Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

‘Detroitul Europei’ se va prăbuși accelerat, după măsurile anunțate de către Donald Trump

Publicat

in

Slovacia, o mică ţară fără ieşire la mare din inima Europei, pare să fie expusă în mod unic la agenda economică ”America First” a preşedintelui ales Donald Trump, transmite CNBC, informează News.ro.

Supranumită ”Detroitul Europei” datorită industriei sale de automobile înfloritoare, Slovacia produce mai multe maşini pe cap de locuitor decât orice altă ţară din lume.

Angajamentul lui Trump de a impune un tarif general de 10% sau 20% pentru toate mărfurile care vin în SUA ameninţă să atingă reputaţia ţării din Europa Centrală ca lider global în producţia de maşini.

Donald Trump impune noi tarife

Viitorul preşedinte al SUA a promis luni că va impune noi tarife pentru China, Canada şi Mexic într-unul dintre primele sale acte în funcţie.

Măsurile includ un tarif suplimentar de 10% pentru toate produsele chineze care vin în SUA şi un tarif de 25% pentru toate mărfurile care provin din Canada şi Mexic.

Faptul că Europa nu a fost menţionată în primul anunţ tarifar al lui Trump va fi considerat drept o veste binevenită pentru factorii de decizie din Uniunea Europeană, deşi blocul de 27 de naţiuni este probabil îngrijorat că este doar o chestiune de timp până când Trump îşi îndreaptă atenţia asupra sectorului auto din regiune.

Slovacia este Detroitul Europei

Aceasta este o mare problemă pentru Slovacia. Ţara cu doar 5,5 milioane de locuitori se bazează în mare măsură pe comerţul cu SUA, maşinile reprezentând o mare parte din exporturile sale din SUA,  sectorul angajând indirect peste 250.000 de oameni.

”Slovacia s-a transformat într-un Detroit al Europei”, a declarat pentru CNBC Vladimir Vaňo, economist şef la Globsec, un think tank cu sediul în capitala Slovaciei, Bratislava.

”În 1990, după căderea Cortinei de Fier, Slovacia producea zero maşini. Dar a fost foarte puternică în ceea ce noi, în limba noastră locală, ne place să numim producţie specială, care este doar un mod frumos de a spune producţie de arme, vehicule blindate, tancuri”, a spus Vaňo.

Probleme pentru giganții auto din Europa

Grupul german Volkswagen a fost primul producător de automobile care a identificat potenţialul Slovaciei pentru inginerie şi producţie, a spus Vaňo, începând cu asamblarea cutiilor de viteze înainte de a trece rapid la fabricarea de vehicule complete.

Alături de fabrica Volkswagen din Bratislava, Peugeot, deţinută de grupul Stellantis, Kia, a Hyundai Motor şi Jaguar Land Rover, a grupului Tata, au creat de atunci centre de producţie în ţară.

Producătorul auto suedez Volvo a anunţat în 2022 că intenţionează să devină a cincea companie de automobile care operează în ţară, cu o fabrică neutră din punct de vedere climatic gata să se deschidă în estul Slovaciei în 2026.

Volvo a declarat că uzina de 1,2 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) va construi doar maşini electrice.

Întrebat în ce măsură Slovacia ar trebui să fie îngrijorată de perspectiva tarifelor Trump, Vaňo de la Globsec a spus: ”Este îngrijorător. Dar este un fel de abordare de expectativă.”

El a adăugat că, deşi pare că Slovacia poate face ”foarte puţin” pe termen scurt, producătorii de automobile din ţară s-au dovedit a fi relativ buni în a face faţă provocărilor din trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului Slovaciei nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

Alături de Slovacia, industria auto din Germania, afectată de criză, va fi foarte vulnerabilă la tarifele lui Trump.

Cea mai mare economie a Europei este de departe cel mai mare exportator de maşini din regiune în SUA, reprezentând anul trecut exporturi în valoare de 23 de miliarde de euro, potrivit datelor compilate de agenţia de statistică Eurostat şi ING Research. Aceasta reprezintă 15% din totalul exporturilor Germaniei către SUA.

Rico Luman, economist senior de sector pentru transport şi logistică la banca olandeză ING, a declarat că perspectiva unor tarife americane la maşinile europene va înrăutăţi probabil situaţia proastă din Germania.

”Este inima industriei de producţie, nu?” a spus Luman.

” Între timp, Slovacia este al treilea cel mai mare exportator comun de autoturisme din Europa către SUA, alături de Suedia, cu exporturi în valoare de 4 miliarde de euro către SUA în 2023.

În mod remarcabil, totuşi, exporturile de maşini de pasageri ale Slovaciei reprezintă aproape trei sferturi (74%) din pachetul total de exporturi către SUA, lăsând ţara expusă în mod acut la ameninţarea imminentă a tarifelor lui Trump.

În mod evident, Slovacia s-a descurcat foarte bine cu producţia auto până acum, dar acum se confruntă cu unele provocări”, a declarat Arushi Kotecha, analist auto la Economist Intelligence Unit, pentru CNBC, prin apel video.

Una dintre aceste probleme vine din China. Kotecha a spus că parlamentarii europeni încearcă să se menţină pe teren, nepermiţând producătorilor de automobile chinezi precum BYD să pătrundă prea mult pe piaţa regională, atât în ​​ceea ce priveşte vânzările, cât şi investiţiile.

”Cel puţin în ceea ce priveşte chinezii, există o certitudine pentru că acele tarife s-au întâmplat, China a ripostat… aşa că partea din China a fost terminată – dar, desigur, există o anumită incertitudine care vine odată cu alegerile lui Trump”, a spus Kotecha.

”Problema cu Trump este că face o mulţime de ameninţări, dar nu întotdeauna le respectă – sau gradul în care îl respectă variază”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europeană, braţul executiv al UE, a înaintat CNBC declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îl felicită pe Trump pentru victoria sa electorală, atunci când i s-a cerut să comenteze cu privire la perspectiva tarifelor americane.

”Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt mai mult decât doar aliaţi. Să lucrăm împreună la un parteneriat transatlantic care continuă să ofere rezultate pentru cetăţenii noştri. Milioane de locuri de muncă şi miliarde în comerţ şi investiţii de fiecare parte a Atlanticului depind de dinamismul şi stabilitatea relaţiei noastre economice”, a spus von der Leyen într-o declaraţie din 6 noiembrie.

Loading

NATIONAL

VIDEO Gest controversat făcut de Elon Musk – Acuzat că a folosit salutul nazist la inaugurarea președinției Trump

Publicat

in

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a stârnit o mulțime de indignări online după ce a făcut un gest „ciudat” în timpul discursului său de luni de la Capitol One Arena pentru a sărbători inaugurarea mandatului președintelui Donald Trump.

După ce a devenit extrem de entuziasmat de perspectiva aterizării unui om pe Marte și a plantării unui steag american, proprietarul X s-a bătut cu pumnul în piept și a îndreptat drațul într-o mișcare unghiulară spre cer, care a semănat cu salutul nazist. De asemenea, el s-a întors cu spatele la public și a repetat gestul spre spatele scenei.

„Ovație în picioare pentru Elon Musk. De departe cea mai entuziasmată primire a zilei”, a notat Erin Burnett, prezentatoarea CNN. „L-ați văzut ieșind cu acel salut ciudat”.

„A fost ciudat”, a reiterat Burnett, subliniind că vor arăta telespectatorilor o captură de ecran a momentului.

Având în vedere spectacolul ciudat și asemănările cu o anumită altă mișcare controversată a mâinii, nu a durat mult până când criticii miliardarului care îl susține pe Trump și șeful DOGE au exclamat online ce credeau ei că face cel mai bogat om din lume în acel moment.

„Da, Elon a dat un Sieg Heil”, a postat un utilizator pe Bluesky, în timp ce alții l-au acuzat că a dat un «salut nazist».

„Noul nostru copreședinte Elon Musk face un salut nazist în prima zi a președinției Trump”, a scris pe Twitter strategul democrat Sawyer Hackett, în timp ce distribuia un clip cu gestul.

În același timp, în timp ce liberalii și detractorii MAGA au inundat rețelele sociale cu videoclipuri cu salutul provocator al lui Musk către mulțime, nu a existat nimic în discursul entuziast pro-Trump al lui Musk care să facă referire în mod explicit la fascism și nazism – și este aproape sigur că magnatul tehnologiei ar nega că a făcut acest gest.

Într-adevăr, mulți alți observatori au sugerat că Musk făcea în schimb un „salut roman” pe care soldații din imperiul antic îl foloseau pentru a-și saluta comandanții în semn de respect și loialitate. Cu toate acestea, salutul roman a fost ulterior adoptat în anumite forme de statele fasciste – inclusiv de Germania nazistă, după cum au remarcat unii.

Pe de altă parte, susținătorii miliardarului au insistat că Musk a fost denaturat și scos din context.

„Elon Musk era încântat și și-a întins mâna către mulțime. Fiecare om de stânga va încerca să caracterizeze acest lucru drept un salut nazist”, a scris un utilizator X, în timp ce un altul a cerut «Community Notes» să se implice și să sublinieze că el doar «își întindea inima către mulțime».

„Ca o persoană cu un istoric puternic de a-l critica pe Elon Musk, mă simt extrem de încrezător afirmând că acest lucru nu a fost un salut nazist. Elon Musk este un prieten al evreilor”, a insistat Batya Ungar-Sargon, editor de opinie la Newsweek. „Acesta este un om cu Asperger care își aruncă exuberant inima în mulțime. Nu trebuie să inventăm indignarea”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Serie A: Como – Udinese, scor 4-1 / Portarul Răzvan Sava a fost integralist la Udinese

Publicat

in

Echipa italiană Como a învins luni seara, pe teren propriu, scor 4-1, gruparea Udinese, în etapa a 21-a din Serie A, potrivit news.ro

Gazdele au înscris încă din minutul 5, prin  Diao, care a înscris sub bara transversală. Tot Diao a şutat periculos în minutul 17, însă portarul român al lui Udinese, Răzvan Sava, a fost la post. Sava a fost însă învins în minutul 44 de Strefezza şi Como a intrat cu avantaj de două goluri la pauză. În partea secundă Payero a redus din diferenţă pentru Udinese, în minutul 50, iar Como a rămas în zece după eliminarea lui Edoardo Goldaniga, în minutul 57. Oaspeţii au avut şi ei un jucător eliminat, pe Solet, în minutul 63, şi astfel s-a restabilit echilibrul pe teren. Al treilea gol al gazdelor a fost de fapt un autogol, înscris în propria poartă de Bijol, în minutul 78, iar Paz a stabilit scorul final, în minutul 90. Como s-a impus cu 4-1 într-un meci în care Răzvan Sava a fost integralist pentru Udinese.

În clasament, Udinese e pe locul 10, cu 26 de puncte, în timp ce Como a urcat pe 13, cu 22 de puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Efectul Trump asupra lui Viktor Orban. Marele atac poate începe: lansez prin aceasta a doua fază a operaţiunii menite să ocupe Bruxelles-ul

Publicat

in

„Lumea occidentală are acum un preşedinte patriot, pro-pace, anti-migraţie şi pro-familie care preia puterea la Washington, iar în câteva ore chiar şi soarele va străluci diferit deasupra Bruxelles-ului”, a spus luni premierul ungar Viktor Orban despre inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, relatează agenţiile MTI şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Un nou preşedinte în America, un mare grup patriotic la Bruxelles, mare entuziasm, patrioţi care-şi iubesc ţara; deci, marele atac poate începe: lansez prin aceasta a doua fază a operaţiunii menite să ocupe Bruxelles-ul !”, a clamat premierul conservator ungar, într-un discurs la Budapesta pe tema rezultatelor preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Perioada următoare va intra în cărţile de istorie drept „una în care Donald Trump şi patrioţii europeni au reînceput reconstrucţia lumii occidentale”, crede Viktor Orban. Lumea este martoră la „ascensiunea Estului, a Asiei, iar ordinea globală creată şi dominată de anglo-saxoni s-a terminat”, şi principalele centre de putere mondiale sunt într-un proces de construire a unor noi cadre economice, politice şi culturale „în care vom trăi probabil decenii la rând”, anticipează el.

În acest timp, observă Orban, „Bruxelles-ul este singurul centru de putere unde nu sunt interesaţi de schimbările în politicile globale şi de efectele asupra noastră”, iar actualii lideri europeni au izolat Uniunea Europeană (UE), „care ar putea deveni perdantul absolut al noii ordini mondiale” şi, în plus, este incapabilă să garanteze pacea şi securitatea în Europa şi în vecinătatea sa imediată, nu poate asigura bunăstarea, nici să oprească migraţia ilegală sau să poată oferi o perspectivă agriculturii europene.

Dar birocraţii de Bruxelles nu pot fi convinşi, iar, în timp ce „UE cunoaşte eşec după eşec, instituţiile de la Bruxelles devin tot mai puternice şi încearcă să obţină noi puteri”, a mai remarcat Orban. „La Bruxelles ei nu cred absolut deloc că EU este bolnavă; ei cred că UE funcţionează aşa cum trebuie, întrucât acolo obiectivul integrării europene este integrarea în sine, adică să fie construită o birocraţie care să domnească peste statele naţionale”, a explicat el.

„Noi, Ungaria, suntem în opoziţie cu regimul de la Bruxelles”, unde conduce „o oligarhie stângist-liberală”, a indicat premierul naţionalist ungar, care crede că „tratamentul care să vindece UE” necesită schimbare ce poate fi obţinută „prin mijloace politice, din exterior, şi intrând în conflict cu Bruxelles-ul”.

Viktor Orban susţine totuşi că, în pofida ameninţărilor lui Trump cu impunerea de taxe vamale, revenirea acestuia la putere prefigurează o „epocă de aur” pentru relaţiile dintre SUA şi UE.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fenomenul care ‘anulează’ începutul primăverii și contrazice legendele. Expert: ‘Fenofazele lor s-au dereglat’

Publicat

in

Temperaturile blânde din luna ianuarie şi lipsa unui strat consistent de zăpadă au determinat în unele zone apariţia ghioceilor, specialiştii atrăgând atenţia că în situaţia unor schimbări climatice cu fenomene care să persiste în timp, planta s-ar putea să nu mai fie considerată un vestitor al primăverii.

În curţile din mediul rural, de câteva zile au început să îşi facă apariţia florile mici, în formă de clopot, cu petale delicate albe suspendate pe tulpini subţiri, cu frunze de culoarea verde crud. Ghioceii, care de obicei apar la finalul lunii februarie, debutul lunii martie, prevestind venirea primăverii, au înflorit în acest an în prima jumătate a lunii ianuarie. Potrivit specialiştilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale (BRGV) Buzău, motivul pentru care plantele au înflorit mai devreme poate fi explicat printr-o dereglare generată de încălzirea vremii.

„Temperaturile au fost ridicate şi au plecat în vegetaţie. Rezistă bine la temperaturi scăzute, dar au înflorit prematur pe motiv că temperaturile au fost ridicate. În mod normal înfloresc din martie, este luna lor în calendarul nostru vechi, dar ca urmare a temperaturilor şi lipsei zăpezii au răsărit. Trebuiau să fie în faza de repaus ca majoritatea plantelor, oarecum calendarul lor, fenofazele lor s-au dereglat. Acum fazele acestea de repaus, încolţire, creştere, înflorire s-au dereglat, pentru că anotimpurile acestea nu mai sunt bine delimitate”, a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

În situaţia în care schimbările climatice şi temperaturile ridicate vor deveni o constantă a iernii, ghioceii ar putea să nu mai fie consideraţi vestitori au primăverii. „Este o specie ameninţată oarecum de schimbările climatice. Ar putea să nu mai fie un reper ca altădată, când ne orientam după plante. Venirea primăverii era prevestită de comportamentul plantelor iar ghioceii erau văzuţi ca vestitori ai primăverii, dar acum suntem în ianuarie şi nu ştim ce vesteşte, venirea îngheţului sau venirea primăverii”, a precizat directorul BRGV.

Ghioceii sunt adesea cultivaţi în grădini şi parcuri ca flori ornamentale şi sunt îndrăgiţi pentru farmecul lor deosebit.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Două maşini s-au ciocnit în Capitală, iar una a fost proiectată în gardul despărţitor al liniei STB – Doi pasageri, de 13 şi 16 ani, au fost răniţi

Publicat

in

Două maşini s-au ciocnit, luni seară, pe Şos. Colentina din Bucureşti, iar una a fost proiectată în gardul despărţitor al liniei STB. Doi pasageri, de 13 şi 16 ani, au fost răniţi, potrivit news.ro

”La data de 20 ianuarie 2025, în jurul orei 22.00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulaţie pe Şos. Colentina nr. 25. Poliţiştii rutieri ajunşi la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba de un accident de circulaţie, în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma impactului unul dintre autovehicule a fost proiectat în gardul despărţitor al liniei STB”, a transmis, luni seară, Brigada Rutieră a Capitalei.

În urma accidentului de circulaţie, au fost răniţi doi pasageri, în vârstă de 13 şi 16 ani, care au fost transportaţi la spital.

”Se efectuează cercetări de către poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere, în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentului rutier”, a mai transmis sursa citată.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce pensie va primi Joe Biden după încheierea mandatului de președinte al SUA? Are o avere de peste 9 milioane de dolari

Publicat

in

Președintele american Joe Biden urmează să primească o pensie anuală de peste 400.000 de dolari, conform unui raport al National Taxpayers Union Foundation. Această sumă provine din două programe federale distincte de pensii, ambele disponibile datorită îndelungatei sale cariere politice.

În calitate de fost președinte, Biden este eligibil pentru o pensie anuală echivalentă cu salariul unui secretar de cabinet, stabilit la 246.400 de dolari în 2024. Pe lângă aceasta, mandatul său de 36 de ani în Senat și cei opt ani petrecuți ca vicepreședinte îi oferă dreptul la o pensie suplimentară de 166.374 de dolari, rezultând o sumă combinată de peste 412.000 de dolari, ajustabilă anual, arată Libertatea.ro.

Joe Biden, cu o avere netă estimată la 9 milioane de dolari, beneficiază de o situație financiară solidă după o carieră publică de peste 44 de ani. Foștii președinți americani, indiferent de averea personală, primesc aceste beneficii conform Legii Foștilor Președinți din 1958, care le garantează o pensie și alte indemnizații.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend