Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Descoperie uimitoare: Chiciură în vârful vulcanilor gigantici de pe Marte

Publicat

in

Planeta Marte a dezvăluit încă unul dintre secretele sale: chiciură a fost descoperită în vârful vulcanilor săi gigantici, o descoperire neaşteptată, care le va permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine ciclul apei pe “Planeta Roşie”, un fenomen esenţial pentru viitoarele misiuni de explorare, informează AFP, potrivit Agerpres.

O scenă inedită a fost surprinsă din întâmplare de pe orbita marţiană de sonda Trace Gas Orbiter (TGO) a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în regiunea domului Tharsis, situat în apropiere de ecuatorul planetei Marte, precizează un studiu publicat luni în revista Nature Geosciences.

Este o regiune vastă şi înaltă, cu un diametru de aproximativ 5.000 de kilometri, adăpostind vulcani imenşi, care s-au stins în urmă cu mai multe milioane de ani. Printre ei se află Olympus Mons, cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, care are o altitudine de 22 de kilometri – de trei ori mai înalt decât Everestul.

Nimeni nu se aştepta să găsească chiciură în acel loc. “Credeam că era imposibil în jurul ecuatorului lui Marte”, a declarat Adomas Valantinas, autorul principal al studiului şi cercetătorul aflat la originea descoperirii.

O însorire puternică şi o presiune atmosferică foarte scăzută “menţin temperaturile la un nivel destul de ridicat pe vârfurile vulcanilor, ca la suprafaţa planetei”, a detaliat acest cercetător de la Universitatea Brown din Statele Unite, citat într-un comunicat publicat de ESA.

În regiunea Tharsis, temperaturile pot să coboare foarte mult – până la -130°C pe timpul nopţii -, dar ele nu depind de altitudine, “spre deosebire de ceea ce se petrece pe Terra, unde ne aşteptăm să vedem piscuri îngheţate”, a adăugat el.

În plus, atmosfera de la ecuatorul marţian are un conţinut deosebit de scăzut de apă, ceea ce face dificilă condensarea. “Alte sonde au observat chiciură, dar în regiuni mai umede, mai ales în câmpiile din nord”, a declarat Frederic Schmidt, profesor la Universitatea Paris-Sarclay, unul dintre coautorii studiului.

Grosimea unui fir de păr

Descoperirea a fost făcută, aşadar, din întâmplare. Sonda TGO, care orbitează planeta Marte începând din 2018, are avantajul de a putea observa suprafaţa acesteia în toate orele zilei, a dezvăluit acest planetolog specializat în studierea gheţurilor din Sistemul Solar.

Sonda a putut să obţină imagini în momentul apariţiei primelor raze ale Soarelui. “Am văzut acolo un depozit strălucitor şi albastru, cu o textură specială pe care nu o vedem decât la primele ore ale dimineţii şi doar în anotimpurile reci”, a explicat el.

Era nevoie de un ochi ager pentru a vedea acel depozit de gheaţă atât de subţire – de grosimea unui fir de păr -, iar fenomenul este furtiv. Însă cantitatea de chiciură, prezentă în vârfurile a patru vulcani (Olympus Mons, Ascraeus Mons, Arsia Mons şi Ceraunius Tholus) reprezintă “150.000 de tone de apă care circulă între suprafaţă şi atmosferă în fiecare zi, reprezentând echivalentul a 60 de piscine olimpice”, a detaliat ESA.

Cum poate fi explicat fenomenul? Autorii studiului sugerează existenţa unui microclimat interior în caldeirele vulcanilor, vastele lor cratere circulare. Vânturile ar urca pe pantele munţilor, “aducând aerul relativ umed de lângă suprafaţa planetei spre altitudini mai mari, unde se condensează şi se depune sub formă de chiciură”, a spus Nicolas Thomas, un alt coautor al studiului.

“Observăm acest fenomen pe Terra şi în alte regiuni de pe Marte”, a adăugat Nicolas Thomas, coordonator principal al Sistemului de imagistică color şi stereoscopică a suprafeţelor (CaSSIS) din cadrul sondei TGO.

Modelarea computerizată a procesului de formare a chiciurii ar trebui să permită o mai bună înţelegere a ciclului apei – dinamica sa de deplasare între suprafaţă, atmosferă, ecuator şi poli -, “unul dintre secretele cele mai bine păzite” ale “Planetei Roşii”, potrivit ESA.

Acest ciclu reprezintă o etapă importantă pentru viitoarele explorări umane şi robotizate. “Am putea recupera apa din chiciură pentru consumul uman şi să lansăm rachete de pe Marte separând moleculele de oxigen şi de hidrogen”, anticipează profesorul Schmidt.

Posibilitatea de a cartografia apa de pe suprafaţa marţiană – care în prezent există doar sub formă de vapori şi de gheaţă – este, în cele din urmă, esenţială şi pentru descoperirea urmelor de viaţă, a căror apariţie ar fi fost posibilă datorită prezenţei apei lichide pe planeta Marte în urmă cu 3 – 3,5 miliarde de ani.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Boris Becker, despre Rafael Nadal: Cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile pe suprafaţă de zgură

Publicat

in

Fostul mare jucător german de tenis Boris Becker, câştigător a şase turnee de Mare Şlem, l-a descris, sâmbătă, pe Rafael Nadal drept “cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile pe suprafaţă de zgură”, informează EFE, citat de Agerpres.

“În mod clar, pentru mine, nimeni nu va fi ca Nadal”, a precizat Becker în cursul unui podcast cu compatriotul său Tommy Haas, fost tenisman, înaintea debutului turneului ATP 250 Mallorca Championship.

“Nadal, pe zgură, este cel mai bun din toate timpurile. A câştigat de 14 ori turneul de la Roland Garros. Deci, vorbim clar, pentru mine nu va mai exista nimeni ca el niciodată”, a adăugat Becker, care a câştigat primul său mare titlu la Wimbledon la vârsta de 17 ani şi 7 luni.

“Pe zgură, Nadal este ceva care depăşeşte şi va dura mult timp. Dar nu poate fi garantat dacă nu va exista cineva ca el pe această suprafaţă”, a adăugat la rândul său Haas, câştigător a 15 titluri individuale şi fost numărul 2 mondial în 2002.

Rafael Nadal a confirmat că nu va juca la Wimbledon, cum a sugerat deja după ce a fost eliminat la Roland Garros, şi adăugat că se va concentra pe pregătirea Jocurilor Olimpice cu turneul din oraşul suedez Bastad ca etapă intermediară.

Competiţia de la Bastad va avea loc în perioada 15-21 iulie, iar Jocurile din capitala Franţei vor începe pe 26. Turneul olimpic se va desfăşura pe terenurile de la Roland Garros, unde Nadal a câştigat 14 titluri.

Nadal are două medalii olimpice de aur, în proba de simplu, în 2008, şi în cea de dublu în 2016.

Citeste mai mult

NATIONAL

Tragedie fără margini: 54 de oameni au murit din cauza băuturilor alcoolice contaminate

Publicat

in

Numărul morților a urcat la 54 din cauza consumului de băuturi alcoolice contaminate în statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Peste 100 de persoane sunt încă internate în spital, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental. Aproape 200 de persoane sunt tratate în spital de miercuri pentru vărsături, dureri de stomac și diaree, după ce au băut băuturi alcoolice contaminate cu metanol în districtul Kallakurichi, la aproximativ 250 km de Chennai, capitala statului.

Autorităţile care investighează incidentul au arestat șapte persoane.

Context

Decesele din cauza alcoolului produs ilegal sunt întâlnite des în India, unde puțini își pot permite băuturi spirtoase de calitate. Guvernul statului a declarat că ia măsuri pentru a-i identifica pe cei implicați în producția de metanol, o substanță chimică toxică utilizată în mod obişnuit în scopuri industriale.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 22 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 23 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 23 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend