Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Decizia luată de Andriy Shevchenko la doar o zi după ce a fost numit în funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Ucrainean

Publicat

in

​Fostul mare fotbalist Andriy Shevchenko a demisionat, vineri, din funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Ucrainean, pe care o ocupa de doar o zi.

Andriy ShevchenkoFoto: JP Pariente / Sipa Press / Profimedia Images

Andriy Shevchenko a demisionat de la conducerea Comitetului Olimpic Ucrainean

Potrivit L’Equipe, Shevchenko a renunţat din cauza unui dezacord cu anumiţi noi membri ai Consiliului de Administraţie, consideraţi pro-ruşi.

„În perioada cea mai dificilă din istoria ţării mele, sunt mândru că sunt alături de Ucraina şi să ajut în orice mod posibil pentru binele victoriei noastre. Consider că se depune o muncă onorabilă în Comitetul Olimpic, înţeleg importanţa dezvoltării.

În acelaşi timp, nu pot rămâne în comitet în această formulă. Plătim un preţ infinit de mare pentru libertatea noastră, cu viețile celor mai buni ucraineni. Trebuie să fim demni de ei” – Andriy Shevchenko pe Facebook.

La câteva ore după Andriy Shevchenko, au demisionat şi Nestor Shufrych, politician, şi Hryhoriy Surkis, fost președinte al Federației de Fotbal din Ucraina.

Potrivit insidethegames.biz, Shufrych este membru al unui partid pro-rus şi în 4 martie a fost arestat pentru că le-ar fi oferit forţelor armate ruse informaţii pentru localizarea soldaţilor ucraineni şi alte detalii despre armata Ucrainei.

Surkis a fugit din Ucraina în primele zile de război. El a avut de asemenea legături cu un partid pro-rus, scrie News.ro.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Dosarul Coldea mai face o victimă! Directoarea DNSC a demisionat, după ce Adrian Zuckerman a acuzat-o de relații cu China

Publicat

in

Directorul adjunct al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman de relaţii apropiate cu China, demisionează din funcţie, argumentând că a decis să îşi prezinte demisia întrucât în actuală formulă este ”limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”. Ea precizează că decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid.

”Ultimul an jumate a fost intens şi plin, cu multe proiecte realizate în zona securităţii cibernetice, dar cu un consum şi un efort personal mai mult decât e normal. Mulţumesc în primul rând comunităţii de cyber şi partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi împreună. Şi mulţumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o şi cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil.

Am decis să îmi prezint demisia întrucât în actuală formulă sunt limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”, a scris Catrina pe Facebook.

Ea afirmă că este şi rămâne înainte de toate un om politic, aşa încât decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid

”Valorile se trăiesc şi această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu faţă de valorile constituţionale democratice. Voi rămâne în continuare partner în construcţia unei securităţi cibernetice robuste şi susţînător al intereselor naţionale, şi sper că această decizie să fie un punct de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în guvernarea şi protecţia ţării noastre”, precizează Catrina.

Ea subliniază că mereu sunt noi proiecte importante în care se va implica activ cu ”energie si dedicare”.

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, privind legăturile acesteia cu China, afirmând că se cunoaşte foarte bine că aceasta susţine interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce – IT Chapter, la sfârşitul lunii mai, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Acesta a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziţii critice faţă de China şi faţă de companiile chineze.

El afirma şi într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut că în România există multe persoane care susţin interesele Rusiei şi ale Chinei, în detrimentul intereselor naţionale ale României.

„Influenţa rusească şi chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid şi în România există trădători care susţin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-şi facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la Bucureşti, el a criticat în repetate rânduri China şi compania Huawei despre care afirma, în 2020, într-un editorial, că rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”.

”Huawei rămâne alegerea greşită. România poate accepta revoluţia 5G şi să evite Revoluţia Culturală Chineză”, mai afirma el cu ocazia participării la un eveniment public..

O declaraţie similară, din 2019, potrivit căreia la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti, a provocat reacţia Ambasadei Chinei.

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Catrina, membru PSD din 1996, a fosf director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina.

Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului ”Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei de COVID-19.

”Respect eforturile guvernului chinez si mi-e greu sa cred ca altcineva putea face mai mult intr-o situatie similară decât face China acum. Sa ne rugam sa aiba succes si sa indreptam un gand cald spre cei care sunt in miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

”Am simtit intotdeauna ca de China ne leaga o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut şansa să am mulţi prieteni chinezi şi să invăţ câte un pic despre ei. Nu pot sa inteleg reactiile guvernului PNL care nici macar acum in al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Cand Dumnezeu vrea sa te piarda iti ia mintile! Legaturile dintre România si China au construit in ultimii ani adevarate poduri intre oameni si in vremuri de restriste umanitatea nu poate merge inainte decat împreună”, comenta ea ca reacţie la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Rebelii Houthi au lansat noi atacuri: nava unui armator ucrainean, lovită de două rachete; un marinar a fost grav rănit

Publicat

in

Un marinar a fost grav rănit după ce o navă de marfă din Golful Aden a fost lovită de două rachete de croazieră. Acestea au fost lansate de rebelii Houthi din Yemen, a anunțat armata americană. Alte atacuri au fost neutralizate de vasele militare din zonă.

Două rachete au lovit vaporul și au provocat un incendiu. Marinarul rănit a fost transportat pe calea aerului până la altă navă pentru a primi îngrijiri medicale, a informat Comandamentul Central al SUA (CentCom), potrivit BBC.

CentCom a mai anunțat că a distrus două bărci de patrulare Houthi, o navă de suprafață fără pilot și o dronă peste Marea Roșie în ultimele 24 de ore, potrivit news.ro.

„M/V Verbena, un vrachier sub pavilion Palau, deținut de ucraineni și operat de polonezi, a fost lovit pentru a doua oară în 24 de ore, de o rachetă balistică anti-navă lansată din zona controlată de Houthi (susținută de Iran) din Yemen în Golful Aden”, a anunțat SUA, potrivit CentCom.

“În plus, Houthi, cu susținerea Iran-ului, au lansat două rachete balistice anti-navă dintr-o zonă controlată de Houthi din Yemen în Marea Roșie. Nu au fost raportate răniți sau pagube semnificative de către navele americane, de coaliție sau comerciale”, a adăugat acesta.

content-image

CENTCOM a precizat că forțele sale “au distrus cu succes un senzor de apărare aeriană într-o zonă controlată de Houthi în Yemen” și, de asemenea, “au distrus o navă de suprafață fără echipaj (UAS) Houthi susținută de Iran și două nave de patrulare Houthi în Marea Roșie”.

„S-a stabilit că aceste sisteme reprezentau o amenințare iminentă pentru SUA, forțele coaliției și navele comerciale din regiune”, a spus CentCom într-un comunicat.

Gruparea armată Houthi a început să atace navele comerciale din Marea Roșie după declanșarea războiului din Gaza. Rebelii din Yemen susțin că sprijină cauza palestiniană și se consideră parte a unei „axe de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și Occidentului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend