Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De la BIG în Bihor, la Angry Bird în București – Controversele din jurul lui Ilie Bolojan, noul președinte interimar, ‘pomul lăudat’ al politicii românești

Publicat

in

Ilie Gavril Bolojan (supranumit BIG în Bihor – Bolojan Ilie Gavril), cunoscut pentru expresia sa mereu încruntată și stilul de comunicare rigid, a primit porecla „Angry Bird” în mediul politic și jurnalistic după ce a devenit senator. Născut pe 28 martie 1969, în comuna Vadu Crișului, județul Bihor, Bolojan și-a construit cariera politică printr-un mix de disciplină administrativă și orientare pragmatică. Miercuri, 12 februarie, acesta preia funcția de președinte interimar al României.

Cariera politică și administrativă

De profesie inginer, Ilie Bolojan a intrat în administrația publică locală la începutul anilor 2000. A fost prefect al județului Bihor (2005-2007), iar ulterior, în 2008, a câștigat Primăria Oradea, funcție pe care a ocupat-o timp de trei mandate, până în 2020. În această perioadă, a fost remarcat pentru eficiența sa în atragerea de fonduri europene și modernizarea infrastructurii orașului, ceea ce i-a adus o reputație de bun administrator.

În 2020, a devenit președintele Consiliului Județean Bihor, unde a continuat politica de investiții în infrastructură, însă a fost criticat pentru un stil autoritar de conducere, care nu lăsa loc pentru negocieri sau compromisuri. În decembrie 2024, a fost ales președintele Senatului României, devenind astfel al doilea om în stat. În urma demisiei președintelui Klaus Iohannis, Ilie Bolojan preia interimatul funcției de președinte al României pe 12 februarie 2025, în conformitate cu prevederile constituționale.

Controverse și critici

De-a lungul carierei, Ilie Bolojan a fost apreciat pentru disciplina și pragmatismul său, însă tocmai aceste trăsături au generat și nemulțumiri. Stilul său de conducere a fost adesea descris drept „autocratic”, iar deciziile sale ferme au fost contestate de opozanți și chiar de unii colegi de partid.

1. Măsurile radicale din administrația locală – În timpul mandatelor sale la Oradea și la Consiliul Județean Bihor, Bolojan a fost criticat pentru desființarea unor instituții și reducerea drastică a numărului de angajați din administrația publică. Deși susținea că astfel eficientizează structurile administrative, măsurile sale au fost acuzate de lipsă de consultare publică și de efecte negative asupra unor categorii de angajați.

2. Opacitatea decizională – A fost acuzat că ia decizii unilateral, fără consultare, atât în administrația locală, cât și în partid. În PNL, Bolojan este perceput ca un lider care nu tolerează opiniile divergente și care impune direcții fără dezbatere. În Bihor, deși se laudă cu proiectele de infrastructură, a ignorat de multe ori consultările publice reale, inclusiv în orașul în care și-a început cariera politică, Aleșd, unde a insistat să construiască o „centură” prin mijlocul unui cartier rezidențial.

3. Lipsa de flexibilitate în negocieri – Fostul primar al Oradiei este recunoscut pentru refuzul său de a face compromisuri politice. Deși această abordare i-a consolidat imaginea de politician intransigent, a limitat și capacitatea sa de a crea alianțe durabile în administrația locală.

4. Relațiile tensionate cu presa – Bolojan a fost adesea criticat pentru relația sa distantă cu jurnaliștii. În numeroase ocazii, a fost acuzat că evită întrebările incomode și că refuză să ofere explicații detaliate în privința unor decizii administrative controversate. În schimb, Bolojan și-a făcut imagine printr-o rețea de influenceri care au fost plătiți printr-o structură de promovare turistică a municipiului Oradea.

5. Conflictul cu sindicatele – Politicile sale de restructurare au dus la conflicte frecvente cu sindicatele din administrația publică. În special în perioada în care a condus Consiliul Județean Bihor, a fost acuzat că impune reduceri de personal fără o strategie clară de redistribuire a angajaților afectați. Această situația a persistat și la Senat, unde Bolojan a pozat în reformator, a anunțat restructurări, deși criticii săi au subliniat că demersul a fost urmat de instalarea propriilor colaboratori în posturile eliberate.

Imaginea publică și viitorul politic

Ilie Bolojan este perceput ca un politician eficient, dar rigid, lipsit de flexibilitate și empatie politică. În funcția de președinte interimar al României, se va confrunta cu provocări majore, inclusiv gestionarea unei scene politice fragmentate și a unor posibile crize sociale. Cea mai mare provocare a acestor trei luni o reprezintă alegerile prezidențiale. Comentatorii politici nu exclud o răsturnare de situație după ce Bolojan „prinde gustul” puterii, astfel încât președintele interimar să ajungă să candideze el însuși în locul lui Crin Antonescu.

content-image

Loading

NATIONAL

Reacție dură de la Paris, Berlin și Londra: Israelul, sub focul criticilor pentru atacurile din Gaza

Publicat

in

Franţa, Germania şi Regatul Unit au cerut vineri „revenirea imediată la o încetare a focului” în Fâşia Gaza, declarându-se „revoltate” de bilanţul morţilor în rândul civililor de când Israelul a încălcat armistiţiul, notează AFP, citat de AGERPRES.

Într-un comunicat comun, miniştrii de externe Jean-Noël Barrot, Annalena Baerbock şi David Lammy au denunţat „un recul dramatic pentru oamenii din Gaza, ostatici, familiile lor şi întreaga regiune”.

„Suntem revoltaţi de numărul victimelor civile şi solicităm urgent revenirea imediată la o încetare a focului”, au afirmat ei în declaraţia publicată în engleză de Londra şi Berlin.

„Îndemnăm toate părţile să reia negocierile pentru ca încetarea focului să fie implementată în întregime şi să devină permanentă”, au adăugat ei.

Potrivit Apărării civile din Gaza, atacurile israeliene asupra teritoriului au făcut 520 de morţi de când Israelul a rupt armistiţiul marţi.

„Este clar că Hamas nu mai trebuie să conducă Gaza, nici să reprezinte o ameninţare pentru Israel. Totuşi, acest conflict nu poate fi rezolvat prin mijloace militare”, au subliniat miniştrii francez, german şi britanic.

„O nouă vărsare de sânge nu este în interesul nimănui”, au adăugat ei.

Miniştrii au cerut „tuturor celor care au influenţă asupra Hamas să folosească această influenţă pentru a se asigura că nu mai vor exista atacuri împotriva Israelului” şi au chemat Israelul „să respecte pe deplin dreptul internaţional şi să permită imediat livrarea de ajutoare”.

Operaţiunile aeriene şi terestre din Fâşia Gaza au spulberat calmul relativ care domnea de la intrarea în vigoare a încetării focului pe 19 ianuarie în teritoriul devastat de războiul declanşat în urmă cu mai bine de 17 luni de mişcarea islamistă palestiniană.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România – Bosnia: ‘O tristeţe generală. Un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei’ – Mircea Lucescu

Publicat

in

Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale a României, a declarat vineri seară, după meciul de pe Arena Naţională cu Bosnia, scor 0-1, că elevii săi pot învinge la Viena sau în Bosnia, scrie news.ro.

„Nu pot să spun… E o tristeţe generală. Ne doream foarte mult să începem cu o victorie, dar am avut în faţă o echipă care s-a bătut şi care a făcut tot posibilul să nu joace. Au marcat, apoi au întrerupt foarte mult jocul. Am avut un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei. Am dominat destul de categoric, ne-am creat şi multe ocazii de gol. Am avut şi două situaţii destul de dubioase, de penalti… toate au contribuit la această nereuşită. Mergem înainte, cum au câştigat ei, putem şi noi să câştigăm la ei.

Am plecat cu stângul în această campanie. Ne-au ipsit nişte jucători importanţi, care ar fi putut să ajute. Nu pot să fiu supărat pe jucători. Ne-a lipsit răbdarea, ne-am precipitat şi am vrut să rezolvăm rapid nişte faze. Vorbim de generaţia de suflet, dar acum suntem obligaţi să găsim soluţii alternative la acel nucleu de jucători. Trebui să ajungem din nou să ne dominăm adversarul, cum am făcut astăzi, dar cu mai multe şanse de reuşită”, a declarat selecţionerul Mircea Lucescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Misterul din Namibia: o formă de viață necunoscută surprinde lumea științifică

Publicat

in

În stâncile aride ale deșertului Namibian, cercetătorii au identificat structuri numite micro-tuneluri, iar analizele au dezvăluit că acestea nu sunt rezultatul unor procese geologice, ci urmele lăsate de o formă de viață necunoscută, despre care încă nu se știe nimic.

Aceste galerii tubulare, având un diametru de aproximativ jumătate de milimetru și o lungime de până la 3 centimetri, au fost identificate în marmura și calcarul unor regiuni izolate de către profesorul Cees Passchier de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, în urmă cu 15 ani, în cursul unor cercetări geologice în Namibia, Africa de Sud.

Structuri similare au fost descoperite ulterior în Arabia Saudită și Oman. În urma unor cercetări detaliate, profesorul și colegii săi au găsit urme de material biologic în aceste micro-tuneluri, indicând o posibilă activitate microbiană responsabilă pentru crearea acestor cavități în rocă.

Aceste organisme, cunoscute drept endoliți, trăiesc în adâncul rocilor și își obțin energia și nutrienții din aceste medii aspre. Exemple de micro-organisme similare au fost găsite și în valea uscată din regiunea Victoria de Sud din Antarctica, dar și în deserturile din Israel și California.

Microorganismele misterioase au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți

În cadrul micro-tunelurilor din Namibia a fost detectată o prezență de carbonat de calciu sub formă de pulbere, ceea ce sugerează că aceste microorganisme au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți.

Cu toate acestea, natura specifică a organismului care a creat aceste tuneluri rămâne necunoscută, posibilele ipoteze incluzând bacterii, licheni, ciuperci sau chiar forme de viață necunoscute până acum.

Tentativele de identificare a ADN-ului sau proteinelor s-au dovedit inutile, dat fiind că mostrele ar putea avea până la două milioane de ani vechime, scrie incredibilia.ro.

Această descoperire ridică întrebări despre un posibil rol al acestor microorganisme în ciclul global al carbonului, sugerând că ar putea avea un impact necunoscut asupra descompunerii mineralelor de carbonat.

Implicațiile ar putea fi semnificative, fiind necesară o atenție sporită din partea întregii comunități științifice. Studiul a fost publicat în revista Geomicrobiology Journal.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia atacă din toate părțile: bombardamentele din ultimele ore au ucis mai multe persoane în Ucraina

Publicat

in

Bombardamentele ruseşti au ucis vineri seară cinci persoane în Ucraina, dintre care două în Zaporojie şi trei în nordul şi estul ţării, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters, citat de news.ro.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că oraşul a fost lovit de mai mult de 10 ori, ucigând două persoane şi rănind opt.

Imagini postate online arătau echipe de salvare care scotoceau printre dărâmături, cu blocuri de apartamente şi case având ferestre şi faţade grav avariate.

În regiunea Sumî, la graniţa de nord a Ucrainei cu Rusia, procurorii au declarat că forţele ruse au lansat cel puţin şase bombe ghidate asupra satului Krasnopillia, omorând două persoane şi rănind cel puţin două.

În estul regiunii Doneţk, punctul central al avansului constant al Rusiei spre vest, procurorii spun că forţele ruse au lansat trei bombe asupra oraşului Kostiantînivka, aproape de linia frontului, omorând o persoană.

Kremlinul a declarat în această săptămână că preşedintele rus Vladimir Putin a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Donald Trump, să respecte o încetare a focului de 30 de zile asupra obiectivelor energetice, dar de atunci atacurile ruseşti au continuat în Ucraina şi au lovit zone civile, inclusiv spitale.

Discuţii în privinţa unei încetării a focului sunt programate pentru săptămâna viitoare în Arabia Saudită, partea americană întâlnindu-se, separat, cu oficiali ruşi şi ucraineni.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România – Bosnia: ‘Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe’ – Denis Drăguş

Publicat

in

Denis Drăguş, atacantul naţionalei României, a declarat că înfrângerea suferită de tricolori în meciul de pe Arena Naţională, scor 0-1 cu Bosnia, este nemeritată, scrie news.ro.

„E un rezultat nemeritat! Am început prost, dar după aceea am controlat jocul. Suntem un pic dezamăgiti, meritam mai mult! Din păcate nu am reuşit să marcăm azi, a fost o zi lipsită de şansă pentru noi.

Pur şi simplu nu am intrat în joc cum ar fi trebuit. Nu stiu de ce… Am inceput mai slab decât ar fi trebuit, jucam acasa… după care am avut un meci mai bun, dar nu am reuşit să întoarcem rezultatul. Sunt trist că nu am reuşit să marchez, am avut câteva ocazii foarte bune. Sunt zile în care pur şi simplu nu intră.

La faza henţului,noi am crezut că este penalti, dar dacă aşa a decis… nu am văzut faza de unde eram noi.

E greu să începi cu o înfrângere, dar şi la campania pentru Euro am avut momente grele, însă am reuşit să o scoatem la capăt. Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe”, a declarat Denis Drăguş.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa. Magazin românesc distrus

Publicat

in

Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa, rănind mai multe persoane și provocând pene de curent chiar în timp ce președintele Cehiei se afla în oraș. Un magazin românesc a fost distrus în acest atac.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 22 martie, ora 02.30 Vladimir Putin l-a trimis pe Serghei Şoigu în Coreea de Nord

Serghei Şoigu, principalul consilier pe probleme de securitate al liderului rus Vladimir Putin, a discutat despre Ucraina cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a relatat vineri agenţia de ştiri TASS, această ultimă vizită la Phenian intervenind pe fondul progreselor înregistrate în relaţiile de securitate dintre cele două ţări, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Şoigu, fost ministru al apărării, a declarat că discuţiile sale cu Kim au fost lungi şi au durat mai mult de două ore, potrivit TASS.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend