Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Daniel Zamfir: ‘Îndemn oamenii să consume ceea ce înseamnă produse românești, făcute în România. Banii trebuie să se învârtă în economia românească’

Publicat

in

Daniel Zamfir pune inflația din două cifre pe seama factorilor externi: ”Inflația în momentul ăsta a ajuns la aceste cifre, cu două cifre, din păcate, având cauză de bază scumpirea energiei și a carburanților, aici nu cred că cineva se mai îndoiește că componenta de bază a creșterii inflației o regăsim aici. Sigur, la toate aceste lucruri se adaugă, fără doar și poate, războiul din Ucraina, care iarăși a pus o presiune uriașă și a crescut, în general, prețul materiilor prime. Materiile prime, în general, au crescut în urma războiului din Ucraina cu circa 300%”.

Reporter: Totuși, față de alte țări, România a intrat în această criză complet nepregătită, cu dezechilibre macroeconomice uriașe, cu un deficit bugetar mult prea mare și cu o situație financiară mai degrabă precară. Deci pe undeva, chiar dacă inflația propriu-zisă nu i se poate reproșa Guvernului, el are partea sa de vină pentru că nu a luat măsurile necesare, ca România să facă față acestor șocuri.

Daniel Zamfir: Sigur, dar n-aș mai vrea să discutăm despre greșelile care s-au făcut. Noi am spus de la bun început, de când am intrat la guvernare, că liberalizarea de la sfârșitul anului 2019, liberalizarea prețurilor la energie a fost o măsură greșită.

Reporter: Dar ea trebuia făcută.

Daniel Zamfir: Nu trebuia făcută neapărat. Noi aveam legea care spunea că până în vara anului 2022 aveam un preț reglementat la energie electrică și gaze, obținusem această îngăduință, pot spune, de la UE, eram în termen legal. Sigur, faptul că decizi să liberalizezi prețul, neavând pregătită industria respectivă… Acum suntem în situația în care am adoptat în Senat legea offshore și onshore, noi avem un zăcământ foarte important de gaze naturale undeva în județul Buzău, la Caragele, zăcământ care pe cel puțin zece ani de zile ne poate asigura o producție semnificativă, cu gazele din Marea Neagră, pe care deja din această toamnă vom putea să le exploatăm și să beneficiem de primele cantități de gaze (…).

Reporter: Da, numai că în timp ce alte state luptă cu aceste crize cu ”artileria grea”, România pare că luptă cu o praștie. Măsurile adoptate vin prea târziu și nu par foarte convingătoare. Să nu uităm totuși că primele semne ale crizei energetice, de exemplu, au apărut încă de la jumătatea anului trecut. Unele țări au luat măsuri din timp, pe când România a intervenit de-abia pe final de an, cu niște măsuri prost croite și asta o spun economiștii, măsuri pe care ulterior tot Guvernul le-a corectat. Apoi, Executivul a venit cu o serie de măsuri sociale și economice, dar care intră în vigoare de-abia acum în mai-iunie, adică foarte târziu. Cine își asumă răspunderea pentru aceste întârzieri și bâlbe?

Daniel Zamfir: Noi am spus de la bun început că soluția aceea amestecată a compensării cu plafonarea… soluția din punctul nostru de vedere era la acel moment reglementarea prețurilor la producător, pentru că amestecându-se și creându-se acest mecanism, lucrurile au demarat foarte greu. E adevărat, s-a întârziat cu mult atunci de către ministrul Virgil Popescu cu acest mecanism de compensare, el a venit mai târziu, în fine, în acest moment există acest mecanism de compensare. Trebuie să ne concentrăm spre a încuraja producția internă. România are această șansă, are materie primă, suntem una dintre puținele țări din UE care se poate baza pe materie primă. Or să nu o folosim în interesul nostru ar fi o mare greșeală. Trebuie să stimulăm producția internă, trebuie să producem. Și mai e ceva ce trebuie să facem (…), eu îndemn oamenii să consume ceea ce înseamnă produse românești, făcute în România. Este extrem de important lucrul ăsta, pentru ca banii să rămână aici, banii trebuie să se învârtă în economia românească, ca să producă economia românească, conform Rfi.ro.

Loading

NATIONAL

Gigi Becali a detonat bomba pe scena politică şi l-a pus pe George Simion în cea mai proastă lumină înainte de alegerile prezidenţiale

Publicat

in

Patronul de la FCSB a învolburat apele în partidul AUR. Gigi Becali și-a dat demisia din AUR. Omul de afaceri spune că își va duce mai departe activitatea de parlamentar din postura de independent.

Demisia lui Becali din AUR are legătură cu Anamaria Gavrilă, şefa de la POT.

Nu e de acord cu susținerea lui Gavrilă

Latifundiarul din Pipera a precizat că-l susține în continuare pe George Simion, dar nu este de acord ca partidul AUR să strângă semnături pentru Anamaria Gavrilă.

„El a făcut o greșeală care nu mi-a convenit: strânge semnături pentru Anamaria Gavrilă. Nu accept ca AUR să strângă semnături pentru Anamaria Gavrilă. Ea, vezi Doamne, a făcut un partid și a făcut politica românească…

Pe mine nu mă manipulează nimeni, nici Hrebenciuc, nimeni… nici serviciile!”, a declarat Gigi Becali la Digi24.

Un nou candidat independent şi-a manifestat intenţia de a intra în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2025. Acesta se numeşte Paul Ispas.

Acesta este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București și a urmat un master în Comunicare Politică și Marketing Electoral la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Experiența sa profesională include peste zece ani în companii de IT, precum Hewlett-Packard, Oracle și UiPath.

Anton Pisaroglu, fost consultant al lui Călin Georgescu, şi-a anunţat şi el candidatura la alegerile prezidențiale din 2025. Numele său este destul de cunoscut în scena politică pentru că a lucrat și pentru Viorica Dăncilă, George Simion și Nicușor Dan, conform spuselor sale.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească

Publicat

in

Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la Primărie doi angajați pe care îi concediase abuziv în anul 2019. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş îl acuză pe edil de săvârşirea a două infracţiuni de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, în varianta neexecutării hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a doi salariați.

Istoria acestui dosar este una simplă: Primarul Gheorghe Savu de la Țițești a desființat abuziv două posturi ocupate de două persoane – Cristinel Burtoiu și Luminița Bălan, persoane care nu au acceptat să comită abuzuri comandate de primarul care a crezut că Primăria Țițești este propria sa moșie.

Astfel, Cristinel Burtoiu a rămas fără loc de muncă după ce a refuzat să semneze o notă de comandă pentru decolmatarea unui pârâu din localitate, deși lucrările începuseră de două zile, lucrarea fiind în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi.

La rândul său, Luminița Bălan, de la compartimentul taxe și impozite, al cărei post da fost și el desființat, reclama acum șase ani faptul că tensiunile dintre ea și primar au început de când a refuzat să-și pună viza CFP pe mai multe documente. Tensiunile au fost urmate de faptul că a refuzat să elibereze unor cetățeni certificate fiscale sau adeverințe de rol care înregistrau debite la Primărie. Ba mai mult, Luminița Bălan mai acuza faptul că unor cetățeni li s-au șters efectiv din pix anumite debite precum amenzi de valori foarte mari, impozite și taxe.

Ambii angajați au contestat masura iar magistrații de la Tribunalul Argeș au decis în cursul anului 2019 reintegrarea celor doi funcționari la locul de muncă din cadrul primăriei Țițești. Numai că primarul Savu a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească.

Prin actul de sesizare a instanţei de judecată competente (Judecătoria Câmpulung), s-a reţinut, printre altele, că, în calitate de primar al respectivei comune din judeţul Argeş:

  • în mod continuu, în perioada decembrie 2019 – august 2020, a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2019, prin care se dispusese reintegrarea Luminiței Bălan (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective;
  • în mod continuu, în perioada iulie 2020 – aprilie 2021, primarul Gheorghe Savu a refuzat punerea în executare a unei sentințe civile pronunțate de Tribunalul Argeș în cursul anului 2020, prin care se dispusese reintegrarea lui Cristinel Burtoiu (funcţionar public) la locul de muncă din cadrul primăriei respective.

Dosarul penal al primarului Gheorghe Savu a fost înregistrat deja la Judecătoria Câmpulung in data de 12 martie 2025 sub nuumarul 1505/205/2025 iar magistrații vor stabili în următoarele săptămâni când va fi primul termen al procesului.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

S-A SEMNAT! La Pitești se va construi un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar

Publicat

in

Astăzi, 14 martie 2025, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Construire centru de colectare deșeuri prin aport voluntar în Municipiul Pitești”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1. „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, Subinvestiția I1.A. „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”.

Contractul de execuție lucrări este în valoare de 2.339.027,31 lei (cu TVA) și va fi realizat de către Asocierea S.C. BLUART ROM GRUP S.R.L. (Leader) –  ENERGO PREST COMPANY S.R.L. (asociat), având o durată de execuție de 6 luni. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 4.558.787,66 lei (cu TVA).

Înființarea centrului de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări.

Lucrări propuse prin proiect:

·      Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll (destinat colectării și transportului diverselor tipuri de deșeuri: industriale, menajere, din construcții, reciclabile, moloz, fier vechi, rumeguș, substanțe periculoase etc.);

·      Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă și copertină pe structură metalică ușoară;

·      Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;

·      Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;

·      Împrejmuirea amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;

·      Montarea stâlpilor de iluminat și a camerelor de supraveghere (8 bucăți);

·      Dotarea cu 2 (două) scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte;

·      În zona de acces principală, se va monta un cântar carosabil pentru camioane.

Pe lângă lucrările de amenajare descrise mai sus, platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări care vor fi furnizate de  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP):

·      Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;

·      Container de tip baracă frigo, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);

·      Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii);

·      Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;

·      Trei containere închise și acoperite, de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare etc.) și a celor de mobilier din lemn;

·      Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;

·      Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll, pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze etc);

·      Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll, pentru deșeuri din construcții, moloz;

·      Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VEȘTI BUNE! Hidroelectrica va permite din nou accesul turiștilor la ”Statuia lui Prometeu” de la Vidraru

Publicat

in

Vești bune pentru argeșeni dar și pentru toți cei care vor călători anul acesta pe Transfagărășan. Astfel, conform unui promisiuni făcute zilele acestea de reprezentanții Hodrolectrica, turiștii vor avea acces din nou la „Monumentul Electricității”, cunoscut și drept „Omul de Fier” sau „Statuia lui Prometeu”, amplasat în zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleașa. Accesul la monument a fost interzis de mai bine aproape 10 ani, din cauza riscului de accidente, dar recent Hidroelectrica, care este proprietarul barajului a anunțat că în cursul acestui an va redeschide monumentul pentru vizitatori. Monumentul a fost realizat de sculptorul Constantin Popovici în anul 1965 și îl înfățișează pe Prometeu cu fulgerul în mâini, ca simbol al electricității.

Din septembrie 2015, așa am am anunțat la momentul respectiv, Hidroelectrica a hotărât, în urma unei decizii a administratorului său judiciar, să nu mai permită accesul turiștilor pe scările care duc spre platforma ansamblului monumental. Argumentul a fost că Hidroelectrica nu putea asigura paza și protecția turiștilor într-o zonă cu risc major de accidentare.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Beton amprentat cu betonexpert.ro – avantaje, preț și alternative disponibile

Publicat

in

Betonul amprentat este o soluție modernă și durabilă pentru pavarea suprafețelor exterioare. Se folosește în special pentru curți, alei, terase și parcări, oferind un aspect decorativ care imită piatra, cărămida sau lemnul.

Betonul amprentat este o soluție modernă pentru pavarea suprafețelor exterioare. Este un tip de beton decorativ care, înainte de întărire, este presat cu matrițe speciale pentru a imita diferite materiale naturale, cum ar fi piatra, cărămida sau lemnul.

Această tehnică permite obținerea unor suprafețe rezistente și estetice, fără costurile ridicate ale materialelor naturale. Betonul amprentat este folosit în special pentru alei, curți, terase sau parcări, datorită durabilității sale și întreținerii reduse.

Procesul de aplicare implică turnarea betonului, adăugarea unui strat de colorant și presarea matrițelor pentru a crea modelul dorit. După întărire, suprafața este sigilată cu un lac special pentru protecție și durabilitate.

Este o alegere populară datorită aspectului atractiv, varietății de modele și culori disponibile, dar și pentru că oferă o suprafață rezistentă în timp, capabilă să suporte trafic intens și variații de temperatură.

Avantaje ale Betonului Amprentat

Betonul amprentat este apreciat pentru combinația dintre aspectul decorativ și durabilitate. Iată principalele avantaje:

Aspect plăcut și variat

Poate imita piatra naturală, cărămida sau lemnul, oferind o gamă largă de modele și culori. Se pot alege combinații personalizate pentru a se potrivi cu designul casei sau al grădinii.

Rezistență și durabilitate

Este un material solid, care suportă greutăți mari și rezistă bine la trafic intens. Nu se crapă ușor și nu se degradează rapid în timp, dacă este întreținut corect.

Întreținere redusă

Spre deosebire de pavaj sau lemn, nu necesită întreținere frecventă. Se curăță ușor cu apă și, ocazional, trebuie aplicat un strat de lac protector pentru a păstra culoarea și aspectul inițial.

Costuri mai mici

Comparativ cu piatra naturală sau pavajul clasic, betonul amprentat este mai accesibil ca preț, oferind un efect estetic similar, dar la un cost redus.

Aplicare rapidă

Se toarnă direct pe suprafață, iar modelul se imprimă pe loc. Procesul este mai rapid decât montarea dalelor sau a altor tipuri de pavaj, ceea ce reduce timpul de execuție.

xr:d:DAFwe9IyJy8:6,j:6018340153810790260,t:23100611

Prețul Betonului Amprentat

Prețul betonului amprentat începe de la 120 RON pe metru pătrat, cu toate materialele incluse, la cheie. Detalii complete pe Beton Expert. Costul final poate varia în funcție de mai mulți factori:

1. Suprafața totală

Pentru suprafețe mai mari, prețul pe metru pătrat poate fi mai mic, deoarece costurile de transport și manoperă se împart pe o zonă mai mare.

2. Complexitatea modelului

Modelele simple, cu texturi standard, sunt mai accesibile. Dacă se aleg modele detaliate, cu mai multe culori sau combinații speciale, prețul crește.

3. Grosimea stratului de beton

Pentru trafic ușor (alei pietonale, curți), un strat mai subțire este suficient. Pentru trafic greu (parcări, drumuri de acces), este necesar un strat mai gros, ceea ce crește costul.

4. Tipul de protecție aplicat

Un strat de lac protector este inclus în prețul standard, dar se pot alege soluții premium, care oferă o protecție mai îndelungată împotriva uzurii și petelor.

Utilizări ale Betonului Amprentat

Betonul amprentat este folosit în principal pentru pavarea suprafețelor exterioare. Datorită rezistenței și aspectului decorativ, poate fi aplicat în diverse locuri:

1. Alei și trotuare

Este ideal pentru aleile din curți sau grădini, dar și pentru trotuarele din jurul caselor. Oferă un aspect elegant și este mai rezistent decât pavajul clasic.

2. Curți și terase

O soluție practică și estetică pentru curți pavate sau terase. Nu necesită întreținere specială și rezistă bine la intemperii.

3. Parcări și drumuri de acces

Poate suporta greutăți mari, fiind o opțiune potrivită pentru parcările rezidențiale sau drumurile de acces la proprietăți.

4. Spații comerciale și zone pietonale

Este folosit și în spații publice, precum terase de restaurante, piețe sau zone pietonale, datorită durabilității și ușurinței în curățare.

Alte Alternative la Betonul Amprentat

Dacă betonul amprentat nu este cea mai potrivită soluție pentru un proiect, există și alte variante de beton decorativ sau industrial.

Beton Elicopterizat

Este un beton neted, obținut printr-un proces de finisare cu un utilaj special numit elicopter. Se folosește mai ales în spații industriale, parcări sau terase, unde este nevoie de o suprafață rezistentă și ușor de curățat.

Pentru hale industriale, se utilizează un beton elicopterizat cu un strat de întărire special, care rezistă la trafic greu, greutăți mari și uzură intensă. Acest tip de beton este preferat în depozite, fabrici și centre logistice.

Beton Dezactivat

Este un tip de beton cu un aspect natural, similar pietrișului, obținut printr-un proces care lasă agregatele expuse la suprafață. Are o aderență mai bună decât betonul neted, fiind ideal pentru alei, trotuare și drumuri în pantă.

Atât betonul elicopterizat, cât și cel dezactivat sunt alternative durabile, fiecare având avantaje specifice în funcție de necesități.

Concluzie

Detalii complete pe betonexpert.ro Betonul amprentat este o soluție practică și estetică pentru pavarea suprafețelor exterioare. Oferă un aspect decorativ variat, rezistență în timp și întreținere redusă, fiind potrivit pentru curți, alei, terase și parcări.

Dacă proiectul necesită o suprafață netedă și foarte rezistentă, betonul elicopterizat este o alternativă potrivită, mai ales pentru parcări sau hale industriale. Pentru un aspect natural și o aderență mai bună, betonul dezactivat este o opțiune ideală.

Alegerea tipului de beton trebuie făcută în funcție de utilizare, trafic și preferințele estetice. Indiferent de variantă, o execuție corectă și utilizarea materialelor de calitate asigură o lucrare durabilă și eficientă.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Pecheziții în Argeș la braconieri – ACȚIUNEA OGARUL

Publicat

in

Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, au continuat verificările în cadrul acțiunii ,,Ogarul” 2025, ce are ca obiectiv depistarea și tragere la răspundere a persoanelor care încalcă normele legale privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.

Astfel, în această dimineață polițiștii au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele a 5 tineri, cu vârste între 18 și 26 de ani, din comuna Hârsești, despre care au rezultat indicii că ar săvârșii infracțiunea de braconaj, prin folosirea unor exemplare canine, din rasa ogar.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost identificați și plasați în adăposturi specializate, 4 câini din rasa ogar, totodată fiind ridicate mai multe terminale mobile și alte mojloace materiale de probă. 4 persoane vizate au fost conduse la sediul poliției pentru cercetări.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor din cadrul Biroului Protecția Animalelor și al luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Specliale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Totodată în ultima perioadă polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Biroului Poliția Animalelor, au efectuat mai multe controale la deținătorii de câini, aceștia fiind instruiți cu privire la deținerea și folosirea câinilor din rasa ogar, la acțiunile de vânătoare.




În urma controalelor, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.000 de lei, în temeiul Legii 205/2004 și O.U.G. 55/2002, persoanelor care nu respectau normele legale.

Conform Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, folosirea ogarilor sau a metișilor de ogar la vânătoare este interzisă și constituie infracțiune, care se cu pedepsește între 3 luni și 1 an de închisoare sau cu amendă penală.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend