Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dialog al surzilor la Palatul Victoria: Investitorii francezi au transmis 5 îngrijorări, printre care creșterea taxelor. Ciucă a reținut doar lucrurile pozitive – VIDEO

Publicat

in

​​Investitorii francezi au evidențiat luni, la Palatul Victoria, trei aspecte pozitive ale economiei României și cinci îngrijorări ale companiilor franceze, printre care și creșterea taxelor pentru a reduce deficitul public. De cealaltă parte, premierul Ciucă a reținut doar lucrurile pozitive și chiar a susținut că măsurile Guvernului au fost luate cu transparență și „fără a impacta pe taxe noi și pe alte elemente care să producă modificări structurale la nivelul sectorului de business”.

Intalnire Ciuca-investitori franceziFoto: Guvern, Facebook

Investitorii francezi, membri ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România, au avut luni un dialog la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja și alți consilieri guvernamentali.

VIDEO Dialog intre investitorii francezi și premierul Nicolae Ciucă

În numele investitorilor francezi, Francois Coste, CEO al Groupama Asigurări, a evidențiat în începutul dezbaterii trei aspecte pozitive din evoluția socio-economică din țara noastră, respectiv: creșterea economică ridicată în primul semestru, cu 5,1%, o surpriză foarte plăcută, stabilitatea valutară leu-euro și evoluțiile pozitive în combaterea pandemiei COVID-19.

Pe de altă parte, oficialul francez a menționat și îngrijorările:

„Totuși traversăm o perioadă ambiguă pentru că există îngrijorări semnificative din partea companiilor și voi menționa 5:

– războiul de la granița României care durează

– o criza energetică fără precedent cu incertitudini în privința furnizării și preturi ridicate

– inflație ridicată cu o rată anuală de 15% peste media europeană care erodează marja companiilor și capacitatea lor de a investi și amenință puterea de cumpărare a angajaților și destabilizează piața muncii care rămâne din păcate foarte tensionată.

În sfârșit 2 perspective care ne îngrijorează:

– o recesiune în Vest de care economia României depinde și

– o creștere a taxelor pentru a reduce deficitul public.”, a declarat Francois Coste.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a reținut în discursul său către investitorii străini francezi doar aspectele pozitive, la care a adăugat „stabilitatea politică” și a susținut că măsurile au fost luate prin transparență și fără a adăuga taxe noi.

  • Ați vorbit de o serie întreagă de aspecte pozitive legate de relațiile economice. (..)
  • Ceea ce aș adăuga în plus la aceste ingrediente de echilibru este stabilitatea politică. Această stabilitate politică cred că a dat mai multă încredere tuturor partenerilor noștri strategici, dar și investitorilor pentru că am asigurat coerență în ceea ce priveste cadrul legislativ și deschiderea către ajustarea tuturor regulilor astfel încât să putem face față tuturor tensiunilor din această perioadă de criză, fără a impacta pe taxe noi și pe alte elemente care să producă modificări structurale la nivelul sectorului de business.
  • Într-adevăr stabilitatea și predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă argumente solide pentru orice plan de afaceri și am certitudinea că prin măsurile pe care le-am luat nu întâmplător investițiile străine au crescut cu 21% și nu intâmplător prin programul de guvernare ne-am asumat să asigurăm cea mai mare sumă pentru investiții din bugetul propriu.
  • Ca atare Guvernul pe care-l conduc este un buget pro-business, pro-investiții, avem oricând ușa deschisă pentru dialog și aveți convingerea că nu vom zice NU la orice oportunitate care va viza dezvoltarea relațiilor economice bilaterale.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Mai multe industrii, inclusiv telecom, afectate serios de ordonanța pe energie dată fără consultare publică

La masa investitorilor francezi s-a aflat și Liudmila Climoc, directorul general al Orange România, cea mai mare companie de telecomunicații din România.

Amintim că Orange, Vodafone și Telekom Mobile (fostul Cosmote) au atenționat vineri că modificarile din domeniul energiei aduse fără transparență de Guvern prin Ordonanță de urgență cu o zi în urmă produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicatii și afectează grav planurile investiționale în domeniu.

  • „Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședinta din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătură de la o zi la alta, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.”, se arată într-un comunicat al AOMR, asociația care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom Mobile.

Companiile din telecom spun că prin această OUG, Executivul anulează estimarile de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicatii electronice pentru infrastructura specifică.

Efectele OUG pe energie: Industria telecom ar avea costuri suplimentare de 400 milioane de euro

Criticile vin în contextul în care prin noua Ordonanță de urgență adoptată joi, 1 septembrie, Guvernul a decis să nu mai compenseze consumul tuturor consumatorilor non-casnici, așa cum era în Ordonanța 27/2022.

Prin noua Ordonanță, noii beneficiari sunt doar IMM-urile, agenții economici din domeniul industriei alimentare și instituții publice – pentru care se va compensa 85 % din consumul mediu lunar realizat în anul 2021 – precum și spitalele publice și private, instituțiile de învățământ publice și private, creșele și furnizorii publici de servicii sociale publici și privați – pentru care se plafonează și compenseaza consumul integral.

Restul industriilor, printre care și cea de telecomunicații, vor plăti integral prețul din piață, fără nicio compensare de la bugetul de stat.

Surse din industria telecom au precizat deja pentru HotNews.ro că schimbările adoptate de Guvern vor genera costuri suplimentare de 400 milioane de euro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Turneele de Mare Şlem vor să preia controlul asupra celor de categoria Masters 1.000

Publicat

in

Tenisul se pregăteşte pentru următoarea sa revoluţie: turneele de Mare Şlem intenţionează să preia controlul asupra celor de categoria Masters 1.000, aflate în prezent sub tutela Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti (ATP), care ar urma să le păstreze doar pe cele de categoriile 250 şi 500, precum şi Turneul Campionilor (ATP Finals), informează EFE.

Dezvăluirea a fost făcută de canalul sportiv Tennis Channel şi, dacă se va confirma oficial, aceasta ar fi cea mai mare transformare a tenisului din ultimele decenii şi ar avea ca obiectiv o mai mare omogenizare a turneelor, cu o mai bună repartizare a premiilor şi o perioadă mai mare de odihnă pentru jucători, conform Mediafax.

Controlul celor nouă turnee Masters 1.000 aparţine în prezent ATP, care gestionează de asemenea turneele de categoriile 250 şi 500, precum şi Turneul Campionilor, care se va disputa până în 2027 la Torino (Italia). Federaţia internaţională de tenis (ITF) controlează la rândul ei Cupa Davis şi Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup).

În afara acestor competiţii mai sunt cele patru turnee de Mare Şlem – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open – care au loc anual.

Pe lângă preluarea turneelor Masters 1.000, cele mai importante după cele de Grand Slam, această nouă iniţiativă ar însemna includerea unui al zecelea turneu Masters 1.000 în calendar, care să se dispute în Arabia Saudită, înainte de startul Openului Australiei din ianuarie.

Intenţia organizatorilor acestui nou proiect este să finalizeze detaliile atunci când acţiunea va debuta în luna ianuarie la Melbourne, potrivit The Athletic, care a comparat această posibilă revoluţie din tenis cu cea din Formula 1.

Un alt motiv pentru a face acest lucru este preocuparea că tenisul s-ar putea confrunta cu o situaţie similară cu cea din golf, dacă Arabiei Saudite nu i se va permite intrarea în sportul alb, regatul din Orientul Mijlociu găzduind în prezent un singur eveniment – ATP Next Gen Finals – un turneu aproape demonstrativ, adaugă sursa citată.

În golful profesionist a fost creat un circuit alternativ, finanţat de Arabia Saudită, cu premii mai mari, pentru a atrage marile vedete ale acestui sport.

Noul proiect din tenis ar asigura, totodată, supravieţuirea turneelor de la Madrid şi Miami, despre care au circulat zvonuri că Arabia Saudită ar încerca să le preia licenţele.

Unul dintre marile beneficii ale acestei posibile uniuni între Grand Slams şi Masters 1.000 ar fi creşterea profiturilor din drepturile de televizare, întrucât toate ar fi negociate împreună şi nu fiecare organizaţie separat, aşa cum se întâmplă în prezent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vot pe ridicarea imunității – Nicolae Ciucă a cerut demisia lui Florin Cîțu: E o chestiune de onoare/ Video

Publicat

in

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, despre demisia lui Florin Cîţu din grupul parlamentar al PNL, în urma scandalului legat de achiziţia de vaccinuri din pandemie, că este o chestiune de onoare şi speră să se ducă până la sfârşit. Liderul PNL a admis că există o problemă de imagine, şi a precizat că PNL va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare în cazul lui Cîţu.

”Este o chestiune pe care am discutat-o în prima zi cu domnul Florin Cîţu şi consider că este o chestiune de onoare. Onoarea este personală şi sper să se ducă până la sfârşit. (..) V-am spus, cum o consider, cum o văd încă o dată, este doar o chestiune de onoare care nu ţine doar de persoana cuiva anume, indiferent cum se numeşte şi ce funcţie are, este o chestiune care lasă avantajele sau aspectele personale de-o parte şi trebuie să vadă interesul partidului”, a precizat preşedintele PNL, la Senat, despre o demisie a lui Florin Cîţu din grupul parlamentar al PNL, în urma ridicării imunităţii în scandalul achiziţiei de vaccinuri.

Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă dăunează acum această problemă a lui Florin Cîţu imaginii partidului. ”Florin Cîţu a fost preşedintele PNL, este membru al Partidului Naţional Liberal şi sigur că există o problemă de imagine, dar PNL, aşa cum a procedat de fiecare data, deci şi în această situaţie, va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare astfel încât să lăsăm justiţia să-şi facă datoria”, a spus Ciucă.

Întrebat ce va face dacă acesta nu va demisiona, Nicolae Ciucă a spus: ”Dacă nu va renunţa la această situaţie, este un subiect de analiză la nivelul conducerii partidului şi a Biroului Politic National, la nivelul grupului senatorilor PNL, pe care o vom lua ulterior. Discutăm toate aceste chestiuni, le analizăm şi luăm decizia”.

Despre o posibilă implicare a comitetului existent la acea vreme pe zona de vaccinare, care se afla în subordinea MApN, în achiziţia de vaccinuri, Nicolae Ciucă a spus că structura nu a avut niciun fel de atribuţii în acest caz. ”Absolut deloc, CNCAV, la vremea respectivă nu a făcut altceva decât să coordoneze derularea vaccinului propriu-zis şi evidenţa populaţiei vaccinate, nu a avut niciun fel de implicare în acest proces ( de achiziţie de vaccinuri, nr) şi nici nu avea cum”, a explicat Ciucă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend