NATIONAL
DEZBATERE: Ar trebui să îți poți mări notele de la BAC? „Nu respectă principiul echității” versus „Absolvenții își pot dovedi abilitățile reale”
Publicat
acum 4 luniin
De
adminUn proiect de legedepus recent la Senat le-ar permite absolvenților de liceu să susțină din nou examenul de Bacalaureat la una sau mai multe materii, dacă sunt nemulțumiți de nota lor. HotNews.ro a consultat mai mulți elevi, părinți și profesori în legătură cu această propunere.
Elevi la examenFoto: Inquam Photos / George Calin
Dacă propunerea va fi adoptată, actuala lege a învățământului preuniversitar se modifică astfel încât absolvenții de liceu pot susține din nou una sau mai multe probe de la bacalaureat.
Rezultatul se schimbă doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară, iar atunci candidatul primește o nouă diplomă de bacalaureat.
Pentru elevi, această nouă perspectivă vine ca o gură de aer într-o perioadă sufocată de stres și emoții, însă admit că aceasta i-ar putea face pe mulți „să se lase pe o ureche pe parcursul celor 4 ani de liceu”. Profesorii au observat că elevii sunt „extrem de încântați de această idee”, dar în rândul lor părerile sunt mai împărțite. Una dintre cadrele didactice cu care HotNews a vorbit crede că această măsură „ar duce cumva în derizoriu examenul de bacalaureat”.
Părinte: „Nu respectă principiul echității”
Președintele Federației Naționale a Părinților, Cătălin Nan, spune și el că nu este de acord cu propunerea legislativă, cel puțin în forma în care a fost ea prezentată până acum.
„Mi se pare că această lege nu respectă principiul echității. Adică dacă vrei să te reexamineze cineva, îți asumi și o notă mai mică, și o notă mai mare. Adică nu ai cum să spui: hai să mă reexaminez doar ca să iau o notă mai mare. Nu mi se pare normal. Al doilea punct: odată ce ai trecut de Bacalaureat (…), gata, ești pe malul celălalt, te duci și îți vezi de facultăți, de viață (…). Am rezerve foarte mari că ar aduce beneficii oricui, cel puțin în forma propusă”, a spus, pentru HotNews.ro, Cătălin Nan.
Profesoară: „Inițiativa mi se pare una foarte bună”
Maria Bularca, profesoară de limba și literatura română la Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, spune că rezultatele obținute uneori de absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat nu reflectă întotdeauna adevăratul lor potențial.
„De ce nu? Inițiativa mi se pare una foarte bună, mai ales dacă absolvenții au nevoie de o medie mai mare pentru a accede în învățământul universitar sau pe piața muncii. În același timp, poate fi vorba și despre o ambiție personală, absolventul dorind să-și demonstreze că poate mai mult”, a spus, pentru HotNews.ro, profesoara.
Ea susține că „poate zilele de examen nu au fost cele mai «bune» pentru ei (n. red.: absolvenții de liceu) din punct de vedere fizic sau emoțional, poate pregătirea de dinaintea examenului de bacalaureat s-a suprapus cu alte activități, elevul fiind suprasolicat”.
„Nu este neapărat vorba despre o «a doua șansă», ci despre atingerea potențialului maxim de către fiecare absolvent”, a mai spus profesoara de limba și literatura română.
„Ar duce cumva în derizoriu examenul de bacalaureat”
Profesoara Gabriela Obodariu, care predă istorie la Colegiul Național A.I. Cuza din Focșani, consideră însă că ideea nu este una bună, pentru că ar presupune costuri suplimentare: mai mulți corectori, asistenți, toată logistica necesară derulării unui examen.
„Ar duce cumva în derizoriu examenul de bacalaureat. Dai până iei nota dorită. Da, corect ce scrie în motivarea propunerii, parcursul profesional al unor tineri este definit de cele câteva zile de examen, dar nu în repetarea lui stă, zic eu, soluția, ci în pregătirea mai bună a acestuia. Eu, dacă ar fi să schimb ceva, as face un ultim modul doar de pregătire pentru bacalaureat pentru cei de clasa a XII-a. Sau aș face simulările sâmbăta, cu plata corectorilor, ca la bacalaureat, fiind muncă suplimentară și cu înscrierea doar a elevilor care doresc să se verifice. Mai degrabă aș bugeta niște simulări pentru cei ce doresc rezultate mai bune la bacalaureat, decât o reluare a unor probe pentru că nu s-a obținut nota dorită”, explică profesoara de istorie.
Ea spune că nici din postura de părinte nu vede utilă propunerea.
„Anul ăsta fata mea e și ea în clasa a XII-a. Nici ca părinte nu văd utilă reluarea probelor pentru note mai mari. Copilul meu trebuie să înțeleagă că examenul ține de foarte mulți factori și nu poți avea control absolut asupra acestora. Ar fi foarte util, de exemplu, și ca simulările să conteze ca note în catalog, să aibă o miză, dacă tot presupun un efort logistic din partea școlilor. Sau, așa cum spuneam, să fie pe baza de opțiuni, organizate în afara programului școlilor. Pe scurt, mai utilă ar fi investirea într-o mai bună pregătire, și din partea elevilor, și din partea școlilor, dar pe o nouă Metodologie, mai eficientă, decât reluarea unor probe”, este de părere Gabriela Obodariu.
Nici Maria Badiu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe nu susține proiectul depus la Senat.
„Această propunere legislativă privind bacalaureatul și posibilitatea ca elevii să dea încă o dată examenul, numai pentru disciplina la care vor să obțină o notă mai bună, nu cred că ar fi echitabilă. Elevii care ar reprograma examenul, ar avea posibilitatea ca într-o modalitate mai lejeră, cu timp și experiența deja câștigate, să facă față mai bine și să obțină note mai bune decât elevii care dau în condițiile actuale examenul, adică în 3 sau 4 zile (cu stresul și oboseala aferente). În plus, examenul de maturitate înseamnă (în condiții normale, adică dacă îl dai imediat după anii de liceu și nu pentru a doua sau a treia oară) să treci anumite probe imediat după etapa de școlarizare, ca un rezultat al muncii întregii perioade liceale”, a spus, pentru HotNews.ro, profesoara.
Ea a adăugat că din discuțiile pe care le-a avut cu elevii până acum despre această propunere legislativă a observat că aceștia sunt „extrem de încântați de această idee”.
„În fond, diploma de bacalaureat îți este folositoare și pentru înscrierea la facultate, iar lupta pentru locurile bugetate este destul de strânsă, mai ales la anumite specializări, așa că interesul este să fii cât mai bine notat, să apară pe diplomă rezultate cât mai mari. Ar mai fi un beneficiu: dacă nu dai un examen sub imperiul emoțiilor (cum ar fi într-o sesiune specială, pentru o singură probă) ai toate șansele să obții rezultate mai mulțumitoare”, a explicat Maria Badiu punctul de vedere al elevilor.
„Nu ne dorim ca rezultatele unei persoane din trei zile să îi limiteze opțiunile pentru învățământul superior”
Președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, spune că modificarea ar fi una benefică pentru absolvenții de liceu din România.
„După modelul internațional, majoritatea examenelor de la final de liceu deja le oferă elevilor oportunitatea de a fi reevaluați, în cazul în care nu sunt mulțumiți cu rezultatele inițiale. Printre acestea, se numără Bacalaureatul Internațional, SAT, TOEFL, IELTS și multe altele. Consiliul Național al Elevilor consideră că această modificare ar fi una necesară și benefică, deoarece le-ar permite absolvenților să își dovedească abilitățile reale, fără a fi influențați de starea de spirit sau de alte circumstanțe”, consideră tânăra.
Ea spune că prin introducerea acestei măsuri s-ar asigura „posibilitatea elevilor de a prelua controlul asupra parcursului lor academic”.
Și Lorena Drăgușin, care este președinta Uniunii Elevilor Reprezentanți (UEP) – fosta Asociație a Elevilor din Constanța (AEC) – spune că susține proiectul.
„Uniunea Elevilor Reprezentanți susține proiectul de lege prin care absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat pot susține din nou examenul la cel puțin una dintre probe, deoarece nu ne dorim ca rezultatele unei persoane din trei zile să îi limiteze opțiunile pentru învățământul superior sau să îi decidă parcursul profesional pentru tot restul vieții, deoarece pot apărea factori precum stres, anxietate sau probleme personale, care afectează prestația acestora la examen”, a explicat, pentru HotNews.ro, tânăra.
Ea subliniază și faptul că proiectul nu afectează rezultatele înregistrate anterior în cadrul examenului de Bacalaureat.
„De asemenea, acest proiect nu pune în pericol eforturile anterioare, având în vedere că o nouă diplomă este eliberată doar în cazul în care notele sunt mai mari decât în seria precedentă”, a mai spus Lorena Drăgușin.
Elev: „Simt că nu s-ar mai pune așa de tare accent pe bacalaureat”
Luca Andrei, care este din București și este clasa a IX-a, vede și părțile bune, dar și părțile mai puțin bune ale acestui proiect de lege.
„Sunt de părere că această propunere este și nu este folositoare. Din considerentul că bacalaureatul ține totuși o emoție în rândul liceenilor, făcându-i să nu se lase pe o ureche pe parcursul celor 4 ani de liceu și, astfel, ar atenua severitatea acestui examen. Simt că nu s-ar mai pune așa de tare accent pe bacalaureat, deoarece mulți s-ar baza că pot oricând să-și mărească nota. Pe de altă parte, această schimbare i-ar ajuta pe cei ce vor să exceleze în rezultate, cât și pe cei ce au avut o experiență mai nefericită în cadrul examenului și i-ar ajuta în special pe cei ce aplică la facultăți unde admiterea este pe bază de dosar”, spune el.
Cosmin Beșleagă, elev în clasa a XI-a la Iași, consideră că propunerea este bună, pentru că astfel s-ar reduce din presiunea celor trei zile de examen.
„Este o propunere benefică pentru elevii care își doresc mărirea notei pentru a intra la anumite facultăți după liceu. Poate nu avem o zi bună la una din probe și ne putem mări nota data viitoare. Eu personal aș fi mai înclinat să îmi dau interesul știind că aș putea face mai mult și mai bine a doua oară”, explică tânărul.
De aceeași părere este și Lavinia, elevă tot în clasa a XI-a, dar în București.
„Niciodată nu am înțeles cum întregul parcurs al vieții cuiva poate fi determinat de trei examene, în cadrul cărora trebuie să arăți cât de mult ai putut să reții, nu neapărat cunoștințele reale cu care vei rămâne, în timp ce te confrunți și cu stres și emoții. Una din cele mai mari frici ale mele este să fac greșeli din cauza emoțiilor, aceste greșeli având potențialul de a îmi încetini progresul academic și, în consecință, progresul vieții mele profesionale, iar de aici pornește marea mea frică despre viitor. Sigur, ideal ar fi să obții notele dorite de la început, dar oportunitatea de a susține o probă de BAC din nou, când cel mai probabil ești într-o stare de spirit mult mai liniștită și cu siguranță ai făcut un mai mare efort, considerând că primele rezultate nu au fost mulțumitoare, ar fi deosebit de apreciată, în special de către persoanele determinate. Să susții iar un examen foarte stresant, odată ce deja a fost promovat, presupune un nivel mare de implicare și dorință”, consideră Lavinia.
Inițiatorii propunerii legislative au dat drept exemplu SUA
Inițiatorii proiectului sunt mai mulți deputați și senatori USR care își argumentează propunerea dând exemplu Statele Unite ale Americii.
„Accesul în învățământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să își reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieții, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, conform expunerii de motive.
Senatul a fost prima cameră sesizată, iar proiectul a fost depus pe 16 aprilie 2024. Pentru ca modificările să intre în vigoare, propunerea trebuie să fie adoptată de ambele camere ale Parlamentului și, ulterior, promulgată de președinte.
Dacă propunerea va fi adoptată, actuala lege a învățământului preuniversitar, 198/2023, vor fi adăugate următoarele alineate:
- „(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
- (13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
- (14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.
Printre argumentele inițiatorilor privind propunerea legislativă se numără:
- exemplul altor țări, cum ar fi SUA, unde absolvenții care vor să meargă în învățământul superior pot susține examenul de mai multe ori;
- parcursul profesional al absolvenților de liceu este condiționat, „de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”.
În prezent, pentru ca un absolvent de liceu să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare materie, iar media examenului trebuie să fie cel puțin 6.
Poate vrei sa citesti
Kelemen Hunor se declară dezamăgit de Klaus Iohannis/ ‘Oamenii au fost batjocoriţi mult prea mult timp’/ Ce spune despre Viktor Orban
Chile câștigă Transplant Football World Cup, primul turneu de fotbal pentru transplantați la care a participat și echipa României, în Cervia, Italia
Guvernul olandez anunță ‘cea mai strictă politică antimigrație’. Va deveni cât mai neatractivă țară posibil pentru solicitanţii de azil
Rareş Bogdan: Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria ce Comisiei Europene măsuri urgente pe piața energiei
Banii strică amitirea lui Michael Klein – Corvinul Hunedoara a renunțat la numele propriului stadion
Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din sudul Moldovei. Am cerut ministrului de Interne sa meargă la faţa locului
NATIONAL
Kelemen Hunor se declară dezamăgit de Klaus Iohannis/ ‘Oamenii au fost batjocoriţi mult prea mult timp’/ Ce spune despre Viktor Orban
Publicat
acum 4 minutein
14 septembrie 2024De
adminPreşedintele UDMR Kelemen Hunor afirmă că actualul şef al statului „a avut multe voturi din partea comunităţii maghiare”, el precizând că este dezamăgit de prestaţia acestuia ca preşedinte al ţării. „Dezamăgirea e la fel de mare cum era şi aşteptarea”, este de părere Kelemen Hunor.
Liderul UDMR este de părere că „un inventar” al mandatului preşedintelui Klaus Iohannis ar trebui făcut după încheierea alegerilor din acest an. Kelemen remarcă însă să pe cât de multe speranţe a avut de la actualul preşedinte, pe atât este de dezamăgit.
„Eu, ce văd, ce simt, şi asta cred că vede toată lumea, o dezamăgire faţă de această perioadă de zece ani a fost o aşteptare foarte mare, foarte mare şi realizările, rezultatele nu sunt pe măsură. Şi atunci, dezamăgirea e la fel de mare cum era şi aşteptarea. Speranţa a fost foarte, foarte mare, speranţa legată de persoana lui Iohannis”, a mărturisit Kelemen Hunor, invitat în emisiunea Insider Politic, la Prima TV, potrivit news.ro.
Liderul maghiar a subliniat că Iohannis „a avut multe voturi din partea comunităţii maghiare”.
„Oamenii au fost batjocoriți prea mult timp”
Kelemen Hunor remarcă neîncrederea oamenilor în instituţiile statului, pe motiv că „au fost batjocoriţi mult prea mult timp”.
„Oamenii nu au încredere în instituţiile statului, fiindcă au fost batjocoriţi mult prea mult timp. Statul nu are încredere în cetăţeni, tot timpul spune: ”Dom-le eşti vinovat, încă nu te-am prins, dar urmează”. Te urmăreşte, vrea să pună mâna pe tot, vrea să controleze totul şi această lipsă de încredere generează o grămadă de probleme. trebuie să redăm oamenilor speranţa că se poate construi din România o ţară mai bună”, adaugă preşedintele UDMR.
Viktor Orban, un model?
Kelemen Hunor afirmă, întrebat dacă premierul ungar Viktor Orban îi este model din punct de vedere politic, că „nu există un model politic pe care poţi să îl aplici în România, să aduci din altă parte, indiferent de unde aduci”. Kelemen are cuvinte elogioase la adresa prim-ministruluiUngariei, susţinând că acesta este, printre altele, ”un om cu viziune”.
„Eu nu am căutat model politic şi nici nu voi căuta, fiindcă nu există un model politic pe care poţi să îl aplici în România, să aduci din altă parte, indiferent de unde aduci. Viktor Orban este un om curajos, un om care riscă foarte mult, un om cu viziune, un om care, când a preluat puterea, a schimbat regimul, nu numai a înlocuit foştii miniştri cu actualii miniştri sau cu echipa de atunci şi, bineînţeles, este un om care pune pe primul loc interesele Ungariei. Deci, din acest punct de vedere, sigur că sunt foarte multe lucruri de discutat, dar nu poţi să aduci în România un model de nicăieri. Am un respect pentru Viktor Orban, pentru ceea ce face, dar asta e o chestie şi e altceva unde cauţi modele”, a afirmat Kelemen Hunor la Prima TV, în emisiunea Insider Politic.
Relația cu Rusia
El spune că Orban nu face jocurile Rusiei, ci pe ale Ungariei, catalogând drept „o prostie” afirmaţiile celor care îl numesc „un pion al Moscovei”.
Kelemen spune că, dacă a fi ales preşedinte al României, nu ar face vizite de stat la Moscova atâta vreme cât Rusia este un stat agresor.
„Astăzi nu e cazul. Categoric, când nu e război, dacă Rusia nu e un stat agresor, atunci şi România şi statele membre şi Uniunea Europeană, aşa cum a făcut înainte de război, trebuie să aibă o relaţie absolut normală şi cu Rusia. Dar nu suntem în situaţia asta”, adaugă liderul UDMR.
El apreciază că războiul din Ucraina „nu se va termina mâine-poimâine, din păcate”.
NATIONAL
Chile câștigă Transplant Football World Cup, primul turneu de fotbal pentru transplantați la care a participat și echipa României, în Cervia, Italia
Publicat
acum 10 minutein
14 septembrie 2024De
adminPrezența echipei naționale a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Asociația Transplantaților din România care a susținut formarea lotului la finalul lunii aprilie a acestui an. Mesajul principal transmis de cei care au participat este unul de mulțumire adresat donatorilor de organe, familiilor acestora și corpului medical implicat în activitatea de transplant.
Echipa de 16 pacienți transplantați s-a antrenat împreună doar 9 zile de la organizarea lotului din această primavară și este formată, conform regulilor internaționale, doar din pacienți care au suferit un transplant de organe vitale și care au nevoie sau au avut nevoie pe perioada tratamentului de medicație imunosupresoare. Meciurile de acest tip au fost formate din două reprize a cate 15 de minute și au un număr nelimitat de înlocuiri de jucători permise.
NATIONAL
Guvernul olandez anunță ‘cea mai strictă politică antimigrație’. Va deveni cât mai neatractivă țară posibil pentru solicitanţii de azil
Publicat
acum 18 minutein
14 septembrie 2024De
adminGuvernul olandez a informat vineri că va introduce în lunile următoare o serie de măsuri de limitare a imigraţiei, la câteva zile după ce Germania a anunţat introducerea de controale la toate frontierele ţării pentru a nu permite intrarea migranţilor nedoriţi, transmite Reuters, conform Agerpres.
Noul guvern olandez, condus de partidul anti-Islam PVV al lui Geert Wilders, a spus că va declara stare de criză naţională în materie de azil, care să îi permită să ia măsuri de limitare a migraţiei fără aprobare din partea parlamentului.
Partide din opoziţie au pus sub semnul întrebării dacă această măsură este necesară sau chiar legală, însă ministrul migraţiilor, Marjolein Faber, membră a PVV, a afirmat că acţionează pe baza posibilităţilor oferite de legislaţia ţării în materie de migraţie. ‘Luăm măsuri pentru a face Olanda cât mai neatractivă posibil pentru solicitanţii de azil’, a declarat Faber vineri.
Guvernul şi-a reconfirmat obiectivul de a solicita o derogare de la regulile de azil ale UE, chiar dacă este probabil că Bruxellesul se va opune, având în vedere că statele UE au convenit deja asupra pactului de migraţie, iar derogările sunt de obicei discutate în faza de negociere.
‘Noi am adoptat o legislaţie, nu te retragi din legislaţia adoptată în UE, acesta este un principiu general’, a răspuns Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, întrebat vineri despre o posibilă derogare pentru Olanda.
Care sunt mutările gândite de Olanda
Guvernul olandez a anunţat că, printre primele măsuri, va pune capăt acordării de permise de azil pe termen nelimitat şi va restrânge semnificativ opţiunile de reîntregire familială pentru cei care au obţinut deja azil.
De asemenea, va începe să lucreze la o lege de criză care ar suspenda toate deciziile privind cererile noi de azil pentru până la doi ani, şi va limita facilităţile oferite solicitanţilor de azil.
Geert Wilders a câştigat anul trecut alegerile cu promisiunea de a impune cele mai stricte reguli din UE în materie de migraţie. El a reuşit să formeze un cabinet cu trei parteneri de dreapta în mai, însă numai după ce a renunţat la ambiţia personală de a deveni prim-ministru.
Executivul este condus de Dick Schoof, un birocrat neales şi fără afiliere politică.
Ca şi vecina sa Germania, Olanda a declarat că va impune, de asemenea, controale mai stricte la frontiere pentru a combate traficul de persoane şi a reduce migraţia ilegală.
NATIONAL
Rareş Bogdan: Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria ce Comisiei Europene măsuri urgente pe piața energiei
Publicat
acum 27 de minutein
14 septembrie 2024De
adminDelegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au solicitat Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei are au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise, anunţă europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.
”Uniţi pentru scăderea preţului la energie! Am cerut explicaţii Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputaţii Delegaţiei EPP România şi colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria, pentru disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise”, afirmă Rareş Bogdan.
El spune că împreună cu colegii săi a cerut măsuri urgente pentru a combate posibilele urmări dramatice ale acestei perturbări care afectează mai ales Europa de Est.
”Despre ce convergenţă vorbim? Adică vorbim doar, sau şi facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncţionali#mce_temp_url#tate din UE. Deci vrem aşa: cauzele care stau la baza scumpirilor din ţările noastre, ce perspective există şi ce măsuri are în vedere Comisia”, conchide Rareş Bogdan.
NATIONAL
Banii strică amitirea lui Michael Klein – Corvinul Hunedoara a renunțat la numele propriului stadion
Publicat
acum 32 de minutein
14 septembrie 2024De
adminStadionul din Hunedoara, cunoscut până de curând sub numele „Michael Klein”, își schimbă denumirea în „Complexul Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara”. Decizia vine în urma unei dispute legale între moștenitoarele fostului fotbalist și autoritățile locale, după ce familia lui Klein a solicitat plata unor sume de bani pentru utilizarea numelui sportivului, considerat un simbol al orașului.
Conform unui comunicat emis de clubul Corvinul Hunedoara, moștenitoarele lui Michael Klein (soția și fiica) au notificat Primăria Hunedoara că dețin marca înregistrată „Michael Klein”. Solicitarea pentru înregistrarea mărcii a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în martie 2023, iar drepturile au fost obținute în decembrie 2023. Autoritățile locale, în 2011, au decis redenumirea stadionului în onoarea fotbalistului, printr-o hotărâre a Consiliului Local.
În contextul acestei notificări, Primăria Hunedoara, care deține marca „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, a fost obligată să schimbe denumirea stadionului pentru a evita orice litigiu legal. Astfel, atât stadionul actual, cât și viitoarea arenă ce urmează a fi construită de Compania Națională de Investiții vor purta denumirea „Stadionul Corvinul 1921 Hunedoara”.
Poziția primarului
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a explicat că discuțiile cu moștenitoarele lui Michael Klein nu au dus la o soluție favorabilă pentru păstrarea numelui pe stadion, singura variantă propusă de familie fiind semnarea unui contract de licențiere. Aceasta ar fi presupus plata unor sume de bani, însă primăria consideră că nu există cadrul legal pentru utilizarea fondurilor publice în acest scop.
„Am încercat să găsim o soluție împreună cu moștenitoarele, însă nu am reușit. Respectăm legea și, din acest motiv, suntem nevoiți să schimbăm denumirea stadionului. Este o decizie tristă, mai ales că suporterii și Primăria au menținut vie amintirea lui Michael Klein prin diverse evenimente comemorative, inclusiv prin ridicarea unei statui și organizarea anuală a comemorărilor acestuia”, a declarat primarul Bobouțanu.
Vor și alți bani
Pe lângă schimbarea numelui stadionului, un alt punct de dispută este legat de o cerere privind achitarea sumei de 8.000 de euro, sumă obținută în cadrul unui eveniment organizat în 2021, unde au fost donate tricouri inscripționate cu numele unor jucători emblematici, inclusiv al lui Michael Klein. Familia fotbalistului susține că aceste sume trebuie plătite, actualizate cu inflația și dobânda legală, însă autoritățile locale contestă această solicitare, considerând că nu s-a desfășurat o licitație oficială.
În ciuda acestei situații tensionate, administrația locală subliniază că amintirea lui Michael Klein rămâne vie în inimile locuitorilor din Hunedoara, iar acțiunile de comemorare și respect față de marele fotbalist vor continua, indiferent de statutul legal al mărcii.
Despre Michael Klein
Michael Klein, unul dintre cei mai mari fotbaliști români, a fost un simbol al orașului Hunedoara și al echipei Corvinul. Decesul său tragic, în 1993, la doar 33 de ani, a lăsat o amprentă puternică asupra comunității locale, iar stadionul a purtat numele său timp de peste un deceniu.
Primăria Hunedoara a reiterat faptul că toate acțiunile întreprinse în memoria lui Michael Klein au fost făcute în spiritul respectului și al recunoașterii meritelor acestuia, iar comunitatea locală rămâne atașată de moștenirea sportivă lăsată de fostul internațional.
NATIONAL
Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din sudul Moldovei. Am cerut ministrului de Interne sa meargă la faţa locului
Publicat
acum 42 de minutein
14 septembrie 2024De
adminLiderul PNL, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, afirmă că este alături de oamenii din zonele afectate de inundaţii, precizând că a cerut ministrului de Interne Cătălin Predoiu sa meargă la faţa locului şi ”să facă tot ce e omeneşte posibil pentru a limita efectele precipitaţiilor abundente care au cauzat aceste revărsări de ape”.
”Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din Sudul Moldovei şi urmăresc situaţia încă din momentul în care am fost informat de către ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Am cerut domnului ministru sa meargă la faţa locului şi să facă tot ce e omeneşte posibil pentru a limita efectele precipitaţiilor abundente care au cauzat aceste revărsări de ape”, scrie Ciucă pe Facebook.
El afirmă că, potrivit echipelor de intervenţie de la faţa locului este posibil ca bilanţul victimelor să crească.
”Ministrul Afacerilor Interne m-a asigurat că este în legătură permanentă cu toate instituţiile care depun eforturi la această oră. De asemenea, domnul ministru mi-a confirmat că autorităţile locale şi structurile Inspectoratelor locale pentru Situaţii de Urgenţă acţionează cu toată forţa pentru a salva şi proteja oamenii”, precizează Ciucă.
Kelemen Hunor se declară dezamăgit de Klaus Iohannis/ ‘Oamenii au fost batjocoriţi mult prea mult timp’/ Ce spune despre Viktor Orban
Chile câștigă Transplant Football World Cup, primul turneu de fotbal pentru transplantați la care a participat și echipa României, în Cervia, Italia
Guvernul olandez anunță ‘cea mai strictă politică antimigrație’. Va deveni cât mai neatractivă țară posibil pentru solicitanţii de azil
Rareş Bogdan: Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria ce Comisiei Europene măsuri urgente pe piața energiei
Banii strică amitirea lui Michael Klein – Corvinul Hunedoara a renunțat la numele propriului stadion
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
ANUNȚ DECES!
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
VIDEO – ARGEȘEAN ARESTAT PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI PROXENETISM
Mutarea anului: Germania construiește în România cel mai mare centru de semiconductori din Europa de Sud-Est
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
VIDEO – ARGEȘEAN ARESTAT PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI PROXENETISM
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii Direcției...
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
Un grav accident rutier în care un autoturism a intrat într-un cap de pod s-a produs în această dimineață în...
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu CJ Argeș, a stabilit azi Tribunalul Specializat Argeș. Procesul vizează anularea unui act emis...
Curtea de Argeș
ANUNȚ DECES!
Echipa Ziarului PROFIT și Klanar Imobiliare este alaturi de Iulian Uță în aceste momente de tristețe și doliu generate de...
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
Un grav accident rutier în care sunt implicate două autoturisme, produs pe DN 73C, pe dealul Momaia din Tigveni. Paramedicii...
ATENȚIE! Sâmbătă se închide complet Transfăgărășanul între Cetatea Poienari și Bâlea Lac
Sâmbătă, 07 septembrie 2024, în intervalul orar 07.00 – 18.00 circulația rutieră va fi închisă, pentru toate categoriile de autovehicule,...
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Un violent incendiu a izbucnit cu putin timp in urma într-o gospodărie din comuna Băiculesti, satul Zigoneni. Din primele informații,...
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
Până la sfârșitul lunii septembrie primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și...
Mioveni
ISU Argeș angajează personal – 30 pompieri și 6 șoferi VEZI DETALII
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș scoate la concurs un număr de 36 de posturi cu încadrare directă...
ATENȚE! Se prelungesc restricțiile de circulație pe roate drumurile din Argeș, din cauza caniculei
Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie, și marți, 16...
ARGEȘUL PÂRJOLIT! Incendii de vegetație la Valea Danului, Cepari și alte 6 localități
Pe parcursul zilei de ieri, pompierii argeşeni, în unele cazuri alături de cetățeni şi Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență,...
Alertă Cod Roșu de Caniculă în tot județul Argeș – avertisment fără precedent de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, valabile și în județul nostru, pentru zilele...
Câmpulung
Elena Lasconi neagă faptul că Primăria Câmpulung e anchetată de Parchetul European: „Știu cine a plătit minciuna şi cine a dat-o în presă”
Lidera Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, care este și candidata formațiunii în alegerile prezidențiale, a respins vineri seară afirmaţiile...
VIDEO Elena Lasconi, interviu cu Mihai Gâdea: A ciocnit o prună cu vedeta Antenei 3 și i-a prezentat cățelușa Hermesina. „România e super pregătită pentru un președinte femeie”
„Mi-aș dori să fiu președintele care unește și sunt sigură că pot să fac asta. Sunt sigură, uită-te la mine”,...
NU RATA! Poliția Argeș face angajări! Se caută ajutor de șef de post la Valea Iașului și alte 8 comune, secretare și ingrijitori
Începând cu data de 19 august a.c., s-a dat startul înscrierilor pentru concursurile în vederea ocupării unor posturi în Inspectoratului...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
- NATIONALacum 7 zile
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
- ACTUALacum 3 zile
ANUNȚ DECES!
- ACTUALacum 2 săptămâni
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
- ACTUALacum 2 săptămâni
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
- ACTUALacum 7 zile
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
- ACTUALacum o săptămână
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă