NATIONAL
De ce întârzierile de pe calea ferată vor persista și în următoarele zile
Publicat
acum 3 aniin
De
adminCiocnirea de la Fetești, furtunile și canicula au adus haosul pe calea ferată și nu este o exagerare. Dincolo de cele două trenuri care au întârziat peste 10 ore, unele au acumulat peste 4 ore și altele au fost anulate. Probleme au fost nu doar pe Constanța, ci și spre Brașov, spre Craiova și spre Târgoviște. Cel puțin vineri și sâmbătă vor fi zile în care sunt posibile întârzieri de sute de minute, mai ales că la Fetești mai este de lucru cu utilajele grele și canicula va duce la scăderea vitezelor peste tot în rețea. În plus, pot oricând să se producă furtuni care afectează linia de contact.
Rar un cumul de factori veniți în același timp au afectat circulația pe calea ferată atât de rău, mai ales că suntem în plin sezon estival și cele mai grave episoade s-au întâmplat pe magistrala 800, către Litoral.
Tabela din Gara de Nord pe 29 iulie la ora 21.20
Recordul de întârziere îi aparține trenului IR 1991 Mangalia – Timișoara care a acumulat 13 ore și 30 de minute întârziere. A plecat miercuri seară din Mangalia și va ajunge după 28 de ore de parcurs…
Joi la ora 20.00 avea 150 de minute întârziere un tren Constanța – Brașov, iar trenul Mangalia – Craiova a acumulat cinci ore, în timp ce operatorul Softrans a anulat pe o parte din traseu trenul Constanța – Brașov. Trenul Constanța – Arad al operatorul Astra T C a acumulat patru ore întârziere.
De vină sunt lucrările din zona Fetești unde s-au ciocnit două trenuri de marfă noaptea trecută și până acum 6 dintre cele 13 vagoane au fost repuse pe șină. Tot în zona Fetești încă persistă restricții de circulație, după alte două incidente petrecute acum 10 zile.
Lucrările de înlăturare a vagoanelor sunt complicate și vor mai dura, astfel că este de așteptat ca vineri și sâmbătă aproape toate trenurile care trec pe acolo, peste 60 pe zi, să aibă întârzieri. Mai mult, după ridicarea tuturor vagoanelor de marfă vor începe lucrările pentru refacerea infrastructurii și suprastructurii feroviare grav avariată.
Două macarale de mare tonaj, una de 125 de tone, alta de 250 de tone au făcut intervențiile pentru ridicarea celor 13 vagoane deraiate.
Alte trenuri care nu au avut legătură cu magistrala 800 au avut întârzieri: spre exemplu trenul RE 3006 Brașov – București a plecat cu 100 de minute întârziere și a ajuns la București cu 114 minute mai târziu decât indica Mersul Trenurilor.
Au fost întârzieri mari și în alte locuri din țară după ce rafalele puternice de vânt au produs deranjamente la linia de contact. Printre locurile unde au fost astfel de probleme se numără zonele Buftea – Periș, Tușnad și Teregova (între Caransebeș și Băile Herculane). Evenimente severe ale vremii sunt anunțate și în zilele următoare.
IR 1746 Cluj – București a acumulat 90 de minute întârziere, deși la Brașov sosise cu 18 minute întârziere, iar trenul care vine de la Păușa (stațiunea Călimănești) a acumulat 70 de minute întârziere.
Cei care au bilete la trenurile sezoniere spre Litoral și cu trasee uneori de 14-17 ore chiar vor avea emoții. În plus, rămâne de văzut cum se va descurca CFR Călători cu vagoanele, pentru că două trenuri sezoniere de lung parcurs sunt în drum de peste 24 de ore, iar vagoanele care trebuiau să intre în formarea altor trenuri nu au ajuns, astfel că unele trenuri vor fi mai scurte decât trebuie.
O bilă neagră ține de comunicarea CFR Călători care a fost defectuoasă. Ar fi utilă o pagină în care să fie postate în timp real trenurile care întârzie, durata întârzierii și motivul.
Canicula va duce la întârzieri, ca în fiecare an, mai ales că vor fi 35-38 de grade în multe locuri, cu maxime de +40 de grade. Ca în fiecare an o serie de trenuri vor acumula zeci de minute întârziere din cauza restricțiilor.
Poate vrei sa citesti
Mircea Geoană susține că nu s-a mai întâlnit cu Marian Vanghelie din 2014
Mircea Geoană acuză o execuție din partea lui Sebastian Ghiță: Există o înțelegere secretă
Astronauții care au petrecut 235 de zile în spațiu refuză să spună de ce unul dintre ei a stat în spital după revenirea pe Pământ
‘Greşeală foarte mare’. Ion Țiriac o contrează pe Simona Halep! Acuzaţii incredibile la adresa româncei
LIVE TEXT – Război în Ucraina: Vladimir Putin spune că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o şansă pentru pace
La Liga: cu Andrei Raţiu titular, Rayo Vallecano pierde acasă, în faţa codaşei Las Palmas
NATIONAL
Se termină înainte de termen un drum vital pentru România: Va decongestiona traficul la cea mai tranzitată frontieră
Publicat
acum 48 de minutein
9 noiembrie 2024De
adminSecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, anunță faptul că Varianta Ocolitoare a Aradului, cu o lungime de 11 kilometri, va fi dată în circulație în decembrie 2024, termenul inițial fiind aprilie 2025. Varianta Ocolitoare a Aradului este un drum extrem de important pentru că va decongestiona traficul în zona celei mai tranzitate frontiere a României.
”Proiect în avans
Am fost pe șantierul Centurii Ocolitoare a Municipiului Arad Est #VOArad împreună cu colegul meu secretar de stat la transporturi, Foghis Adrian George, dar și cu reprezentanți ai Consiliului Judetean Arad, pentru a verifica progresul lucrărilor.
Această centură ocolitoare a Municipiului Arad va contribui atât la fluidizarea traficului în municipiu, cât și la devierea traficului greu de tranzit din interiorul orașului pe această rută ocolitoare.
Stadiul lucrărilor pe acest șantier este de 92%
– se execută lucrări de realizare a marcajelor rutiere;
– sunt în curs de finalizare lucrările de așternere a mixturii asfaltice;
– sunt în curs de finalizare lucrările de instalare a parapetului de protecție;
– continuă lucrările de realizare a hidroizolației la podul peste râul Mureș;
– se execută lucrări de realizare a pistei de biciclete;
– continuă lucrările de realizare a șanțurilor trapezoidale și a bazinelor de retenție;
– se execută lucrări de excavații în zonele de racord ale #VOArad cu DN69 și DN7;
– se execută lucrări de realizare a straturilor de formă, fundație balast și balast stabilizat;
– e lucrează la protejarea taluzului cu pământ vegetal.
VO Arad Est este obiectul unui parteneriat de succes între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Consiliul Județean Arad, ce face parte din modelul liberal al descentralizării proiectelor către autoritățile publice locale în scopul creșterii administrative, implementat la nivelul Ministerului din 2020.
Contractul prevede realizarea a:
– 11 km lungime traseu
– unuia dintre cele mai lungi poduri – podul peste râul Mureș (1115 metri lungime)
– pasaj peste calea ferată Timișoara – Arad
– 7,2 km pistă biciclete
– 4 intersecții giratorii noi
– 2 intersectii în cruce
– 5 accese amenajate din drumurile laterale”, scrie Irinel Ionel Scrioșteanu.
NATIONAL
Ciocnirea și explozia a două stele neutronice au provocat un Big Bang în miniatură: Ce spun experții la 7 ani distanță de la acest eveniment
Publicat
acum o orăin
9 noiembrie 2024De
adminÎn august 2017, omenirea a fost martora unei minuni cosmice. Pentru prima dată, am asistat la coliziunea a două stele neutronice, un eveniment urmărit de telescoape din întreaga lume, care au detectat perturbațiile gravitaționale produse de cele două corpuri cerești ce spiralează unul către altul pentru a fuziona și a da naștere unei gauri negre.
În acel moment, am știut că această explozie, o kilonovă numită AT2017gfo, urma să ne furnizeze o cantitate impresionantă de date științifice, destinate să sprijine ani întregi de cercetare. Și așa s-a întâmplat. Astăzi, oamenii de știință au reunit date provenite de la telescoape diverse pentru a reconstrui evenimentele din zilele care au urmat după explozia violentă a kilonovei, care a generat un flux de elemente grele, conform Descoperă.ro.
Conform unei echipe de cercetători conduse de astrofizicianul Albert Sneppen, de la Institutul Niels Bohr al Universității din Copenhaga (Danemarca), acest eveniment a evoluat într-un mod similar cu Big Bangul, pornind de la o „supă fierbinte” de particule ce s-au răcit și s-au transformat în materie.
„Această explozie cosmică se dezvoltă rapid, iar telescoapele nu pot urmări întreaga poveste, deoarece unghiul de observare este limitat de rotația Pământului”, explică Sneppen. „Însă, combinând măsurătorile din Australia, Africa de Sud și de la Telescopul Spațial Hubble, am reușit să urmărim în detaliu evoluția acestui eveniment. Rezultatul final arată că întregul eveniment este mai mult decât suma fiecărui set de date luat individual”, adaugă cercetătorul.
Ciocnirea stelelor neutronice ne oferă un instrument pentru studiul Big Bangului
Una dintre cele mai importante descoperiri legate de kilonova AT2017gfo a fost producerea elementelor grele. Multe dintre aceste elemente sunt formate în interiorul stelelor, prin procese de fuziune nucleară, în care atomii se combină pentru a crea elemente mai grele. Totuși, stelele nu pot fuziona elemente mai grele decât fierul, deoarece pentru acest proces ar fi necesară mai multă energie decât cea pe care o pot genera prin fuziune. Pentru a forma elemente mai grele, este nevoie de un eveniment extrem de energetic, precum o supernovă. Kilonova AT2017gfo a demonstrat că coliziunile între stele neutronice pot acționa ca „fabrici” eficiente de elemente grele. Astfel, în lumina emisă de explozia kilonovei, astronomii au detectat prezența stronțiului.
Sneppen și echipa sa au aprofundat analiza și, studierea atentă a mai multor seturi de date le-a permis să observe evoluția kilonovei oră de oră și formarea elementelor grele, cunoscute sub numele de elemente „r-process”, în interiorul acesteia.
La momentul coliziunii, kilonova, formată din rămășițele stelelor neutronice explodate, este extrem de fierbinte, atingând miliarde de grade, mult mai fierbinte decât condițiile din prima fază a Big Bangului. În acest mediu extrem de fierbinte și plasmatic, particulele elementare, precum electronii, se mișcă liber, fără a fi legate între ele.
Cum s-au format atomii la începutul Universului?
Pe măsură ce kilonova se extinde și se răcește, particulele elementare se atrag și formează atomi, un proces similar cu ceea ce a avut loc în „Epoca Recombinării”, un moment din istoria timpurie a Universului. Aproape 380.000 de ani după Big Bang, Universul s-a răcit suficient pentru ca particulele din „supa” primordială de plasmă să se combine și să formeze atomi. În această perioadă, plasma care înainte dispersa lumina a permis, pentru prima dată, ca lumina să călătorească liber prin Univers.
Procesul de recombinare observat în kilonova de stele neutronice este similar cu cel din Epoca Recombinării, sugerând că kilonovele ar putea fi un „laborator” perfect pentru studierea evoluției timpurii a Universului, la o scară mică.
Cercetătorii au confirmat, de asemenea, prezența stronțiului și ytriului în kilonova expansiunii, susținând astfel ipoteza că exploziile de kilonove sunt surse semnificative de elemente grele în Univers.
„Pentru prima dată, putem observa momentul în care nucleele atomice și electronii se unesc pentru a forma atomi, iar lumina emisă ne permite să măsurăm temperatura materiei și să studiem microfizica acestei explozii îndepărtate”, spune astrofizicianul Rasmus Damgaard, de la Institutul Niels Bohr. „Este ca și cum am privi fundalul cosmic al radiațiilor, dar de această dată avem o fereastră directă în procesul de naștere al atomilor. Vedem totul înainte, în timpul și după momentul în care se formează atomii”, adaugă el.
NATIONAL
Primii români deja au votat la alegerile prezidențiale și parlamentare
Publicat
acum o orăin
9 noiembrie 2024De
adminCompania Naţională ”Poşta Română” anunţă recepţionarea primelor voturi prin corespondenţă trimise de cetăţenii români din diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024, informează News.ro.
”Această acţiune face parte din angajamentul Companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin. De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, anunţă, sâmbătă, Poşta Română, într-un comunicat de presă.
Potrivit companiei, până în prezent au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, provenind din următoarele ţări: Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franţa, Suedia, Austria, Elveţia.
”Poşta Română se angajează să asigure desfăşurarea unui proces electoral eficient şi transparent pentru toţi cetăţenii români care au ales să-şi exprime votul prin corespondenţă. Aceasta este o prioritate absolută pentru Companie, iar măsurile luate reflectă determinarea noastră de a asigura accesul cetăţenilor la votul democratic, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea şi integritatea fiecărui vot”, a mai transmis compania.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat, joi, că peste 6.700 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au solicitat să voteze prin corespondenţă pentru alegerea preşedintelui României, aceştia fiind alegători validaţi.
Plicurile cu voturile lor trebuie să ajungă în ţară până în 21 noiembrie.
ACTUAL
Trump susține că dictatorul Kim Jong Un „îi duce lipsa”. De ce relația lor va fi pusă însă la încercare și cum s-a schimbat liderul nord-coreean
Publicat
acum o orăin
9 noiembrie 2024De
adminNiciun lider al Statelor Unite nu a gestionat relațiile cu Coreea de Nord la fel de bine ca Donald Trump, în timpul primului său mandat de la Casa Albă. Inițial, republicanul l-a amenințat cu „foc și furie” pe liderul nord-coreean dacă acesta continuă să testeze rachete. Apoi, Trump a ajuns să corespondeze cu Kim Jong Un și să se vadă cu el într-o serie de summituri fără precedent, declarând că „s-au îndrăgostit” unul de celălalt, potrivit CNN.
Acum, această prietenie improbabilă va fi pusă la încercare. Fostul președinte se va întoarce la Casa Albă într-un moment de alarmă acută în rândul SUA și al aliaților săi cu privire la Kim și la amenințarea reprezentată de regimul său.
Phenianul a trimis mii de soldați și tone de muniție în Rusia, pentru a o sprijini în războiul din Ucraina, iar liderii occidentali consideră că acest lucru reprezintă o escaladare majoră. Cu câteva zile înainte ca Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA, Coreea de Nord a lansat o altă amenințare – testarea unei rachete balistice intercontinentale cu raza de acțiune care poate lovi oriunde în SUA.
În timpul campaniei electorale, Trump a declarat că „îi lipsește” liderului nord-coreean și a lăsat să se înțeleagă că SUA nu se va „comporta urât” atunci când el va reveni la putere. Însă, în cel de-al doilea mandat al său, Donald Trump se va confrunta cu un lider al Coreei de Nord încurajat și, fără îndoială, mai periculos, notează CNN.
Kim și posibil arsenalul său sunt susținute de legăturile înfloritoare cu Moscova, iar Coreea de Nord și-a înăsprit poziția față de SUA și aliatul său, Coreea de Sud. Asta face ca ajungerea la un acord între cei doi lideri, în vederea limitării programului de înarmare al Coreei de Nord, să fie cu atât mai dificilă.
De asemenea, se ridică întrebarea dacă Trump, cunoscut pentru politica sa externă impulsivă, ar putea încerca să schimbe direcția cu privire la ceea ce SUA dorește să vadă din partea Coreei de Nord, spun experții.
„Cel mai apropiat tovarăș”
Întâlnirile pe care Trump și Kim le-a avut, în 2018-2019, în Singapore, Hanoi și în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, au creat o imagine fără precedent pentru ambii lideri.
Atunci, președintele superputerii democratice a lumii a fost fotografiat zâmbind și pozând pentru fotografii alături de un autocrat izolat, cunoscut pentru modul nemilos în care își conduce poporul și pentru dorința de a-și păstra regimul prin construirea de arme care sfidează sancțiunile.
Pentru Trump, întâlnirile au reprezentat o încercare de a realiza ceea ce alți președinți americani au vrut în mod repetat să facă – să limiteze programul nuclear necinstit al Phenianului. Pentru Kim, întâlnirile cu Trump au reprezentat atât o șansă de a încerca să obțină o reducere a sancțiunilor internaționale severe, cât și o ocazie rară de a i se acorda un prestigiu atât de mare pe scena mondială.
Însă discuțiile s-au încheiat fără niciun progres – cu o încheiere bruscă a summitului din 2019 de la Hanoi, ceea ce, potrivit experților, a reprezentat o mare pierdere de imagine pentru Kim.
Deși liderii s-au mai întâlnit o dată în acel an, Phenianul a refuzat, de atunci, să reia dialogul cu SUA, spun experții, și a reluat testele rachetelor. Deși nu a inițiat un test nuclear din anul 2017, recent Kim Jong Un a promis că va crește „exponențial” numărul de arme nucleare din țară.
„Circumstanțele în care trebuie să avem de-a face cu Coreea de Nord s-au schimbat fundamental în comparație cu acum cinci ani”, a declarat Rachel Minyoung Lee, membru senior al think tank-ului Stimson Center din Washington.
Ea a indicat „costul mai ridicat” al programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord ca urmare a progreselor înregistrate de la Hanoi, precum și „reorientarea politicii externe” a Coreei de Nord după eșecul acelui summit, ca factori pentru „un scepticism fundamental în cercul de conducere nord-coreean cu privire la valoarea strategică a Statelor Unite”.
În ultimul an, Kim Jong Un a stârnit îngrijorare la nivel internațional prin ruperea politicii adoptată timp de decenii față de Coreea de Sud, țară pe care a clasificat-o drept un „inamic permanent”.
Liderul nord-coreean a cerut armatei sale să accelereze pregătirile de război ca răspuns la „mișcările de confruntare” ale SUA – acțiuni care au avut loc în timp ce administrația Biden a consolidat legăturile și a sporit exercițiile militare cu Coreea de Sud și Japonia.
Nu în ultimul rând, Kim a aprofundat legăturilor cu Rusia. Liderul nord-coreean s-a întâlnit cu „cel mai apropiat tovarăș” al său, președintele rus Vladimir Putin, de două ori din septembrie anul trecut și a semnat un pact major de apărare în iunie. De ziua lui Putin, anul acesta, Kim Jong Un l-a felicitat pe liderul de la Kremlin, numindu-l „cel mai apropiat tovarăș”.
De asemenea, oficialii occidentali au avertizat cu privire la o „axă” antioccidentală emergentă a Chinei, Coreei de Nord și Iranului cu Rusia – un lucru, cel mai probabil, pozitiv pentru liderul nord-coreean care încearcă să câștige influență internațională.
„Kim consideră că are mult mai multe de câștigat din punct de vedere economic, militar și diplomatic prin alinierea Coreei de Nord cu China și Rusia, decât prin reangajarea cu Statele Unite, în condițiile în care rezultatele sunt atât de incerte”, a mai spus Rachel Minyoung Lee.
Solicitarea a ceva mai puțin decât denuclearizarea ar fi o „poziție dificilă” pentru SUA
Toate acestea ridică miza pentru modul în care Trump îl va aborda pe Kim, punând sub semnul întrebării dacă dictatorul va fi dispus să se așeze din nou la masă cu republicanul și dacă Trump va dori să reaprindă relația de prietenie dintre ei.
Vorbind pentru CNN în timpul unei discuții World Knowlege Forum la Seul, în septembrie, înainte de alegeri, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, Robert O’Brien, a declarat că Trump ar relua discuțiile cu Coreea de Nord dacă ar reveni la putere.
Dar este „neclar” cum va răspunde Kim la noile discuții și dacă va „reveni la promisiunea de denuclearizare”, a spus O’Brien, referindu-se la promisiunile din trecut care nu s-au concretizat. Pentru SUA, solicitarea a ceva mai puțin decât denuclearizarea ar fi o „poziție dificilă” de adoptat, a adăugat el.
Ca răspuns la comentariile lui Trump conform cărora Kim „îi simte lipsa”, presa de stat nord-coreeană a declarat în vară Phenianului „nu îi pasă” cine va prelua funcția în SUA. Poziția oficială pare să fie că, indiferent de ceea ce se întâmplă în SUA, politica lui Kim privind armele nucleare va continua.
NATIONAL
În acest an, eMAG a a bătut toate recordurile de Black Friday: Produsele preferate ale românilor
Publicat
acum o orăin
9 noiembrie 2024De
adminPeste 647.000 de clienţi au comandat 3,2 milioane de produse în valoare totală de 896 milioane de lei, în creştere de 22% faţă de anul trecut, cu mult peste estimările iniţiale, anunţă retailerul eMAG, la finalul celei de-a 14-a ediţie de Black Friday.
”A 14-a ediţie de Black Friday la eMAG a stabilit noi recorduri, când peste 647.000 de clienţi au comandat 3,2 milioane de produse în valoare totală de 896 milioane de lei, în creştere de 22% faţă de anul trecut, cu mult peste estimările iniţiale. Cei 13.200 de selleri din Marketplace, care au avut oferte în eveniment, au înregistrat vânzări cu 30% mai mari faţă de ediţia de anul trecut. În această zi a fost atins şi un nou record al clienţilor care au activ un abonament Genius, cu livrări nelimitate gratuite şi oferte exclusive, care a ajuns la un milion de utilizatori în România”, arată raportul companiei.
Clienţii care au plasat cele mai mari comenzi ca valoare sunt din Bucureşti, urmaţi de cei din Constanţa, Dolj, Bihor şi Giurgiu.
TOP CATEGORII DE PRODUSE COMANDATE
- Produse cosmetice, suplimente şi îngrijire personală: 615.000
- Băuturi, băcănie, hrană pentru animale şi curăţenie: 706.000
- Jucării şi articole pentru copii: 399.000
- Laptopuri, IT, birotică şi papetărie: 144.000
- TV, audio-video, gaming şi cărţi: 98.000
- Electrocasnice mici: 162.000
- Fashion şi sport: 113.000
- Mobilă şi casă: 210.000
”Diversitatea mare de oferte a menţinut interesul crescut al clienţilor pentru cumpărături pe parcursul întregii zile. Rezultatele acestei ediţii confirmă tendinţele identificate în studiile recente, care arată că tot mai mulţi consumatori îşi pregătesc bugete mai mari şi chiar amână unele achiziţii pentru Black Friday pentru a beneficia de cele mai bune oferte din an atât pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cât şi pentru bunuri necesare zi cu zi”, anunţă compania.
Printre produsele speciale comandate anul acesta s-au numărat 2.500 de nopţi de cazare, 4.000 vouchere de bilete de avion, 19 automobile, dar şi 53 de tone de carne de porc şi 2.300 de servicii de sănătate.
„Black Friday este un moment foarte aşteptat de români, iar rezultatele din acest an confirmă acest lucru. Clienţii se pregătesc din timp, îşi planifică cumpărăturile şi aleg cele mai bune oferte în momentul în care iau decizia de achiziţie. Implicarea activă a comercianţilor din Marketplace, care au adus un număr mai mare de oferte la cele mai bune preţuri din an şi opţiunile flexibile de plată şi livrare au răspuns nevoilor oamenilor şi au menţinut interesul la cote ridicate până târziu în noapte”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.
Peste 38% dintre clienţii care au comandat de Black Friday au avut un abonament Genius, cu livrare gratuită şi oferte exclusive. Ei au pus în coş, în medie, 6,3 produse din mai multe categorii, de la electrocasnice mici, produse pentru casă, mobilă, produse cosmetice la hrană pentru animale.
73,35% dintre comenzi au fost achitate cu cardul online, confirmând încă o dată preferinţa pentru metode de plată simple şi sigure.
Aproape 81% dintre comenzi au fost plasate la locker în localităţile în care serviciul este disponibil.
Înfiinţată în 2001, eMAG este un jucător al pieţei de comerţ online care s-a dezvoltat în România, Ungaria şi Bulgaria.
NATIONAL
„Nu există nicio îndoială că acest nou peisaj politic reprezintă o provocare serioasă pentru toată lumea”. Liderii occidentali se întâlnesc pentru a discuta despre Ucraina
Publicat
acum o orăin
9 noiembrie 2024De
adminPremierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că se va întâlni în curând cu președintele Franței, premierul Marii Britanii, șeful NATO și liderii statelor nordice și baltice pentru a discuta despre cooperarea transatlantică și războiul din Ucraina, scrie Reuters.
Viitorul ajutorului pentru Ucraina se numără printre întrebările majore cu care se confruntă Uniunea Europeană după victoria lui Donald Trump în alegerile americane.
Trump a criticat nivelul de sprijin al SUA pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și, înainte de alegeri, a promis că va pune capăt conflictului chiar înainte de a prelua funcția, fără a explica cum.
„Nu există nicio îndoială că acest nou peisaj politic reprezintă o provocare serioasă pentru toată lumea, în special în contextul unui posibil sfârșit al războiului ruso-ucrainean ca urmare a unui acord între, de exemplu, președintele Rusiei și noul președinte al Statelor Unite”, a declarat Tusk.
„…în zilele următoare, vom coordona foarte intens cooperarea cu țările care au o viziune foarte similară asupra situației geopolitice și transatlantice și asupra situației din Ucraina”, a adăugat el.
Tusk a declarat că președintele francez Emmanuel Macron și șeful NATO Mark Rutte vor vizita în curând Varșovia și că se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer fie la Varșovia, fie la Londra. De asemenea, Tusk se va întâlni cu liderii țărilor nordice și baltice la Stockholm.
„Totul va fi, desigur, în contextul noilor provocări cu care se confruntă patria noastră, întreaga regiune, Uniunea Europeană și comunitatea occidentală”, a declarat Tusk.
El a reiterat ceea ce a spus înainte de alegerile din SUA: indiferent de rezultat, Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria siguranță, iar viitorul Ucrainei nu poate fi decis fără Ucraina.
Se termină înainte de termen un drum vital pentru România: Va decongestiona traficul la cea mai tranzitată frontieră
Ciocnirea și explozia a două stele neutronice au provocat un Big Bang în miniatură: Ce spun experții la 7 ani distanță de la acest eveniment
Primii români deja au votat la alegerile prezidențiale și parlamentare
Trump susține că dictatorul Kim Jong Un „îi duce lipsa”. De ce relația lor va fi pusă însă la încercare și cum s-a schimbat liderul nord-coreean
În acest an, eMAG a a bătut toate recordurile de Black Friday: Produsele preferate ale românilor
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Cu voturi de la PSD, liberalul Costel Voica, noul viceprimar al Comunei Băiculești – Consilierul AUR a părăsit sala stresat de liderul județean
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
VIDEO! Argeșean prins cu țigări de contrabandă pe autostradă!
În seara zilei de 7 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au continuat cercetările într-un dosar...
Sănătatea argeșenilor, pe primul loc pentru PSD: Extinderea UPU de la Spitalul Județean și începerea lucrărilor la Laboratorul de Radioterapie, noi investiții reușite!
Consiliul Județean Argeș a finalizat lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) la Spitalul Județean de...
Bani de la Guvern pentru toate primăriile din Argeș
Prefectul Dragoș Predescu anunță: „Vin bani de la Guvern pentru primăriile din Argeș! Sumele provin din Fondul de Rezervă și...
Bărbat din Argeș reținut pentru agresiune sexuală asupra unei tinere de 18 ani
În ziua de 6 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat...
Curtea de Argeș
ACUM! Casă în flăcări la Valea Iașului
În urmă cu putin timp un apel la 112 a anunțat izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din comuna Valea Iașului,...
SCHEMA NORDIS LA CURTEA DE ARGEȘ? Un avocat-constructor și doi vânzători de mobila second hand, în vizorul autorităților – Ca să scape de datorii la clienți, avocatul și-a falimentat firma dar… a luat-o de la capăt
În ciuda scandalurilor la nivel național generate de Schema Nordis, notarii implicați in afaceri imobiliare dubioase sau agentul imobiliar care-și...
Atenție, sâmbătă se închide bulevardul Basarabilor pentru desfășurarea Duatlonului Regal Invictus, ediția a VI-a- VEZI PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Sâmbătă, 9 noiembrie, se va desfășura a VI-a ediție a „Duatlonului Regal Invictus”, competiție sportivă ce va avea loc în...
Bărbat din Pietroșani prins beat la volan
În ziua de 5 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat de 43...
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Mioveni
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
VIDEO | Accidente nocturne in Argeș cu mașini proptite: una în pom, alta într-o casă
Pa parcursul nopții, pompierii argeșeni au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere, după cum urmează: Două...
VIDEO! ACUM! Arde o casă la Mioveni!
In urmă cu puțin timp pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie din orașul Mioveni,...
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
Câmpulung
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
Salvamontiştii și jandarmii montani din Argeş au intervenit, sâmbătă seară, pentru a recupera trei persoane care s-au despărţit de grupul...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO ! Înotul românesc ar putea avea un nou star! Sașa Dincă din Curtea de Argeș, pe urmele lui David Popovici
- NATIONALacum 2 săptămâni
Meteorologii anunță schimbarea radicală a vremii: Lovesc furtunile și temperaturile scad brusc
- ACTUALacum o săptămână
ANUNȚ DE ANGAJARE ÎN CURTEA DE ARGEȘ!
- ACTUALacum o săptămână
Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA
- ACTUALacum 5 zile
ACUM, ARDE O VILĂ ÎN ARGEȘ
- ACTUALacum 2 săptămâni
O mașină a Poliției Argeș implicată într-un grav accident
- ACTUALacum 7 zile
TRAGEDIE ÎNTR-O FAMILIE DIN ARGEȘ – A murit strivit de propria mașină
- ACTUALacum 5 zile
Semafoare noi la Lidl: Un pas înainte pentru siguranța rutieră în Curtea de Argeș