Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De ce a fost inculpat Donald Trump sub o lege folosită împotriva capilor mafiei americane?

Publicat

in

Noile capete de acuzare aduse împotriva fostului președinte american Donald Trump de procurorii din statul Georgia includ acuzații că acesta a încălcat o lege împotriva crimei organizate cunoscută sub numele de RICO și care în trecut a fost folosită pentru a trimite în judecată capi ai mafiei, explică Reuters.

Donald TrumpFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Legiuitorii americani au adoptat legea RICO („Racketeering Influenced and Corrupt Organizations Act”) în 1970 pentru a combate crima organizată și cu precădere mafia. Majoritatea statelor americane au adoptat la rândul lor legi asemănătoare, dar cu prevederi ușor diferite.

Altfel spus, legea federală adoptată de Congresul de la Washington și care se aplică pe întregul teritoriu al SUA are în general amendamente diferite față de legile statale a căror jurisdicție se aplică doar pe teritoriul unui stat american anume.

Principala cerință a legii RICO federale este că inculpații să fi participat la cel puțin două activități infracționale și într-o organizație infracțională care a activat într-o perioadă lungă de timp. Însă procurorii din Georgia l-au pus sub acuzare pe Donald Trump sub legea locală, care nu necesită ca organizația infracțională să fi fost una de durată.

În plus, aceasta prevede 50 de infracțiuni care intră sub incidența legii, spre deosebire de doar 35 incluse în legea federală generală.

Inculpații care sunt găsiți vinovați sub legea din Georgia pot primi o pedeapsă între 5 și 20 de ani de închisoare.

Cum este folosită de regulă legea RICO?

După ce mafia din Statele Unite a fost în mare parte demantelată, sfera de aplicare a legii RICO a fost extinsă pentru a include numeroase alte tipuri de infracționalitate organizată.

Procurorii americani au folosit această lege pentru a trimite în judecată o serie largă de grupuri pe care le-au catalogat drept „organizații infracționale”, inclusiv bancheri de pe Wall Street acuzați de manipularea bursei.

Fani Willis, procurorul democrat din Georgia care a adus noile acuzații împotriva fostului președinte Trump, a folosit o dată legea pentru a trimite în judecată în 2014 peste 20 de profesori din orașul Atlanta care au fost suspectați de crearea unei rețele care să fraudeze examenele standardizate din SUA.

Avocații profesorilor au spus atunci că Willis a folosit o interpretare prea largă a legii pentru a considera drept „organizație infracțională” sistemul public de educație din Atlanta. Însă condamnările primite de profesori au fost confirmate de către instanța de apel.

De ce folosesc procurorii americani legea RICO împotriva lui Donald Trump?

Acest act legislativ a fost conceput inițial ca un instrument care să ajute la trimiterea în judecată a capilor mafiei care își păstrau „mâinile curate” prin spălarea banilor prin corporații-fantomă și lăsarea „muncii de jos” în seama locotenenților lor.

Legea nu necesită ca procurorii să demonstreze că acuzații au participat direct la activități infracționale, doar că ei au făcut parte din organizația mai largă care le-a întreprins.

Asta înseamnă că procurorii nu ar trebui să demonstreze neapărat că Donald Trump a încălcat personal legea, dar că s-a coordonat cu alții care au făcut-o.

Însă folosirea acestei legi de către procurori vine și cu anumite riscuri. În general procesele intentate sub legea RICO sunt mai complexe deoarece trebuie demonstrată în primul rând existența unei organizații infracționale.

Rechizitoriul întocmit de procurorii din Georgia numește, alături de Trump, alți 18 inculpați, printre care fostul său avocat personal Rudy Giuliani, fostul său șef de cabinet de la Casa Albă Mark Meadows și avocatul John Eastman.

Procurorii din Georgia vor trebui să demonstreze că Trump și ceilalți acuzați au lucrat împreună în vederea atingerii unui obiectiv infracțional comun – răsturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020 -, lucru care nu este întotdeauna atât de ușor precum demonstrarea unei simple infracțiuni.

În cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, dacă va fi condamnat, Donald Trump nu va putea să se graţieze sau să obţină renunţarea la urmărirea penală de către biroul procurorului deoarece acesta este un caz la nivel statului Georgia asupra căruia statul federal nu are autoritate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Obiceiul pe care ar trebui să-l avem zilnic – Prof. dr. Vlad Ciurea: Este absolut esențial!

Publicat

in

Obiceiul pe care ar trebui să-l avem zilnic – Prof. dr. Vlad Ciurea: Este absolut esențial!

Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit la Antena 3 CNN, despre obiceiul pe care ar trebui să îl avem zilnic și peste care nu ar trebui să trecem nici măcar în zilele aglomerate. Durează doar câteva minute.

Este vorba despre rugăciune, care are efecte miraculoase asupra sănătății noastre, asupra stării fizice și psihice și asupra vieții de zi cu zi.

”Rugăciunea propriu-zisă reprezintă ceva pe care noi, ancestral, l-am moștenit din moși strămoși. Să ne rugăm pentru sănătate, pentru copii, pentru părinți, ne rugăm pentru mâncare, asta este rugăciunea. Și te rogi la Ființa Supremă. În timp ce rugăciunea este în gând, sau dacă vreți exterioară, într-o anumită poziție la rugăciune a capului, a ochilor, a mâinilor, a feței, în totalitate cu privirea în sus, spre Ființa Supremă. Aceasta este rugăciunea. Ne înălțăm privirea și ne rugăm”, a explicat medicul.

”Meditația este interioară, rugăciunea prin care eu cu mine meditez la ce fac, la un lucru pe care pe mine mă preocupă, mă interesează. Mă interesează bolile pe care le am eu și meditez astfel încât să îmi creez numai gânduri bune și să ies dintr-un complex de boală pe care probabil îl am.

De exemplu, eu am avut COVID și am meditat două nopți la rând cum să ies din COVID. Eram internat la spitalul Matei Balș și mă forțam mental să mă motivez că această boală, care este o viroză, trebuie învinsă, ca am medicamente, că am perfuzii, că totul se va vindeca, să nu cad în depresie și să zic „vai ce boală gravă am”, a explicat Vlad Ciurea.

”Deci totul este ca meditația să îți inducă o stare benefică asupra centrilor tăi nervoși. Procesul de vindecare la cei care se roagă este mult mai bun decât la cei care nu se roagă. Pacienții care sunt, în general, sub rugăciune, sub credință, sunt mult mai înțelegători și actul chirurgical se desfășoară în condiții mult mai bune.

Cei care neagă partea de rugăciune, de credință, ateii, întotdeauna sunt persoane negative. Trebuie să fii convins că ceea ce ai se poate vindeca, se poate îndepărta și tu te poți vindeca. Dar partea cu rugăciunea eu consider că este esențială, de aceea eu recomand pacienților să se roage, dar mai recomand și chirurgilor.

Există un chirurg în America, Ben Carson, vestit în privința aceasta, pentru că a reușit o operație cu totul deosebită, o operație foarte grea, în care a despărțit doi copii siamezi, lipiți la nivelul capului. E o operație extrem de complexă iar mortalitatea se consideră că este până la 90%. Trebuie operați cât de repede, în condițiile operatorii foarte bune, iar îndemânarea întregii echipe, anestezice și chirurgicale, trebuie să fie totală. Ben Carson a făcut această operație. Înainte de operație, în timpul operației și după operație, încontinuu le-a spus părinților să rămână acolo și să se roage. El fiind un om foarte credincios și pledând pentru acest lucru. Dacă acest chirurg recunoscut spune aceste lucruri, pledează pentru ele, trebuie să învățăm partea bună a lucrurilor”, a mai spus Vlad Ciurea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski cere construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă

Publicat

in

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o serie de comandanţi militari – inclusiv cu unii al căror nume a fost vehiculat că ar putea fi demişi – cărora le-a trasat ca sarcină construirea cu prioritate de fortificaţii în condiţiile în care, pe măsură ce se apropie iarna, Rusia şi-a intensificat atacurile în special în estul ţării, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

„Am avut două întâlniri importante în Zaporojie. Prima a fost cu militarii, cu generalii Tarnavski, Moskalev, Litvinov şi cu toţi responsabilii cu apărarea aici, în Zaporojie. A doua întâlnire a fost de fapt o întâlnire la nivel naţional privind fortificaţiile. Am discutat toate domeniile principale în care trebuie să consolidăm şi să accelerăm construcţia de structuri”, le-a spus Volodimir Zelenski ucrainenilor în mesajul adresat joi seara.

El a precizat că prioritatea pentru fortificaţii o reprezintă zonele cel mai mult expuse la ofensiva rusă. „Acestea sunt în primul rând Avdiivka, Mariinka şi alte zone din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. Regiunea Harkov include direcţia Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman. Şi întregile regiuni Harkov, Sumî, Cernihiv, Kiev, Rîvne, precum şi Volîn. Şi, de asemenea, sudul – regiunea Herson”, a detaliat Zelenski.

Preşedintele a spus că autorităţile regionale şi toţi liderii militari relevanţi au prezentat rapoarte, inclusiv ministrul apărării, Rustem Umerov, şi adjunctul lui, generalul Oleksandr Pavliuk. „Am discutat despre atragerea de resurse, despre motivarea afacerilor private în această activitate şi despre finanţare”, a declarat Zelenski, referindu-se la fortificaţii. „Prioritatea este evidentă. Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează la acest tip de construcţii, la producţia de materiale”, a menţionat preşedintele.

Zelenski a semnalat că Ucraina se aşteaptă la o ofensivă rusă intensificată cerând ca pe lângă fortificaţii să fie construite noi adăposturi antiaeriene, în special în şcoli.

„Am discutat, de asemenea, despre nevoile pe care le vom aborda împreună cu partenerii noştri pentru a consolida liniile noastre de apărare. O atenţie deosebită este acordată construcţiei de adăposturi în şcoli, în special aici, în Zaporojie şi în regiune, astfel încât copiii să poată studia cel puţin într-un format mixt”, a spus Zelenski în discursul său video de joi seara. El a menţionat că a fost în Harkov şi a putut vedea cum funcţionează sălile de clasă construite la metrou.

Preşedintele a mai spus că în cursul dimineţii a fost la Kupiansk, unde a avut o întâlnire cu generalul Sîrski şi cu comandanţii care luptă în sectorul Kupiansk. „I-am premiat pe cei cinci ofiţeri care erau prezenţi şi le-am cerut să acorde distincţii separate soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor inferiori. Vă mulţumesc, soldaţi, pentru rezistenţa voastră şi pentru munca voastră zilnică!”, a menţionat Zelenski, în condiţiile în care forţele ruseşti desfăşoară de mai multe luni o ofensivă în această zonă, dar fără câştiguri notabile.

Zelenski şi-a mai informat compatrioţii că a votbit la telefon cu cancelarul german Scholz, cu prim-ministrul britanic Sunak şi cu prim-ministrul bulgar Denkov. „Trebuie să le mulţumesc partenerilor noştri pentru multe lucruri: acordurile noastre – Ucraina şi Germania, Ucraina şi Marea Britanie, Ucraina şi Bulgaria – sunt toate puse în aplicare. Am schiţat, de asemenea, noi măsuri comune. Protecţia poporului nostru. Protecţia Europei noastre. Protecţia ordinii juridice internaţionale. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina!”, a încheiat liderul de la Kiev. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend