Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cursurile de muzeografie din Arhiepiscopia Craiovei continuă în format online

Publicat

in

Cursul de muzeografie organizat de Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei se desfășoară online. Orele de teorie au început în 23 septembrie și vor dura trei luni, după care vor urma cele de practică. Organizatorii sunt pregătiți pentru noi grupe de la anul.

„Ideea de «Muzeu al mănăstirii» este îmbrățișată din ce în ce mai mult, atât de către arhiereii care păstoresc comunitățile cu astfel de lăcașuri, cât și de către vizitatorii care devin din ce în ce mai numeroși în intenția de a trece pragul mănăstirilor noastre. Astfel, a apărut ideea, dar și nevoia pentru ca astfel de muzee să fie gestionate și coordonate într-un mod profesionist”, a explicat dr. Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei.

„Muzeele și colecțiile bisericești din Oltenia adăpostesc o bogată zestre de patrimoniu cultural mobil: icoane, obiecte și broderii de cult, carte veche, piese de mobilier, documente istorice, material arheologic”, a spus și Radu Dumitrescu, Șeful Secției de Istorie și Arheologie din Muzeul Olteniei și formator al cursului.

„Acest tezaur național poate fi păstrat, dezvoltat, conservat și expus în condiții de excelență doar printr-o bună profesionalizare a personalului clerical din mănăstiri, biserici parohiale și arhiepiscopii”, a adăugat el.

„Este necesar ca toți monahii și în special părinții stareți și maicile starețe să cunoască importanța patrimoniului cultural ce-l dețin în mănăstirile pe care le păstoresc, pentru a ști cum să-l conserve, să-l pună în valoare și, astfel, să rămână urmașilor noștri nealterat acest patrimoniu cultural și spiritual”, a declarat Părintele Protosinghel Efrem Gavrilă, Starețul Mănăstirii Berislăvești, participant la curs.

„Pentru mănăstirea noastră, care are un patrimoniu inestimabil, este necesară cunoașterea tuturor informațiilor tehnice și practice, legate de evidența, organizarea, conservarea, restaurarea și expunerea obiectelor de patrimoniu pe care le deținem”, a declarat și Stravofora Ambrozia Șerban, Stareța Mănăstirii Hurezi.

„De asemenea, cunoașterea factorului legislativ ne ajută să asigurăm continuitatea și siguranța obiectelor pe care le deținem. Muzeul unui lăcaș de cult transmite, în general, mesajul istoric și religios, oferind publicului imaginea vie și permanența timpurilor trecute”, a adăugat maica stareță.

Monahia Parascheva Țărmure de la Mănăstirea Govora a apreciat că programul de formare „a deschis noi orizonturi cu privire la raportarea noastră față de colecțiile de obiecte bisericești, și nu numai; ne-a învățat să conștientizăm importanța obiectelor de patrimoniu pe care mănăstirile le dețin, responsabilizându-ne să le vedem și să le prețuim la adevărata lor valoare”.

Participanții parcurg teoria referitoare la depozitarea și conservarea preventivă, circulația și evaluarea bunurilor muzeale, noi tendințe în muzeologie, statutul juridic al bunurilor culturale și altele. Practica se face la Muzeul Olteniei: cum se organizează și se ghidează o expoziție, cum arată un depozit de bunuri culturale de patrimoniu și vor vizita laboratoarele de restaurare.

Cursurile se adresează personalului muzeelor, bibliotecilor, mănăstirilor, seminariilor și liceelor teologice, absolvenților de studii superioare care intenționează să devină muzeografi și personalului muzeelor care are nevoie de certificare. Absolvenții vor primi certificat de absolvire recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale.

La anul se vor organiza noi sesiuni pentru alte grupe. Coordonatorul cursurilor, Părintele Diacon Sorin-Grigore Vulcănescu, a anunțat că s-au primit solicitări de înscriere la cursuri din toată țara. „Am postat pe site-ul Mitropoliei Olteniei informațiile generale despre curs și datele de contact”, a spus el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bucharest stocks have lost over 1.22 billion RON in capitalization last week

Publicat

in

De

The Bucharest Stock Exchange (BVB) lost 1.22 billion RON in capitalization last week, while the value of share transactions increased more than twice, respectively by 244.56 million RON, compared to the previous week, told Agerpres.

According to the data published by BVB, consulted by AGERPRES, the stock market capitalization reached 321.18 billion RON, between April 8 and 12, 2024, down from 322.41 billion RON, between April 1 and 5, 2024.

Stock transactions generated a turnover of 488.21 million RON, an increase compared to 243.64 million RON in the previous week.

The best trading day at BVB was Friday, April 12, when a turnover of 275.81 million RON was recorded, and the worst day, Wednesday, April 10, with a transaction value of 38.35 million RON.

The main index of the Bucharest Stock Exchange – BET – closed the week at 16,882.42 points.

The shares of One United Properties were the most liquid titles on the main segment of BVB, with transactions of 250.638 million RON, but with a price decreasing by 6.96%. In the top of the transactions are the securities of Banca Transilvania, with transactions of 57.75 million RON (-1.93%), and those of Hidroelectrica with 32.59 million RON (-1.05%).

The most important increases in quotations were recorded by Mecanica Ceahlau (+26.98%), Chimcomplex Borzesti (+19.92%) and Romcab (+10.99%).

At the opposite end, important decreases were recorded by the shares of Conted SA, with a decline of 10%, followed by those of Sinteza SA (-9.72%) and SIF Hoteluri (-8.72%).

Citeste mai mult

NATIONAL

Moto GP – Maverick Vinales (Aprilia) s-a impus în Marele Premiu al SUA

Publicat

in

De

Spaniolul Maverick Vinales (Aprilia), care se impusese deja sâmbătă în cursa de sprint, a obţinut victoria în Marele Premiu al Statelor Unite, a treia din cele 21 de etape ale sezonului MotoGP, duminică, pe Circuit of the Americas din Austin.

Catalanul i-a devansat pe spaniolul prodigios Pedro Acosta (GasGas-Tech3) şi pe italianul Enea Bastianini (Ducati) într-o cursă magnifică, în care Marc Marquez (Ducati-Gresini) a căzut.

Cu cea de-a zecea victorie la clasa regină, prima după mai bine de trei ani, Vinales a intrat în istorie, devenind primul pilot care a câştigat un Mare Premiu cu trei constructori diferiţi (Suzuki, Yamaha, Aprilia) de la începutul erei MotoGP, în 2002.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend