Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Deficitul de cont curent a urcat cu aproape 58% în primele zece luni

Publicat

in

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 13,85 miliarde de euro în primele zece luni ale acestui an, în creştere cu aproape 58% faţă de perioada similară a anului trecut, când deficitul de cont curent s-a cifrat la 8,767 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate marţi, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 3,368 miliarde de euro, respectiv cu 689 milioane de euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 645 milioane de euro, respectiv cu 381 milioane de euro.

În perioada ianuarie – octombrie 2021, datoria externă totală a crescut cu 5,827 miliarde de euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 96,438 miliarde de euro la 31 octombrie 2021 (72,7% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,1% faţă de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 36,196 miliarde de euro (27,3% din totalul datoriei externe), în creştere cu 8,8% faţă de 31 decembrie 2020.

“Fluxurile nete (diferenţa între trageri şi rambursări) ale titlurilor de stat emise de Ministerul de Finanţe din datoria publică pe termen lung în valoare de 3.604 milioane euro au fost compensate de scăderea preţurilor titlurilor de stat în valoare de 3.489 milioane euro. Datoria autorităţii monetare a crescut ca urmare a intrării în vigoare a noii alocări generale de DST de către FMI, acordată tuturor ţărilor membre conform cotei de participare, valoarea alocată României fiind de 1.736 milioane DST (aproximativ 2.100 milioane echivalent EUR)”, precizează banca centrală în comunicatul transmis AGERPRES.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 16,7% în perioada ianuarie – octombrie 2021, comparativ cu 20,7% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2021 a fost de 5 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2021 a fost de 87,2%, comparativ cu 90,3% la 31 decembrie 2020.

Loading

NATIONAL

Petrolul Ploiești împlinește 100 de ani: Meci de gală cu Vitesse Arnhem

Publicat

in

Sâmbătă, Petrolul Ploiești sărbătorește centenarul printr-o serie de manifestări, care vor culmina cu un meci de gală contra echipei Vitesse Arnhem.

„12 octombrie este ziua în care sărbătorim 100 de ani de Petrolul Ploiești. De la ora 12.00 pe străzile din jurul stadionului vom avea parte de streetfood, muzică și o serie de activități”, au anunțat reprezentanții clubului pe pagina de Facebook.

Celebrarea centenarului coincide cu ziua în care se aniversează 58 de ani de la cel mai mare succes din istoria clubului, victoria cu Liverpool.

„12 octombrie 1966 rămâne o dată scrisă cu litere de aur în istoria clubului Petrolul. Din postura de campioană a României, echipa ploieşteană reuşea să o învingă, pe stadionul ”Ilie Oană” (denumit ”Petrolul” atunci), cu 3-1, pe Liverpool, campioana campioanei mondiale de la acea dată, Anglia”, mai spun reprezentanții clubului.

Sâmbătă, de la ora 17.00 se vor deschide porțile arenei „Ilie Oană”, iar la 18.20 vor lua startul evenimentele dinaintea meciului de gală cu gruparea olandeză Vitesse Arnhem.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Preţurile biletelor de la ultimul meci al lui Rafael Nadal au explodat

Publicat

in

Biletele pentru faza finală a Cupei Davis, unde Rafael Nadal se va retrage, se vând pentru sume cuprinse între 2 800 şi peste 50 000 de euro. Faza finală a Cupei Davis are loc la Malaga, în perioada 19-24 noiembrie,

Biletele pentru sfertul de finală dintre Spania şi Olanda au fost deja puse în vânzare timp de două săptămâni. Dar începând de joi, vânzarea biletelor a atins un nivel record, scrie news.ro.

Pe platforma de revânzare Viagogo, cele mai ieftine bilete pentru sferturile de finală ale „La Roja” costă 2 800 de euro, iar unele din zona de mijloc ajung până la 51 000 de euro bucata. Preţurile sunt similare pentru semifinală şi finală.

Din fericire pentru fanii cu bugete mai mici, o parte din cele 10 600 de locuri de pe stadion urmează să fie puse în vânzare după rezultatele din sferturile de finală. Pentru cei mai norocoşi dintre fani, acest lucru înseamnă că pot obţine bilete pentru semifinală sau chiar pentru finală la un preţ standard.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Milioane de euro zac în farmacii. Proiectul lui Alexandru Rafila în cazul unui dezastru nuclear nu a avut rezultatul scontat

Publicat

in

În urmă cu doi, ministrul sănătății Alexandru Rafila anunța o campanie de distribuire gratuită de pastile de iodură de potasiu. 30 de milioane de comprimate pentru șase milioane de euro. Cele mai multe cutii de medicamente zac acum în farmacii.

Cifrele obținute de HotNews.ro în urmă cu un an arătau că primul mare proiect de care și-a legat numele Alexandru Rafila în mandatul său de ministru al Sănătății s-a dovedit un fiasco: doar puțin peste 3% dintre pastilele de iodură de potasiu destinate să fie distribuite populației în cadrul campaniei gratuite – pastile care au costat aproximativ 6 milioane de euro – au ajuns la români.

Ministerul Sănătăţii a început distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare, în luna iunie 2022, în conformitate cu Ordinul nr. 1.648 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie.

Lucrurile nu s-au îmbunătăți prea mult între timp. Ministerul Sănătăţii a precizat la solicitarea News.ro câte comprimate de iodură de potasiu au fost distribuite populaţiei până la data de 11 septembrie 2024, explicând şi procedura prin care se face raportarea.

„Conform legislaţiei în vigoare, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare înscrise în program trimit către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află o situaţie care cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Astfel, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel naţional 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg”, au declarat reprezentanții ministerului.

Un număr similar de comprimate distribuite era anunţat în urmă cu un an de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care estima la „circa un milion” pastilele de iod ridicate de români din farmacii.

„S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, afirma, în 9 octombrie 2023, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

România a donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Conform ministerului, scrie News.ro, termenul de valabilitate al comprimatelor de iodură de potasiu este martie 2028.

Anul trecut, Ministerul Sănătății în răspunsul formulat la solicitarea HotNews.ro, arăta că termenul de valabilitate al comprimatelor iodură de potasiu din cadrul campaniei gratuite Sănătății este 31.03.2025.

Reprezentanții ministerului au mai spus că achiziția pastilelor de iodura de potasiu a fost făcută de altă instituție a statului.

„La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate. La data de 11.09.2024 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program, se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, au precizat reprezentanţii instituţiei

Comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care sunt produse de Antibiotice Iaşi se iau numai în caz de incident nuclear şi la indicaţiile autorităţilor. Modalitatea de administrare, dozajul şi grupele de vârstă la care se administrează pastilele sunt explicate într-un ghid de informare generală creat de Ministerul Sănătăţii, care poate fi consultat la adresa: https://oldsite.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

De asemenea cei care vor să solicite mai multe informaţii au la dispoziţie adresa de email iodura@ms.ro.

Cum a ajuns Alexandru Rafila să vrea să distribuie iod

Campania de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu își are originile în primele luni ale lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, peste care s-a suprapus începerea războiului din Ucraina.

În primele săptămâni de război, de teama unui eventual atac nuclear, o parte dintre români au dat iama în farmacii după pastile de iod, iar într-o primă fază, Ministerul Sănătății nu a reacționat în niciun fel, cu toate că iodul luat „după ureche” poate face mai mult rău decât bine.

Relativ târziu și cu pandemia aflată pe sfârșite și transformată peste noapte într-o temă lipsită de interes, Rafila a început să vorbească îndelung, în toate aparițiile sale publice și în special în emisiunile tv, despre iod. O vreme, iodul a devenit, practic, tema favorită a ministrului Sănătății.

Alexandru Rafila a promis în primăvara anului 2022 o campanie gratuită de distribuire a pastilelor de iod, însă campania a început cu stângul: deși Antibiotice Iași a produs în regim de urgență 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, Rafila nu a reușit să îi convingă pe medicii de familie să distribuie pastilele.

Refuzul medicilor de familie – care au motivat că aglomerația și birocrația iscate ar fi riscat să blocheze activitatea medicală a cabinetelor – a dus la întârzierea începerii campaniei.

Abia în vara anului 2022, în iunie – iulie, Ministerul Sănătății anunța începerea campaniei gratuite de distribuire a iodului, dar nu prin medicii de familie, ci prin farmacii. Procedura nu i-a exclus însă nici pe medicii de familie – pastilele de iod pot fi eliberate gratuit într-o serie de farmacii (nu în toate) dar numai cu rețetă de la medicul de familie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia a trecut la limită de Muntenegru, iar Islanda și Ţara Galilor au făcut egal grație unui autogol al portarului

Publicat

in

Echipa naţională a Turciei a învins vineri seara, pe teren propriu, scor 1-0, echipa naţională din Muntenegru, în grupa B4 a Ligii Naţiunilor. Într-un alt meci, Islanda şi Ţara Galilor au terminat 2-2.

Turcia s-a impus la Samsun, cu golul marcat de Irfan Can Kahveci, în minutul 69, din pasa lui Kenan Yildiz, scrie news.ro.

La Reykjavik, galezii au condus cu 2-0, după ce Brennan Johnson (min. 11) şi Harry Wilson (min. 29) au stabilit scorul primei părţi. Intrat la pauză, fundaşul Logi Tomasson a dat semnalul revenirii nordicilor. A înscris în minutul 69, iar trei minute mai târziu l-a obligat pe portarul oaspeţilor, Danny Ward, să înscrie în propria poartă.

S-a terminat Islanda – Ţara Galilor 2-2, iar în grupa B4 conduce Turcia, cu 7 puncte. Pe locul al doilea este Ţara Galilor, cu 5 puncte, urmată de Islanda, care are patru puncte. Muntenegru a pierdut toate cele trei meciuri disputate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 12 octombrie – Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 12 octombrie – Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Ortodoxe

Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Greco-catolice

Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.; Fer. Carlo Acutis

Romano-catolice

Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.

Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 octombrie.

Au suferit martiriul în timpul persecuţiilor lui Diocleţian (284-305), în Tarsul Ciliciei.

Născut în Claudiopol, o cetate din Siria, Tarah era de neam roman şi a fost ostaş. Pentru faptul că era creştin a cerut să fie eliberat din armată. Tarah era cel mai în vârstă dintre cei trei Sfinţi Mucenici. Prov era din Tracia, iar Andronic era fiul unuia dintre cei mai de frunte cetăţeni ai Efesului.

Au fost duşi la judecată înaintea antipatului Maxim (care avea şi rolul de judecător) şi, refuzând să-şi lepede credinţa în Hristos, au fost torturaţi.

“Cruţă-ţi bătrâneţile tale şi ascultă porunca împăraţilor noştri ca să ai cinste de la mine. Apropie-te şi jertfeşte zeilor noştri, de vreme ce şi împăraţii care stăpânesc lumea se închină lor”, îl îndemna judecătorul pe Tarah. Şi Sfântul Tarah a răspuns: “S-au rătăcit, fiind înşelaţi de Satana”. (Vieţile Sfinţilor)

Când Sfântul Prov era mult chinuit, “antipatul a zis: ‘Înroşiţi în foc piroane ascuţite, ca să le bateţi în mâinile lui’.

Prov a grăit: ‘Mulţumesc Ţie, Doamne, că ai făcut ca şi mâinile mele să pătimească pentru numele Tău’.

Antipatul a zis: ‘Pentru chinurile cele multe ţi-ai pierdut mintea’. A răspuns Prov: ‘Stăpânirea ta cea mare nu numai că te-a înnebunit, ci te-a şi orbit, pentru că nu ştii ce faci’. Antipatul a zis: ‘Neputinciosule cu trupul, îndrăzneşti a grăi unele ca acestea asupra mea, căci ţi-am lăsat ochii nevătămaţi?’. Şi a poruncit să-i scoată ochii.

Făcându-se şi aceasta, Prov a zis: ‘Deşi ochii trupului meu i-ai luat, însă ochii cei vii ai credinţei nu vei putea să-i iei niciodată’ “. (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii Mucenici au fost duşi în privelişte mulţimii, purtaţi de oameni din pricina rănilor celor multe, pentru a fi omorâţi de fiare, dar au fost tăiaţi cu săbiile, la ordinul antipatului, căci animalele sălbatice nu s-au atins de sfinţi.

“Terentian, temându-se de Maxim Antipatul, se străduia să dea drumul asupra mucenicilor unei leoaice care era trimisă din Antiohia de Irod. Şi dând drumul la leoaică, priveliştea a înfricoşat pe cei adunaţi acolo, pentru că leoaica, fugind încoace şi în colo, voia să scape. Dar, venind la mucenici, şi-a plecat genunchii şi s-a culcat înaintea lui Tarah, iar el, alungând-o cu mâna, o întărâta ca să-l mănânce, dar leoaica stătea lângă Tarah de parcă era o oaie blândă. Şi s-a făcut zgomot mare atunci pentru acea minune. Şi Maxim Antipatul, încruntându-se şi mâniindu-se cumplit, a poruncit slujitorilor săi s-o întărâte pe leoaică. Şi leoaica, răcnind tare, s-a dus la uşă şi a început să roadă uşa cu dinţii. Şi poporul, temându-se, a început a striga: ‘Deschideţi uşa că leoaica o va sfărâma’. Maxim, mâniindu-se, a chemat pe Terentian şi i-a poruncit să-i ucidă pe sfinţii mucenici şi el i-a împuns cu săbiile şi a tăiat în bucăţi pe Tarah, Prov şi Andronic”. (Vieţile Sfinţilor)

Pătimirile Sfinţilor Mucenici Prov, Tarah şi Andronic au fost scrise de notarii judecătorilor, chiar în vremea când sfinţii erau judecaţi şi chinuiţi. Manuscrisul s-a răscumpărat cu mare preţ de către credincioşi şi a fost transcris, după care, mai pe urmă a fost scris de Sfântul Simeon Metafrast.

Celelalte pătimiri, precum şi moartea sfinţilor au fost scrise de trei bărbaţi dreptcredincioşi: Macarie, Felix şi Verie, care au fost de faţă la sfârşitul sfinţilor mucenici şi au scris o carte pentru cei credincioşi. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cehia a bătut Albania, iar Ucraina a învins Georgia în Grupa B1 a Ligii Națiunilor

Publicat

in

Echipa naţională a Cehiei s-a impus vineri seara, pe teren propriu, scor 2-0, în faţa Albaniei, în vreme ce Ucraina a dispus la limită de Georgia, scor 1-0.

În meciul de la Poznan, din Polonia, ucrainenii – socotiţi echipa gazdă – au înscris unicul gol al înfruntării în minutul 35, prin Mudryk, scrie news.ro.

În celălalt meci al grupei B1 echipa Cehiei a învins Albania cu 2-0, cu dubla reuşită de Tomas Chory, în minutele 3 şi 63.

Cu această victorie, Cehia face şase puncte şi o egalează pe Georgia, care rămâne lider datorită golaverajului. Albania ocupă poziţia a treia în grupa B1, cu 3 puncte, urmată de Ucraina, aflată la prima victorie stagională, tot cu trei puncte.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend