Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Descinderi FBI în Argeș – Americanii vor să-i prindă pe membrii rețelei „Sandu Syndicate”

Publicat

in

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, asistaţi de FBI, au efectuat opt percheziţii domiciliare în judeţele Argeş şi Teleorman, pentru prinderea membrilor grupării „Sandu Syndicate”, căutaţi în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari cu ajutoare ilegale de şomaj obţinute în statul California.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Potrivit unor comunicate ale Poliţiei Române şi DIICOT, descinderile au avut loc în baza unei comisii rogatorii internaţionale transmise de către autorităţile judiciare americane la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, în perioada 2020 – 2022.

Totodată, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a fost condusă o persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autorităţile americane.

Autorităţile federale americane au pus sub acuzare 14 persoane de cetăţenie română, bănuite de implicare în activitatea grupării infracţionale cunoscute sub denumirea de “Sandu Syndicate”, al cărei lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023 pe teritoriul SUA.

În cadrul investigaţiei desfăşurate de autorităţile din SUA a rezultat faptul că, începând cu iulie 2020 şi până în august 2022, membrii grupării “Sandu Syndicate”, formată din cetăţeni români, ar fi participat la o schemă infracţională pentru a obţine în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de şomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forţei de Muncă din California (Employment Development Department California – EDD).

În urma anchetei derulate pe teritoriul SUA au reieşit date conform cărora membrii grupării ar fi obţinut în mod fraudulos beneficii de la EDD pentru ei înşişi şi, de asemenea, ar fi ajutat alte persoane să obţină beneficii, în schimbul unei părţi din aceste sume încasate în mod fraudulos.

De asemenea, în luna noiembrie 2021, autorităţile din SUA au luat cunoştinţă de o serie de infracţiuni legate de furturi care vizau populaţia în vârstă din San Diego, California.

Pe parcursul investigaţiei, autorităţile americane au identificat o organizaţie infracţională, formată din cetăţeni români, domiciliaţi în judeţul Vâlcea, care ar fi participat la fraude şi furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite, descoperind că această schemă infracţională ar fi avut ca scop obţinerea în mod fraudulos de ajutoare de şomaj din statul California.

Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi acţionat în mod sistematic în scopul facilitării obţinerii frauduloase de către sute de persoane de cetăţenie română a unor beneficii materiale de la EDD, prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate şi ajutor dat în antedatarea cererilor.

În mod concret, începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul reţelelor de socializare, anunţuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la EDD California, constând în sume cuprinse între 1.000 dolari şi 1.500 dolari, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicaţiei.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obţinerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identităţi false, facturi de utilităţi falsificate, declaraţii de venit falsificate, formulare falsificate şi carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceştia ar fi falsificat cererile de aplicare prin “antedatarea” sau modificarea acestora, prin menţionarea în fals a unei date anterioare de începere a şomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare.

Prejudiciul cauzat statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 de dolari.

Bărbatul de 27 de ani care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autorităţile americane, a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, care a dispus reţinerea acestuia, pentru 24 de ore, ulterior el fiind arestat preventiv pentru 30 de zile, în vederea extrădării pe teritoriul SUA.

De asemenea, la data de 14 noiembrie, pe teritoriul SUA au fost arestaţi alţi trei membri ai grupării.

În urma percheziţiilor efectuate pe teritoriul României, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 4.700 de lei, 8.000 de euro, un autoturism în valoare de aproximativ 105.000 dolari, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, patru ceasuri de lux (dintre care unul în valoare de 55.000 dolari, iar altul în valoare de 15.500 dolari), 24 de plăcuţe de înmatriculare, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din SUA, un telefon mobil, înscrisuri relevante pentru cauză şi arme albe.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman, cei din cadrul serviciilor de investigaţii criminale Argeş şi Vâlcea şi de cel al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

La acţiunea operativă au asistat pe durata activităţilor procedurale efectuate de către poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate un agent federal şi un analist din cadrul Biroului FBI San Diego, un agent federal IRS, precum şi trei reprezentanţi ai Biroului FBI la Bucureşti.

Cooperarea poliţienească între forţele de aplicare a legii din cele două state a fost realizată prin intermediul Biroului FBI la Bucureşti. (Agerpres)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ghidul complet pentru suporterii care doresc să se deplaseze cu maşina la primul meci al României

Publicat

in

România debutează la EURO 2024 împotriva Ucrainei, pe 17 iunie, la ora 15:00 (ora Germaniei), pe stadionul din Munchen. Cea mai la îndemână soluţie pentru suporterii români este să facă deplasarea cu maşina, notează frf.ro, potrivit news.ro

Distanţa dintre Bucureşti şi Munchen este de 1467 de kilometri, aşa că, pentru a ajunge în timp util la meciul programat la ora 15:00, este ma bine să parcurgeţi drumul în două zile, precizează FRF.

TRASEU

Punct de plecare: Magazinul ROMANIA STORE din Mega Mall. Aici vă puteţi echipa cu un kit de suporter, care include un tricou personalizat, o eşarfă cu mesajul “HAI ROMÂNIA”, o şapcă şi steagul tricolor.

Prima zi: Bucureşti – Budapesta
Distanţă: 835 km
Durată: Aproximativ 10 ore

Budapesta este o oprire excelentă pentru vizitarea oraşului, iar o noapte de cazare la un hotel de 3 sau 4 stele costă între 50 şi 100 de euro.

A doua zi: Budapesta – Munchen
Distanţă: 652 km
Durată: 6 ore şi jumătate

“Dacă ajungeţi în Munchen în jurul orei 13:00, vă aşteptăm în Fan Zone-ul dedicat suporterilor români, situat în OlympiaPark, la adresa Milbertshofen-Am Hart, 80809 München. Aici veţi găsi numeroase surprize şi veţi avea ocazia să obţineţi autografe de la foştii internaţionali Marius Niculae şi Lucian Sănmărtean”, mrnţionează federaţia, pe site-ul oficial.

Citeste mai mult

NATIONAL

Anamaria Prodan s-a enervat după scandalul cu Reghe și Poliția: Nu sunt fată de oraș, nici neajutorată! Mă descurc și singură

Publicat

in

Impresara sportivă Anamaria Prodan s-a enervat după cel mai recent scandal cu soțul ei, antrenorul de fotbal Laurențiu Reghecampf. Deși cei doi sunt despărțiți de mai bine de un an de zile, încă nu au divorțat oficial. Antrenorul și-a refăcut viața cu Corina Caciuc, o tânără care deja i-a dăruit doi băieți, în vreme ce sexy impresara se iubește cu boxerul Ronald Gavril.

„Că cineva ne-a furat skijet-ul și barca. (…) Nu trebuie să anunți pe nimeni dacă mi se strică ceva pentru că nu-mi dă nimeni bani să repar. Niște prieteni mi-au dus skijet-ul la reparat pentru că eu aveam treabă, puneam plantele în curte și așteptam telefon să îl aducă băieții la ponton. Eu nu deranjez din fire pe cineva. Eu îmi plătesc reparațiile, mă descurc singură. De trei ani nu mi-a dat nimeni niciun leu, nu a venit Reghecampf să-mi plătească vreo factură mie sau copiilor mei, așa că de ce ar fi trebuit să-i spun că mi s-a stricat skijet-ul și nu s-a reparat? Nu sunt nici neajutorată, nu sunt nici de pe stradă, nu-s fată de oraș, sunt Anamaria Prodan care poate să-și rezolve situațiile singură, fără niciun ajutor”, a declarat Anamaria Prodan la Xtra Night Show.

Banii sunt încă subiect de scandal, ca  dovadă că iubirea nu e chiar tot!

Sexy impresara și Laurențiu Reghecampf s-au certat în fața Poliției, la Snagov. Antrenorul a reclamat la poliție că mai multe bunuri comune au dispărut. Printre ele o mașină de lux, dar și un skijet. Aparatul pentru sport nautic era însă la un atelier de reparații din Snagov, după cum a constatat poliția.

Iată ce au transmis oamenii legii!

“La data de 12 iunie a.c., în jurul orei 17:47, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat prin apel 112, de către un bărbat, în vârstă de 48 de ani, cu privire la faptul că a găsit ambarcațiunea (Skijet), pe care o reclamase ca fiind furată din proprietatea sa, la o persoană din comuna Gruiu. La fața locului s-au deplasat imediat polițiștii Postului de Poliție Gruiu, care au constatat faptul că, în cadrul unei societăți comerciale, având ca obiect de activitate reparații auto și ambarcațiuni, se află skijet-ul reclamat.

În cel mai scurt timp, urmează să se deplaseze la fața locului polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov, pentru desfășurarea activităților specifice în cadrul dosarului penal deschis anterior, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend