Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cum arată viitorul Dacia, în viziunea șefului Renault: colaborare cu chinezii, multe mașini de mai mari dimensiuni, reduceri de costuri

Publicat

in

​Dacia se va concentra pe mașini de dimensiuni mai mari, va colabora cu chinezii de la Geely, trebuie să-și crească semnificativ marja operațională și va continua să își reducă costurile. Dacia va beneficia de dublarea volumelor platformei CMF-B globale, de la sub un milion, la 2 milioane de mașini/an, a spus șeful grupului Renault, Luca de Meo. Anunțurile au fost făcute la prezentarea unui amplu plan de reorganizare a grupulu

Planurile Dacia prezentate de Luca de Meo, seful grupului RenaultFoto: Captura YouTube

Dacia și planul ca în 2030 clasa C să reprezinte 40% din vânzări

Oficialii Renault spun că în 2030 scopul este ca 40% dintre mașinile vândute de Dacia să fie de segment C. În prezent Jogger este cel mai mare model Dacia, până în 2025 va fi lansat un alt model mare, Bigster, dar și alte două modele noi, despre care compania nu a prezentat date.

O schimbare importantă este că vor exista legături între Dacia și chinezii de la Geely, fiindcă Renault și Geely au semnat un acord cadru și au creat o nouă companie, la care fiecare va deține 50% din acțiuni (proiectul Horse).

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluții de sisteme de propulsie, producând următoarea generație de motoare hibride și dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon și cu emisii scăzute, în cinci centre globale de cercetare și dezvoltare, inclusiv în România.

La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie creată de francezi și chinezi să furnizeze soluții către opt clienți industriali, inclusiv Dacia, dar nu este clar ce entități din România vor participa la noul proiect. Renault a făcut următoarea mențiune: În România, se intenționează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Dacia va intra cu modelul Bigster în segmentul C, unde marjele sunt duble și cifra de afaceri va crește. „Vom folosi platforma de segment B, pentru a construi mașini de segment C”, a spus Luca de Meo.

Luca de Meo a explicat faptul că Dacia va colabora cu proiectul Horse și va fi client și pentru divizia de vehicule electrice Ampere creată acum.

Dacia are o marjă operațională de 10% în prezent și vrea să ajungă la 15% în 2030.

Iată ce a spus Luca de Meo despre Dacia, la conferința Renault

Modelul de business Dacia este unic, bazat pe combinația câștigătoare a următoarelor trei componente principale:

– O inginerie centrată pe design-to-cost (eficiența costului) care oferă deja un avantaj de cost solid, exprimat în două cifre.

– O bază industrială și de aprovizionare cu costuri de referință competitive.

– Un model de distribuție de tip „asset-light” care asigură un nivel de cost comparabil cu un model de agenție.

85% dintre vânzările Dacia sunt către clienți persoane fizice.

Ca urmare a acestor factori, Dacia generează deja o marjă operațională de peste 10% și are ambiția de a ajunge la 15 % în 2030.

Pentru aceasta, Dacia, în prezent lider în segmentul B, va aborda segmentul superior. După Jogger în acest an, Dacia Bigster va concretiza această evoluție a mărcii către segmentul C, evoluție care va fi consolidată ulterior de alte două modele și care va permite dublarea perimetrului sursă de profit (profit pool).

În paralel, Dacia va continua să își reducă costurile și va beneficia de dublarea volumelor platformei CMF-B globale care va atinge (pentru toate mărcile grupului) 2 milioane de unități la orizontul anului 2030.

Dacia va contribui la reinventarea lanțului de valoare termic datorită cooperării cu proiectul „Horse” în dezvoltarea de motorizări revoluționare adaptate pentru carburanți alternativi și sintetici. Dacia își va electrifica treptat gama din Europa fiind un pionier al soluțiilor electrice accesibile.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Universitatea Craiova, veste proastă înaintea derby-ului cu FCSB- Jucătorul care este indisponibil pentru restul sezonului

Publicat

in

De

​Universitatea Craiova este în pole position pentru locul doi la finalul sezonului după succesul dramatic din Giulești cu Rapid (2-1), însă oltenii lui Costel Gâlcă au pierdut un jucător important chiar înaintea meciului cu FCSB.

Ștefan BaiaramFoto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

>> Pedeapsă drastică pentru fotbalistul lui Dinamo care și-a lovit un adversar în cap cu piciorul

Ștefan Baiaram s-a accidentat în meciul cu Rapid și nu va mai evolua în acest sezon

Universitatea Craiova este pe locul doi în acest moment în play-off, la egalitate de puncte cu CFR Cluj (37 de puncte), victoria cu Rapid propulsându-i pe olteni peste Farul și clujeni.

Pentru victoria din Giulești a existat și un cost. Ștefan Baiaram s-a accidentat și a fost înlocuit în minutul 56 cu Danciu.

După ce a fost supus mai multor investigații medicale, s-a constatat că Baiaram ar fi suferit o ruptură musculară și că nu va mai putea juca în acest sezon, anunță Fanatik.

Cotat la un milion de euro, Baiaram a marcat de trei ori pentru Craiova în play-off și era urmărit de Edi Iordănescu, ca potențială soluție pentru absența lui Olimpiu Moruțan, care nu va putea juca la EURO 2024.

Baiaram nu este singurul jucător accidentat din lotul Universității Craiova. Elvir Koljic, Denil Maldonaldo și Vladimir Screciu sunt ceilalți jucători pe care oltenii nu mai pot conta temporar.

Programul etapei 8 din play-off / play-out

Vineri, 3 mai

Ora 20:00 Farul Constanța – Sepsi OSK Sf. Gheorghe

Sâmbătă, 4 mai

Ora 14:30 FC Botoșani – FC Voluntari

Ora 20:00 Universitatea Cluj – Dinamo București

Duminică, 5 mai

Ora 15:30 Petrolul Ploiești – Oțelul Galați

Ora 21:30 CFR 1907 Cluj – FC Rapid 1923

Luni, 6 mai

Ora 15:00 FC Hermannstadt – Politehnica Iași

Ora 18:00 UTA Arad – FC U Craiova 1948

Ora 21:00 Universitatea Craiova – FCSB

Clasament play-off SuperLiga

1. FCSB – 49 puncte

2. Farul – 35 p

3. Universitatea Craiova – 34 p

4. CFR Cluj – 34 p

5. Rapid – 29 p

6. Sepsi – 28 p.

Citeste mai mult

NATIONAL

Haos în Ministerul Sănătății, dezvăluit de un raport al Curții de Conturi: Medicamente de 800 de milioane de lei există doar în acte, nu și în stoc

Publicat

in

De

​​Curtea de Conturi a descoperit a descoperit o „neconcordanță” de 790.043.995 lei între medicamentele trecute în acte și stocurile existente la Ministerul Sănătății, conform unui raport de audit financiar care a analizat situația instituției până la data de 31 decembrie 2022. La acel moment, instituția era condusă de mai bine de un an de actualul ministru, Alexandru Rafila. Documentul a fost publicat recent de Banca Mondială.

Alexandru Rafila, ministrul SănătățiiFoto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Potrivit raportului de audit financiar realizat de Curtea de Conturi, „activele curente au fost supraevaluate cu suma de 797.165.285 lei” la nivelul Ministerului Sănătății, astfel, la cele mai importante capitole:

  • „Supraevaluarea activelor la unele entități subordonate cu suma de 3.388.600 lei prin neînregistrarea în contabilitate a voucherelor de vacanță acordate salariaților și respectiv a tichetelor de masă pentru vaccinare distribuite cabinetelor/centrelor de vaccinare sau restituite furnizorilor precum și a unor tichete de masă pentru vaccinare, expirate, nerestituite.”
  • „Supraevaluarea activelor la unele entități subordonate cu suma de 1.025.918 lei prin menținerea nejustificată în soldul conturilor a unor garanții de participare la licitație prescrise și care potrivit prevederilor legale trebuiau virate pe destinațiile legale.”
  • „Supraevaluarea activelor la nivelul Ministerului Sănătății–aparat propriu cu suma de 790.043.995 lei ca urmare a neconcordanței între soldul scriptic al contului 302 „Medicamente și materiale sanitare” înscris în balanța de verificare la data de 31.12.2022 și cel faptic constatat cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului.”
  • „Supraevaluarea activelor la unele entități subordonate cu suma de 269.959 lei ca urmare a neconcordanțelor dintre soldurile scriptice de vaccin, medicamente și materiale sanitare înscrise în balanțele de verificare la data de 31.12.2022 și cele faptice din evidența furnizorilor și a gestiunilor entităților.”
  • „Supraevaluarea activului la o entitate subordonată cu suma de 2.037.161 lei prin înregistrarea eronată în contul 473 „Decontări din operații în curs de clarificare” a unor litigii pentru care nu au fost pronunțate sentințe civile definitive și irevocabile.”
  • „Supraevaluarea activelor curente la unele entități subordonate cu suma de 688.982 lei ca urmare a nedepunerii cererilor de restituire suportate din FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate – n.red.), emiterea eronată de facturi, neevidențierea în contabilitate a distribuirii tichetelor de masă acordate persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare, neînregistrarea încasării unor debite respectiv înregistrarea de facturi duble.”

Nereguli privitoare la plata salariaților din subordinea MS

În privința drepturilor salariale și altor cheltuieli de personal, Curtea de Conturi a descoperit:

  • stabilirea și acordarea eronată a sumelor pentru orele de gardă în condițiile în care salariații figurează în concediu de odihnă;
  • acordarea sporului pentru condiții periculoase și respectiv a sporului pentru condiții deosebite fără respectarea prevederilor legale;
  • calcularea indemnizației de hrană fără respectarea prevederilor legale;
  • efectuarea de cheltuieli de personal nejustificate prin achitarea unor drepturi salariale necuvenite, reprezentând sume compensatorii, în condițiile în care nu se îndeplineau condițiile pentru acordarea acestora;
  • calculul și plata eronată a indemnizaţiei lunare pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din salariul minim brut garantat în plată aferent anului 2019 și nu la nivelul salariului minim garantat în plată din anul 2018 potrivit prevederilor legale;
  • acordarea nejustificată a unor drepturi de natură salarială reprezentând diferența între salariul prevăzut de legislația în vigoare pentru funcția de farmacist primar – șef secție și salariul de bază cu care a fost încadrat salariatul;
  • plata nejustificată a unor drepturi salariale acordate salariaților din afara organigramei MS (Proiect „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”- SIPOCA 696-SMIS 129166), pentru muncă neprestată de către aceștia în cadrul proiectului, conform fișei de pontaj.

Echipamente medicale plătite, dar nepuse în funcțiune

Raportul Curții de Conturi a identificat o serie de nereguli și la capitolul „Aspecte de conformitate”, precum:

  • Depășirea angajamentului legal de către Ministerul Sănătății prin achiziția și plata unor doze de vaccin suplimentare;
  • Nerespectarea unor prevederi legale, de către Ministerul Sănătății, privind înregistrarea cronologică și sistematică în evidența financiar-contabilă a unor facturi reprezentând achiziția de doze de vaccin Moderna;
  • Neclarificarea situației juridice a terenurilor și clădirilor de către unele entități subordonate;
  • Efectuarea inventarierii generale a patrimoniului fără respectarea prevederilor legale;
  • Efectuarea unor plăți fără ca echipamentele achiziționate să fie puse efectiv în funcțiune și fără să fie efectuată instruirea personalului;
  • Nerecuperarea unor creanțe pentru care dreptul la acțiune pentru recuperarea acestora s-a prescris și respectiv trecerea pe cheltuieli a unor astfel de creanțe;
  • Raportarea prin situațiile financiare anuale a unor sume în curs de lămurire pentru care entitatea nu a întreprins demersuri în vederea clarificării acestora în termenul legal;
  • Nerespectarea prevederilor legale privind consumul de medicamente, materiale sanitare, reactivi și dezinfectanți.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend