Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce micul dejun este mai imporant pentru copii decât pentru adulți? Idei de preparate rapide și sănătoase pentru prima masă a zilei

Publicat

in

Cu toții știm importanța primei mesei din zi pentru sănătate, dar când vine vorba de copii, mic-dejunul este vital. Pe măsură ce cresc, refuzul de a mânca dimineața este mai frecvent, arată studiile. Avem mai multe recomandări pentru părinți pentru ca prima masă a zilei să nu lipsească celor mici.

Ce pățește un copil care sare peste mic-dejun

Săritul peste prima masă din zi este frecvent în rândul adolescenților și adulților din țările occidentale. Un studiu efectuat pe 10.000 de copii și tineri a constatat că aproximativ 20% dintre copii și peste 31% dintre adolescenți au sărit peste micul-dejun în mod regulat.

Motivele invocate pentru lipsa acestei mese sunt de obicei gestionarea slabă a timpului sau lipsa poftei de mâncare. Dar este legat și de influența părinților: dacă un părinte mănâncă sau nu micul-dejun acest lucru afectează și copiii. Cercetările arată efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pe termen scurt, consumul unui mic-dejun de bună calitate poate crește vigilența (atitudine de observare atentă și susținută, de supraveghere continuă a ceea ce se întâmplă în jurul său) și motivația de a învăța. Fluctuația metabolică ridicată a copiilor și ratele rapide de creștere înseamnă că au nevoie de o nutriție optimă. Au cerințe mai mari de rezerve de glicogen (sau energie) peste noapte în timp ce dorm și, în general, dormind mai mult decât adulții, copiii au un timp de „post” mai lung (timp mai lung fără mâncare peste noapte). Prin urmare, consumul unui mic dejun hrănitor este deosebit de important pentru a furniza combustibil pentru oxidarea glucozei.

Când nivelul glicemiei este scăzut, hormonii precum adrenalina și cortizolul sunt eliberați, ceea ce poate provoca senzații de agitație și iritabilitate. Acest lucru poate afecta concentrarea unui copil și poate provoca chiar izbucniri nervoase. Copiii care nu iau mic-dejunul se luptă să adune suficientă energie dimineața pentru a face față cerințelor școlii.

Pe termen lung, copiii care sar peste mic-dejun sunt mult mai predispuși să apeleze la gustări. Gustările consumate între mese pot furniza până la un sfert din aportul zilnic de energie la adolescenți. Deoarece gustările sunt adesea alimente bogate în energie care duc la instalarea supraponderalității și obezității în copilărie, educarea copiilor într-o rutină bună de mic-dejun la începutul zilei este esențială.

Unele studii au remarcat o asociere între sănătatea mintală a adolescenților și un mic-dejun de bună calitate. Alimentele obișnuite pentru micul dejun, cum ar fi laptele, cerealele fortificate și pâinea, sunt surse bune de substanțe nutritive care afectează funcția creierului. 

Cercetările au descoperit că un mic-dejun ce conține acele grupe de alimente care cresc aportul de vitamine și minerale la începutul zilei poate duce la o sănătate mintală mai bună la adolescenți. Comportamentele care compromit sănătatea și stilurile de viață nesănătoase au fost, de asemenea, legate de săritul peste micul-dejun la tineri. Fumatul, consumul de alcool și cofeină sunt mai probabile în rândul persoanelor care mănâncă rar micul-dejun.

Ce pot face părinții

Obiceiurile alimentare formate în copilărie ori adolescență continuă până la vârsta adultă. Prin urmare, lipsa primei mese din zi are implicații importante pentru sănătatea și bunăstarea copiilor pe tot parcursul vieții. Deoarece influențele părinților pot determina dacă copiii și adolescenții mănâncă micul-dejun, încurajarea părinților să mănânce micul-dejun în mod regulat poate juca un rol important în a-i determina pe copii să mănânce dimineața. Iată câteva sfaturi pentru părinți:

1. Puțină organizare poate fi salvatoare!

Multe dintre ingredientele unui mic-dejun sănătos se pot pregăti cu o seară înainte. Altele, se pot face repede dimineața, înainte de a ieși din casă, dar chiar și pentru acestea trebuie să vă organizați de cu seară. Gândiți cu o seară înainte ce veți servi la micul-dejun și lăsați-le pregătite la frigider. Fie că e vorba despre un milkshake, ori de o omletă la cuptor, pregătiți ingredientele în caserole la frigider cu o seară înainte. Chiar și ouăle bătute pot sta peste noapte la frigider și la prima oră a dimineții doar să le puneți în tavă și să le dați la cuptor. Aluatul pentru gofre, spre exemplu, toate fi preparat și ținut la frigider, într-un vas acoperit chiar și două zile. Iar gofre puteți prepara atât sărate, cât și dulci, și sunt foarte ușor de ciugulit dimineața.

2. Folosiți cu imaginație resturile de la cină

Pregătirea mic-dejunului poate pleca de la resturile rămase de la cină. A rămas friptură? Tăiați-o în bucățele și puneți-o într-o caserolă la frigider alături de câteva frunze de salată verde, câteva felii de castraveți, ardei gras și câteva măsline. Amestecul de ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie se adaugă doar când mâncăm, pentru a păstra prospețimea frunzelor de salată. A rămas sos cu carne de la spaghete? Pregătiți câteva ciupercuțe la cuptor pe care să le umpli cu sosul rămas și puțin parmezan ras deasupra. Sunt gata în câteva minute. A rămas pește la tavă de la cină? Fierbe un ou, zdrobește-l, amestecă-l cu un avocado și cu resturile de pește, pune puțin muștar, sare și o lingură de iaurt și servește pasta pe felii de pâine prăjită.

3. Faceți din frigider un partener în pregătirea mic-dejunului

Păstrați ingredientele de la frigider – salata verde, roșiile, fructele – gata spălate și chiar tăiate pentru a vă fi mai ușor când începeți asamblarea unui mic-dejun. Pentru a păstra fructele, legumele și alte ingrediente bine organizate în frigider, astfel încât să fie la îndemână pentru micul dejun, puteți încerca următoarele sfaturi:

  • Pregătiți și porționați în avans: tăiați legumele și fructele în porții mai mici, apoi păstrați-le în recipiente sau pungi sigilate. Astfel, dimineața va fi mai ușor să le folosiți pentru smoothie-uri, salate sau alte preparate rapide.
  • Grupați pe categorii: puneți alimentele pentru micul dejun într-o zonă dedicată din frigider. Puteți folosi sertarele de jos pentru legume și fructe, iar rafturile de sus pentru produse lactate, sucuri sau borcane cu unt de arahide ori gemuri.
  • Stocați alimentele pentru mic dejun astfel încât să vă ajute:

Produsele lactate (iaurt, brânză) trebuie să stea pe raftul de sus, unde temperatura e mai constantă. Ouăle pot fi păstrate în suportul special sau într-un colț unde temperatura rămâne relativ constantă. Cerealele și granola le puteți păstra într-un dulap, dar puteți pune un recipient mic cu porția de dimineață, alături de fructele pregătite în frigider, pentru a fi mai ușor de adăugat.

Organizarea frigiderului astfel încât să aveți totul pregătit pentru micul dejun vă poate economisi timp dimineața și vă oferă și mai multă varietate în ceea ce alegeți să prepari. Ceea ce ne duce la următoarea discuție: diversificarea meniului de la micul-dejun pentru atragerea copiilor.

4. Diversificați meniul de dimineață pentru a fi ușor de servit

Pentru un mic-dejun sănătos, care să ofere un bun start al zilei, e nevoie de fructe, legume, proteine și cereale. Dacă știți că aveți „mofturoși” la masă, încercați să le oferiți și altceva în afară de bolul cu cereale cu lapte. Dacă copilului nu-i plac mic-dejunurile tipice – ouă, pâine prăjită, legume, încercați aceste opțiuni:

  • Milkshake: pune în blender o banană sau un pumn de fructe de pădure (ori amândouă), adaugă lapte și o linguriță de miere. Această băutură hrănitoare poate fi consumată chiar și în mers, până ajunge la școală. Alte alimente sănătoase pe care copilul le poate mânca în drum spre școală sunt: ouăle fierte tare, iaurturile naturale de băut, fructe.
  • Mini-brioșe cu mere și fulgi de ovăz: aici secretul este ca zahărul să fie înlocuit cu piure de banane bine coapte, iar uleiul să fie de cocos sau altă variantă mai sănătoasă. Dă prin blender fulgii de ovăz până obții o făină, pune un praf de copt, un praf de sare și puțină scorțișoară. Adaugă piureul de banane, ouă și uleiul de cocos și amestecă. Pune în forme și dă la cuptor. Această rețetă poate fi făcută cu o seară înainte. Din aceeași categorie – mic-dejun servit în drum spre școală – pot fi batoanele cu cereale și fructe uscate, checul cu legume, omletă la cuptor cu spanac sau alte legume.
  • „Soldăței” sau îmbucăturile: soldățeii sunt ceea ce americanii numesc finger-food, adică îmbucături. Nu vă gândiți doar la fructe sau legume, căci se pot face o mulțime de soldăței din multe alimente. Folosiți scobitori pentru a prinde laolaltă o jumătate de roșioară, un bulgăraș de mozzarella și un pătrățel de pâine cu semințe; sau o boabă de strugure, cu brânză mozzarella și grătar de pui; ori o ciupercă făcută la grătar, resturi din friptura de la cină și sfeclă roșie.

Un mic-dejun echilibrat și hrănitor poate influența semnificativ performanța școlară a copiilor, oferindu-le energia necesară pentru a rămâne atenți, concentrați și motivați. Pe termen lung, formarea unui obicei sănătos de a lua micul dejun contribuie la menținerea unei bune sănătăți fizice și mintale, stabilind baza pentru obiceiuri alimentare benefice la vârsta adultă.

Sursa foto: Dreamstime.com

Loading

NATIONAL

‘Pentru noi este erou’. Diana Şoşoacă, vizată de un dosar penal după l-a comemorat pe liderul Mişcării Legionare

Publicat

in

Europarlamentarul Diana Iovanovici Şoşoacă susţine că dosarul penal care i s-a deschis după ce l-a comemorat pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mişcării Legionare, ”nu are niciun temei” juridic, ea susţinând că ”să te duci să aprinzi o lumânare la o troiţă a unui mort este o faptă creştină”.

”Nu întâmplător mi s-a făcut un dosar penal. Din punct de vedere juridic nu are niciun temei. Să te duci să aprinzi o lumânare la o troiţă a unui mort este o faptă creştină, nu o faptă antistatală. Să mi se reproşeze că am făcut un parastas pentru eroii neamului… este o chestiune creştină, ceea ce înseamnă că aceşti neobolşevici care se pregătesc să preia puterea în cârdăşie cu întreaga putere de 35 de ani sunt anticreştini şi antiromâni, iar creştinismul va fi scos în afara legii”, a declarat, luni seară, Şoşoacă, într-o conferinţă de presă.

Fără a pronunţa nume, Şoşoacă a argumentat că fiecare om are dreptul de a avea păreri despre personajele din istorie, în funcţie de ce a citit, potrivit news.ro.

”Vor avea loc transformări copleşitoare care îi vor surprinde pe cei care au trăit doar în bula lor şi nu au ştiut să televiziunile nu mai au acelaşi impact ca altădată şi că toţi oamenii şi-au găsit alternativă pe social media unde avem profesioniştii noştri, specialiştii noştri care ne permit să punem întrebări, care ne permit să ne exprimăm şi care nu ne trimit la închisoare dacă afirmăm că ne place un om din trecut care pentru noi este erou iar pentru alţii, nu ştiu, este un criminal. Fiecare depinde ce a citit. Odată ce adopţi legi care interzic să vorbeşti despre o persoană, despre o mişcare, despre o parte din istoria ta şi o anulează şi te trimit la închisoare dacă-ţi expui o opinie, în acel moment ai de-a face cu un stat totalitar”, a adăugat preşedintele SOS România.

Poliţiştii din Ilfov au anunţat, duminică, faptul că fac cercetări după ce mai multe persoane, printre care şi Diana Şoşoacă, l-au comemorat pe liderul Mişcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu la troiţa din Tâncăbeşti.

Evenimentul a fost transmis pe pagina de Facebook a Dianei Şoşoacă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fostul ambasador SUA în România, după decizia CCR: ‘Mi s-ar părea foarte ciudat ca echipa lui Trump să se vâre în alegeri pentru Georgescu’

Publicat

in

Lasconi vs Georgescu. Victor Ciutacu, reacție după decizia CCR: ‘De mâine dimineață reîncepe isteria. Vin rușii, vă fură ceasurile, vă taie gazele’

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Hagi, mesaj emoţionant în memoria lui Duckadam: ‘Ne-a oferit tuturor speranţa că putem fi cei mai buni’

Publicat

in

Am pierdut un coleg care ne-a oferit tuturor speranţa că putem fi cei mai buni, a scris Gheorghe Hagi într-un mesaj pe Facebook, după moartea lui Helmuth Duckadam, informează News.ro.

„Astăzi este o zi tristă, am pierdut un coleg care ne-a oferit tuturor speranţa că putem fi cei mai buni. Mulţumim, Helmut, pentru toate momentele frumoase ! Legendele nu mor niciodată ! Mereu în inima noastră ! Odihneşte-te în pace !”, a scris Hagi pe Facebook.

Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a murit, luni, la 65 de ani.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Călin Georgescu, primul mesaj după alegerile parlamentare și decizia CCR: Falimentul partidelor politice

Publicat

in

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, consideră că votul la alegerile parlamentare reprezintă falimentul partidelor mari din România. Georgescu arată că a început ”trezirea în conștiință a poporului”, ceea ce a defectat mașinăria de partid.

”Rezultatul alegerilor parlamentare este, de fapt, rezultatul deciziilor parlamentare din ultimii 35 de ani. Vorbim despre rezultatul deciziilor greșite pe care politicienii români le-au luat, dar mai ales vorbim despre rezultatul deciziilor corecte pe care românii, prin votul lor, au restartat clasa politică.

Practic, poporul român, căruia i s-a inoculat că votul lui nu contează s-a văzut clar și precis și se va vedea peste încă o săptămână că votul contează. Se creează, practic, o nouă identitate socială. De fapt, este pentru prima dată când ne creem noi o identitate. Rezultatul alegerilor reprezintă, de fapt, falimentul partidelor. Falimentul partidelor era unul așteptat, pentru că au făcut speculă cu încrederea și inteligența oamenilor, iar acum bursa lor politică de încredere s-a prăbușit.

Trezirea în conștiință a poporului devenit inevitabilă și mai este un lucru: dezumanizarea pe care ne-au propus-o politicienii a creat fisuri mari între societate și oameni, între familie și prieteni. Cine sunt ei să ne dezbine pe noi? Acoperiți aceste fisuri create de politicieni cu bunătatea și iubirea voastră, așa cum ne-am obișnuit în această lucrare: unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu.

Domnilor politicieni, pentru a vă redresa falimentul politic va trebui să investiți în oameni, în poporul real, nu în partidele noastre. Resetați lucrurile când vedeți că s-a stricat mașinăria de partid, dar în interesul tuturor, nu doar în interesul vostru personal”, a spus Călin Georgescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lasconi vs Georgescu. Victor Ciutacu, reacție după decizia CCR: ‘De mâine dimineață reîncepe isteria. Vin rușii, vă fură ceasurile, vă taie gazele’

Publicat

in

Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat după decizia CCR de luni seară, sugerând într-o postare pe Facebook că discursurile alarmiste și manipulările emoționale vor domina din nou spațiul public, în încercarea de a mobiliza electoratul pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

„De mâine dimineață reîncepe isteria. Vin rușii, vă fură ceasurile, vă taie gazele, vă bulesc femeile, vă beau secărica din boxă și vă exportă mașinile de spălat. După care vă trimit direct pe front în Ucraina. Timp în care vă confiscă proprietățile și vă naționalizează fondul de rulment. Cade bursa, nu se mai face pateul, dispar bulele din apa minerală. Așa că e nevoie să mai salvați încă o dată țara. Sunați-vă părinții și bunicii, amenințați-i că le tăiați cardurile de pensii și ascundeți-le buletinele. Piața Victoriei vă așteaptă cu brațele deschise”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Curtea Constituţională a României a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Joia trecută, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule.

Curtea Constituţională a transmis, într-un comunicat, că judecătorii constituţionali, după ce au examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de Cristian Vasile Terheş, cu unanimitate de voturi au dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Scandal în MAI. Unul dintre cei mai importanți directori, limbaj de mahala: ‘Vreţi să vă rup picioarele?’

Publicat

in

Directorul Direcţiei de Evidenţa Persoanelor din MAI este acuzat că ar fi dat afară două persoane din sediul instituţiei, sub ameninţarea „ Vreţi să vă rup picioarele?”.  Una dintre persoanele vizate a făcut totul public.

Directorul general al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, este acuzat public că a dat afară din sediul instituţiei două persoane care solicitaseră urgentarea unei vize de flotant, ameninţând: „Vreţi să vă rup picioarele?”. Nici chestorul Giulescu, nici alţi oficiali ai instituţiei nu au răspuns solicitărilor News.ro de a avea o poziţie publică în ceea ce priveşte acuzaţiile.

Într-o înregistrare listată pe Youtube de o persoană care postează sub pseudonimul „John Doe” aparent, şeful unei Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din Ministerul de Interne ameninţă doi cetăţeni.

„Cătălin Giulescu sunt, directorul general al acestei instituţii, doar cu mine vorbiţi din acest moment. Ce probleme aveţi dumneavoastră?”, se aude, la începutul înregistrării audio listată cu titlul „Chestorul de politie Cătălin Aurel Giulescu ameninta o femeie cu ruptul picioarelor”.

În momentul în care interlocutorul încearcă să explice că a solicitat o viză de flotant, persoana care s-a recomandat folosind numele şi funcţia chestorului începe să explice care sunt condiţiile legale pentru eliberarea vizei.

„Nu vă ascult nimic! Aţi avut 90 de zile la dispoziţie, vă rog să părăsiţi instituţia! Eu sunt directorul general, puteţi să anunţaţi pe cine doriţi! Acum părăsiţi instituţia! Vă rog! Sunt chestor de politie, vă invit să părăsiţi instituţia! Stimate domn, vă invit să părăsiţi instituţia!”, îi spune aceasta bărbatului.

La insistenţele celui care dorea viza, persoana care s-a recomandat drept chestorul Giulescu ameninţă.

„Dragul meu, nu mai am timp! Oameni buni, sunt poliţist, la dracu, vă bateţi joc de mine? Vreţi să vă rup picioarele? Ieşiţi afară! Acum! Ce-i aicea? Ieşiţi afară!”, continuă acesta.

La protestele persoanei vizate, se aude o altă voce care îl invită pe bărbat afară: „Dacă te mai răsteşti la mine, te rog frumos, te invit afară! Hai!”.

Cele două persoane ar fi fost date afară din instituție

Urmează, pe înregistrarea audio, un moment în care pare că bărbatul şi femeia care au realizat înregistrarea au fost daţi afară, cu recomandarea de a depune plângere la Secţia 21 Poliţie. Pe înregistrare se mai aude cum alte persoane sunt chemate în sprijinul celor care îi dau afară pe bărbatul şi femeia care solicitaseră viza de flotant.

Femeia care îşi asumă că a realizat înregistrarea şi care distribuie înregistrarea şi pe Facebook, a publicat un mesaj: „Nu e nevoie sa castige extremistii ca sa te ameninte un “domn” politist ca-ti “rupe picioarele” chiar în secţia de politie daca pui niste intrebari normale. Azi (duminică – n.r.), chiar în Bucureşti. Venisem la ora 18 conform indicatiilor sa-mi ridic cartea de identitate cu viza de flotant pe ea (cerere de urgenta depusa la ora 13), iar Directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, ne-a primit si direct dat afara cu amenintari in fata subordonatilor lui, si bineinteles fara viza de flotant. Am ramas total socata de o asemenea atitudine si postura in care am fost pusa. Sunt dezamagita de toate institutiile statului si mai ales, de cine le reprezinta”.

News.ro a încercat, luni, să ia legătura cu oficialii Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din MAI. Până la ora transmiterii acestei ştiri, nici chestorul Giulescu, nici purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu au fost disponibili pentru a confirma autenticitatea înregistrării şi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile aduse.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend