Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decizia lui Trump cu privire la procedurile de schimbare de sex din spitale a fost anulată de Joe Biden

Publicat

in

Administrația Biden a solicitat spitalelor să efectueze proceduri de schimbare de sexului și să ofere servicii medicale transgender. În caz de refuz, unitățile medicale se vor confrunta cu procese anti-discriminare. Se restabilește astfel o decizie din epoca Obama, care fusese anulată de președintele Donald Trump.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane(HHS) a anunțat că Oficiul său pentru Drepturi Civile va interpreta și va pune în aplicare legile care interzic discriminarea bazată pe sex pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen, în conformitate cu recenta decizie a Curții Supreme.

„Curtea Supremă a arătat clar că oamenii au dreptul de a nu fi discriminați pe bază de sex și de a beneficia de un tratament egal, în conformitate cu legea, indiferent de identitatea lor de gen sau de orientarea sexuală. De aceea, HHS a anunțat că va acționa pe baza rapoartelor conexe de discriminare”, a declarat secretarul HHS Xavier Becerra. „Teama de discriminare poate determina indivizii să renunțe la îngrijiri, cu consecințe negative grave asupra sănătății. Este poziția Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane că toată lumea – inclusiv persoanele LGBTQ – ar trebui să poată accesa asistența medicală, fără discriminare sau interferență, punct”.

Regula stabilită de Trump

Administrația Trump a acționat pentru a proteja drepturile de conștiință ale profesioniștilor din domeniul medical care se opun procedurilor transgender sau avort, interpretând „sexul” în sensul biologic. Politica lui Trump a reprezentat o inversare a unei reguli din epoca Obama, care a catalogat persoanele gay și transgender drept clase protejate. Un judecător federal a blocat regula Trump de la intrarea în vigoare, însă administrația Trump a susținut că, deoarece legea privind îngrijirea sănătății este o chestiune separată de legea privind discriminarea în muncă, avea încă puterea de a defini „sexul” ca sex biologic în chestiuni legate de sănătate.

Acum, regula Trump a dispărut oficial, iar cea din epoca Obama a fost restabilită de președintele Joe Biden. Spitalele, clinicile și alți furnizori medicali sunt din nou supuși sancțiunilor guvernamentale dacă refuză intervențiile chirurgicale pentru schimbarea sexului, cum ar fi histerectomiile sau tratamentele hormonale pentru persoanele care se identifică ca transgender.

„Misiunea departamentului nostru este de a spori sănătatea și bunăstarea tuturor americanilor, indiferent de identitatea lor de gen sau de orientarea sexuală. Toți oamenii au nevoie de acces la serviciile de asistență medicală pentru a repara un os rupt, pentru a-și proteja sănătatea inimii și pentru a depista cancerul”, a spus dr. Rachel Levine, prima persoană transgender care devenit ministru adjunct al Sănătății. „Nimeni nu ar trebui să fie discriminat atunci când caută servicii medicale”.

Criticile conservatorilor

Reacționând la anunț, grupurile social-conservatoare au avertizat că spitalele și profesioniștii din domeniul medical ar putea fi forțați să ofere proceduri de schimbare a sexului oricui solicită o astfel de intervenție, chiar și copiilor.

„Nu vă faceți iluzii: politica anunțată astăzi de HHS nu se referă la„ remedierea unui os rupt” sau „la depistarea cancerului”. Nici unui american nu îi era refuzat accesul la aceste tratamente pentru că s-ar fi identificat ca „LGBTQ“, spune Terry Schilling, presedintele American Principles Project. „Mai degrabă, această politică se referă la obligarea spitalelor și a profesioniștilor din domeniul medical să adere la ideologia de stânga în ceea ce privește sexualitatea și genul – și în special să ofere proceduri de schimbare a sexului tuturor persoanelor care o cer, inclusiv copiilor”.

Matt Bowman, consilier senior la Alliance Defending Freedom, a declarat că administrația lui Biden redefineste „arbitrar sexul” prin acțiuni administrative.

„Această acțiune promovează proceduri periculoase pentru minori, amenință să-i oblige pe profesioniștii din domeniul medical să contrazică cele mai bune judecăți medicale cu privire la ceea ce promovează sănătatea pacientului și să-și încalce jurământul”, a spus Bowman.

Loading

NATIONAL

Bancile din România dispun de fonduri, dar preferă să nu mai acorde credite. Care este explicația acestei politici

Publicat

in

Excesul de lichiditate din piaţa interbancară indică faptul că băncile dispun de fonduri, însă aleg să le depună la BNR, unde primesc o dobândă de 5,5-6%, în loc să acorde mai multe credite. Explicația frecvent invocată este numărul redus de companii considerate bancabile sau faptul că multinaţionalele preferă să se împrumute din afara țării.

Piaţa interbancară a avut pe ansamblul primelor nouă luni din 2024 un excedent de lichidi­tate mare, de aproape 50 mld. lei (10 mld. euro), medie zilnică, în timp ce ROBOR la 3 luni a înţepenit la 5,55% după o perioadă de scăderi, iar credi­ta­rea sectorului privat a mers destul de anemic.

Urmărind evoluţia creditării private pe parcursul acestui an se observă că ritmul de creştere anual a rămas modest, sub 7% până în luna iulie, şi 7,7% în august. În ultimii ani, România a coborât la coada Uniunii Europene din perspectiva interme­dierii financiare, având cele mai scăzute niveluri ale creditelor şi activelor în PIB.

Sănătatea financiară precară a unor firme, care astfel nu sunt eligibile pentru accesarea finanţării bancare, disciplina laxă la plată din economie sau prevederile fiscale care permit ca firmele să se finanţeze prin intermediul datoriilor de la acţionari, deşi respectiva companie nu îndeplineşte cerinţele legale privind capitalizarea minimă, sau împrumuturile firmelor multinaţionale din străinătate sunt câţiva factori invocaţi de reprezentanţii mediului bancar ce limitează ascensiunea creditării.

„Intermedierea financiară este la un nivel scăzut, sub 30% din PIB (ponderea creditului privat în PIB – n.red.), din cauza faptului că firmele multinaţionale se împrumută din străinătate pentru a avea o accesibilitate mai bună la creditare şi dobânzi mai mici. Totodată, multe din companiile româneşti nu au nivel de capital suficient pentru a se putea credita. Nu putem să forţăm băncile să dea credite, acest lucru ar cauza o criză financiară“, spunea recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, scrie zf.ro.

Analizând evoluţia lichidităţii interban­care, vedem că vârful a fost în ianuarie 2024, când excesul de lichiditate urcase la un record de aproape 61 mld. lei, medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012, iar în lunile următoare valorile lichidităţii interbancare au oscilat preponderent între 40 şi 50 mld. lei, medie zilnică.

Băncile au avut bani, dar au preferat să îi parcheze la BNR

content-image

Această situaţie arată că băncile au avut bani, dar au preferat să îi parcheze la BNR la dobândă medie de 6% până în iunie, apoi de 5,8% în iulie, 5,6% în august şi 5,5% în septembrie, în loc să dea mai multe credite.

Practic, surplusul de lichiditate a fost plasat de bănci în depozite pe o zi la BNR, la facilitatea de depozit, cu o rată medie de dobândă care a oscilat între 5,5%-6%.

În timp ce băncile obţin câştiguri din depozitele plasate de ele la BNR la dobândă de 5,5-6%, în cazul economiilor păstrate de români în conturi curente, în depozite la vedere, dobânzile tind spre zero. Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă.

În septembrie, pe piaţa interbancară, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost de 39,5 mld. lei medie zilnică, după ce în prima parte a anului 2024 valorile sumelor plasate astfel de bănci au depăşit nivelurile de pe parcursul anului 2023, care au oscilat între 20 şi 45 mld. lei, medie zilnică.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda la facilitatea de depozit, ajustată în august la 5,5% şi menţinută în octombrie la acelaşi nivel (dobândă care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie, care a fost diminuată la 6,5%.

În condiţiile în care rata facilităţii de depozit reprezintă limita de jos a intervalului de variaţie a ratelor de dobândă din piaţa monetară interbancară, este improbabil ca ROBOR la 3 luni să scadă sub nivelul acesteia, adică sub 5,50%. Potrivit economiştilor, inflaţia s-a mai domolit în acest an, oscilând în jurul a 5%.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Planul diabolic al unui medic de familie: a încercat să omoare un om cu un vaccin fals împotriva COVID / Motivul este halucinant

Publicat

in

Un medic de familie, în vârstă de 53 de ani, din Sunderland, Anglia, a pledat luni vinovat pentru acuzația de tentativă de omor. El s-a deghizat în asistent medical și a încercat să-l omoare pe partenerul mamei sale, potrivit CNN.

În locul vaccinului împotriva COVID, el a introdus o bacterie care poate mânca din carnea gazdei sale. Victima a supraviețuit, dar are probleme medicale.

Procurorul a spus că medicul era îngrijorat de testamentul mamei sale

Procurorul Peter Makepeace le-a spus juraților în prima zi a procesului, joi: „Uneori, ocazional poate, adevărul este într-adevăr mai ciudat decât ficțiunea”.

El a declarat că Kwan era preocupat de testamentul mamei sale.

„Dl Kwan și-a folosit cunoștințele enciclopedice și cercetările privind otrăvurile pentru a-și pune în aplicare planul”, a mai declarat Makepeace.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Hezbollah anunță un atac direct asupra unei baze de informaţii militare israeliene, în apropierea Tel Avivului

Publicat

in

Hezbollah a anunţat că a vizat o bază a serviciului de informaţii militare israeliene, în apropiere de Tel Aviv, informează AGERPRES.

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv, acest atac fiind lansat în special în memoria liderului grupării Hassan Nasrallah, ucis la sfârşitul lunii septembrie într-un atac israelian, relatează AFP.

Într-un comunicat, gruparea pro-iraniană a precizat că “a lansat o salvă de rachete asupra bazei Glilot”.

În această bază a serviciului de informaţii militare s-ar afla de asemenea, potrivit presei israeliene, sediul Mossad, serviciile de informaţii externe israeliene. Mişcarea islamistă pro-iraniană a anunţat deja că a vizat această bază în august şi

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Diana Şoşoacă și-a strigat durerea în Parlamentul European, dar microfonul i-a fost întrerupt

Publicat

in

Eurodeputata Diana Iovanovivi-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidenţiale, că decizia este abuzivă şi că nu a fost luată pe motive de constituţionalitate, scrie AGERPRES.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie”, le-a spus Diana Şoşoacă eurodeputaţilor care erau încă prezenţi în plenul PE în jurul orei locale 23.00 (24.00 ora României).

Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva”, a spus eurodeputata.

“Nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am avut dreptul la apărare şi am fost judecată pe articole din ziar”, a mai spus ea.

Diana Şoşoacă tocmai le cerea colegilor săi eurodeputaţi să ia act că în România statul de drept este încălcat, când microfonul i-a fost întrerupt de preşedinţa de şedinţă pentru depăşirea timpului de vorbire.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute

Publicat

in

Te agiți și te întorci dar nu găsești somnul? Încercați un truc militar care le permite soldaților să adoarmă în două minute, chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You – Petit Biscuit

Soldații sunt forțați să se odihnească în cele mai dificile circumstanțe – cum ar fi în apropierea unui câmp de luptă activ. Există un truc utilizat pe scară largă care se presupune că îi ajută să adoarmă în doar câteva minute. Desigur, acesta funcționează și acasă și poate fi practicat rapid.

Adormiți imediat cu acest truc militar

Trucul militar pentru a adormi a generat o mare atenție, în special datorită unui videoclip viral TikTok. În clip,  Justin Agustin, fiul unui militar, explică de ce este atât de important: „Această tehnică a fost dezvoltată în armată pentru a permite soldaților să adoarmă oricând, oriunde, chiar și pe câmpul de luptă, când mediul este extrem de inconfortabil și zgomotos – somnul este crucial pentru un soldat”, explică Agustin în videoclipul TikTok.

Această tehnică a apărut pentru prima dată într-o carte de antrenament pentru comandanți în 1981, explică revista britanică Independent. Ea este folosită pentru a împiedica soldații să facă greșeli care le pun viața în pericol, în ciuda stresului enorm de pe câmpul de luptă.

Adormiți mai repede: cum funcționează trucul celor 2 minute

Dacă vrei să adormi în două minute, trebuie să faci următoarele:

* Relaxați-vă conștient și puțin câte puțin. Începeți cu fața și aduceți-vă ușor ochii, fruntea și maxilarul în repaus. Inspirați și expirați profund.

* Acordați atenție umerilor: încercați să îi scoateți din tensiune și să îi „coborâți” cât de mult puteți. Așezați-vă brațele și mâinile lejer lângă corp.

* În timp ce continuați să respirați adânc, concentrați-vă pe partea superioară a corpului. Respirația ar trebui să vă ajute, de asemenea, să eliberați tensiunea din stomac sau piept.

* Odată ce aceste părți ale corpului sunt vizibil relaxate, îndreptați-vă atenția către șolduri și picioare.

* Acum, luați în mod conștient 10 secunde și lăsați să plece toate impresiile zilei. „Eliberați-vă mintea” înainte de a adormi prin vizualizarea cât mai vie a unuia dintre aceste două scenarii:

* Sunteți întins într-o canoe în mijlocul unui lac liniștit. Deasupra ta este doar cerul albastru.

* Corpul tău se odihnește pe un hamac negru într-o cameră adânc întunecată.

* Dacă observați că continuați să vă scufundați în gânduri, ar trebui să vă gândiți conștient timp de câte 10 secunde „Nu gândi, nu gândi” înainte de a reveni la visul cu ochii deschiși din capul dumneavoastră.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva

Publicat

in

Analizele privind refuzul donării de organe realizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant arată că, de cele mai multe ori, aparţinătorii care refuză donarea organelor rudelor lor invocă motive religioase, informează news.ro.

Oficialii Agenţiei spun că deşi oficial Biserica Ortodoxă Română nu s-a poziţionat împotriva donării de organe în teritoriu sunt preoţi care îi îndeamnă pe enoriaşi să nu accepte acest lucru.

Directorul executiv interimar al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a declarat, luni seară, la Medika Tv, întrebat care sunt motivele pentru care aparţinătorii refuză donarea de organe, că de cele mai multe ori sunt invocate motivele religioase, el amintind, în acest context, că în România Biserica Ortodoxă nu s-a împotrivit oficial donării de organe.

content-image

”Din ce în ce mai des aud, din păcate, motive religioase şi aici e o situaţie foarte delicată pentru că, teoretic, Biserica Ortodoxă Română nu se împotriveşte transplantului sau donării de organe, cel puţin nu oficial, însă sunt preoţi în teritoriu care îşi sfătuiesc enoriaşii să nu doneze, ceea mi se pare foarte regretabil, mi se pare că donarea fie a organelor, a ţesuturilor sau celulelor unui om către semenii lui este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva”, a afirmat Guenadiy Vatachki.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend