Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

De cât timp are nevoie Iranul pentru construirea unei arme nucleare, un obiectiv pe care Israelul a promis să-l împiedice cu orice preț

Publicat

in

Experții nucleari consideră că Teheranul ar avea nevoie de aproximativ un an pentru a parcurge toate etapele dificile ale obținerii unei bombe atomice, scrie New York Times.

Presa internațională a scris că Israelul ar putea lua în calcul lovirea instalațiilor nucleare iraniene, în semn de răspuns la atacul fără precedent al Teheranului, care marți seară a lansat în jur de 180 de rachete balistice către Israel, în contextul confruntărilor tot mai fierbinți din regiune.

Este o opțiune pe care președintele Joe Biden nu o susține, liderul de la Casa Albă declarând că răspunsul Israelului ar trebui să fie proporțional.

Analiștii militari consideră că ar fi dificil pentru Israel să lovească cu efecte semnificative instalațiile nucleare iraniene, care sunt îngropate adânc sub pământ, fără un sprijin din partea Statelor Unite.

Discuțiile despre un eventual atac asupra instalațiilor nucleare alimentează senzația că o astfel de acțiune pare totuși inevitabilă, nu neapărat acum, dar la un moment dat, ținând cont de preocupările de securitate ale Israelului, care a subliniat că nu va permite Iranului să obțină o armă nucleară.

Statele Unite și organismul de supraveghere nucleară al ONU consideră că Iranul a avut un program secret și coordonat militar nuclear pe care l-a oprit în 2003. Republica Islamică neagă că ar fi avut vreodată un astfel de program sau că ar plănui să aibă unul.

Iranul a acceptat restricții privind activitățile sale nucleare în schimbul scutirii de sancțiuni internaționale în cadrul unui acord încheiat în 2015 cu puterile mondiale. Acest pact s-a destrămat după ce președintele de atunci Donald Trump a retras Statele Unite în 2018, iar Iranul a început să renunțe la restricții în anul următor.

De atunci, Iranul și-a extins programul de îmbogățire a uraniului. Întrebarea este: cât i-ar putea lua Iranului să obțină o astfel de armă nucleară.

De la îmbogățirea uraniului la construirea bombei

În timpul dezbaterii „vicepreședinților” JD Vance și Tim Walz de marți din SUA, jurnaliștii CBS au abordat subiectul, sugerând că perioada de grație este de câteva săptămâni. Experții consultați de New York Times spun însă că este vorba de ceva mai mult – deși nu cu mult mai mult – luni de zile sau chiar un an.

„Nu cred că există pericolul ca Iranul să înceapă anul acesta să explodeze arme nucleare”, a declarat pentru cotidianul american Houston G. Wood, profesor emerit de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea din Virginia. Specialist în centrifuge atomice și alte probleme nucleare, Dr. Wood a estimat că Iranului i-ar lua până la un an să conceapă o armă odată ce ar avea suficient combustibil nuclear.

Siegfried S. Hecker, fost director al laboratorului de armament Los Alamos din New Mexico, a confirmat: „Ar dura probabil multe luni, nu săptămâni”.

Experții au afirmat că întrebarea CBS încurcă timpul de care Iranul ar avea cel mai probabil nevoie pentru a produce uraniu puternic îmbogățit, potrivit pentru o bombă, cu procesul general de construire a unei arme nucleare.

Odată ce uraniul puternic îmbogățit este obținut, acesta trebuie prelucrat cu atenție pentru a forma miezul unei bombe atomice, care este apoi așezat printre celelalte părți ale unui focos nuclear care ar fi amplasat într-o rachetă.

„Este nevoie de metalurgie și inginerie avansate”, a declarat într-un interviu Dr. Hecker, care a fost directorul Los Alamos din 1986 până în 1997.

Procesul este mai dificil decât s-ar putea crede. Lucrătorii din domeniul atomic, de exemplu, se confruntă cu riscuri pentru sănătate, deoarece particulele radioactive minuscule create în timpul modelării pieselor nucleare ar putea să se depună în plămâni și să provoace tumori canceroase.

Confuzia larg răspândită a situației capacităților nucleare ale Iranului provine din numeroasele rapoarte publice recente care au oferit termene detaliate pentru producția de combustibil pentru o bombă nucleară de către Iran. Rapoartele respective oferă însă puține detalii cu privire la celelalte etape pe care Iranul trebuie să le parcurgă pentru a construi o armă nucleară, inclusiv performanțele în materie de purificare, inginerie, producție și testare atomică, scrie New York Times.

Evaluarea amenințării reale

Rapoartele publice se concentrează pe ceea ce experții în domeniul armelor nucleare numesc „nuclear breakout” – adică momentul în care o țară obține o cantitate de uraniu îmbogăţit, suficientă alimentării unui focos nuclear.

Un raport din august al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, un grup privat din Washington care urmărește proliferarea nucleară, de exemplu, a declarat că Iranul și-a dezvoltat expertiza în fabricarea combustibilului până în punctul în care ar putea ajunge la „nuclear breakout” în câteva zile.

Dacă ar reuși să atingă acest punct, Teheranul s-ar confrunta cu o serie de alte etape cruciale înainte de a produce un focos nuclear ce ar putea fi folosit într-o bombă.

Unul dintre acestea ar fi dezvoltarea unui sistem electronic de declanșare a exlozibililor convenționali care comprimă miezul nuclear, declanșând reacția în lanț care emite explozii de energie atomică. În plus, focosul final trebuie testat riguros pentru a asigura că poate rezista căldurii și trepidațiilor din timpul reintrării rachetei în atmosferă.

Experții nucleari spun că acest proces îndelungat culminează, de obicei, cu testarea bombei în subteran, pentru se asigura că focosul va detona așa cum se așteaptă în caz de război.

Un studiu realizat în martie de Serviciul de cercetare al Congresului a citat rapoarte federale conform cărora Teheranul are nevoie de una până la două săptămâni pentru a produce suficient uraniu îmbogățit pentru o singură armă. Dar studiul cita, de asemenea, mărturia generalului Mark A. Milley, fostul șef al Statului Major Întrunit, potrivit căreia Iranul ar avea nevoie de „câteva luni pentru a produce o armă nucleară reală”.

De asemenea, se afirma că „comunitatea de informații a SUA consideră că Iranul nu și-a reluat activitatea de cercetare în vederea înarmării”.

În cele din urmă, studiul Congresului a menționat că rapoartele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere al Organizației Națiunilor Unite care monitorizează progresul nuclear al Iranului, sugerează că Teheranul „nu are încă un proiect viabil de armă nucleară sau un sistem adecvat de detonare a explozivilor”.

Dr. Wood, profesor la Universitatea din Virginia, a declarat că mulți factori suplimentari intră în evaluarea amenințării reale pe care programul nuclear al Iranului ar putea-o reprezenta pentru Israel.

„Nu vrei să tragi cu o armă și apoi să rămâi fără muniție”, a spus el într-un interviu. Dr. Wood a sugerat că Iranul ar putea dori să dețină un arsenal de 6 sau mai multe arme înainte de a testa una în subteran sau de a detona una în război.

Loading

NATIONAL

DSP Vâlcea: Numărul infecţiilor respiratorii, în creştere; cazurile de pneumonie s-au triplat într-o săptămână

Publicat

in

Numărul de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare raportate în judeţul Vâlcea a ajuns, în perioada 4-10 noiembrie, la 751 de cazuri, în creştere faţă de săptămâna anterioară, când au fost 472 de cazuri, au informat, miercuri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Directorul instituţiei, Lorena Mărgăritescu, a precizat că cea mai mare creştere s-a înregistrat în cazul pneumoniilor, furnizorii de servicii medicale din judeţ raportând pentru săptămâna trecută 135 de bolnavi, cu aproape 100 mai mulţi faţă de sfârşitul lunii octombrie, când au fost doar 39 de cazuri. Dintre aceştia 29 au fost spitalizaţi, cei mai mulţi fiind persoane cu vârste între 15 şi 49 de ani.

De asemenea, în săptămâna 4-10 noiembrie au fost diagnosticaţi 616 de pacienţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, faţă de 433 câţi au fost raportaţi în săptămâna precedentă, 11 dintre aceştia, între care şi cinci bebeluşi sub un an, necesitând internare.

Reprezentanta DSP Vâlcea a declarat că până în prezent în judeţ nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, iar ca măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor recomandă evitarea aglomerărilor, a contactului cu persoane bolnave, folosirea batistei de unică utilizare, menţinerea copiilor bolnavi la domiciliu, precum şi vaccinarea antigripală.

Potrivit datelor DSP, de la începutul lunii septembrie şi până în prezent, în Vâlcea au fost vaccinate antigripal 20.567 de persoane, majoritatea fiind din categoria celor care beneficiază de compensarea completă a preţului de referinţă al vaccinului, respectiv persoane cu vârste de peste 65 de ani, persoane cu afecţiuni cronice, copii, gravide şi angajaţi din unităţile sanitare.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Mihail Neamțu îl apără pe Simion printr-o paralelă cu Baconschi: Se îngrămădeau numeroși ‘conservatori’ care ne explicau geniul lui Lavrov

Publicat

in

Mihail Neamțu, candidat AUR la alegerile prezidențiale, combate acuzațiile de colaborare cu Rusia lansate la adresa lui George Simion. În lupta politică actuală, Neamțu nu ezită să-și atace foști apropiați, cum este Teodor Baconschi, fost ministru de externe, pe care îl citează cu o declarația elogioasă la adresa lui Serghei Lavrov.

„Antena3 spune că George Simion s-ar fi întâlnit cu vreun rusnac anonim prin 2010-2012. Nu la Moscova, nici la Sankt Petersburg, ci la… Cernăuți (orașul unde naționalismul ucrainean a șters foarte bine urmele oricărei identități românești). Liderul AUR neagă acuzațiile și — deocamdată — nimeni n-a produs probe irefutabile într-un sens contrar. Nici SIE, nici SRI.

Doar ipoteze, alegații, trăncăneli.

Mult zgomot pentru nimic — în stilul propagandistic al CNN din campania anti-Trump (2016, 2020, 2024).

Vă chem totuși la un rapid exercițiu de memorie: să ne amintim pozițiile și declarațiile oficialilor europeni și români din perioada respectivă (candidatul USR la Cotroceni, dl. Dan Barna, cerea chiar și prin 2019 întărirea relațiilor comerciale cu Moscova).

Pe axa București-Berlin se îngrămădeau numeroși „conservatori” care ne explicau geniul lui Serghei Lavrov: „un monstru sacru al diplomației europene… o personalitate fascinantă… perfect anglofon, posesor al unei experiențe internaționale inegalabile, foarte inteligent, dur, dar totodată și histrionic…” (Teodor Baconschi)

Firește, un ministru de externe al României putea zâmbi șăgalnic unui reprezentant al Kremlinului.

Un activist civic care lupta pentru cauza unionistă trebuia numaidecât — atunci și acum — marginalizat, ridiculizat și demonizat.

„Simion, omul rușilor.” Dublă măsură? Amnezie deliberată? Cacialma?

Vor răspunde alegătorii pe 24 noiembrie”, scrie Mihail Neamțu pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Tânăr arestat preventiv după ce şi-a agresat li violat concubina

Publicat

in

Un tânăr de 26 de ani din Brăila, suspectat că şi-a agresat concubina şi a violat-o de două ori, a fost arestat, fiind acuzat de viol şi violenţă în familie. Faptele s-ar fi petrecut la domiciliul comun al celor doi.

”La data de 12 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila au reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore un tânăr de 26 de ani, din Brăila, suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi violenţă în familie”, a transmis, miercuri, IPJ Brăila.

Ancheta a arătat că, de două ori în luna septembrie, în 15 şi 18 septembrie, tânărul ar fi agresat-o fizic şi ar fi constrâns-o pe concubina sa să întreţină raporturi sexuale.

Tânăra are 24 de ani, iar faptele s-ar fi petrecut la domiciliul comun al celor doi.

”Astăzi, 13 noiembrie a.c., instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, fiind încarcerat în C.R.A.P. Brăila”, a mai transmis sursa citată.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Filmul intervenției serviciilor de urgență în cazul lui Silviu Prigoană, prezentat de DSU / Structura condusă de Raed Arafat acuză o jurnalistă Realitatea PLUS de manipulare

Publicat

in

Departamentul de Situații de Urgență a realizat miercuri filmul intervenției în cazul omului de afaceri Silviu Prigoană, care a murit după ce a făcut infarct, după ce jurnalista Realitatea PLUS, Anca Alexandrescu, a acuzat structura din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de ineficiențe, pentru că primul echipaj SMURD care a sosit la fața locului nu avea medic. 

Omul de afaceri Silviu Prigoană, care în decembrie ar fi împlinit 61 de ani, a murit marți, 12 noiembrie, într-un restaurant din Bran, județul Brașov.

Decesul s-a constatat în jurul orei 15:30, după aproximativ 50 de minute de manevre de resuscitare.

„Potrivit expertizei medicale, Silviu Prigoană a suferit un atac de cord, date fiind și antecedentele medicale. Deci nu s-a înecat cu mâncare, așa cum s-a presupus inițial”, transmite Digi24, după ce marți Realitatea TV, Antena 3 și Digi24 au transmis că Prigoană a murit la un restaurant, după ce s-a înecat cu mâncare. 

Jurnalista Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a scris pe rețelele de socializare că „procedurile lui Arafat își arată din nou „eficiența”, după ce după ce „Silviu Prigoană s-a prăbușit la pământ”, trimițând „un echipaj de paramedici SMURD” care nu l-a putut intuba pe omul de afaceri pentru că echipajul nu avea medic și că atunci când a venit „un echipaj de ambulanță” (…) „era prea târziu”.

„Am întrebat mai mulți medici dacă ar fi avut vrea șansă dacă primul echipaj ar fi avut medic! Răspunsul a fost categoric Da! (…) Nu știu dacă l-ar fi salvat! Dar cine este Arafat ca să ne ia această șansă”. 

Departamentul pentru Situații de Urgență a acuzat că postarea jurnalistei „distorsionează” în „mod vădit tendențios întregul proces al alertării și intervenției echipajelor paramedicale și medicale la cazul petrecut în data de 12 noiembrie”.

Cum s-a derulat filmul intervenției în cazul lui Silviu Prigoană:

  •  -În data de 12.11.2024, la ora 14:11, dispeceratul integrat din Brașov primește un apel la numărul unic de urgență 112, motivul fiind solicitarea intervenției de urgență în localitatea Bran-Șimon, pentru acordarea îngrijirilor unei persoane aflată în stare de inconștiență;
  • – ⁠Pentru ca intervenția să fie una cât mai rapidă, respectând principiul trimiterii echipajului cel mai apropriat dar și a echipajului cel mai competent, în cazul în care de la început se stabilește că pacientul necesită un echipaj de nivel mai înalt de competențe, la ora 14:13 au fost alertate simultan, un echipaj SMURD tip B2 de prim ajutor calificat aflat în apropriere, dotat cu echipamentele necesare,  inclusiv un defibrilator, dar și o ambulanță tip C2  de la Serviciul de Ambulanță Brașov, cu medic, aflată la o distanță mai mare, și anume în municipiul Brașov, fiind cel mai apropriat echipaj cu medic de cazul respectiv;
  • – ⁠Dat fiind faptul că echipajul de prim ajutor SMURD era în apropiere, mai exact, în Moeciu, la 5 minute de locul evenimentului, la 14:19, echipajul format din 3 paramedici a ajuns la caz. 
  • – ⁠Odată ajunși la fața locului, aceștia au efectuat, fără oprire,  manevrele de resuscitare specifice, dar și alte intervenții precum, deschidere căi aeriene, aspirare, defibrilare si masaj cardiac. 
  • – ⁠La ora 14:35, după 22 de minute de la alertare, ambulanța C2 a SAJ Brașov, cu medic, venită de la o distanță  mai mare, a ajuns la caz, efectuându-se, în continuare alături de echipajul SMURD,  manevre și intervenții specifice, dar, din păcate, fără rezultat, constatându-se mai apoi decesul pacientului.

DSU a explicat că „sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viața persoanei aflată în stop cardio respirator, asigurând cea mai importantă intervenție și anume, defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar si trimițând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare”.

„Absolut imposibil” ca fiecare ambulanță să aibă medic, spune DSU

Potrivit DSU, este „absolut imposibil” ca fiecare ambulanță să aibă medic. Nicăieri în lume nu există o astfel de abordare, subliniază structura MAI. „Fie să trimitem o ambulanță cu medic, fără a ține cont de distanță și timp”

„Ceea ce în mod vădit tendențios nu este dorit să se înțeleagă  este că sistemul este competent tocmai prin acest mod complementar și integrat de intervenție în care sunt implicați și paramedicii pompieri alături de asistenți și medicii de la UPU și de la serviciile de ambulanță. Nu sunt deloc puține cazurile de stop cardiac salvate de pompieri prin sosirea rapidă și defibrilare timpurie, recuperând pacientul înainte ca un echipaj cu medic să ajungă la fața locului”.

DSU acuză că jurnalista manipulează și creează confuzie în spațiul public 

„Invocarea unor aspecte profund tendențioase, inexacte si manipulatoare  (ex:”protocolul lui Arafat”) în spațiul public, nu fac altceva decât să creeze confuzie, dar și neîncredere în rândul populației cu privire la modul de intervenție a echipelor de profesioniști din cadrul tuturor structurilor de urgență. A spune în continuare că SMURD nu are medici, după nenumărate explicații în spațiul public, deși  SMURD deține și ambulanțe de terapie intensivă C1 cu medici,  pe lângă cele de prim ajutor calificat, confirmă caracterul tendențios precizat anterior. 

Tehnicile de manipulare folosite prin atacuri la persoană, care cuprind și informații insuficiente, generează un climat de neîncredere în rândul populatiei și, implicit, aduc prejudicii imaginii întregului sistem național integrat de urgență.

Asigurăm întreaga populație că protejarea și salvarea  vieții cetățenilor reprezintă principalul obiectiv pentru instituția  noastră, iar pregătirea profesională a echipajelor specializate, de diferite niveluri de competență, care execută astfel de misiuni va continua neintrerupt”, subliniază DSU.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

TAROM a scos din serviciu patru aeronave A318. Două dintre acestea sunt dezmembrate în faţa hangarului TAROM de la Aeroportul Otopeni

Publicat

in

TAROM a scos din serviciu şi a vândut unei companii specializate patru aeronave Airbus A318, recepţionate în perioada 2006 – 2007 şi care au ajuns la finalul perioadei de exploatare. Dezmembrarea acestora a început, miercuri, în faţa hangarului TAROM de la Aeroportul Otopeni, potrivit BoardingPass, site specializat în ştiri din aviaţie. Celelalte două vor fi mutate ăn Spania în săptămânile ce urmează. Compania precizează că acţiunile fac parte din planul de redresare şi restructurare a companiei.

”Procesul de taiere a două dintre cele patru Airbusuri A318 cumpărate de o companie britanică de la TAROM a început miercuri, 13 noiembrie 2024. Airbusurile A318 care au fost înmatriculate YR-ASB şi YR-ASC sunt tăiate în faţa hangarului TAROM de la aeroportul “Henri Coandă” (Otopeni) din Bucureşti”, a transmis, miercuri, BoardingPass.

Potrivit sursei citate, celelalte două avioane de acelaşi tip vor fi mutate în săptămânile ce urmează pe un aeroport din Spania, potrivit informaţiilor BoardingPass.

”În prezent, TAROM mai operează zboruri comerciale regulate cu un Airbus A318, înmatriculat YR-ASA, însă în circa o săptămână şi acesta va fi retras din serviciul comercial. Valoarea cu care compania aeriană de stat a vândut cele patru avioane este necunoscută”, mai arată BoardingPass.

TAROM a transmis, într-un comunicat de presă, că, în cadrul planului de redresare şi restructurare a companiei, unul dintre obiectivele strategice este modernizarea flotei şi optimizarea costurilor operaţionale.

”În acest sens, aeronavele model Airbus A318 recepţionate în perioada 2006-2007, care au ajuns la finalul perioadei de exploatare, au fost scoase din serviciul comercial al companiei TAROM şi valorificate conform planificării prin vânzarea către o companie specializată în achiziţionarea de avioane aflate la finalul perioadei de funcţionare.

Transferul de proprietate a avut loc în cursul lunii octombrie, conform calendarului stabilit, iar noii proprietari desfăşoară în prezent respectivele operaţiuni de dezmembrare şi valorificare pe platforma tehnică TAROM, activităţi pentru care compania TAROM încasează contravaloarea serviciilor prestate, conform acordurilor comerciale în vigoare”, a transmis compania.

Potrivit oficialilor acestora, vânzarea acestor active face parte din strategia de restructurare, care urmăreşte îmbunătăţirea performanţei financiare, reducerea costurilor de mentenanţă şi modernizarea flotei cu aeronave noi, mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul.

”În acest sens compania a semnat în prima parte a anului 2024 primul contract de leasing pentru achiziţia a două aeronave Boeing 737 Max, care vor înnoi flota TAROM. Dorim să asigurăm publicul că toate operaţiunile se desfăşoară conform reglementărilor în vigoare şi că TAROM rămâne dedicată obiectivului de a oferi servicii de transport aerian sigure, cu o flotă modernă şi eficientă”, a mai transmis TAROM.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Intervenție reușită, pacient mort! DSU explică cum s-a intervenit în cazul lui Silviu Prigoană

Publicat

in

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a prezentat, miercuri, momentele intervenţiei de urgenţă în cazul Silviu Prigoană, subliniind că “sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viaţa persoanei aflate în stop cardio-respirator, asigurând cea mai importantă intervenţie, şi anume defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar şi trimiţând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare”.

Conform DSU, marţi, la ora 14,11, dispeceratul integrat din Braşov a primit un apel la numărul unic de urgenţă 112, motivul fiind solicitarea intervenţiei de urgenţă în localitatea Bran – Şimon pentru acordarea îngrijirilor unei persoane aflate în stare de inconştienţă.

“Pentru ca intervenţia să fie una cât mai rapidă, respectând principiul trimiterii echipajului cel mai apropriat, dar şi a echipajului cel mai competent, în cazul în care de la început se stabileşte că pacientul necesită un echipaj de nivel mai înalt de competenţe, la ora 14,13 au fost alertate simultan un echipaj SMURD tip B2 de prim-ajutor calificat aflat în apropriere, dotat cu echipamentele necesare, inclusiv un defibrilator, dar şi o ambulanţă tip C2 de la Serviciul de Ambulanţă Braşov, cu medic, aflată la o distanţă mai mare, şi anume în municipiul Braşov, fiind cel mai apropriat echipaj cu medic de cazul respectiv. Dat fiind faptul că echipajul de prim-ajutor SMURD era în apropiere, mai exact în Moeciu, la cinci minute de locul evenimentului, la 14,19 echipajul format din trei paramedici a ajuns la caz”, afirmă DSU, într-un comunicat transmis presei.

Odată ajunşi la faţa locului, precizează sursa citată, aceştia au efectuat, fără oprire, manevrele de resuscitare specifice, dar şi alte intervenţii precum deschidere căi aeriene, aspirare, defibrilare şi masaj cardiac.

“La ora 14,35, după 22 de minute de la alertare, ambulanţa C2 a SAJ Braşov, cu medic, venită de la o distanţă mai mare, a ajuns la caz, efectuându-se în continuare, alături de echipajul SMURD, manevre şi intervenţii specifice, dar, din păcate, fără rezultat, constatându-se mai apoi decesul pacientului. Ca să explicăm pe înţelesul tuturor, sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viaţa persoanei aflată în stop cardio-respirator, asigurând cea mai importantă intervenţie, şi anume defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar şi trimiţând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare”, subliniază DSU.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, “ceea ce în mod vădit tendenţios nu este dorit să se înţeleagă este că sistemul este competent tocmai prin acest mod complementar şi integrat de intervenţie în care sunt implicaţi şi paramedicii pompieri alături de asistenţi şi medicii de la UPU şi de la serviciile de ambulanţă”.

“Nu sunt deloc puţine cazurile de stop cardiac salvate de pompieri prin sosirea rapidă şi defibrilare timpurie, recuperând pacientul înainte ca un echipaj cu medic să ajungă la faţa locului. Invocarea unor aspecte profund tendenţioase, inexacte şi manipulatoare (exemplu “protocolul lui Arafat”) în spaţiul public nu fac altceva decât să creeze confuzie, dar şi neîncredere în rândul populaţiei cu privire la modul de intervenţie a echipelor de profesionişti din cadrul tuturor structurilor de urgenţă. A spune în continuare că SMURD nu are medici, după nenumărate explicaţii în spaţiul public, deşi SMURD deţine şi ambulanţe de terapie intensivă C1 cu medici, pe lângă cele de prim ajutor calificat, confirmă caracterul tendenţios precizat anterior”, arată DSU.

Sursa citată susţine că “tehnicile de manipulare folosite prin atacuri la persoană, care cuprind şi informaţii insuficiente, generează un climat de neîncredere în rândul populaţiei şi, implicit, aduc prejudicii imaginii întregului sistem naţional integrat de urgenţă”.

“Asigurăm întreaga populaţie că protejarea şi salvarea vieţii cetăţenilor reprezintă principalul obiectiv pentru instituţia noastră, iar pregătirea profesională a echipajelor specializate, de diferite niveluri de competenţă, care execută astfel de misiuni va continua neîntrerupt”, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Omul de afaceri Silviu Prigoană, fondator al mai multor posturi de televiziune şi fost deputat, a decedat, marţi, într-un restaurant din staţiunea Bran, în timp ce se afla la masă cu mai multe persoane.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend