Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

CURTEA DE ARGEȘ | În prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, s-a dat startul Anului Internațional Urmuz

Publicat

in

Astăzi, la Curtea de Argeș, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional “URMUZ 140 – 100”, o noutate absolută în peisajul cultural și jurnalistic românesc. 

Manifestarea reprezintă, în primul rând, deschiderea Anului Internațional Urmuz, ce se va încheia în luna noiembrie, când se vor comemora 140 de ani de la moartea scriitorului.  

La deschidere oficială, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a fost alături de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, academicianul Gheorghe Păun, primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu – organizatori ai evenimentului. De asemenea, numeroase alte personalități ale lumii academice și culturale românești au venit la Curtea de Argeș, între care amintim pe academicianul Ion Pop sau Giovanni Rotiroti – profesor universitar de limba şi literatura română la Universitatea „L’Orientale” din Napoli, traducător şi editor, Cristina Popescu –  Director General Romfilatelia. 

“Vă mulțumesc că sunteți astăzi aici, în Argeș, la Curtea de Argeș. Vă mulțumesc domnule ministru Lucian Romașcanu că ați răspuns invitației noastre! Salut prezența dlui. academician Ion Pop, a doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a domnului deputat Mircia Chelaru, ca și a celorlalți distinși invitați. Mulțumesc domnului academician Gheorghe Păun care a reușit să ne insufle și nouă această pasiune pentru Urmuz. Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Județean Argeș a editat albumul filatelic aniversar –  Pe Argeș în Sus/De la Meșterul Manole la Urmuz”,pentru că anul 2023 este Anul Urmuz în Argeș. Susținem dezvoltarea și promovarea turistică a județului, precum și activitatea culturală, iar demersul domnului academicianului Gheorghe Păun de recuperare culturală și istorică a lui Urmuz se alătură eforturilor noastre, motiv pentru care considerăm acest parteneriat pe cât de necesar, pe atât de onorant. Cu primele capitale ale Țării Românești – Curtea de Argeș și Câmpulung – cu prima Mitropolie a Ţării Româneşti, cu bijuteria arhitecturală Mănăstirea Curtea de Argeș, dar și cel mai frumos drum din lume – Transfăgărășan și Barajul Vidraru, Cetatea Poienari – veritabila cetate a lui Dracula, Muzeul Golești, Vila Florica, dar și cu bogatele tradiții și meșteșuguri, Argeșul vă invită să îl descoperiți! Aici este cu adevărat vatra acestei țări. Închei prin a ura mult succes tuturor invitaților și participanților la seminar și, vă mai așteptăm, ori de câte ori doriți, în județul Argeș!” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș. 

“Sunt bucuros și onorat că mă aflu aici. Este de domeniul miracolului și cred că Urmuz, de acolo de unde este, se miră mai mult decât oricine de ceea ce a putut să se întâmple cu opera lui care este foarte mică, dacă vorbim de întindere, dar atât de transformatoare pentru literatură încât astăzi avem discuții, congrese. Este excepțional ceea ce întâmplă la Curtea de Argeș! Este important pentru faptul că este posibil ca noi să fi avut primul, poate, suprarealist din literatura europeană. Vă felicit pentru că îi duceți memoria mai departe!” – Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. 

“Ne bucurăm că noi, Consiliul Județean Argeș, facem parte dintre organizatorii acestui proiect, pentru a aduce în conștiința publică argeșeană, și nu numai, personalitatea celui care a fost mult prea puțin cunoscutul URMUZ. Urmuz este mult mai cunoscut peste hotare, decât în România și în Argeș, acolo unde opera sa crează efervescență literară. Acest lucru reprezintă un imbold pentru noi de a promova personalități mai puțin cunoscute. În ceea ce privește personalitatea și opera lui Urmuz, cred că aceasta poate face parte și din programa școlară de liceu” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.  

În cadrul acestui simpozion, sâmbătă, 18 martie la ora 19.00, pe scena Centrului Județean de Cultură și Arte ,,George Topârceanu” din Curtea de Argeș, va avea loc premiera spectacolului ,,URMUZ” de Valeriu Butulescu, în regia Monei Gavrilaș., pusă în scenă de Teatrul Al. Davila. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!

În plus, duminică, 19 martie, la Centrul de Cultură și Arte “George Topârceanu” va fi vernisată expoziția “Urmuz văzut de graficienii lumii”. 

ACTUAL

ȘOCANT! Un argeșean și-a obligat nevasta să se prostitueze în Anglia și Italia și și-a amenințat copilul cu moartea – A FOST ARESTAT

Publicat

in

La data de 20 februarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, au pus în aplicare un mandat de aducere, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – februarie 2024, o persoană ar fi exploatat sexual o alta (soția), pe care ar fi transportat-o în diverse locații din Marea Britanie, Italia și Germania, prin acte de violență fizică și psihică, obligând-o să practice prostituția în folosul său material.

În urma refuzului victimei de a continua, persoana cercetată ar fi proferat amenințări, inclusiv cu moartea, la adresa fiului lor minor care se afla împreună cu aceasta, dar și a persoanei vătămate, în scopul de a o determina să revină asupra deciziei.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, în cursul zilei de 20 februarie a.c., persoana cercetată a fost depistată într-un imobil din municipiul Câmpulung, unde se afla împreună cu minorul.

Față de aceasta, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea, urmând să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Minorul a fost preluat de către D.G.A.S.P.C. Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale Argeș și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Grav accident în Argeș cu două victime încarcerate

Publicat

in

Azi noapte în jurul orei 00:30, polițiștii argeșeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 73, în localitatea Schitu Golești, în care un autoturism s-a răsturnat.

Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung s-a stabilit că, un bărbat de 38 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism, pe DN 73, dinspre Câmpulung către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un cap de pod și s-a răsturnat.

Din accident, a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto de 38 de ani, și a unui pasager, un tânăr de 19 ani, care au suferit multiple traumatisme și fracturi și au fost transportați la spital.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că șoferul nu a consumat alcool.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a produs.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend