Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum îşi justifică Rusia atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Publicat

in

Kremlinul a susţinut marţi că atacurile rusești asupra instalaţiilor energetice ucrainene sunt justificate, încadrându-se în eforturile de a perturba alimentarea cu curent electric a obiectivelor militare.

Război în Ucraina: Forțele ruse au lovit infrastructura critică din HarkovFoto: Kostiantyn Liberov / AP – The Associated Press / Profimedia

„Evident, aceasta (reţeaua electrică – n.r.) este asociată în anumite cazuri cu infrastructura militară”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de DPA și Agerpres. Peskov a răspuns astfel la întrebarea dacă consideră sistemul energetic ucrainean un obiectiv militar legitim.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, iar ulterior a atacat sistematic infrastructura energetică a acestei ţări. Forţele ruse s-au concentrat din martie anul acesta asupra termocentralelor şi hidrocentralelor; 80%, respectiv circa o treime dintre acestea au fost distruse, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a criticat atacurile asupra obiectivelor energetice, afirmând că astfel de operaţiuni constituie crime de război.

Ucraina afirmă că a pierdut capacităţi de producţie a energiei electrice care totalizează 9 gigawaţi, în urma atacurilor ruseşti cu rachete şi drone. Baza producţiei o constituie centralele atomice aflate încă sub controlul guvernului de la Kiev, iar 1,7 GW sunt disponibili ca importuri din Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Pentru mulţi ucraineni, penele de curent de câteva ore au ajuns însă să facă parte din viaţa de zi cu zi.

_____

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cum trebuie setat aerul condiționat în aceste zile caniculare? Burduja: ‘E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă utilizatorilor de aer condiţionat să nu folosească aparatele intermitent, setându-le pe temperaturi foarte mici, el explicând că un aparat care funcţionează o perioadă mai lungă la o temperatură mai ridicată, dar constantă, consumă mai puţin decât un aparat setat pe temperaturi foarte mici, care funcţionează intermitent.

”Am dat o altă recomandare, nu am dat-o eu, o dau experţii: nu opriţi aparatele de aer condiţionat pe parcursul întregii zile şi seara să le daţi pe 16 grade că ne e foarte cald când ajungem acasă. E mult mai bine şi mai ieftin şi pentru consumatori să le ţinem la o temperatură constantă, ceva mai ridicată, 24 de grade, poate 25, cât alege fiecare, decât să facă aceste opriri, porniri în mod constant. E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state, dacă dăm o căutare pe internet cum pot să-mi eficientizez consumul, găsim un asemenea sfat”, a afirmat Sebastian Burduja, miercuri seară, la Digi 24.

Întrebat cu cât estimează că vor creşte facturile consumatorilor de electricitate, având în vedere creşterea consumului, ministrul a spus că ”e greu de făcut o estimare cu privire la facturi”, explicând că ”depinde de fiecare gospodărie” şi de economiile pe care fiecare le face.

Citeste mai mult

NATIONAL

Se închide temporar circulația pe A3 București-Ploiești

Publicat

in

Circulația rutieră este oprită, joi și vineri, pe Autostrada A3 București – Ploiești pentru a se monta tablierul metalic la deschiderea ax 10-20 al podului peste autostradă.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 18-19 iulie, se va închide temporar circulația rutieră pe autostrada A3 București-Ploiești și va fi deviată prin rute alternative pe raza județului Prahova.

Această măsură este necesară pentru a permite montajul tablierului metalic la deschiderea ax 10-20 al podului peste autostrada A3, la kilometrul 53+275 metri.

Traficul rutier se va desfășura după cum urmează:

– Calea 1 – sensul de mers București – Ploiești va fi restricționat în data de 19.07.2024, în intervalul orar 00:30 – 06:00, astfel încât circulația va fi deviată în zona premergătoare nodului rutier de la km 43 de pe A3 pe ruta Gherghița – DJ 100B – DJ 101F – Valea Călugărească – DN 1B – E577 – Ploiești;

– Calea 2 – sensul de mers Ploiești – București va fi restricționat în intervalul 18.07.2024 ora 21:00 – 19.07.2024 ora 06:00, astfel încât circulația va fi deviată în zona sensului giratoriu din localitatea Tătărani (intersecție A3/DN1-E60), pe ruta DN1- E60.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție sporită și să respecte semnalizarea temporară a lucrărilor, folosind totodată rutele alternative indicate.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend