Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum se rezolvă o moțiune de cenzură în Vanuatu: Dizolvi Parlamentul

Publicat

in

Președintele Vanuatu a dizolvat joi parlamentul acestei națiuni insulare din Pacific, a anunțat televiziunea de stat VBTC, după o tentativă a unor politicieni de a-l demite pe premier, notează Reuters.

Parlamentul din VanuatuFoto: Wikimedia Commons

Decizia vine în condițiile în care premierul Bob Loughman urma să se confrunte cu o moțiune de cenzură la următoarea ședință a parlamentului, după ce un grup de parlamentari din partidul său au declarat că s-au alăturat opoziției în încercarea de a-l demite.

Președintele țării, Nikenike Vurobaravu, a semnat joi o notificare de dizolvare a parlamentului, care va intra în vigoare în aceeași zi, se arată într-o copie a notificării.

Vanuatu urma să aibă alegeri abia în 2024.

O încercare eșuată a lui Loughman de a modifica constituția, printre altele, pentru a extinde ciclurile electorale de la patru la cinci ani, a provocat nemulțumiri în ultimele luni.

Liderul opoziției, Ralph Regenavu, a declarat pentru Reuters că dizolvarea va fi contestată în instanță, iar majoritatea membrilor parlamentului au fost de acord cu încercarea de a-l demite pe Loughman. Regenavu a declarat că are sprijinul a 29 din 51 de parlamentari.

Loughman și susținătorii săi au boicotat parlamentul marți pentru a evita votul de neîncredere, a spus el. Acesta a declarat că este prim-ministru interimar și a salutat decizia președintelui.

Pacificul a devenit în acest an un punct central al competiției geopolitice dintre China și Statele Unite și aliații săi, Beijingul încercând să își sporească prezența comercială și de securitate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Lumină după 5 ani de întuneric: adolescent operat la Iași de o tumoră gigant orbitară

Publicat

in

De

Neurochirurgii dijn cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași i-au redat vederea unui tânăr de 14 ani după ce l-au operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri.

Andrei, un adolescent de doar 14 ani, a trăit cu umbra unei tumori orbitare timp de cinci ani. O povară pe care niciun copil nu ar trebui să o poarte, o povară care i-a furat lumina ochilor. Cu o echipă medicală dedicată și cu determinare, Andrei a fost supus unei intervenții speciale și rare la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Tumoarea orbitară de 8 cm a fost îndepărtată cu succes.

Pentru Andrei, această călătorie a însemnat speranță, a însemnat o șansă la o viață normală, la a privi lumea cu alți ochi, cu ochii plini de visuri și de posibilități.

„Nu simțeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos. Vedeam foarte puțin. Nu mi-am dat seama că am o tumoră, dar ochiul era jos și m-am dus la spital să mă caut. Le mulțumesc foarte mult. Medicii și asistentele s-au comportat foarte frumos cu mine și le mulțumesc foarte mult”, spune Andrei Stănescu, pacient 14 ani, din județul Galați.

„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieșea din orbită. Asta se numește exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng și atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluție din 2019 a bolii, când a fost supus prima dată unei intervenții chirurgicale într-o clinică din țară. După care a urmat încă alte trei intervenții chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iași, în care s-a reușit să scoatem complet tumoarea de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimală care, din cauza faptului că a fost rezecată incomplet, a recidivat. Tumora este o tumoră benignă, drept urmare chirurgia este considerată ca și posibilitate de vindecare. Dacă o să mai crească, o să îi facem Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Faptul că s-a adresat clinicii noastre probabil că demonstrează încrederea pe care pacienții din toată țara o au în acest spital unde caută să își găsească alinarea suferinței lor. Tumorile orbitare sunt tumori rare, noi nu operăm mai mult de 15 tumori pe an și incidența lor este mică datorită patologiei și frecvenței lor în populația generală. Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea și nu mai vede bine. Sau în situații critice când poate să îi pună în pericol chiar și viața pentru că se extind în toată cutia craniană și de aceea în anumite situații nu mai putem face nimic și pacienții se pierd prin patologia oncologică pe care o au. Intervențiile chirurgicale la nivelul orbitei au un grad de complexitate înaltă pentru că toată orbita ca atare, e o cavitate mică. Nu vorbim de un volum foarte mare în care tot ce există acolo din punct de vedere anatomic este funcțional”, a spus conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Citeste mai mult

NATIONAL

Costul falimentelor City Insurance și Euroins: FGA a plătit către păgubiți aproximativ 1,86 miliarde de lei până la 31 Martie 2024

Publicat

in

De

​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că a plătit aproximativ 1,86 miliarde de lei către creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins, până la 31 martie 2024, după instrumentarea a peste 193.000 de cereri de plată. Falimentul City Insurance a fost decis definitiv de instanță în aprilie 2022, iar un an mai târziu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță și falimentul Euroins.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.

FGA a instrumentat un număr de 193.067 cereri de plată, până la 31 Martie 2024, pentru creditorii de asigurări ai societăților City Insurance și Euroins, astfel:

  • 162.143 de cereri de plată pentru City Insurance SA, cu o valoare aprobată la plată de 1,6 mld. Lei
  • 30.924 de cereri de plată pentru Euroins SA, cu o valoare aprobată la plată de 255,2 mil. Lei.

La data de 31 martie 2024, la FGA erau înregistrate în total (inclusiv cererile de plată anterior menționate):

  • 264.310 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance.
  • 232.219 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare.

Creditorii de asigurare ai societății Euroins SA au posibilitatea de a depune în continuare cereri de plată/restituire primă, prin intermediul https://portal.fgaromania.ro sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Membrii conducerii ASF și-au dat prime între 11.500 de euro și 24.500 de euro în anul falimentului Euroins

City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.

Falimentele celor doi mari asigurători au generat creșterea prețurilor RCA pentru milioane de șoferi.

Anul trecut, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro).

DNA a clasat plângerile împotriva conducerii ASF reclamate că a tolerat neregulile de la City Insurance și Euroins

DNA a clasat dosarul în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost reclamată că a închis ochii la presupusele fraude de la companiile de asigurări City Insurance și Euroins – potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.

În timp ce DNA a clasat doar dosarul care viza conducerea ASF, reclamată că a închis ochii la potențialele fraude, dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins rămân în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general.

Potrivit unui document consultat de sursa menționată, clasarea dosarului care viza conducerea ASF a fost dispusă pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, un procuror considerat profesionist, adus din DIICOT de către actualul șef al DNA Marius Voineag.

Este procurorul care a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat compania de stat pentru controlul cazanelor (CNCIR – fostul ISCIR).

Potrivit ordonanței de clasare consultate de G4Media.ro, dosarul a vizat 3 plângeri împotriva conducerii ASF, dintre care două ale unui expert ASF, Cristian Andrei Muntean, și una a companiei Euroins.

În noiembrie 2020, acesta a reclamat la DNA că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 au tolerat asiguratorii care au scumpit nejustificat polițele RCA, adică ar fi inclus în prețul poliței costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 %.

În cea de-a doua plângere, susține G4Media.ro, expertul ASF a reclamat în aprilie 2022 că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 nu ar fi controlat și sancționat companiile de asigurări City Insurance și Euroins, vizate de numeroase plângeri din partea clienților, în special ai celor cu polițe RCA.

A treia plângere a fost făcută de conducerea Euroins, în februarie 2023, împotriva fostului vicepreședinte ASF Cristian Roșu pe motiv că i-ar fi impus să rezilieze contractul de reasigurare cu off-shore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de re-asigurare cu o companie din UE.

În urma analizei explicațiilor ASF, DNA a decis ori că faptele nu există ori că membrii conducerii ASF și-au făcut datoria, motiv pentru care a clasat acest dosar.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend