Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum obții cel mai bun confort termic pe timp de iarnă

Publicat

in

Tu știi care este cea mai fiabilă metodă de încălzire pe timpul iernii? Centrală termică (pe gaz, electrică, peleți, GPL), aerotermă, calorifer sau convector?

Iarna este momentul să stai mai mult în casă și să te bucuri de momente liniștite alături de cei dragi. Este o perioadă excelentă pentru a vă urmări emisiunile preferate, pentru a vă pune la punct cu ultimele noutăți beletristice sau pur și simplu pentru a vă relaxa cu o carte și o ceașcă de cacao caldă. Dar dacă nu vă simțiți confortabil în casa dvs., veți avea probleme în a vă bucura de oricare dintre aceste lucruri.

Iarna, cu toții nu ne dorim nimic mai mult decât să facem din casele noastre un sanctuar împotriva frigului. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu își pot permite prețul sistemelor moderne de încălzire sau costurile de instalare. Așadar, cum ne putem încălzi apartamentele într-un mod care să nu ne rupă buzunarele?

În acest articol, vom vorbi despre ce tip de încălzire este cel mai bun pentru iarnă și de ce ar trebui să alegeți unul în locul altuia.

De asemenea, vom discuta despre unele dintre cele mai bune centrale de apartament de pe piață în prezent, astfel încât să știi de unde să începi atunci când cauți una în zona ta!

Care este cea mai avantajoasă metodă de încălzire pentru iarnă?

Există multe păreri pe acest subiect, dar adevărul este că fiecare persoană are propriile preferințe și nevoi. Unora le place să își încălzească apartamentele cu calorifere electrice, alții preferă centralele pe gaz, alții centralele electrice, pe lemne sau peleți. Este important să alegeți tipul de încălzire potrivit pentru locuința dvs. pentru a nu risipi bani pe electricitate sau gaz.

În plus, ar trebui să luați în considerare câți bani puteți cheltui pe încălzire și dacă vor fi suficienți pentru nevoile dumneavoastră.

Cea mai avantajoasă metodă de încălzire pentru iarnă este utilizarea încălzirii cu centrale termice, pe gaz sau electrice. In cazul in care locuiești într-o zonă în care îți este mai accesibil lemnul ori peleții, poți alege astfel de centrale. Una peste alta, această metodă este fiabilă, accesibilă și ecologică. În ultima perioadă centralele termice au devenit din ce în ce mai performante.

Ca să vă dau un exemplu foarte clar, iată centrala termica Immergas Victrix Tera 24/28 1 erp 24 kw, o centrală care este încadrată în clasa 6 (una superioară) din punct de vedere al emisiilor de NOx, după standardele europene EN 297 si EN 15502.

Sistemele de încălzire centrală în unele țări sunt mai economice decât alte tipuri de încălzire, deoarece utilizează energia generată într-o centrală electrică sau termică mare. La noi în țară este clar că încălzirea centralizată a eșuat din toate punctele de vedere. În curând costul energiei electrice va fi mai mic decât cel al gazului, de aceea s-ar putea ca oamenii să se orienteze mai degrabă către astfel de sisteme de încălzire.

Încălzirea centrală produce mai puține emisii de CO2 decât cazanele pe gaz și pe petrol, deoarece nu trebuie realimentată atât de des precum cazanele și cuptoarele. De asemenea, există mai puține emisii asociate cu centralele electrice decât cu centralele alimentate cu cărbune sau cu gaze naturale. Prin urmare, încălzirea centrală are un impact mai mic asupra mediului decât alte tipuri de încălzitoare.

Însă, din păcate, la noi acest sistem nu este întreținut suficient, ba mai mult, de foarte multe ori a fost folosit politic. În fine, este complicat să vezi un final fericit cu încălzirea centralizată în România.

Din fericire, există modalități de a avea cald în casă fără a cheltui o avere pe utilități. Iată câteva sfaturi pentru a obține cel mai bun confort termic în timpul iernii:

1. Încălzirea cu o centrală termică de apartament: pe gaz, electrică, pe lemne ori pe peleți

Multe persoane au ales în locul sistemului de încălzire centralizat această metodă de a se încălzi pe timpul iernii.

Este o cale eficientă de a-ți asigura nu doar încălzire, ci și necesarul de apă caldă. Poți alege centrala termică în funcție de nevoile tale, în funcție de combustibilul disponibil în zona ta și de prețul acestuia (gaz, electricitate, lemne, peleți, GPL, etc).

Alegerea o faci și în funcție de buget și de costurile ulterioare de încălzire. De la început însă ar fi bine să dispui de un buget pentru că o astfel de investiție este una destul de costisitoare.

Până mai ieri, centralele pe gaz erau cele mai avantajoase din punct de vedere al consumului, dar după cum știți, lucrurile s-au schimbat.

2. Încălzirea locuinței cu ajutorul aerotermelor

Această cale poate fi una eficientă, mai ales că au apărut pe piață o multitudine de modele de aeroterme performante. Există aparate care te scapă, de exemplu, de stratificarea căldurii în locuință și determină economisirea curentului electric cu circa o treime din consumul obișnuit.

Aerotermele sunt de mai multe tipuri, pot fi electrice, cu abur ori cele care folosesc agent termic. Depinde de tine să alegi modelul adecvat locuinței tale.

3. Încălzirea cu calorifere

Poți folosi peste iarnă calorifere electrice pentru încălzire, mai ales dacă spațiul de locuit nu este mare. Există situații în care locuința nu permite instalarea unei centrale termice, iar încălzirea centralizată nu prea funcționează. Și atunci, sfântul calorifer electric rămâne prietenul nostru cel mai bun.

4. Convectoare de perete ori podea

Alternativa la caloriferele electrice sunt convectoarele – consumă mai puțin curent și oferă un confort sporit. Deși nu au puterea de încălzire a caloriferelor, oferă o căldură uniformă.

Estetica convectoarelor este mai avantajoasă decât cea a caloriferelor, mai greoaie si mai masive, ocupând mai mult loc. Convectoarele sunt mai subțirele și ocupă spațiu mai puțin. Cele care se instalează pe perete aproape că nu se văd, atât sunt de discrete.

Cum eviți costurile ridicate ale încălzirii pe timp de iarnă?

– asigură-te că ușile și ferestrele sunt închise etanș

– instalează termostate pentru a proteja centrala de porniri și închideri frecvente și pentru a obține o încălzire uniformă în locuință

– folosește draperiile pe timpul nopții

– nu acoperi caloriferele cu mobilă

– programează centrala să pornească la ore rezonabile pentru a face economie de consum.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Loteria Română are o nouă identitate vizuală! ‘Noroc pentru toți românii’, noul slogan al Loteriei

Publicat

in

Loteria Română are o nouă identitate vizuală pe care o lansează la aniversarea celor 117 ani de activitate și tradiție, pentru a marca noua etapă de modernizare și digitalizare în care se află unul dintre cele mai cunoscute branduri românești.

Noua identitate vizuală a Loteriei Române este construită în jurul sloganului NOROC PENTRU TOȚI ROMÂNII. Loteria Română este a tuturor românilor, o loterie modernă de nivel european.

Noul logo cuprinde elemente care se integrează perfect în noul concept, respectă simbolistica culorilor care definesc atât sentimentul de identitate natională, roșu, galben și albastru cât și verdele specific loteristic.

Trifoiul cu patru foi, simbolul tradițional al norocului, bilele de la extragerile loto, momentul cel mai așteptat de catre jucători, precum și doza de speranță și optimism, se metamorfozează într-o nouă identitate vizuală a companiei.

Noua identitate vizuală definește misiunea noastră pentru prezent și pentru viitor. Identitatea companiei rămâne în strânsă legatură cu valorile societății românesti pe care le respectăm și le prețuim. Schimbarea fundamentală prin modernizarea tuturor mijloacelor care ne fac viața mai frumoasă și mai ușoară reprezintă și pentru Loteria Româna o provocare continuă căreia îi răspundem în fiecare zi mulțumită încrederii generațiilor trecute și viitoare.”- Ionuț-Valeriu Andrei, Director General C.N. “Loteria Română” S.A.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Premierul Marcel Ciolacu: Soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism

Publicat

in

Soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism, a transmis marți premierul Marcel Ciolacu în cadrul ceremoniei dedicate introducerii la nivel naţional a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

”Am plăcerea de a mă adresa dumneavoastră într-un moment cu o semnificaţie aparte pentru societatea românească de azi şi de mâine, respectiv introducerea, la nivel naţional, a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, a spus premierul în discurs.

Marcel Ciolacu a afirmat că, după cum este cunoscut, la finele anului 2021, prin Legea nr. 276, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul şcolar 2023-2024.

”Această măsură reflectă, fără echivoc, voinţa politică transpartinică şi civică de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu, faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură”, subliniază premierul. Marcel Ciolacu mai spune că ”studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic”.

”La fel ca acum doi ani, când am susţinut introducerea acestei propuneri legislative alături de colegii mei senatori şi deputaţi prezenţi aici în sală, am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a spus şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a mai arătat în discurs că ”se numără printre acele persoane care nu ezită să vorbească astăzi despre patriotism şi despre semnificaţia acestuia”.

”Trebuie să ne educăm tinerii în spiritul patriotismului, să le vorbim despre momentele care au clădit naţiunea şi statul român, despre marile figuri ale istoriei României. Patriotism înseamnă să marcăm aceste momente şi să cinstim corespunzător personalităţile istoriei noastre. Cred însă că – pentru o naţiune puternică, democratică – patriotism înseamnă, în egală măsură, a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat. Greşelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate, iar predarea cursului ”Istoria evreilor. Holocaustul” va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de azi”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a menţionat că ”relevant pentru cunoaşterea istoriei este şi accesul la documentele vremurilor de atunci, iar treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid”.

”Următorii paşi pe care trebuie să îi facem includ şi accelerarea demersurilor de digitalizare a arhivelor, drept pentru care vom încerca să identificăm cele mai potrivite soluţii în acest sens la nivelul viitoarei strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, coordonate la nivelul Cancelariei. De asemenea, ne dorim ca inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România să se producă cât mai curând”, spune premierul.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că ”un stat democratic este caracterizat prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect faţă de demnitatea umană şi faţă de valori esenţiale, precum libertatea de exprimare, iar soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism din respectiva societate”.

”Tocmai de aceea, statul nu trebuie să tolereze acest gen de manifestări, la fel cum nu trebuie să tolereze nici discursul urii şi teoriile conspiraţioniste, din ce în ce mai răspândite în mediul online. De asemenea, este necesar să examinăm acea parte a istoriei care ne ajută să reflectăm asupra propriului rol şi a propriei responsabilităţi, pentru că – doar prin educaţie şi cunoaştere – copiii noştri vor dobândi imunitatea necesară pentru a rezista şi pentru a se opune ideilor care promovează încălcarea sistematică a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a spus Ciolacu. Premierul a subliniat ”rolul deosebit de important al artei în educarea tinerei generaţii.

Teatrul Evreiesc de Stat, primul teatru evreiesc profesionist din lume, cu o activitate neîntreruptă de 147 de ani, a îmbogăţit constant peisajul cultural românesc şi este un foarte bun exemplu al rolului major pe care arta teatrală îl poate juca în acest sens”.

”Multe dintre acţiunile întreprinse şi măsurile adoptate în scopul prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură sunt rezultatul unei colaborări strânse cu partenerii noştri europeni şi internaţionali, reprezentaţi aici în sală. Le mulţumesc pentru buna cooperare avută şi îi asigur că România va rămâne, ca şi până acum, un partener de încredere în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

Aminteam, mai devreme, despre rolul comunităţii evreieşti la edificarea societăţii româneşti, a identităţii şi a culturii române…mărturiile prezenţei evreieşti în România pot fi întâlnite pe întreg teritoriul ţării! Drept urmare, felicit Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România pentru activitatea neobosită depusă în scopul restaurării şi promovării patrimoniului arhitectural, cultural şi uman al comunităţii evreieşti din ţara noastră. Sprijinind aceste eforturi, Guvernul României îşi face doar datoria de onoare – de exemplu, în cazul reinaugurării Sinagogii din Cetate din Timişoara”, a spus Ciolacu.

Premierul a subliniat angajamentul ferm al Guvernului României şi al său personal pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului şi a acelor milioane de victime nevinovate, a căror memorie trebuie să o preţuim şi să o onorăm, precum şi pentru protejarea supravieţuitorilor Holocaustului, a memoriei şi experienţelor acestora.

”Folosesc acest prilej pentru a saluta prezenţa în sală a domnului Israel Tanner, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România, Victime ale Holocaustului. În final, doresc să mă adresez tinerilor, prezenţi astăzi alături de noi sau aflaţi în sălile de curs: investiţi în propria dezvoltare, cu încredere şi mândrie! Educaţia şi înţelegerea complexităţii lumii contemporane sunt esenţiale pentru construirea unei societăţi lipsite de orice fel de manifestări de extremism, rasism, antisemitism, violenţă, discriminare şi intoleranţă. Decizia de a investi sau nu în educaţia dumneavoastră astăzi se va reflecta în societatea de mâine, ai cărei membri şi lideri veţi deveni!”, a arătat premierul, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend