Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum ne afectează zilele caniculare: trei sferturi dintre români simt că productivitatea scade, iar peste 70% se simt mai irascibili

Publicat

in

Reveal Marketing Research a transmis marți cel mai recent sondaj privind impactul caniculei. Potrivit sondajului, 76% dintre români simt că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate, iar 71% se simt mai irascibili.

Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să rămână în interior în orele de vârf, 67% poartă haine lejere și deschise la culoare, în timp ce 62% consumă multe lichide.

68% dintre români evită alimentele grele în zilele caniculare, aceștia preferând mai degrabă fructe și legume (82%), mâncare gătită (41%) sau produsele lactate (40%).

7 din 10 români adoptă măsuri preventive împotriva perioadei caniculei pe care țara noastră o traversează

Conform rezultatelor celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, 55% dintre români au experimentat simptome de insolație (dureri de cap, greață, amețeli) în timpul caniculei, femeile fiind afectate într-o măsură mai mare (60%) comparativ cu bărbații (50%). De asemenea, 16% dintre respondenți au declarat că au necesitat asistență medicală de-a lungul timpului din această cauză.

Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să rămână în interior în orele de vârf, 67% poartă haine lejere și deschise la culoare, 62% consumă multe lichide, în timp ce doar 31% dintre aceștia folosesc protecție solară.

În ceea ce privește alte modalități de a face față zilelor caniculare, datele studiului arată că 58% dintre români utilizează constant ventilatoare sau aparate de aer condiționat pentru a se răcori, această practică fiind mai des întâlnită în mediul urban (68%) decât în mediul rural (42%).

În plus, 8 din 10 români preferă să stea la umbră atunci când sunt afară în zilele toride, demonstrând astfel o conștientizare crescută a importanței protecției împotriva expunerii directe la soare.

Datele studiului evidențiază și impactul semnificativ pe care temperaturile ridicate il are asupra stării emoționale și bunăstării mentale a românilor. Astfel că, 48% dintre români declară că se simt constant mai irascibili sau nervoși în zilele caniculare, în timp ce 23% observă această schimbare de stare ocazional.

Circa jumătate dintre noi resimțim ocazional oboseală sau epuizare în zilele foarte călduroase

De asemenea, 46% dintre români resimt ocazional oboseală sau epuizare în zilele foarte călduroase, iar 29% experimentează aceste stări foarte des. Femeile (41% comparativ cu 16% dintre bărbați) și tinerii între 25-34 de ani (42%) sunt mai predispuși să se simtă obosiți sau epuizați foarte des, această diferență semnificativă putând fi atribuită factorilor biologici și stilurilor de viață mai active, care pot face ca aceste segmente ale populației să fie mai sensibile la efectele stresului termic.

Canicula si activitatile zilnice: 76% dintre români simt că productivitatea la locul de muncă scade în zilele cu temperaturi ridicate

Jumătate dintre români (51%) afirmă că productivitatea lor la locul de muncă scade constant în zilele caniculare, în timp ce 25% observă această tendință ocazional, iar 24% niciodată.

În funcție de gen, se observă că bărbaților (27%) nu le este afectată sfera profesională niciodată de canicula în mai mare măsură decât femeilor (22%), această diferență evidențiind o mai mare adaptabilitate în situații de stres termic în cazul bărbaților.

Mai mult de o treime dintre români (37%) consideră că le este moderat dificil să se concentreze la sarcinile zilnice la locul de muncă, în timp ce 33% găsesc acest aspect ușor dificil.

În aceeași ordine de idei, 73% dintre respondenți au observat că au nevoie de mai multe pauze în timpul programului de lucru în zilele caniculare, această tendință fiind pronunțată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (82%).

În ceea ce privește condițiile de muncă, 45% dintre români menționează că angajatorii lor au implementat măsuri speciale pentru a gestiona canicula la locul de muncă, în timp ce 35% indică faptul că angajatorii lor nu au luat astfel de măsuri.

Referitor la măsurile specifice pe care românii și le-ar dori implementate la locul de muncă pentru a îmbunătăți confortul în perioadele de caniculă, în topul preferințelor se află asigurarea apei pentru angajați (57%), îmbunătățirea ventilației sau a aerului condiționat (52%), posibilitatea de a lucra de acasă (49%), flexibilitate în programul de lucru (38%) și posibilitatea de a avea mai multe pauze (36%).

Mai mult decât atât, 45% dintre români afirmă că zilele caniculare le afectează într-un mod moderat activitățile de timp liber (cum ar fi activitățile casnice și exercițiile fizice), în timp ce 23% consideră că le afectează foarte mult activitățile din sfera personală.

Majoritatea românilor își mențin hidratarea la un nivel constant în perioadele caniculare, bând apă la fiecare oră (43%) sau la un interval de 2-3 ore (31%).

Îndreptându-ne atenția către obiceiurile alimentare în perioadele caniculare, observăm că 68% dintre români declară că evită alimentele grele în aceste condiții de disconfort termic, femeile manifestă o precauție mai mare în acest sens (70% comparativ cu 65% în cazul bărbaților).

Referitor la preferințele alimentare în perioadele caniculare, românii optează în principal pentru fructe și legume (82%), mâncare gătită (41%) și produse lactate (40%). La o privire mai atentă, observăm că persoanele mature peste 55 de ani se diferențiază prin consumul mai frecvent de mâncare gătită (46%).

În ceea ce privește băuturile, cele mai populare sunt apa (86%), limonada (45%), sucurile naturale (30%) și băuturile carbogazoase (29%). Analizând frecvența consumului de apă de către români, cei mai mulți beau apă la fiecare oră (47%), în timp ce 31% la un interval de 2-3 ore, iar 21% doar când simt că le este sete.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

‘Ordinul’ Ursulei von der Leyen îl încurcă pe Marcel Ciolacu: România trebuie să propună o femeie și un bărbat pentru postul de comisar

Publicat

in

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene vor trebui să prezinte fiecare câte doi candidaţi, o femeie şi un bărbat, pentru posturile de comisari europeni, a anunţat Ursula von der Leyen, proaspăt realeasă joi de Parlamentul European la conducerea executivului UE, informează APA, potrivit Agerpres.

O excepţie de la această regulă se va face în cazul în care un stat va dori să îşi menţină comisarul în funcţie.

Per total, însă, va trebui să se tindă spre paritatea de gen în cadrul viitoarei Comisii.

Odată ce von der Leyen îşi va alcătui echipa de comisari, aceştia vor fi audiaţi de Parlamentul European la toamnă.

În prealabil, comisia pentru afaceri juridice a PE va verifica declaraţiile de interese financiare şi eventualele conflicte de interese ale candidaţilor la posturile de comisari.

Comisiile de resort vor supune ulterior la vot candidaturile individuale, deşi Parlamentul European poate aproba sau respinge Comisia doar în integralitatea sa.

Votul în parlament asupra întregii comisii ar putea avea loc, conform planului, în luna septembrie. Aceasta ar deschide calea pentru ca a doua comisie von der Leyen să îşi preia mandatul la data de 1 noiembrie, aşa cum este planificat.

Marcel Ciolacu anunţă că România va propune un bărbat pentru funcţia de comisar european

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, răspunzând unei întrebări, că, după ce în ultimele două mandate ale Comisiei Europene România a avut reprezentanţi femei, pentru viitorul mandat va propune, cel mai probabil, un bărbat pentru funcţia de comisar european.

„După două doamne propuse, cred că o să propunem un bărbat. De două ori, România a venit cu două propuneri de comisari de doamne. Cred că, de această dată, România poate să facă o propunere de domn”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

El a refuzat să dezvăluie numele persoanei luate în calcul pentru propunere.

Femeile care au reprezentat România în Comisia Europeană sunt Corina Creţu, care a deţinut portofoliul de comisar pentru politica regională, şi Adina Vălean, care este comisar pentru transporturi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertizare cod galben de furtună în 10 județe. Codul portocaliu de caniculă se restrânge sâmbătă la trei județe/ HARTĂ

Publicat

in

Codul portocaliu de caniculă se restrânge, de sâmbătă, la județele Dolj, Olt și Teleorman. Vineri, e cod galben de furtuni în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului. Alte zone sunt afectate de disconfort termic ridicat.

Vineri, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

content-image

Tot vineri, e cod galben de caniculă în Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul portocaliu este menținut, pentru ziua de vineri, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Sâmbătă, în Banat, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și în Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu va fi în județele Dolj, Olt și Teleorman. Aici, temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend