purposes only. #fastheartbeat #tachycardia #dizzy #potssyndrome #posturaltachycardiasyndrome #lightheaded #heartmissingabeat #heartracing #dizzyallthetime #lightheaded #nausea #sweatypalms #panicattack #anxiety #doctor #privatedoctor #privategp #potsawareness #potstreatment #potsdiagnosis ♬ original sound – Dr Ahmed

Dr. Ahmed a informat recent cei peste 300.000 de urmăritori ai săi despre POTS, sindromul de tahicardie posturală. Acesta poate sta la baza unor simptome precum amețelile și palpitațiile care apar la ridicarea în picioare.

Diagnosticarea durează adesea câteva luni

Medicul britanic a relatat despre pacienți care se confruntă cu simptome nespecifice, însă chiar și după investigații amănunțite și analize de sânge, nu se găsesc cauze evidente. Aceștia sunt apoi trimiși la specialiști, care în cele din urmă diagnostichează POTS. Totuși, acest proces poate dura luni sau chiar ani. Dr. Ahmed explică simptomele la care ar trebui să fim atenți.

Simptome: de la amețeli la probleme de memorie

Un simptom de bază al POTS este accelerarea ritmului cardiac la ridicarea în picioare. Alte semne pot include dureri în piept, amețeli, transpirație excesivă și tremurături. De asemenea, Dr. Ahmed atrage atenția asupra altor simptome persistente, cum ar fi constipația, problemele de memorie sau schimbările de culoare ale mâinilor și picioarelor.

Cauzele și tratamentele pentru POTS

„Nu știm exact ce declanșează POTS, dar, în general, sunt cunoscute traumatismele, sarcinile, infecțiile virale și operațiile mari ca factori declanșatori”, explică Dr. Ahmed. În cazul unui diagnostic, tratamentele pot include fizioterapia, beta-blocantele sau steroizii, care ajută la gestionarea simptomelor.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend