Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce grecii și spaniolii îi invidiază pe români pentru viteza internetului

Publicat

in

Specialiști internaționali sunt fascinați de povestea specială a modului în care românii au ajuns la internet ultra-rapid. „E un succes al oamenilor, al celor care au făcut rețelele de cartier”, spun specialiștii din Europa. Cu un salt postmodern, în ciuda unei lipse de rețele din cabluri de cupru, românii au desfășurat peste tot rețele comunitare care astăzi sunt sămânța internetului.

Cabluri de internetFoto: Lola García-Ajofrín/ El Confidencial

  • În cadrul proiectului european PULSE, HotNews.ro împreună cu partenerii de la El Confidencial și EFSYN, două din cele mai mari publicații din Spania și Grecia, au analizat cum a reușit România să înregistreze acest succes și ce a mers prost în alte state. Articolul a fost realizat de Sebastian Pricop (HotNews.ro/România), Lola García-Ajofrín (El Confidencial/Spania) și Kostas Zafeiropoulos (EFSYN/Grecia)
  • Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului PULSE, o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, finanțată de Comisia Europeană. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa printre care Gazeta Wyborcza(Polonia), Der Standard- Austria, El Confidencial- Spania, Il Sole 24- Italia, Delfi- Lituania, Denik Referendum- Cehia, EFSYN- Grecia, HVG- Ungaria, Mediapool- Bulgaria.

„Astăzi, oamenii care locuiesc în București, România, au acces la internet mult mai rapid decât majoritatea oamenilor din SUA. Acest lucru este inacceptabil și trebuie să se schimbe”, a exclamat senatorul american Bernie Sanders, pe atunci candidat la președinția SUA în alegeri interne ale democraților, pe Twitter, în 2016.

Deși a fost interpretat de unii români drept o jignire la adresa România, fiind catalogată ca o țară de „lumea a treia” care nu poate fi înaintea SUA într-un clasament, a fost și un moment care a pus România în atenția presei în categoria poveștilor de succes.

96% din gospodării au acces la „fibră”

Ceea ce nu știu cei mai mulți români este că, pentru ei, muzica și filmele pot fi descărcate mai repede decât pentru alți europeni. România este una dintre țările din lume cu cel mai rapid internet și cel mai rapid din UE.

Astăzi, 96% dintre gospodăriile românești au acces la acoperire FTTP (fibră), cu mult peste media UE de 56%, potrivit datelor din Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI) al Comisiei Europene. Spania (91%) și Portugalia (90,8%) o urmează în clasament. Ultimele pe lista pentru accesul prin fibră sunt Grecia (27,85%), Germania (19,32%) și Belgia (17,16%).

Grafic: Ana Somavilla (El Confidencial)

România (23,35%) este printre în primele trei țări europene în ceea ce privește internetul pe bandă largă de cel puțin 1GB în case, după Franța (39,34%) și Ungaria (29,81%). În clasamentul netindex.com, Bucureștiul se află pe locul șapte, după New York.

Cum a reușit România? O victorie a antreprenoriatului oamenilor simpli

Jorge Pérez Martínez, profesor la Școala Tehnică Superioară de Ingineri de Telecomunicații de la Universitatea Politehnică din Madrid (UPM), explică că, la începutul anilor 2000, România avea o infrastructură de telefonie învechită care nu putea suporta conexiuni la internet de mare viteză; „Nu a existat rețea din cabluri de cupru, doar în orașe și în condiții foarte proaste”, explică el în dialogul cu El Confidencial.

Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost că „au început să își câștige existența”, continuă profesorul și, în loc să facă ca în alte țări din est, „unde au înființat un operator pe baza companiei de stat care exista”, în România, „oamenii au început să implementeze rețele”.

„Când spun oamenii, mă refer la oameni simpli”, subliniază profesorul, „unul câte unul”.

Lipsiți de rețele de cupru, românii au reușit să instaleze rețele de cartier. Ele au început să fie țesute pe acoperișurile caselor din orașe: pânze de cabluri care se înfășoară în jurul stâlpilor și al luminilor stradale.

Rețelele de cartier

Și, din moment ce începeau de la zero, nu aveau de gând să implementeze cuprul, „deci au implementat cablu coaxial – cablul de televiziune – sau, mai ales, fibră”, clarifică Pérez Martínez. Acele rețele de cartier au fost sămânța unui internet rapid care a început să se răspândească în toată România.

În timp ce infrastructura subterană era costisitoare și necesita aprobare, construcție și întreținere, rețelele aeriene de cartier aveau nevoie doar de un om. Așadar, „din cauza abandonului benefic”, acele rețele au proliferat în toată România, scrie William Rinehart, cercetător senior la Center for Growth and Opportunity din Utah.

Iar, când internetul comercial a început să se impună, acei furnizori locali au profitat. La rândul lor, în absența unei piețe de telefonie puternice, în loc să folosească servicii de telefonie pentru o conexiune ADSL, „românii au sărit direct la fibră prin aceste rețele de cartier”.

„Nu existau reglementări sau legi privind construcția sau exploatarea acestor rețele, așa că au putut să se dezvolte rapid”, adaugă Andrei Ioniță, director de tehnologie al organizației neguvernamentale Code for Romania/Commit Global.

Și acele rețele de cartier au început de jos și au crescut după ce vorba s-a răspândit de la om la om. „În unele cazuri, mai multe rețele au ajuns să se interconecteze, creând unele dintre primele rețele semi-metropolitane din țară”, explică Ioniță.

Modelul românesc a eșuat în Spania

Profesorul Pérez Martínez spune că ceva asemănător s-a întâmplat în Spania, „deși nu atât de mare” și „cu un sistem de concurență foarte dur”. Au existat chiar și câțiva inovatori care și-au desfășurat rețelele, dar nu a funcționat în Spania deoarece era o alternativă care venea la un preț pentru care puteai angaja un operator mare.

Accesul ușor la internet rapid a ajutat nu doar cetățenii de rând, ci și micii antreprenori români. Antreprenorul David Burcovschi, fost elev al Liceului de Informatică din Iași care a intrat în antreprenoriat în IT chiar din școală, își amintește că în 2012 și 2013 el însuși a instalat o rețea în municipiul său, cu 15 sau 16 clienți.

„Nu am făcut mulți bani, dar a permis rețelei să funcționeze și să-mi acopere abonamentul la internet”, spune el.

Burcovschi explică că multe companii de produse digitale s-au dezvoltat în România de atunci.

Bine pentru afaceri, rău pentru fața localităților

De asemenea, unul dintre motivele pentru care companiile occidentale externalizează în România îl reprezintă faptul că „prețurile erau foarte competitive”.

Dar cum au obținut atât de mulți utilizatori? Pentru că a fost foarte ieftin, spune profesorul Pérez Martínez. Și, asta se poate face, spune el, într-un sistem de competiție brutală fără „o istorie”, în care au fost capabili să creeze o nouă infrastructură fără nicio condiție pentru a o desfășura chiar și pe fațade și stâlpi.

Ceea ce a fost un succes pentru afaceri a mutilat fața orașelor și a fost „un dezastru, da, din punct de vedere al mediului”, este de acord Pérez Martínez.

În ultimii ani, interesul pentru rețelele comunitare a crescut ca model alternativ pentru a reduce decalajul de conectivitate în fața limitărilor telecomunicațiilor comerciale convenționale. Se preconizează că operatorii naționali vor conecta între 60% și 70% din populația lumii până în 2025, departe de conectivitatea universală până în 2030, unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați apără potențialul acestui model pentru populațiile strămutate. O investigație din 2018 a Asociației pentru Comunicații Progresiste (APC) a 16 inițiative din sudul global a constatat că, pe lângă accesibilitate și acces, aceste tipuri de rețele au stimulat dezvoltarea economică locală și împuternicirea comunității.

Germania nu știe ce să facă cu rețelele pe cupru

Paradoxal, țările cu cea mai bună infrastructură de linii telefonice clasice din cupru se confruntă acum cu probleme. Este cazul Germaniei, care astăzi nu știe ce să facă cu rețeaua, explică Burcovschi.

În ciuda implementării pe scară largă a fibrei, progresul către sfârșitul rețelelor de cupru a fost lent în Europa, explică studiul „Închiderea rețelelor pe cupru. Experiența europeană și considerațiile practice” de la firma germană de consultanță WIK.

În decembrie 2019, Orange Franța a anunțat că își va înlocui întreaga rețea de cupru până în 2030. În Spania, oprirea rețelei de cabluri pe cupru va avea loc pe 19 aprilie. Germania încă nu are o dată pentru închidere.

Internetul din Grecia, încet și scump

Grecia este una dintre țările din Europa cu cel mai lent și mai scump internet, precizează partenerii de la publicația greacă EFSYN. Această problemă a fost generată în special de lipsa de concurență în dezvoltarea infrastructurii.

„Țara este în urmă față de media UE în ceea ce privește acoperirea rețelei fixe de foarte mare capacitate (28% față de 73%)”, potrivit DESI. Doar 19,8% dintre gospodăriile grecești au acces la internet rapid și servicii de încredere, conform Autorității Elene de Statistică (ELSTAT) și aproape nicio gospodărie grecească (0,2%) nu are acces la o viteză de 500Mbps/1Gbps.

Acest lucru se datorează faptului că pătrunderea fibrei optice, la care au ajuns mai târziu grecii, este practic inexistentă (mai puțin de 1%). „Evident că am fost mai lenți, dar accelerăm”, spune un purtător de cuvânt al Comisiei Naționale pentru Poștă și Telecomunicații din Grecia.

Pentru Harris Georgiou, secretarul general al Asociației IT din Grecia, însă, „nu contează doar viteza conexiunii, ci și calitatea conexiunii”. „Ei fac doar reclamă pentru mai multă viteză, dar asta nu are sens dacă am 60 de deconectări pe oră, ceea ce este foarte comun.”

Georgiu consideră că fibra singură nu rezolvă problema, pentru că „majoritatea [grecilor] au încă echipamente învechite”.

Vestea bună este că Grecia a avut rezultate mult mai bune în conectivitate mobilă și 5G (86%), peste 81% din UE.

Unde a rămas România în urmă

Cu toate acestea, deși România are o conectivitate pe fibră foarte mare, în ceea ce privește infrastructura, încă mai are provocări în față. Este cazul acoperii 5G, unde cu 82,41% România este oarecum sub media UE (86,53%), într-o listă unde în frunte sunt Irlanda (98,39%), Danemarca (97%) și Finlanda (96,25%), potrivit datelor DESI pe 2023.

România rămâne în urmă și în ceea ce privește comerțul electronic în UE (7,6%), chiar înaintea Greciei (7,3%).

Loading

NATIONAL

VIDEO FOTO Un YouTuber celebru a petrecut 7 zile la Salina Turda – Cum a descris experiența sa în clipul devenit viral

Publicat

in

Un YouTuber faimos a vizitat Salina Turda și a publicat un videoclip care a adunat peste 31 de milioane de vizualizări. MrBeast a descris salina din Transilvania ca fiind una din cele mai spectaculoase atracţii turistice din lume: „Este cel mai tare oraș subteran pe care l-am văzut vreodată”, scrie digi24.

V

Videoclipul publicat sâmbătă seara de MrBeast pe YouTube , intitulat “7 zile de explorare a unui oraș subteran” cu o durată de 20 de minute, a strâns 10 milioane de vizualizări în doar trei ore.

Cine este MrBeast

MrBeast, pe numele lui real James Stephen “Jimmy” Donaldson, este un vlogger de 26 de ani care are peste 320 de milioane de abonaţi. Averea sa se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari, iar o parte din banii câștigați sunt folosiți în scopuri caritabile. În vară, el a petrecut șapte zile la salina Turda, unde a invitat zilnic și alți YouTuberi celebri.

Vloggerul și alți trei oameni din echipa lui au fost primii care au intrat în salina închisă special pentru acest eveniment. Și-au aruncat bagajele de sus direct în apa sărată, apoi le-au adunat cu ajutorul unei bărci. Fiecare dintre ei a avut un bagaj personal și mâncare ambalată. Au dormit în saci de dormit, pe paturi metalice.

Youtuberi faimoși la Salina Turda

Zilnic, alți youtuberi faimoși au coborât în salină pentru a-i explora tunelurile și a-i afla misterele. În prima zi a apărut JiDion. Sam și Colby, alți creatori de conținut care explorează locuri abandonate, li s-au alăturat în următoarea zi. În ziua a patra, Kai Cenat, cel mai cunoscut streamer de pe Twitch, a fost primit cu urale și îmbrățișări.

În videoclipul realizat în România, MrBeast descrie salina Turda drept „un oraș subteran”, plin de catacombe și atracții demne de explorat. În prezent, Salina este în prezent muzeu şi are și un miniparc de distracții cu un teren de minigolf, un amfiteatru şi o roată panoramică.

Cum a descris Salina Turda

“Acest oraş este construit în interiorul unei mine care datează de peste o mie de ani. Şi cu nenumărate tuneluri şi camere neexplorate, cine ştie în ce orori vom da. Acestea sunt scările care coboară în oraş. Cât de vechi sunt aceste scări? Mai vechi decât noi. În regulă, acum că suntem aici jos, uită-te cât de sus e tavanul. Wow. În timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când România a fost bombardată, mii de oameni s-au ascuns aici şi acum doar o grămadă de youtubers trăiesc”.

„Văd două umbre! Sunt doi? Astăzi sunt doi invitați! Sam și Colby! Dacă nu știți deja, Sam și Colby sunt specializați în explorarea locurilor abandonate și bântuite, așa că va fi interesant de văzut ce cred ei când vom explora acest sistem de tuneluri vechi de peste 1.000 de ani”, spune în cadrul videoclipului postat pe canalul de YouTube Mr Beast.

Pe Instagram, acolo unde are 61 de milioane de urmăritori, MrBeast a publicat o poză de la salină alături de ceilalţi YouTuberi participanţi. Pe fundal se vede sigla de promovare turistică a României. “<<Am explorat un oraş subteran timp de 7 zile>> tocmai a fost încărcat! Acest videoclip este unul dintre cele mai amuzante videoclipuri pe care le-am făcut în ultima vreme :)”, a scris el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Breşa de securitate care ar fi vizat-o pe Giorgia Meloni: Cea mai mare bancă din Italia şi-a cerut scuze premierului

Publicat

in

Cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, și-a cerut scuze duminică pentru o breșă de securitate jenantă care ar fi vizat-o pe premierul italian Giorgia Meloni și alte personalități importante.

Cotidianul “Domani”, citat de Rador Radio România, a relatat joi că un angajat al Intesa a fost concediat după ce s-a descoperit că a spionat conturile bancare a mii de clienți, inclusiv contul Giorgiei Meloni.

„După cum s-a făcut public, un angajat neloial al băncii noastre, printr-un comportament care a încălcat grav legile, reglementările și procedurile interne, a accesat în mod nejustificat date și informații privind unii clienți”, a declarat Intesa într-un comunicat.

„Am notificat Autoritatea pentru protecția datelor, am concediat angajatul neloial și am depus o plângere în calitate de parte vătămată. Ne pare profund rău pentru ceea ce s-a întâmplat și ne cerem scuze. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a adăugat acesta.

Giorgia Meloni a recunoscut incidentul raportat într-un interviu

Giorgia Meloni a recunoscut incidentul raportat într-un interviu acordat sâmbătă programului de știri TG5, spunând că se așteaptă ca sistemul judiciar să investigheze ce s-a întâmplat și orice posibilă conspirație din spatele acestuia.

„Cred că există angajați din sectorul public și privat care preiau ilegal informații și le vând mai departe. Cui le vând? Acesta este răspunsul pe care îl așteptăm, probabil că există interese în spatele acestui lucru”, a spus ea. Sâmbătă, surse din cadrul Intesa au declarat că banca va numi un înalt funcționar pensionat din cadrul forțelor de poliție Carabinieri, Antonio De Vita, pentru a supraveghea securitatea cibernetică și serviciile de securitate ale companiei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gardienii Revoluției ar putea deveni organizație teroristă – Cererea făcută de Suedia

Publicat

in

Suedia doreşte ca Uniunea Europeană să clasifice corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă, după mai multe atacuri împotriva unor ţinte israeliene din Suedia pe care Stockholmul le atribuie Iranului, a declarat duminică premierul Ulf Kristersson, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia de informaţii a ţării scandinave, Sapo, a acuzat Iranul că recrutează membri ai bandelor criminale suedeze pentru a comite “acte de violenţă” împotriva intereselor israeliene şi a altor interese în Suedia, ceea ce Teheranul a negat.

“Dorim ca Suedia să abordeze serios, împreună cu alte ţări din UE, legătura incredibil de problematică dintre corpul Gardienilor Revoluţiei islamice şi rolul său distructiv în regiunea Orientului Mijlociu, dar şi acţiunile sale crescânde în diferite ţări europene, inclusiv Suedia”, a declarat Kristersson pentru cotidianul Expressen.

Corpul Gardienilor Revoluţiei islamice este o ramură specială a forţelor armate iraniene ai cărei ofiţeri ocupă poziţii-cheie în cadrul guvernului de la Teheran.

“Singura opţiune rezonabilă (…) este ca noi să realizăm o clasificare comună a teroriştilor, astfel încât să putem acţiona mai larg decât cu sancţiunile care există deja”, a adăugat el.

Mai multe interese israeliene au fost vizate în ultimele luni în Suedia.

La începutul lui octombrie, ambasada Israelului a fost vizată de focuri de armă, care nu au făcut răniţi. Alte incidente s-au produs în apropierea ambasadei de la începutul războiului din Fâşia Gaza în octombrie 2023.

În februarie, în vecinătatea clădirii a fost găsită o grenadă, ceea ce ambasadorul israelian a numit drept o tentativă de atentat.

În mai, au fost trase focuri de armă în exteriorul clădirii, ducând la o întărire a măsurilor de securitate în jurul intereselor israeliene din Suedia.

De asemenea, două atacuri au vizat o companie israeliană de tehnologie militară în ultimele şase luni.

În mai, jurnalul suedez Dagens Nyheter a citat documente ale agenţiei israeliene de informaţii Mossad indicând faptul că şeful reţelei criminale suedeze Foxtrot, Rawa Majid, şi marele său rival Ismail Abdo, liderul bandei Rumba, au fost amândoi recrutaţi de Iran.

La începutul lui octombrie, televiziunea publică suedeză SVT a raportat că cele două atacuri recente împotriva ambasadelor Israelului din Stockholm şi Copenhaga au fost sponsorizate de Foxtrot la ordinul Iranului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertizare meteorologică: Cod galben de vânt puternic în mai multe zone de munte. Rafalele pot depăși 100 de km/h

Publicat

in

Meteorologii au emis avertizări cod galben de vânt puternic pentru zona de munte a judeţelor Cluj, Neamţ şi Suceava, unde se vor înregistra rafale de 100 de kilometri la oră.

Potrivit ANM, de duminică de la ora 23.30 până luni, la ora 05.00, se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 90…100 km/h.

Codul galben este valabil pentru judeţele Cluj, Suceava şi Neamţ, zona de munte de peste 1.800 m altitudine.

ANM a emis cod galben de vânt și pentru judetele: Covasna, Vrancea, Buzău.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Prognoza pentru 14.10.2024 – 15.10.2024

Vremea se va răci în vest, centru și nord, dar în celelalte zone valorile termice vor fi în creștere față de intervalul anterior. Ziua cerul va fi variabil și izolat va ploua, dar noaptea temporar va avea înnorări, iar ploi vor fi local în nord- vest și pe suprafețe mai mici în rest. În zona montană înaltă, trecător, va fi posibil să ningă slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului, la munte, în special la altitudini mari, unde la rafală se vor atinge viteze în general de 70…80 km/h, dar pe arii restrânse și în Oltenia, sudul Transilvaniei și nordul Moldovei, rafalele fiind de până la 40…45 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 13 și 24 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 11 grade, mai scăzute în depresiuni spre -2 grade, dar și mai ridicate pe litoral spre 15 grade. Dimineața și noaptea izolat va fi ceață.

Prognoza pentru 15.10.2024 – 16.10.2024

Vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată în nord și parțial în centru și ușor mai caldă în restul teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi slabe în Maramureș, local în Transilvania, Moldova, la munte și izolat în Dobrogea, Muntenia și nordul Crișanei. În Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1500 m, iar în restul zonei montane la altitudini mai mari, trecător vor fi și precipitații slabe sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări, noaptea, pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între 11 grade în Maramureș și estul Transilvaniei și 24 de grade în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 0 și 10 grade. Izolat va fi ceață.

Prognoza pentru 16.10.2024 – 17.10.2024

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, dar în special în cele sudice. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei și în a doua parte a nopții în regiunile extracarpatice. Izolat, în Moldova, Muntenia și Dobrogea va ploua slab, iar la munte vor fi posibile și ninsori. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în est și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 9 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Izolat va fi ceață.

Prognoza pentru 17.10.2024 – 18.10.2024

Vremea va deveni rece pentru această dată, exceptând regiunile vestice, unde valorile termice vor fi apropiate de normalul datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări și izolat ploi slabe, în est și în extremitatea de sud-est a teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în centrul și sudul Moldovei, Bărăgan, Dobrogea, sudul Banatului, vestul și sudul Olteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 19 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -4 și 6 grade. Izolat va fi ceață.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alianța pe care Rusia o are cu un regim comunist îi dă fiori lui Zelenski: ‘Devine din ce în ce mai puternică’

Publicat

in

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că relațiile cu partenerii țării sale ar trebui să se schimbe în lumina transferurilor nord-coreene de persoane și de arme către forțele ruse din Ucraina, scrie Mediafax.

„Vedem că alianța dintre Rusia și regimuri precum cel nord-coreean devine din ce în ce mai puternică”, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică, potrivit Reuters. „Nu este vorba doar despre transferul de arme, este vorba de fapt despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forțele armate ale ocupanților”, a spus președintele ucrainean.

„Este evident că, în astfel de condiții, relația noastră cu partenerii noștri trebuie să evolueze”, a adăugat el

„Linia frontului are nevoie de mai mult sprijin. Vorbim despre mai multe capacități cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și mai multe provizii susținute pentru forțele noastre, mai degrabă decât despre o simplă listă de echipamente militare”, a transmis Zelenski.

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a declarat marți că „există o mare posibilitate” ca Coreea de Nord să desfășoare trupe pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat joi dacă Coreea de Nord își trimite trupele să lupte în Ucraina, a declarat reporterilor: „Aceasta pare a fi o altă știre falsă”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Geoană: Le deranjez interesele. Când am luat decizia dificilă să candidez independent, eu am venit aici să schimb lucrurile – Ce spune despre atacuri

Publicat

in

Candidatul independent la Preşedinţia României, Mircea Geoană a declarat, duminică seară, că atacurile pornite împotriva sa sunt plantate din luna iunie şi consideră este o “evidentă încercare disperată” de a-l discredita, deoarece susţine că este singurul candidat care are o agendă de schimbare a ţării. El consideră că nu ar fi atacat dacă nu ar avea şanse să câştige.

Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Antena 3, de ce apar toate atacurile împotriva sa în ultima perioadă.

”Pentru că le deranjez interesele. Pentru că atunci când am luat decizia dificilă să candidez independent, eu am venit aici să schimb lucrurile în ţara asta. Şi oamenii aceştia se tem de faptul că vin să schimb lucrurile în România. Aţi văzut vreodată, urmăriţi campanii prezidenţiale de mulţi, mulţi ani de zile, aţi văzut vreodată un tir mai concentrat împotriva unui candidat decât vedem astăzi de la toată lumea şi de la PSD, şi de la PNL? (…) Este absolut ridicol să crezi să spui ceva de genul ăsta. În timpul ăsta, domnul Simion simpatizant Moscova este lăsat în pace, nimeni nu-i spune nimic. (…) Este evident un curent politic care este la limita a ceea ce reprezintă curentul occidental României”, a declarat Mircea Geoană.

El a precizat că atacurile împotriva sa au fost plantate din luna iunie

”Atacurile care au pornit împotriva mea sunt plantate începând cu luna iunie în acest an. La un post de televiziune care are anumite contacte în exterior, prin proprietari şi prin anumite lucruri, de acolo au început să fie plantate temele în pregătirea unui atac ulterior, în caz că voi candida, acolo a început cu vizita la Moscova în 2009, acolo a început cu Vanghelie, acolo au început nu ştiu ce plimbări pe nu ştiu unde, ciorbe reîncălzite. De aceea pe mine şi cred că pentru oamenii de bună credinţă din ţara asta, este evidentă o încercare disperată de a discredita singurul om, astăzi dintre candidaţi, şi o spun cu respect faţă de toţi ceilalţi, care are o agendă de schimbare adevărată România”, a transmis Mircea Geoană.

El consideră că dacă nu ar avea şanse să câştige, atunci nu era toată această campanie împotriva sa.

”Şi cred că acest lucru îi deranjează şi îi face să fie disperaţi. Iar campaniile de media negative împotriva mea, încercările de a spune nu-l mai daţi pe Geoană, baraj mediatic la adresa comunicării pe care eu o fac, ele se fac astăzi, partidele le fac. De ce le fac? Pentru că le frică. Altfel, dacă n-aş conta şi n-aş avea o şansă să câştig, n-ar merita să cheltuiască bani şi energie”, a mai afirmat Geoană.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend