Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Descinderi FBI în Argeș – Americanii vor să-i prindă pe membrii rețelei „Sandu Syndicate”

Publicat

in

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, asistaţi de FBI, au efectuat opt percheziţii domiciliare în judeţele Argeş şi Teleorman, pentru prinderea membrilor grupării „Sandu Syndicate”, căutaţi în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari cu ajutoare ilegale de şomaj obţinute în statul California.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Potrivit unor comunicate ale Poliţiei Române şi DIICOT, descinderile au avut loc în baza unei comisii rogatorii internaţionale transmise de către autorităţile judiciare americane la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, în perioada 2020 – 2022.

Totodată, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a fost condusă o persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autorităţile americane.

Autorităţile federale americane au pus sub acuzare 14 persoane de cetăţenie română, bănuite de implicare în activitatea grupării infracţionale cunoscute sub denumirea de „Sandu Syndicate”, al cărei lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023 pe teritoriul SUA.

În cadrul investigaţiei desfăşurate de autorităţile din SUA a rezultat faptul că, începând cu iulie 2020 şi până în august 2022, membrii grupării „Sandu Syndicate”, formată din cetăţeni români, ar fi participat la o schemă infracţională pentru a obţine în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de şomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forţei de Muncă din California (Employment Development Department California – EDD).

În urma anchetei derulate pe teritoriul SUA au reieşit date conform cărora membrii grupării ar fi obţinut în mod fraudulos beneficii de la EDD pentru ei înşişi şi, de asemenea, ar fi ajutat alte persoane să obţină beneficii, în schimbul unei părţi din aceste sume încasate în mod fraudulos.

De asemenea, în luna noiembrie 2021, autorităţile din SUA au luat cunoştinţă de o serie de infracţiuni legate de furturi care vizau populaţia în vârstă din San Diego, California.

Pe parcursul investigaţiei, autorităţile americane au identificat o organizaţie infracţională, formată din cetăţeni români, domiciliaţi în judeţul Vâlcea, care ar fi participat la fraude şi furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite, descoperind că această schemă infracţională ar fi avut ca scop obţinerea în mod fraudulos de ajutoare de şomaj din statul California.

Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi acţionat în mod sistematic în scopul facilitării obţinerii frauduloase de către sute de persoane de cetăţenie română a unor beneficii materiale de la EDD, prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate şi ajutor dat în antedatarea cererilor.

În mod concret, începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul reţelelor de socializare, anunţuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la EDD California, constând în sume cuprinse între 1.000 dolari şi 1.500 dolari, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicaţiei.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obţinerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identităţi false, facturi de utilităţi falsificate, declaraţii de venit falsificate, formulare falsificate şi carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceştia ar fi falsificat cererile de aplicare prin „antedatarea” sau modificarea acestora, prin menţionarea în fals a unei date anterioare de începere a şomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare.

Prejudiciul cauzat statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 de dolari.

Bărbatul de 27 de ani care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autorităţile americane, a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, care a dispus reţinerea acestuia, pentru 24 de ore, ulterior el fiind arestat preventiv pentru 30 de zile, în vederea extrădării pe teritoriul SUA.

De asemenea, la data de 14 noiembrie, pe teritoriul SUA au fost arestaţi alţi trei membri ai grupării.

În urma percheziţiilor efectuate pe teritoriul României, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 4.700 de lei, 8.000 de euro, un autoturism în valoare de aproximativ 105.000 dolari, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, patru ceasuri de lux (dintre care unul în valoare de 55.000 dolari, iar altul în valoare de 15.500 dolari), 24 de plăcuţe de înmatriculare, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din SUA, un telefon mobil, înscrisuri relevante pentru cauză şi arme albe.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman, cei din cadrul serviciilor de investigaţii criminale Argeş şi Vâlcea şi de cel al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

La acţiunea operativă au asistat pe durata activităţilor procedurale efectuate de către poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate un agent federal şi un analist din cadrul Biroului FBI San Diego, un agent federal IRS, precum şi trei reprezentanţi ai Biroului FBI la Bucureşti.

Cooperarea poliţienească între forţele de aplicare a legii din cele două state a fost realizată prin intermediul Biroului FBI la Bucureşti. (Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia reacționează după condițiile anunțate de CIO pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat

in

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat vineri că va permite participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

Jocurile Olimpice, logoFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia consideră condițiile anunțate de CIO ca fiind discriminatorii

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

Oleg Matîțin, Ministrul rus al Sportului, a reacționat după anunțarea condițiilor de participare la Jocurile Olimpice de la Paris și a precizat că acestea sunt discriminatorii.

„Condițiile sunt discriminatorii și contravin principiilor sportive. Ele dăunează chiar Jocurilor Olimpice, nu sportului rusesc. Această abordare este absolut inacceptabilă.

Întotdeauna îi susținem pe ai noștri, ei sunt sportivii noștri, membrii familiei noastre sportive.” – a declarat acesta, potrivit agenției de presă TASS.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Volkswagen analizează o cooperare cu Renault pentru o maşină electrică de 20.000 de euro

Publicat

in

Grupul auto german Volkswagen discută cu potenţiali parteneri, printre care se numără şi constructorul auto francez Renault, cu privire la o cooperare pentru dezvoltarea maşinii sale electrice de 20.000 de euro, informează un articol publicat vineri în cotidianul german Handelsblatt, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

VolkswagenFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Citând surse din apropierea acestui dosar, Handelsblatt susţine că Volkswagen este interesat să coopereze pentru dezvoltarea unei platforme care să devină un vehicul electric accesibil pentru marea masă a cumpărătorilor. Sursele au precizat că discuţiile cu Renault sunt deocamdată într-un stadiu incipient şi este posibil să nu se finalizeze cu un acord.

Potrivit Handelsblatt, o producţie anuală cuprinsă între 200.000 şi 250.000 de vehicule ar fi ţinta pentru ambii parteneri.

În luna martie a acestui an, Volkswagen a dezvăluit detaliile unui automobil electric cu un cost de 25.000 de euro, aflat în faza de dezvoltare, care ar urma să fie lansat până în 2025, să aibă o autonomie de 450 de kilometri şi să poată fii încărcat de la 10% până la 80% în aproximativ 20 de minute. La acea dată, Volkswagen a anunţat că lucrează şi la un vehicul de 20.000 de euro dar nu a oferit alte informaţii.

Separat, constructorul auto francez Renault a anunţat luna trecută lansarea „Legend”, un nou vehicul electric cu un cost sub 20.000 euro, înaintea de aplicarea subvenţiilor. Destinat a fi un vehicul urban prin excelenţă, compact şi fabricat în Europa, noul model „Legend” ar urma să apară pe piaţă din 2025, a indicat Renault.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend