NATIONAL
Despre domnitori, Draken și Dumnezeu
Publicat
acum 2 aniin
De
adminChiar și pentru cei care nu prea sunt interesați de lucrurile acestea, trebuie spus, totuși, că România n-a dus niciodată și nu duce nici în prezent lipsă de regi.
cuzaFoto: Douglas Mackenzie | Dreamstime.com
Avem chiar o a doua familie regală. Evident, aici se poate intra în chestiuni de drept succesoral, în sensul dacă poate fi sau nu vorba de o concurență față de familia regală actuală. Părerea multora e că da, deoarece concurența vine din partea unei familii mult mai vechi. Este vorba, ați ghicit, desigur, de familia Cuza.
O familie regală cu mulți descendenți, se pare, cel puțin douăzeci în acest moment. Florin, Monica, Bogdan sau Tudor, sunt doar câteva dintre numele lor mici – de remarcat că nu le-au schimbat cu nume străine. Unul dintre ei, un strănepot, are afaceri în județul Bihor. Alții, pe linia unui văr primar al domnitorului, au ales demult să trăiască în Argentina, Chile sau Germania. De altfel, descendenții lui Cuza mai sunt denumiți de diaspora a doua Familie Regală a României.
Cuza și Biserica
Dar nu despre acest lucru am vrea să vorbim azi, deși subiectul merită atenție, ci despre o curiozitate aproape amuzantă, pe care o găsim chiar în centrul capitalei. Pe Dealul Mitropoliei, mai precis.
Ei bine, acolo se află enorma statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (revenim la el). Și este cel puțin de mirare faptul că cea mai importantă statuie din capitală, care îl comemorează pe cel ce a unificat Principatele, se află pe dealul cu pricina.
Fiindcă Alexandru Ioan Cuza a fost nimeni altul decât acela care a secularizat averile mănăstirești. Secularizatorul, ca să zicem așa. Astfel, la patru ani după ce a realizat Unirea, domnitorul a reușit isprava să treacă în proprietatea statului pământurile bisericii. Și e bine de spus că pământul acela reprezenta cam o pătrime din fondul funciar al țării.
Ceea ce o sumedenie de voievozi și domnitori donaseră într-o veselie mănăstirilor, aproape după fiecare bătălie mai mult sau mai puțin încheiată cu victorie, Cuza a luat printr-o singură lege. A luat ortodoxiei aproape tot. Iar atunci când Mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu a protestat față de măsurile sale, Cuza l-a scos anticipat la pensie. Așa că pare nelalocul ei dezvelirea acestei statui în fieful BOR în anul de grație 2004.
Prin reformele sale, Cuza a fost mai subtil decât s-ar crede
Și, totuși, lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare. Prin reformele sale, Cuza a fost mai subtil decât s-ar crede, iar Biserica Ortodoxă de astăzi se poate descurca binișor și fără să alerge cu disperare după îngrășăminte ori irigații care să substituie ploile restante de la Domnul.
Mai întâi, primul domnitor al Țărilor Române a hotărât ca slujbele religioase să se desfășoare exclusiv în limba română. Și așa, la ora aceea, țăranii nu prea se duceau la Paris – și nici spaniola nu era încă o limbă în vogă.
Apoi, s-a decis să se treacă de la calendarul iulian la cel gregorian. Aici, interesele au fost mai adânci, vă dați seama câte infracțiuni s-au prescris? Ce titlu de glorie și-ar asuma astăzi un guvern să facă același lucru! Acum suntem în 2022, mâine în 2030: cutare infracțiune a cutărui autor, gata, nu mai poate fi sancționată. Sau, și mai bine: astăzi suntem în 2022, mâine în 2021! Înseamnă că infracțiunea nici măcar nu s-a comis.
Cuza nu s-a oprit aici
Bun, să trecem mai departe. Cuza nu s-a oprit nici el aici. Actele civile, așadar, care până atunci aparțineau Bisericii, au intrat în seama primăriilor, treaba țârcovnicului fiind preluată de secretar, iar preotul substituit de primar în persoană. Veniturile preoților au trebuit să fie asigurate tot de primării, iar statul să se oblige să îngrijească bisericile.
Mai mult, personalul monahal urma să fie selectat prin intermediul Ministerului Cultelor, iar viața monahală să fie finanțată de stat. Între noi fie vorba, și în prezent, adevăratele sinecuri doar la stat se găsesc. La final, Cuza a înființat autoritatea sinodală centrală, adică BOR-ul de azi.
Bomboana de pe colivă (!) a fost legea prin care mitropoliții și episcopii urmau să fie numiți doar de către domn, după o prezentare a Ministrului de Culte, în urma dezbaterii Consiliului de Miniștri. Cu alte cuvinte, Biserica devenea în totalitate dependentă de stat. Astfel, guvernul controla nu doar patru milioane de persoane fizice, ci și patru milioane de suflete. Lucru foarte util, adeseori, pentru cei aflați la putere, după cum se vede și în ziua de azi. Omul votează cu sufletul în primul rând. Cu asta și rămâne, la sfârșit. Deși nu s-ar crede, Nicolae Iorga însuși a condamnat reforma lui Cuza, pe care îl aCuza că datorită lui și generației sale pașoptiste s-a ajuns la decăderea religioasă a României.
Desigur, unele ecouri au rămas și în ziua de azi, probabil cel mai important site al ortodoxiei, crestinortodox.ro, făcând o analogie între locația statuii de pe Dealul Mitropoliei și penitenciarul din Caracal de pe strada Libertății. Ranchiună sau ironie, nu mai contează acum. Coabitarea politicii cu religia s-a dovedit încă o dată perfect funcțională pe principiul păsării pluvian. Orice crocodil are nevoie de dentistul lui, fiindcă, în lipsa colților ascuțiți, riști să nu mai înfuleci ușor.
Și, oricum, mai bine un stat în care religia e subordonată politicii, decât viceversa. Așa că statuia, la urma urmei, pare așezată la locul ei. De altfel, nu de puține ori destinul s-a dovedit a fi ironic. Cuza însuși, dacă e să ne luăm după spusele celor din apropierea lui, era un personaj glumeț (exagerat de glumeț, după unii), îndrăzneț, ironic și, nu sunt prea sigur pe această ultimă sursă, cam neserios. Uita sau se făcea că uită cererile care nu-i conveneau, până când, în cele din urmă, ca un bătrân care aude, dar face pe surdul, era lăsat în treaba lui.
O pățanie cu doctorul Draken, prietenul lui Cuza
Așa aș încheia pentru astăzi, vorbind o clipă despre anturajul domnitorului, din care făcea parte și un anume Draken, dacă memoria nu mă înșală. Medic de origine austriacă, acesta ajunsese în mare vogă la București. Țin să vă spun povestea, fiindcă, dacă tot vorbim despre ironia unei statui, ar fi păcat să ratăm asta.
Așadar, bolnav, nebolnav, orice demnitar simțea nevoia să treacă în vremurile acelea prin cabinetul doctorului Draken, prietenul domnitorului, astfel încât invidia colegilor de breaslă creștea zi de zi. Austriacului însă, un bărbat tânăr și înalt de doi metri, ca toți stejarii din Austria, nici că-i păsa. Asta până când colegiul medicilor s-a reunit în mare taină și au hotărât ca cel mai priceput dintre ei să se ducă la savantul venetic și să-l compromită. Cu martori, evident.
Chiar în aceeași zi, pe la prânz, delegatul breslei s-a înființat cu prietenii săi la Draken acasă. Acesta l-a primit, iar pacientul-medic i-a servit nucleara:
– Domnule Draken, așa și pe dincolo, sunt bolnav rău. Și nu știu ce să mă fac, regret pardon, dar oricât ați încerca să mă vindecați, nu cred c-o să fiți în stare. Asta fiindcă nu vă pot spune nici ce am și nici dacă m-ați vindecat după aceea. Sunt mincinos, domnule Draken!
– Hm, i-ar fi răspuns de la înălțimea sa, savantul. S-ar putea să am un leac, totuși, pentru boala dumitale. Dar îmi trebuie timp să-l pregătesc. Uite cum facem, vino mai pe seară, să fiu sigur că e gata.
Desigur, la sfârșitul zilei, bolnavul-mincinos se și înființase la cabinetul medicului, urmat de acoliții săi.
– Poftim leacul, i-a zis Draken servindu-l chiar el.
Bolnavul a mestecat o clipă, a înghițit curajos, apoi a deschis ochii larg și a țipat:
– Monseniur, dar ăsta e curat rahat, pardon!!!
Draken a încuviințat râzând și a răspuns:
– Vezi? N-ai luat decât o porție și ai început să spui adevărul.
Draken era bun prieten cu domnitorul Cuza. Iar anecdota aceasta se pare că e adevărată. Sau, cine știe… În mod sigur ați mai auzit-o pe undeva. Despre Cuza însuși circulă încă o mulțime de anecdote. Dar cea mai importantă, e acolo sus, pe Dealul Mitropoliei.
Sursa foto: Dreamstime.com
Poate vrei sa citesti
Summitul COP29 debutează cu un mesaj clar din partea SUA: ‘Trump poate încetini tranziția verde, dar nu o poate opri’
Trump face două numiri importante: și-a ales consilierul pe probleme de securitate națională și pe cel care va conduce Agenția pentru Protecția Mediului
VIDEO România, premii la nivel internațional pentru pălinca ‘de Bihor’: cum a ajuns pălinca Trămuța să îi fascineze pe străini
Franța ține partea Ucrainei, dar se pune bine și cu noul lider de la Casa Albă: ‘Nu-l judecaţi dinainte pe Trump în legătură cu Ucraina’
Inchisorile private din SUA cresc vertiginos pe burse dupa victoria lui Donald Trump
Europa strânge rândurile în fața lui Trump – Primul lider britanic de la Winston Churchill care vine în Franţa de Ziua Armistiţiului
NATIONAL
Preţul bitcoin a atins un nou record. Ce se întâmplă cu Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă
Publicat
acum 30 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminPreţul criptomonedei bitcoin a crescut luni cu 6%, ajungând la 84.211,50 dolari pe unitate, conform datelor Coin Metrics. Mai devreme, valoarea sa urcase chiar până la 85.000 dolari pe unitate, transmite CNBC, citat de news.ro.
Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a avut o creştere de 4%, urcând din nou peste pragul de 3.000 de dolari, după o creştere de 30% în ultima săptămână.
Moneda platformei de tranzacţionare Cardano a crescut cu 1,7%, în timp ce XRP a stagnat după creşteri anterioare.
Dogecoin a continuat să avanseze, înregistrând o creştere de aproape 8%. De asemenea, acţiunile Coinbase au urcat cu 15%, iar cele ale MicroStrategy au avansat cu 12%.
Această tendinţă de creştere vine pe fondul entuziasmului pieţei de criptomonede în urma alegerii lui Donald Trump, investitorii anticipând posibile schimbări economice şi de reglementare.
NATIONAL
Cursa înarmării ia o turnură SF: China dezvoltă o armă o armă letală ca în Războiul Stelelor
Publicat
acum 44 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminArmata chineză a realizat un progres tehnologic impresionant, dezvoltând un sistem experimental de armă energetică ce poate concentra multiple fluxuri de microunde într-un singur fascicul puternic.
Potrivit publicației South China Morning Post, această nouă tehnologie, deși evocă ideea Stelei Morții din celebra serie „Războiul Stelelor”, este încă în faza de testare și funcționează la o scară mult mai redusă.
Cercetătorăă chinezi au făcut teste experimentale preliminare care explorează potențialul utilizării sale în domeniul militar. Cu toate astea, rămân întrebări legate de eficacitatea sa în distrugerea țintelor, fie ele mari sau mici, din cauza complexității tehnice de a concentra unde electromagnetice precise într-un punct fix.
Calculul arată că o asemenea performanță necesită o precizie extremă, comparabilă cu cea a unui ceas atomic. În ciuda provocărilor tehnice, cercetătorii afirmă că s-au apropiat de această precizie în recentele teste.
Tehnologia a demonstrat că poate perturba semnalele sateliților GPS
Chiar dacă momentan nu pot distruge direct ținte, tehnologia a demonstrat capacitatea de a perturba semnalele sateliților GPS, în special ale celor din Statele Unite.
Aceasta deschide calea unor aplicații variate, precum antrenamentele militare, testarea de noi tehnologii și operațiuni de exerciții strategice. Secretul acestei arme constă în combinarea fluxurilor de microunde pentru a obține o putere mai mare decât suma componentelor sale.
Cu toate acestea, detalii precise despre aplicațiile acestei tehnologii rămân evazive. Între timp, și Statele Unite își continuă eforturile în dezvoltarea unor tehnologii similare.
Forțele Aeriene Americane au lucrat la un sistem de arme cu energie direcționată, denumit Tactical High-power Operational Responder, destinat să contracareze dronele prin forța microundelor de mare putere.
Cu toate acestea, viitorul acestor tehnologii rămâne incert, întreaga comunitate militară concentrându-se, pentru moment, pe dezvoltarea de arme capabile să interfereze cu echipamentele electronice și să destabilizeze sistemele de comunicații pe câmpul de luptă, asigurând astfel un avantaj strategic.
NATIONAL
Summitul COP29 debutează cu un mesaj clar din partea SUA: ‘Trump poate încetini tranziția verde, dar nu o poate opri’
Publicat
acum 50 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminJohn Podesta, trimisul SUA pentru climă, a îndemnat luni guvernele să-şi păstreze încrederea în promisiunea ţării sale de a combate încălzirea globală, afirmând că Donald Trump poate încetini, dar nu poate opri tranziţia de la combustibilii fosili atunci când va reveni la putere, în ianuarie, relatează Reuters, citat de news.ro.
Summitul anual al ONU privind clima a început luni la Baku, în Azerbaidjan, iar delegaţiile multor ţări sunt îngrijorate că victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale din SUA va împiedica progresele în ceea ce priveşte limitarea încălzirii planetei.
Trump a promis să scoată din nou Statele Unite – istoric, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume – din cooperarea internaţională în domeniul climei şi să maximizeze producţia deja record de combustibili fosili a ţării.
„Pentru aceia dintre noi care sunt dedicaţi acţiunii climatice, rezultatul (alegerilor) de săptămâna trecută din Statele Unite este, evident, extrem de dezamăgitor”, a declarat Podesta la summit. „Dar ceea ce vreau să vă spun astăzi este că, în timp ce guvernul federal al Statelor Unite, sub conducerea lui Donald Trump, poate pune acţiunea pentru climă pe plan secund, munca pentru a limita schimbările climatice va continua în Statele Unite”, a dat asigurări Podesta.
El a mai spus că Inflation Reduction Act (IRA), legislaţia de referinţă a preşedintelui Joe Biden în ceea ce priveşte clima, care oferă miliarde de dolari ca subvenţii pentru energia curată, va continua să stimuleze investiţiile în energie solară, eoliană şi alte tehnologii, iar guvernele de stat din SUA vor promova, de asemenea, reducerea emisiilor prin reglementări proprii. „Cred că nimic din toate acestea nu mai este reversibil. Pot fi încetinite? Poate. Dar direcţia este clară”, a spus el.
Deşi Trump a promis să anuleze IRA, pentru a face acest lucru ar fi nevoie de un act al Congresului – iar acest lucru ar putea fi dificil, din cauza sprijinului din partea unor congresmeni republicani ale căror districte beneficiază de investiţii legate de IRA.
DISPUTELE DE PE ORDINEA DE ZI
În afară de alegerea lui Trump ca preşedinte al celei mai mari economii a lumii, discuţiile de la Baku se luptă pentru atenţie cu preocupările economice şi războaiele din Ucraina şi Gaza. Acest lucru complică ambiţia summitului de a rezolva punctul prioritar de pe agendă – un acord pentru o finanţare anuală de până la 1.000 de miliarde de dolari în domeniul climei pentru ţările în curs de dezvoltare, care să înlocuiască ţinta de 100 de miliarde de dolari.
Şeful ONU pentru climă, Simon Stiell, a încercat să impulsioneze situaţia. „Să renunţăm la ideea că finanţarea combaterii schimbărilor climatice este caritate”, a îndemnat el pe stadionul din Baku. „Un nou obiectiv ambiţios de finanţare în domeniul climei este în întregime în interesul propriu al fiecărei naţiuni, inclusiv al celor mai mari şi mai bogate”, a subliniat el.
Anul acesta este pe cale să fie cel mai cald înregistrat vreodată. Atât ţările bogate, cât şi cele sărace au avut de făcut faţă unor fenomene meteorologice extreme, inclusiv inundaţii dezastruoase în Africa, pe coasta Spaniei şi în statul american Carolina de Nord şi seceta care afectează America de Sud, Mexicul şi vestul Statelor Unite.
Dar chiar şi convenirea uneia dintre primele sarcini ale COP29 s-a dovedit a fi o provocare: stabilirea agendei pentru negocieri a fost amânată timp de mai multe ore. Trei surse la curent cu discuţiile din spatele uşilor închise, care au cerut să rămână anonime, au declarat că Uniunea Europeană şi ţările insulare mici au cerut statelor să se ţină de acordul de anul trecut – discutând inclusiv cum să ducă mai departe acordul de a renunţa la cărbune, petrol şi gaze.
Azerbaidjanul, ţară de la Marea Caspică, care găzduieşte primele puţuri de petrol din lume, se confruntă cu presiuni pentru a face progrese în ceea ce priveşte angajamentul luat anul trecut la COP28 de a renunţa la combustibilii fosili. Însă statele din Golf producătoare de combustibili fosili doresc să limiteze discuţiile la elementele legate de finanţare ale acordului COP28 de anul trecut, au declarat sursele.
Ţările au fost, de asemenea, în dezacord cu privire la o propunere din partea Chinei de a include comerţul pe agenda COP29. Comerţul a devenit problematic pentru China, care se confruntă deja cu tarifele Uniunii Europene, din cauza promisiunii electorale a lui Trump de a impune tarife de 20% pentru toate bunurile străine şi de 60% pentru bunurile chinezeşti.
Mulţi se tem, de asemenea, că dezangajarea SUA ar putea determina alte ţări să renunţe la angajamentele climatice existente sau să reducă ambiţiile viitoare. „Oamenii vor spune, ei bine, SUA este a doua cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Este cea mai mare economie din lume … Dacă ei nu îşi stabilesc un obiectiv ambiţios, de ce am face-o noi?” a declarat pentru Reuters Marc Vanheukelen, ambasadorul UE pentru climă din 2019 până în 2023.
Gazda discuţiilor, Azerbaidjanul, a făcut presiuni asupra guvernelor pentru a accelera trecerea la energia curată, promovând în acelaşi timp gazul ca un combustibil de tranziţie.
Veniturile sale din petrol şi gaze reprezentau 35% din economia sa în 2023, în scădere de la 50% cu doi ani mai devreme. Guvernul susţine că aceste venituri vor scădea la 22% până în 2028.
Preşedintele Ilham Aliev a numit bogăţia de combustibili fosili a Azerbaidjanului „un dar de la Dumnezeu”, iar Baku a propus crearea unui Fond de acţiune pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice, care să colecteze voluntar până la 1 miliard de dolari de la companiile extractive din 10 ţări, inclusiv Azerbaidjan.
NATIONAL
Trump face două numiri importante: și-a ales consilierul pe probleme de securitate națională și pe cel care va conduce Agenția pentru Protecția Mediului
Publicat
acum 60 de minutein
12 noiembrie 2024De
adminPreşedintele ales Donald Trump l-a ales pe reprezentantul republican Mike Waltz pentru a fi consilierul său pe probleme de securitate naţională, apelând pentru această funcţie importantă la un membru în retragere al Beretelor Verzi (forţă de operaţiuni speciale a armatei SUA – n.r.) care este un critic important al Chinei, au declarat luni pentru Reuters două surse familiare cu subiectul, scrie news.ro.
Waltz, un om de încredere al lui Trump, care a servit şi în Garda Naţională unde a avut rang de colonel, a criticat activitatea Chinei în Asia-Pacific şi a pledat pentru necesitatea ca Statele Unite să fie pregătite pentru un potenţial conflict în regiune.
Consilierul pentru securitate naţională este un rol puternic la Casa Albă, care nu necesită însă confirmarea Senatului.
Waltz va fi responsabil de informarea lui Trump cu privire la principalele probleme de securitate naţională şi de coordonarea cu diferite agenţii.
Waltz a criticat administraţia Biden pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan în 2021 şi a lăudat public opiniile lui Trump în materie de politică externă.
„Adesea, cei care perturbă nu sunt plăcuţi. Dar sincer, instituţia noastră de securitate naţională şi o mulţime de oameni care sunt înrădăcinaţi în vechi obiceiuri proaste la Pentagon au nevoie de o astfel de perturbare”, a declarat Waltz în timpul unui eveniment la începutul acestui an. „Donald Trump este acest perturbator”, a adăugat el.
Waltz are o lungă istorie în cercurile politice din Washington. A fost director pentru politica de apărare pentru secretarii apărării Donald Rumsfeld şi Robert Gates şi a fost ales în Congres în 2018. El este preşedintele subcomitetului pentru serviciile armate din Camera Reprezentanţilor – care supervizează logistica militară – şi face parte, de asemenea, din comitetul restrâns pentru informaţii.
Waltz face parte, de asemenea, din grupul de lucru al republicanilor pentru China şi a susţinut că armata americană nu este atât de pregătită pe cât ar trebui să fie în cazul unui conflict în regiunea Indo-Pacific.
Într-o carte publicată la începutul acestui an, intitulată „Hard Truths: Think and Lead Like a Green Beret” („Adevăruri dure: Gândeşte şi conduce ca o Beretă Verde”), Waltz a prezentat o strategie în cinci părţi pentru prevenirea războiului cu China, inclusiv înarmarea mai rapidă a Taiwanului, reasigurarea aliaţilor din Pacific şi modernizarea avioanelor şi navelor.
Cu privire la Ucraina, Waltz a declarat că opiniile sale au evoluat. După invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, el a cerut administraţiei Biden să furnizeze mai multe arme Kievului pentru a-i ajuta pe ucraineni să respingă forţele ruse. Dar în timpul unui eveniment desfăşurat luna trecută, Waltz a declarat că trebuie să existe o reevaluare a obiectivelor Statelor Unite în Ucraina. „Este în interesul Americii, vom investi timpul, avuţia, resursele, de care avem nevoie în Pacific în momentul de faţă?” a întrebat Waltz.
El l-a lăudat pe Trump pentru că i-a împins pe aliaţii NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar, spre deosebire de preşedintele ales, nu a sugerat retragerea Statelor Unite din alianţă. „Uite, putem fi aliaţi şi prieteni, dar putem avea şi conversaţii dificile”, a declarat Waltz luna trecută.
Trump îl numește pe fostul congresman Zeldin pentru a conduce Agenția pentru Protecția Mediului
Donald Trump, a anunțat luni numirea fostului congressman republican Lee Zeldin la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). Trump a declarat, citat de Reuters, că Zeldin va asigura „decizii echitabile și rapide” care vor contribui la impulsionarea afacerilor, informează Mediafax.
El a completat că noul numit va menține în același timp „cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv aerul și apa cele mai curate de pe planetă”.
Zeldin, cunoscut pentru opoziția sa față de legislația privind protecția mediului, a votat împotriva mai multor măsuri ecologice în perioada sa de mandat în Congres (2015-2023), având un scor de 14% pe scara voturilor pro-mediu întocmită de Liga Votanților pentru Conservarea Mediului.
Spre comparație, media scorului ecologic în Camera Reprezentanților a fost de 52% în 2022, ultimul an al lui Zeldin în Congres.
Trump, care intenționează să inverseze numeroase reglementări ale EPA privind combustibilii fosili, a anunțat că va începe să revoce regulile EPA și ale Departamentului Transporturilor privind poluarea vehiculelor încă din prima zi de mandat. Printre măsurile vizate se află și eliminarea subvențiilor și stimulentelor pentru vehiculele electrice, precum și revocarea autorității statului California de a-și stabili propriile reguli de emisii, permisiune care fusese restabilită de președintele Joe Biden.
Zeldin, un critic al programului de emisii zero implementat de California, a susținut pe platforma socială X că, sub conducerea sa, EPA va contribui la „restabilirea dominanței energetice a SUA, revitalizarea industriei auto și consolidarea poziției SUA ca lider global în domeniul inteligenței artificiale”.
Numirea lui Zeldin necesită aprobarea Senatului, care, în urma alegerilor recente, a recâștigat majoritatea republicană.
NATIONAL
Armata americană lovește Siria! Țintele vizate au legătură cu Iranul
Publicat
acum o orăin
12 noiembrie 2024De
adminArmata americană a anunţat luni că a efectuat lovituri în Siria împotriva a nouă ţinte asociate cu grupuri iraniene, relatează Reuters, citat de news.ro.
Într-un comunicat, armata americană spune că loviturile au vizat două locaţii din Siria şi au fost un răspuns la mai multe atacuri asupra personalului american din Siria care au avut loc în ultimele 24 de ore.
Statele Unite au efectuat ocazional lovituri împotriva unor ţinte legate de Iran atât în Irak, cât şi în Siria. În februarie, SUA au lansat lovituri aeriene în Irak şi Siria împotriva a peste 85 de ţinte având legături cu Garda Revoluţionară a Iranului (IRGC) şi cu miliţiile pe care le sprijină, ca represalii pentru un atac mortal asupra trupelor americane.
„Aceste lovituri vor degrada capacitatea grupurilor susţinute de Iran de a planifica şi lansa viitoare atacuri asupra forţelor SUA şi ale Coaliţiei”, a declarat armata americană după cele mai recente lovituri.
SUA au 900 de soldaţi în Siria şi alţi 2.500 în Irakul vecin, cu misiunea de a consilia şi asista forţele locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic. Organizaţia teroristă a cucerit în 2014 mari porţiuni din ambele ţări, dar a fost învinsă ulterior.
Statele Unite au trimis nave de război şi avioane de luptă în regiune de la izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie,pentru a încerca să descurajeze Iranul şi grupurile susţinute de Iran. Forţele americane au ajutat, de asemenea, la doborârea proiectilelor pe care Iranul le-a lansat spre Israel în acest an.
NATIONAL
Republica Haiti are un nou premier: promite să-și folosească toată energia pentru restabilirea siguranței
Publicat
acum 2 orein
12 noiembrie 2024De
adminHaiti – Alix Didier Fils-Aimé a fost învestit în funcția de prim-ministru, informează Rador Radio România.
Un om de afaceri haitian, Alix Didier Fils-Aimé, a fost învestit în funcția de prim-ministru, după ce predecesorul său a fost înlăturat după o perioadă de cinci luni de mandat.
Alix Didier Fils-Aimé provine dintr-o familie de investitori din Port-au-Prince. Tatăl său este cunoscut pentru că a fost militant pentru democrație, închis în timpul dictaturii Duvalier și apoi deputat între 1995 și 1999. El se descrie pe LinkedIn drept „ un cetățean antreprenor angajat ”.
Cu o diplomă în administrarea afacerilor de la Universitatea Boston din Statele Unite, noul șef al guvernului a deschis mai multe întreprinderi în Haiti, printre care , un lanț de curățătorii și furnizorul de servicii de internet Hainet. Alix Didier Fils-Aimé este, de asemenea, membru fondator al Association haïtienne des entreprises de technologies de l’information et de la communication (AHTIC).
Fils-Aimé a promis să-și folosească toată energia pentru restabilirea siguranței.
De mai multe luni, în țară este haos politic, iar bandele de infractori profită de pe urma tulburărilor din plan politic.
Preţul bitcoin a atins un nou record. Ce se întâmplă cu Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă
Cursa înarmării ia o turnură SF: China dezvoltă o armă o armă letală ca în Războiul Stelelor
Summitul COP29 debutează cu un mesaj clar din partea SUA: ‘Trump poate încetini tranziția verde, dar nu o poate opri’
Trump face două numiri importante: și-a ales consilierul pe probleme de securitate națională și pe cel care va conduce Agenția pentru Protecția Mediului
Armata americană lovește Siria! Țintele vizate au legătură cu Iranul
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
Vești mari pentru șoferi! Se dechide tronsonul 5 al celei mai așteptate autostrăzi din România. Până unde se va putea circula
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Cu voturi de la PSD, liberalul Costel Voica, noul viceprimar al Comunei Băiculești – Consilierul AUR a părăsit sala stresat de liderul județean
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
S-A DECIS: Transfăgărăşanul se închide începând de marţi, 12 noiembrie
Circulaţia rutieră pe DN 7C – Transfăgărăşan se va închide, începând de marţi dimineaţă, pe tronsonul cuprins între Piscul Negru...
Salarii mici, condiții de muncă precare: Arhivele Naționale, în protest total – Activitatea instituției, paralizată
Funcționarii publici din cadrul Serviciului Județean Argeș al Arhivelor Naționale au intensificat protestul, trecând de la o grevă de avertisment...
A nins pe pe Transfăgărășan! Când se închide drumul – Stratul de zăpadă ar putea ajunge curând la 20 de centimetri
Duminică seară a început să ningă pe Transfăgărășan. Temperatura a coborât cu mult sub zero grade Celsius, iar ploaia s-a...
Deși n-a semănat nimic, totuși culege – Deputatul USR Ionuț Moșteanu, umilit de argeșeni după un apel pe Facebook: ” Nu ți-e, măh, rușine?”
Deputatul USR Ionuț Moșteanu s-a trezit zilele acestea în mijlocul unei controverse intense pe pagina sa de Facebook, după ce...
Curtea de Argeș
Ministrul Simona Bucura-Oprescu și echipa PSD, la Curtea de Argeș: “Guvernarea PSD înseamnă creșterea veniturilor pentru toți românii și investiții record în proiecte de utilitate publică”
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a fost astăzi alături de primarul Constantin Panturescu și echipa PSD în...
Scandal monstru la Domnești! Doi minori de 15 și 17 ani au băgat în spital un bărbat de 35 ani – PUȘTANII AU FOST REȚINUȚI DE POLIȚIE
În seara zilei de 8 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au...
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
În urmă cu putin timp un apel la 112 a anunțat izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din comuna Valea Iașului,...
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
În ciuda scandalurilor la nivel național generate de Schema Nordis, notarii implicați in afaceri imobiliare dubioase sau agentul imobiliar care-și...
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Sâmbătă, 9 noiembrie, se va desfășura a VI-a ediție a „Duatlonului Regal Invictus”, competiție sportivă ce va avea loc în...
Mioveni
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
VIDEO! ACUM! Arde o casă la Mioveni!
In urmă cu puțin timp pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din orașul Mioveni,...
Câmpulung
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
Salvamontiştii și jandarmii montani din Argeş au intervenit, sâmbătă seară, pentru a recupera trei persoane care s-au despărţit de grupul...
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA
- ACTUALacum 2 săptămâni
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
- ACTUALacum o săptămână
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
- ACTUALacum 2 săptămâni
O mașină a Poliției Argeș implicată într-un grav accident
- ACTUALacum o săptămână
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
- ACTUALacum 4 zile
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
- ACTUALacum o săptămână
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș