Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

De la F la M: drumul lui Ian pentru a deveni bărbat în buletin. Cum ajung persoanele trans din România să dea statul în judecată ca să-și poată schimba sexul în acte

Publicat

in

„Când am primit noul buletin, am lăcrimat puțin prin intersecția de la Lujerului”, a povestit, pentru HotNews.ro, Ian Teodorescu, unul dintre românii transgender care au mers în instanță ca să-și schimbe sexul din actul de identitate. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în 2021, că România nu le oferă persoanelor transgender o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate. 

Trei ani mai târziu, procedura încă nu există, iar cei care doresc să facă acest lucru pot doar să de autoritățile în judecată. Urmează un proces care se poate întinde pe un an sau mai mult, care implică și costuri. 

Este și experiența lui Ian Teodorescu, un tânăr de 23 de ani care anul acesta a reușit să își schimbe actele de identitate. În noul buletin sunt schimbate prima cifră din CNP, sexul și prenumele. 

Procurorul a spus că „n-a făcut destulă schimbare de sex”

Pentru a ajunge aici, tânărul a dat în judecată Primăria Sectorului 5, instituția care i-a emis certificatul de naștere acum 23 de ani, iar procesul a început în septembrie anul trecut. 

Din instanță, Ian își amintește argumentele procurorului de caz, care a adus în discuție schimbarea medicală a sexului. 

„Procurorul a început să ne spună că eu n-am făcut destulă schimbare de sex ca să îmi schimbe sexul din buletin. Era conștient de hotărârea CEDO în cazul X și Y, care spunea că schimbarea actelor nu poate fi condiționată de operații chirurgicale. Am rămas doar surprins de cât de mult a vorbit”, povestește Ian. 

Tânărul a câștigat în primă instanță, dar primăria a făcut apel. 

„Apelul l-au respins instant. Cred că la nici două zile după înfățișare, judecătoarele au respins apelul și hotărârea a rămas definitivă, deci am putut să îmi schimb actele”, spune tânărul de 23 de ani. 

Sexul se schimbă doar prin hotărâre judecătorească

În lipsa unei proceduri clare stabilite de stat, metoda prin care Ian și alte persoane trans au reușit să își schimbe actele de identitate a fost gândită de activiști și de experți din domeniul juridic.

„Pentru că legea românească spune atât: sexul cuiva din buletin se poate schimba doar prin hotărâre judecătorească. Avocata cu care am lucrat eu este Iustina Ionescu, este avocat de drepturile omului și are în spate multe cazuri ca mine, așa că eu nu mi-am făcut foarte multe probleme, am știut că ea știe deja procesul, știe efectiv care sunt lucrurile de făcut și doar m-am dus la Iustina și i-am spus că vreau și eu”, a explicat tânărul, pentru HotNews.ro. 

Un astfel de proces durează aproximativ un an de zile. 

Ian Teodorescu a reușit să își schimbe actele de identitate după ce a câștigat procesul împotriva autorităților. Foto: Ian Teodorescu pentru HotNews.ro

„Sunt foarte puținii avocați care se ocupă de astfel de cauze”

Într-un răspuns solicitat de HotNews.ro, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) transmite că nu deține statistica persoanelor care și-a schimbat sexul în actele emise de statul român, dar avocata lui Ian spune că doar ea a reprezentat în jur de 200 de persoane transgender în astfel de procese, în ultimii 5 ani. 

„Sunt unul dintre foarte puținii avocați din București și din țară care se ocupă de astfel de cauze. Acest lucru denotă faptul că legislația și practica actuala nu asigură o procedura accesibilă pentru persoanele trans pentru schimbarea actelor”, a explicat, pentru redacția noastră, Iustina Ionescu. 

„La mine ajunge un număr foarte mic dintre persoanele trans care au nevoie de schimbarea actelor. Este vorba despre acele persoane care au noroc de susținerea celor apropiati, de un context personal și social cât de cât sigur care să le permită să decidă pentru sine că vor face această schimbare în modul în care se identifică în societate, inclusiv că își vor schimba actele de identitate. Pentru a ajunge în situația de a deschide o procedură, persoanele trebuie să fi avut o sursă de informare responsabilă și resurse interioare și financiare să investească într-o serie întreagă de investigații medicale, care implică timp și sunt realizate de o mână de specialiști. Abia după aceea vine partea cu procesul în instanța de judecată”, a explicat avocata. 

„Părinții mei nu au fost foarte înțelegători încă de la început”

Ian Teodorescu, care este purtător de cuvânt la asociația ACCEPT, spune despre el că este „unul dintre cazurile fericite, privilegiate”, pentru că a avut sprijinul părinților. Nu de la început. 

„Am început tranziția medicală acum vreo doi ani, la 21 de ani, fix la câteva zile după ce împlinisem 21 de ani am început tratamentul hormonal cu testosteron. Părinții mei nu au fost foarte înțelegători încă de la început, dar odată ce au văzut că asta este situația, nu pot să îmi spună să nu o fac, că tot o făceam, nu mai aveam nici 16 ani… Au venit într-o zi la mine și mi-au spus: Ai zis că avocată îți trebuie? Câți bani? Ok, hai să îți schimbi actele”, povestește el. 

Spune că părinții l-au susținut în tot acest proces pentru că se gândeau că va termina facultatea, o să își caute un loc de muncă și va trebui întotdeauna să ofere cartea de identitate, unde oamenii vor vedea că are trecut sexul feminin, cel primit la naștere.

„Nu și-au dorit părinții pentru mine să fiu „out”-uit de fiecare dată când prezint buletinul. A fi „out-uit” vine la de „outing”, care înseamnă că oricine îți vede buletinul știe că sunt o persoană trans, când poate eu nu mi-aș fi dorit ca acea persoană să știe”, explică Ian termenul.  

„Fără un act de identitate corespunzător nu exiști și nu poți să faci aproape nimic. Persoanele trans au nevoie de schimbarea actelor pentru a-și continua studiile, pentru a se angaja. Menținerea unei stări de confuzie privind identitatea unei persoane nu servește nimănui, la fel cum nu servesc nici umilirile sau întrebările nepotrivite despre corpul său, care le sunt adresate persoanelor trans la prezentarea actului de identitate”, explică și avocata Iustina Ionescu. 

Care sunt costurile procedurii 

Cât despre costurile procesului prin care și-a schimbat actele de identitate, Ian spune că „nu e un preț extraordinar”. 

„Cred că mai mult costă lucrurile pe care le faci înainte să începi tratamentul, pentru că trebuie să faci o ședință cu terapeutul, controlul psihiatric, care dacă e decontat sau nu depinde. Psihiatrul la care am fost eu lucrează cu Casa de Asigurări, așa că nu am plătit ședința aia. Dar apoi ai nu-știu-câte ședințe cu endocrinologul, care costă undeva la 250-260 de lei, poate un pic mai mult, până în 300 de lei ședința”, conform acestuia. 

El spune că apoi mai urmează o serie de analize, unele de bază și altele mai specifice, endocrinologice, „care costă și ele niște bani în plus”. 

„Sunt niște pași pe care trebuie să îi faci ca să vadă endocrinologul că corpul tău e ok, că poți să iei altfel de hormoni”, explică Ian. Toate aceste demersuri trebuie prezentate instanței.

Ian Teodorescu spune că tot procesul prin care și-a schimbat actele de identitate nu are costuri mult prea mari. Foto: Ian Teodorescu pentru HotNews.ro 

„Am lăcrimat puțin prin intersecție în intersecție la Lujerului”

Ian spune că nu s-a putut bucura de câștigarea procesului până când nu și-a văzut noul buletin.

„Când l-am văzut, am lăcrimat puțin prin intersecție pe la Lujerului. E un sentiment de „nu-mi vine să cred că s-a întâmplat în sfârșit după cât de mult a durat”. E un lucru pe care mi l-am dorit dintotdeauna și nu am crezut că o să se întâmple vreodată pentru mine. Nici când am început să fac pașii premergători nu am crezut că o se întâmple pentru mine. S-a întâmplat și încerc să îmi dau voie să mă bucur câte puțin în fiecare zi de faptul că am făcut asta. Oamenii din jurul meu au fost foarte fericiți pentru mine, toți m-au felicitat și totul a fost foarte frumos”, rememorează tânărul de 23 de ani. 

Acum Ian le explică oamenilor, printr-o serie de videoclipuri scurte publicate pe pe conturile sale de Instagram și TikTok, cum a reușit să își schimbă actele de identitate. 

Ce trebuie să facă România

Întrebată ce ar trebui schimbat la nivel de legislație pentru ca persoanele transgender din România care își doresc schimbarea actelor să beneficieze de o procedură mai simplă, avocata Iustina Ionescu spune că ar trebui creată o procedură administrativă. 

„Guvernul României are deja obligația legală să adopte o procedură clară, previzibilă și accesibilă. Așa a decis CEDO în ianuarie 2021, în cauza X și Y c. României, când a constatat că nu există un cadru legal adecvat în România. Asociația ACCEPT a realizat deja consultări pe mai multe variante de proceduri, după modele din alte state pe care le-am adaptat contextului de la noi din țară. Cea mai modernă variantă de procedură conformă cu principiul auto-determinarii, ar fi o procedură administrativă, simplificată, în care persoana transgender se adresează direct ofițerului de stare civilă cu o declarație în care solicită să se ia act de faptul că se identifică în societate conform identității sale de gen, opusă celei atribuite la naștere. 

Și alte state au trecut, ca și România, prin etape în care au avut diferite proceduri și au înțeles că decizia de a trăi și a te identifica diferit decât felul în care ai fost atribuit la naștere, nu este o decizie pe care persoanele trans o iau ușor; persoanele trans nu au o viata ușoară, așa încât nu ajută pe nimeni dacă le mai punem și noi în cârcă o procedură foarte dificilă, inaccesibilă pentru majoritate”, a explicat avocata. 

Până când statul român va crea o procedură pentru ca persoanele transgender din România să își poată schimba actele de identitate, pe site-ul transinromania.ro sunt explicați toți pașii pe care o persoană transgender trebuie să îi urmeze pentru a reuși schimbarea actelor. 

Asociația ACCEPT a inițiat o petiție, în urmă cu un an, prin care cere demnitate pentru persoanele transgender, semnată până acum de aproape 9.000 de persoane. 

„Cerem Avocatului Poporului să vină în sprijinul persoanelor transgender, astfel încât acestora să le fie respectată autonomia și demnitatea în procedurile de schimbare a actelor”, conform textului petiției. 

Loading

ACTUAL

ATENȚIE! De luni, se închide temporar un segment al autostrăzii A1 București–Pitești

Publicat

in

De luni, 28 aprilie 2025, traficul rutier va fi închis pe Calea 2 a autostrăzii A1 București–Pitești, pe sensul de deplasare Pitești–București, între kilometrii 104+760 și 103+980.

Restricția este impusă pentru desfășurarea unor lucrări majore de infrastructură, respectiv:

-realizarea pilei pasajului;

-montarea grinzilor;

-turnarea plăcii de suprabetonare.

Pe toată durata lucrărilor, circulația rutieră va fi deviată pe Calea 1, respectiv pe sensul București–Pitești, care va fi folosit în regim de dublu sens pe tronsonul afectat.

Recomandări pentru șoferi:

-respectați semnalizarea temporară instituită în zona lucrărilor;

-adaptați viteza la condițiile de trafic;

-evitați zona dacă este posibil, mai ales în orele de vârf.

Autoritățile precizează că măsura este necesară pentru finalizarea în siguranță a pasajului suprateran aflat în construcție, o lucrare de importanță majoră pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței pe acest tronson intens circulat al autostrăzii A1.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

DE INTERES! Duminică puteți vizita galeriile tunelului autostrăzii de pe dealul Momaia

Publicat

in

Duminică, 27 aprilie, între orele 10:00 și 16:00, publicul este invitat să participe la un eveniment inedit organizat pe șantierul Secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș a Autostrăzii A1 Sibiu–Pitești. Este vorba despre Ziua PORRților Deschise, un eveniment organizat de antreprenorul lucrării, care oferă acces liber în Tunelul Daniela, primul tunel rutier forat la nivel de autostradă din România.

Cu ocazia finalizării străpungerii tunelului de la un capăt la altul – pe o lungime de 1.350 de metri – vizitatorii vor putea parcurge integral galeria și vor avea ocazia să descopere, la fața locului, cum decurge construcția unei astfel de infrastructuri impresionante.

Organizatorii promit o experiență interactivă: pe lângă vizitarea tunelului, vor fi amenajate activități pentru copii, gustări și explicații tehnice oferite de echipa de ingineri. Cei mici vor primi chiar și înghețată, iar siguranța vizitatorilor va fi prioritară – accesul se va face în condiții controlate, cu respectarea indicațiilor personalului de pe șantier.

Accesul este gratuit, dar pentru o mai bună organizare, este recomandată completarea unui formular de înscriere disponibil online. Formularul de înscriere este recomandat, dar nu este obligatoriu pentru acces.

Accesul se face din DN73C, aproximativ la jumătatea distanței dintre Curtea de Argeș și Tigveni, iar semnalizarea rutieră va ghida participanții spre șantier. Este disponibilă și o parcare gratuită, însă participanții sunt încurajați să vină în grupuri, cu cât mai puține mașini personale.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșean iresponsabil! A călcat un cățeluș cu mașina și a fugit – POLIȚIA ÎL CAUTĂ

Publicat

in

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș a anunțat în această dimineață că a demarat o anchetă în urma apariției unor informații în spațiul public care indică posibila rănire intenționată a unui câine, provocată de un conducător auto, pe raza localității Bradu.

Potrivit comunicatului oficial transmis de Compartimentul Relații Publice al IPJ Argeș, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au autosesizat și au început o serie de verificări pentru identificarea persoanei aflate la volanul autoturismului implicat, precum și pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul.

Conform articolului 25, alineatul 2, litera d din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată și actualizată, „rănirea cu intenție a unui animal constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul șterge datoriile de 489 milioane de lei ale unei companii de stat. Cum s-a întâmplat asta

Publicat

in

Guvernul a aprobat conversia în acțiuni a datoriilor bugetare ale companiei naționale Unifarm, în valoare de 488,69 milioane lei.

Decizia vizează transformarea obligațiilor fiscale restante în capital social, într-un demers menit să salveze compania de stat aflată într-o situație financiară dificilă. Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a acumulat aceste datorii în urma operațiunilor derulate în perioada pandemiei.

Unifarm scapă de presiunea datoriilor după împrumutul din pandemie

În 2020, în plină stare de urgență, Unifarm a contractat un împrumut de 1,15 miliarde lei din fonduri publice, pentru a asigura achiziții urgente de echipamente medicale. Ulterior, compania a fost implicată în anchete privind modul de derulare a acestor achiziții, iar problemele financiare au escaladat.

Pentru a permite restructurarea, Parlamentul a adoptat în 2022 o lege specială, facilitând conversia împrumuturilor acordate în pandemie în acțiuni. Recent, Unifarm a depus un plan de restructurare și a trecut testul creditorului privat prudent, condiții necesare pentru aplicarea măsurii.

Executivul argumentează că această conversie nu poate fi considerată ajutor de stat, fiind cea mai avantajoasă soluție pentru bugetul public în comparație cu scenarii precum falimentul sau executarea silită. Măsura corectează și capitalul propriu negativ al companiei, fără ca statul să facă noi injecții de capital.

CITEȘTE ȘI: Suma reală încasată de câștigătorul Survivor România 2025, sezonul 6. Uwe Dai va avea un șoc când va număra banii de la PRO TV

Guvernul neagă cu vehemență că va crește TVA-ul, în vremea în care ar fi pregătite schimbările economice

Article Thumbnail

Sportpesurse.ro

Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot

Article Thumbnail

Sportpesurse.ro

Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București

Așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, inclusiv în prezent, Guvernul neagă că ar urma să se mărească TVA-ul. Pe de altă parte, dacă ar avea dreptate sursele, mulți vor aștepta să-l vadă pe Marcel Ciolacu tatuat pe braț. Din moment ce deficitul bugetar atinge cote alarmante, nici nu ar exista alte variante, mai accesibile, prin care să se aducă degrabă bani la bugetul de stat.

„Chiar și în acest context, România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană”, a transmis recent Ministerul Finanțelor, în urmă cu puțină vreme.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla zilele următoare, dacă autoritățile își vor menține sau nu promisiunea făcută față de cetățeni.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Polițistă cu BMW din Pitești aruncă cu petarde în curțile oamenilor – IPJ ARGEȘ, CLARIFICĂRI

Publicat

in

Scene incredibile pe o stradă din Pitești, acolo unde o polițistă cu un BMW arunca cu metarial explozibil pe proprietatea unui piteștean.

În seara zilei de 21 aprilie a.c., în jurul orei 21:30, polițiștii Secției 4 Poliție Pitești au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că o polițistă ar fi aruncat o petardă spre imobilul său.

În urma verificărilor, polițiștii care s-au deplasat la eveniment au identificat atât apelantul, cât și persoana indicată, respectiv o femeie de 27 de ani, despre care s-a stabilit că ar fi aruncat obiectul respectiv spre poarta de acces a curții apelantului.

Ca urmare a abaterii constatate, femeia de 27 de ani a fost sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind normele de conviețuire socială.

Totodată, având în vedere calitatea de agent de poliție a femeii de 27 de ani, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș a dispus cercetarea disciplinară a acesteia.

IPJ Argeș face precizări despre cazul polițistei

Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este abilitat să transmită următoarele:

Orice faptă de acest fel reprezintă un atribut al unei stări conflictuale. Or, lesne de înțeles, orice conflict implică două părți active între care există disensiuni.

Dincolo de acest aspect, așteptările opiniei publice referitoare la conduita unui angajat al instituției poliției sunt, deja, întărite de normele de etică și deontologie profesională, parte din acestea fiind aplicabile și în situația în care polițistul se află în timpul liber, instituția având, spre deosebire de multe alte tipuri de instituții de stat, un mecanism propriu de control intern, pentru verificarea și sancționarea abaterilor de natură disciplinară. Prin acest mecanism intern, ne dezicem de orice comportament care ar putea aduce atingere prestigiului uniformei de polițist și asigurăm cetățenii că orice abatere, indiferent de statutul sau funcția polițistului, este tratată cu seriozitate, obiectivitate și celeritate.

Astfel, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș se delimitează ferm de abaterile de la normele de conduită specifice polițiștilor, sens în care prezenta situație ce face obiectul atenției publice nu face excepție. Înțelegem și împărtășim preocupările exprimate în spațiul public cu privire la conduita angajaților instituției, chiar și în afara orelor de program. Totodată, ne reafirmăm angajamentul față de principiile integrității și profesionalismului, conduita așteptată de la fiecare polițist fiind una ireproșabilă, indiferent de contextul personal sau profesional.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Bătaie cu topoare în stradă, la Pitești. Au intervenit forțele speciale – DE LA CE A PORNIT TOTUL

Publicat

in

Poliţiştii și jandarmii din Argeş au intervenit, miercuri, pentru aplanarea unui scandal izbucnit pe o stradă din municipiul Piteşti, unde mai multe persoane s-au luat la bătaie. În altercaţie a fost folosit şi un topor. Primele date arată că persoanele implicate în scandal se cunoşteau. Spun că s-au certat din cauza unei postări pe o reţea socială

„Poliţiştii piteşteni au fost sesizaţi despre o stare conflictuală pe strada Violetelor, din municipiul Piteşti. La faţa locului s-au deplasat (…) mai multe echipaje de poliţie din cadrul Secţiei 3 Poliţie Piteşti, la aceeaşi locaţie fiind direcţionate pentru măsuri de ordine şi un echipaj din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Argeş, precum şi un echipaj din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş, starea conflictuală fiind aplanată. Din primele verificări a rezultat că ocupanţi ai unui autovehicul, identificaţi ca fiind un bărbat de 51 de ani, o femeie de 50 de ani şi un minor de 13 ani, ar fi agresat un bărbat de 41 de ani şi ar fi provocat avarii autoturismului celui din urmă”, informează oficialii Poliţiei judeţene Argeş. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că persoanele implicate în scandal se cunoşteau, iar din primele declaraţii ale acestora, la baza conflictului s-ar fi aflat o postare pe o reţea socială.  Aceleaşi surse afirmă că în conflict a fost folosit un topor, însă persoana agresată, care a fost dusă la spital, nu se află în stare gravă.  Ocupanţii celuilalt autovehicul au fost duşi la sediul Poliţiei, pentru audieri. În urma conflictului, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru loviri sau alte violenţe, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, continuând cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend