Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Diana Pungă, city manager al Bucureștiului, a demisionat: Pentru Nicușor Dan era unul dintre oamenii de bază

Publicat

in

Diana Pungă a demisionat din funcția de City Manager al Bucureștiului. Primarul general Nicușor Dan a semnat dispoziția de încetare a contractului, care va produce efecte începând cu 1 august.

„Începând cu data de 01.08.2024 încetează Contractul de Management al doamnei Pungă Diana – Administrator Public, ca urmare a acordului de voință al părților semnatare”, se arată în documentul semnat de către Nicușor Dan, conform Gândul.

Diana Pungă, unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Nicușor Dan

Diana Pungă coordona direcțiile de Cultură, Presă, Resurse Umane, o parte dintre instituțiile subordonate primăriei, Proedus, ARCUB, ASPA și DGASMB.

Diana Pungă este alături de Nicușor Dan încă de la momentul în care acesta a înființat USR. A lucrat la cabinetul de deputat al lui Nicușor Dan, iar când a câștigat Primăria Capitalei a devenit șef de cabinet.

Din anul 2021, Diana Pungă ocupa funcția de city manager al orașului București.

Loading

NATIONAL

România-Lituania. Mircea Lucescu, înaintea debutului pe teren propriu: ‘Nu mai am emoţii demult’

Publicat

in

Selecţionerul Mircea Lucescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, înaintea debutului său în actualul mandat la echipa naţională de fotbal a României pe teren propriu, cu Lituania, în Liga Naţiunilor, că nu se mai pune problema emoţiilor având în vedere experienţa sa.

“Eu nu mai am emoţii demult. Desigur, mă pot bucura, mă pot manifesta, dar emoţii de genul ăsta, nu. Preocupat pot să fiu de modul în care pregătesc echipa. Am ocazia să am la dispoziţie nişte jucători foarte receptivi. E meritul celor care i-au crescut şi i-au dus la nivelul acesta. Pentru că educaţia este cel mai greu lucru de dat jucătorilor. Dacă am oameni educaţi, pot avea şi rezultate. Jucătorii au într-adevăr emoţii, în ‘confruntarea’ aceasta cu suporterii ei simt prezenţa publicului. Şi sunt convins că şi mâine va fi la fel. Sper ca toţi suporterii să lase orice rivalitate deoparte şi să susţină echipa naţională”, a declarat Lucescu.

Tehnicianul spune că după partida cu Kosovo a fost dificil să pregătească partida cu Lituania într-un timp atât de scurt.

“E dificil să te recuperezi atât de repede, să faci un antrenament cu cei care nu au jucat şi apoi se pregătesc meciul într-o singură zi. Sunt mult mai importante discuţiile pe care le ai cu jucătorii. Zece minute mi-au fost de ajuns pentru analiza cu ei a meciului, i-am felicitat şi le-am spus ceea ce a spus Napoleon, că ‘cea mai mare primejdie este momentul victoriei’. Ei trebuie să înţeleagă lucrul ăsta, pentru că nu mai există echipe mici. Când se intră pe teren suntem 11 contra 11. Cel mai greu pentru jucători este atunci când nu joacă, dar sper ca prezenţa la echipa naţională să îi stimuleze. Mai ales în raportul pe care îl au cu mine. Sunt convins că vor şti să aprecieze prezenţa lor la echipa naţională şi efortul pe care trebuie să-l facă, nu doar pentru a fi prezenţi, ci şi eficienţi”, a completat Mircea Lucescu.

Lucescu, înainte de meciul cu Lituania: Încă nu am decis echipa

Selecţionerul nu a decis formula de start pentru partida cu Lituania şi a precizat că Ianis Hagi are un handicap comparativ cu ceilalţi “tricolori”, care evoluează la echipele lor de club, spre deosebire de decarul naţionalei.

“Încă nu am decis echipa, nu ştiu la ce să vă aşteptaţi, trebuie să văd care este situaţia. Ianis Hagi are un handicap enorm faţă de ceilalţi, lipsa minutelor la nivelul competiţiei şi asta este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru el. Important este că el şi-a dorit să fie aici şi sunt convins că va fi şi în continuare. Noi trebuie să câştigăm meciul, la asta trebuie să ne gândim, nu trebuie să mă gândesc la un jucător sau altul. Pentru că după aceea, toată lumea profită de acest lucru”, a mai spus Lucescu.

Naţionala de fotbal a României, la redebutul lui Mircea Lucescu, a învins fără drept de apel selecţionata Kosovo, cu scorul de 3-0 (1-0), vineri seara, pe Stadionul ”Fadil Volkri” din Prishtina, în Grupa C2 a Ligii Naţiunilor.

România va juca următorul meci luni, pe Stadionul Steaua din Capitală, contra Lituaniei (21:45).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Trei civili israelieni au fost uciși la frontiera dintre Israel și Iordania. Atacatorul venit dinspre Iordania a fost împușcat mortal

Publicat

in

Un atac armat produs la podul Allenby, care leagă Israelul de Iordania, a dus la moartea a trei civili israelieni. Toate cele trei puncte de trecere a frontierei cu Iordania au fost închise.

Duminică, un bărbat înarmat a ucis trei civili israelieni la podul Allenby, situat în Cisiordania ocupată, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate israeliene, conform autorităților israeliene, scrie Reuters.

Acesta este primul atac de acest gen la frontiera cu Iordania de la începutul războiului din Gaza.

Incidentul a avut loc într-o zonă comercială aflată sub control israelian, unde camioanele iordaniene descarcă, de regulă, încărcătura destinată Cisiordaniei.

Podul Allenby, cunoscut și sub numele de Podul Regele Hussein, este situat la aproximativ jumătatea distanței dintre Amman și Ierusalim, la nord de Marea Moartă.

Potrivit armatei israeliene, atacatorul, care a venit din Iordania cu un camion, a ieșit și a deschis focul asupra forțelor de securitate israeliene de la pod.

Atacatorul a fost doborât de forțele de securitate, dar nu înainte ca trei civili israelieni să fie uciși.

În cele din urmă, Israelul a închis toate cele trei puncte de trecere a frontierei cu Iordania, conform Autorității Aeroporturilor din Israel.

Un oficial de la frontiera iordaniană a menționat că cel puțin douăzeci de șoferi iordanieni de camioane, din zona de descărcare, au fost reținuți de armata israeliană pentru interogatoriu.

Israel și Iordania au semnat un tratat de pace în 1994 și au legături strânse de securitate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Metroul din București, la un pas de blocaj: Guvernul intervine de urgență, iar Marcel Ciolacu umblă la Fondul de rezervă

Publicat

in

Metrorex ar putea primi, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, suma de 131,3 milioane de lei, o parte din aceasta urmând să acopere datoriile pe care le are la compania Alstom Transport, care asigură servicii de mentenanţă a materialului rulant şi feroviar, potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte un proiect de act normativ privind suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, informează Agerpres.

“În prezent, Metrorex SA se află în imposibilitatea de plată a obligaţiilor restante, ceea ce conduce la calculul şi înregistrarea de penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori, prin poprire pe conturile societăţii Metrorex SA, determinând neefectuarea serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă şi confort. Menţionăm că societatea Metrorex SA a încheiat cu Alstom Transport SA contractul de mentenanţă nr. 104/31.12.2021, respectiv de servicii de mentenanţă a materialului rulant şi feroviar. Riscurile majore sunt reprezentate de obligaţiile de plată restante către Alstom Transport SA pentru serviciile de mentenanţă a materialului rulant, înregistrându-se o datorie totală în valoare de 210.000 mii lei, precum şi datorii restante către furnizori diverşi pentru servicii aferente transportului public de călători cu metroul (servicii de curăţenie, servicii de pază, furnizare energie electrică)”, se spune în Nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Metrorex are datorii mari, către Alstom Transport

Potrivit proiectului de act normativ lansat vineri în dezbatere publică, în urma neachitării obligaţiilor de plată restante, firma Alstom Transport a transmis notificarea nr. 0605 /24.04.2024, somaţia de plată nr. 1442/01.07.2024, Cererea de emitere a ordonanţei de plată nr. 1454/19.07.2004, depusă la Tribunalul Bucureşti Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care se solicită emiterea ordonanţei de plată prin care Metrorex să fie obligată să achite într-un termen care să nu depăşească 30 de zile valoarea integrală a datoriei “certe, lichide şi exigibile”, evitând astfel perturbarea activităţii prestatorului, care se va vedea obligat să reducă ritmul de efectuare a reviziilor de tip OVH pentru trenurile Bombardier şi CAF, cu consecinţe majore asupra disponibilităţii trenurilor pentru exploatare comercială şi promovarea unor demersuri judiciare de natură a majora costurile la care va fi obligată Metrorex.

Totodată, în Nota de fundamentare se specifică faptul că, în data de 15 noiembrie 2023, a fost pusă în funcţiune o nouă capacitate de transport pe Magistrala 2 de metrou – staţia Tudor Arghezi – pe o lungime de 1,7 km cale dublă. Deşi metroul acoperă numai 4% din lungimea întregii reţele de transport public a Capitalei, prin faptul că oferă o capacitate superioară de transport în condiţii de confort şi siguranţă a călătorilor, prestaţia acestuia reprezintă în medie 20% din volumul total de călători ce utilizează mijloacele de transport în comun.

Întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii Metrorex pe anul 2024 s-a efectuat ţinând seama de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, Legii bugetului de stat pe anul 2024, nr. 421/2023 şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Principalele surse de venit ale Metrorex sunt subvenţia/compensaţia pentru transportul de călători cu metroul şi veniturile realizate din vânzarea titlurilor de călătorie.

“Având în vedere că suma alocată Metrorex în anul 2024 la articolul bugetar ‘Subvenţii pentru transportul de călători cu metroul’ este în valoare de 808.000 mii lei şi ţinând seama de prevederile art. 21 din Legea privind finanţele publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare prin care se reţine un procent de 10% din cuantumul subvenţiei alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2024, nr. 421/2023, după reţinerea de 10% (80.800 mii lei), subvenţia Metrorex ce se regăseşte în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 este în valoare de 727.200,00 mii lei, reprezentând 67,38% din necesarul fundamentat, fapt ce conduce la o neacoperire a cheltuielilor privind activitatea curentă de exploatare a metroului în valoare de 352.107,59 mii lei, astfel Metrorex a construit un buget de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 dezechilibrat”, se spune în document.

Astfel, se propune alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a sumei 131.300 mii lei la Capitolul 84.01 “Transporturi”, Subcapitolul 84.01.04 “Transport Feroviar”, Paragraful 84.01.04.02 “Transport cu metroul”, Titlul 40 “Subvenţii”, Articolul 40.05 “Subvenţii pentru transportul de călători cu metroul”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Geoană: Politicul s-a rupt de România reală

Publicat

in

Creșterile economice susținute de actuala coaliție de guvernare nu se resimt și la nivelul populației, iar concluziile celui mai recent studiu realizat de Romanian Economic Monitor ne arată o Românie duală, o țară cu mari discrepanțe și inegalități sociale.

Potrivit analizei, capitala și încă cinci județe – Argeș, Cluj, Ilfov, Sibiu și Timișoara – sunt singurele zone în care românii încasează un salariu net ce depășește media națională.

,,Chiar dacă salariile cresc pe ici-colo, puterea de cumpărare scade. Există doar șase județe, în care salariul mediu net se ridică peste media națională. Inegalitățile economice majore creează inegalități sociale și duc la depopularea României”, susține Mircea Geoană.

În opinia sa, ,,mai grav, chiar și atunci când avem creștere economică, actualul model economic nu produce și dezvoltare, pentru că fondurile de coeziune al UE nu au fost dublate de o politică de corelare a acestora cu fondurile naționale, locale și ale investitorilor”.

Geoană atrage atenția că ,,politicul s-a rupt de România reală și nu oferă sprijin pentru creșterea investițiilor în zonele defavorizate, preferând mediocritatea și stagnarea” și susține dezvoltarea unui nou model economic bazat pe o politică energică de ridicare a orașelor de talie medie, de încurajare a conurbațiilor și a sindicatelor de comune, de agregare de investiții în comunele cu vitalitate economică, pentru a iradia și către ruralul mic, este absolut necesară. Punerea într-o logică coerentă a fondurilor naționale, europene, locale și atrase pot face diferența”.

De asemenea, în opinia lui Mircea Geoană o economie competitivă merge mână în mână și se potențează reciproc cu un contract social generos. ,,Investiția în Educație, Sănătate, Infrastructuri și Inovare nu sunt simple cheltuieli bugetare, ci catalizatorii și indicatorii succesului oricărei națiuni. Nu nivelul taxelor este cel care reflectă un anume contract social, ci importanța și calitatea acestor politici și servicii publice, reflectate ca norme și valori în societate”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce pensie primește Irinel Columbeanu după recalculare; oamenii strâng bani ca să-i plătească azilul

Publicat

in

Irinel Columbeanu a primit pensia recalculată, însă veniturile sale lunare sunt tot sub 2.000 de lei. Doar cazarea la azilul unde stă acum fostul milionar de la Izvorani este peste 3.500 de lei pe lună. Pentru asta, amicii care i-au mai rămas strâng bani ca să-l poată ajuta.

Realitatea fostului milionar este una cu totul diferită. Deși odată ducea o viață de lux, în prezent se luptă să-și asigure traiul zilnic, iar recalcularea pensiilor nu i-a îmbunătățit situația financiară.

Pensia lui Irinel Columbeanu, după recalculare, este de 2.000 de lei, sumă insuficientă pentru a-și acoperi cheltuielile de la azil. Deși pensia i-a crescut începând cu 1 septembrie, fostul milionar continuă să depindă de ajutorul prietenilor. Acum locuiește într-un azil de bătrâni, unde cazarea costă 3.500 de lei pe lună. În trecut, prietenii săi au strâns donații pentru a-l ajuta să-și plătească datoriile. Columbeanu și-a pierdut averea de 150 de milioane de euro după ce a investit într-o fabrică de materiale de construcții.

Serghei Mizil a fost prezent în platoul Realitatea Plus, unde a vorbit și despre relația sa cu Irinel Columbeanu. Mizil a dezvăluit aspecte mai puțin știute din viața fostului milionar de la Izvorani.

Pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare

Serghei Mizil: Am fost prieten cu el inca din copilarie. Dupa aia ne vedeam pe la petreceri, nu am avut o relatie asa stransa. Am facut emisiunea ca sa-l ajut, si imi pare bine ca l-am ajutat si mi-au sarit toti in cap ca a fost regie.

Eram la o carciuma la Snagov, ca doar nu puteam sa fiu la biblioteca, si a venit cu un prieten de-al meu care il ducea la azil. Azilul e la 10 metri de casa mea. A venit la masina, saracul manca asa, in gol, si mi-a spus ca nu mancase de trei zile. Si am sarit sa il ajutam. Eu sunt prieten cu patronul azilului, si l-am ajutat. Apoi toata lumea mi-a sarit in cap ca am facut totul ca sa impresionez, ca ii taiam mancarea. Fata mea a avut un accident si are probleme cu degetele. Am vazut ca nu poate sa taie ea, de aia am taiat.

Oamenii m-au intrebat „de ce il ajuti pe asta”. Daca pot sa ajut un om de ce sa nu il ajut.

Parerea mea, el cand a avut AVC-urile nu mai stie ce a facut nici cu casa, nici cu banii, zicea ca i-a dat uneia. Are momente de luciditate, dar are si momente grele. Pai cu i-a dat casa? I-a dat banii, ce s-a intamplat? Casa a luat foc.

Realitatea Plus: Toata lumea zice sa nu il compatimeasca pentru ca atunci cand avea milioane s-a afisat peste tot

Serghei Mizil: Eu le-am spus tuturor: A facut rau cuiva? A furat banii cuiva? Avem boala pe un om care a facut bani. Dar nu a facut bani cu statul, nu a facut talharii, nu a furat, nu l-a prins cu nimic. Omul si-a facut banii lui. Si acum daca i-a pierdut, sa nu mai ajut pe cineva cu care am copilarit?

Realitatea Plus: E adevarat ca toti care roiau in jurul lui au disparut ca tantarii cand dai cu DTT?

Serghei Mizil: Pai ma uitam cand am fost la ziua lui acum nu stiu cati ani si era o casa cu sute de oameni, acum la ziua lui am fost trei persoane din copilarie. Cine sa mai vina?

Realitatea Plus: In afaceri a fost mintea lui sau le-a mostenit de la tatal lui? Ca am auzit ca tatal lui se ducea la guvern si i se deschideau usile

Serghei Mizil: Ala a fost secretar la guvern, de pe timpul lui Gheorghiu pana tarziu incoace. Ori la Constantinescu ori la Basescu s-a oprit. Deci eu zic ca a avut un cuvant de spus si l-a ajutat. Nu poti sa stai atat la guvern daca esti prost. Parerea mea. Pe mine nu m-a chemat nimeni la guvern.

Dar lumea l-a ajutat. La mine in emisiune am strans bani. Am facut un cont, contul lui. A avut un moment mai placut acum, a venit si fata lui.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lucescu i-a motivat pe jucători cu citate din Napoleon + mesaj pentru fani: „Să lase deoparte rivalitatea”

Publicat

in

România-Lituania este liveTEXT pe GOLAZO.ro și în direct la Prima TV, luni, 9 septembrie, de la ora 21:45. Selecționerul Mircea Lucescu a vorbit despre partidă în conferința de presă susținută azi

Detalii pe GOLAZO.ro

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend