Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum ai grijă de mașina ta și ce presupune un proces de întreținere auto eficient?

Publicat

in

Pentru a putea rămâne funcționale pentru cât mai mult timp, mașinile au nevoie de multă atenție din partea șoferilor, având în vedere că multe dintre componentele acestora au o durata de viața limitată.

Pentru a putea rămâne funcționale pentru cât mai mult timp, mașinile au nevoie de multă atenție din partea șoferilor, având în vedere că multe dintre componentele acestora au o durata de viața limitată. Această durată depinde foarte mult atât de modul în care sunt întreținute, cât și de conduita șoferului. O întreținere corespunzătoare a mașinii este de facto un întreg proces, pe care de multe ori din diferite motive subiective, tindem să îl neglijam, astfel ca în timp ne alegem cu diferite defecțiuni. În realitate lucrurile sunt destul de simple, mai ales atunci când întreținerea mașinii se transforma într-o rutină. Cu toate acestea însă, întreținerea mașinii nu se poate face ori si cum, ci ținând cont de câteva aspecte importante.

            Fiecare șofer dorește să se bucure pentru vreme cât mai îndelungata de propriul automobil, de aceea am pregătit pentru tine câteva sfaturi ce îți pot fi de folos în îngrijirea corespunzătoare a propriului automobil. Iată cum poți face asta în câțiva pași simpli!

            Igienizează mașina în mod regulat

            Pentru a o putea păstra funcțională vreme îndelungată, este esențial ca periodic mașina să beneficieze de o igienizare completă, atât la interior cât și la exterior. Murdăria neglijata poate lăsa pete permanente pe suprafețe, de aceea este indicat ca aceasta sa fie îndepărtată de îndată ce este observata. Astăzi, cu atât de multe produse pentru întreținere auto la dispoziție, procesul de curățare al mașinii ar trebui să fie unul mai simplu ca oricând.

            Înlocuiește la timp piesele uzate

            Piesele și accesoriile ce intră în componenta mașinii, au o durată de viață limitată, de aceea este practic inevitabil ca unele componente să nu se defecteze în timp. În astfel de situații, este recomandat să înlocuiești piesele auto defecte cât mai curând posibil, înainte să genereze alte defecțiuni. Astăzi este mai simplu ca oricând să găsești de la piese pentru mașinile obișnuite, până la piese pentru Freelander sau alte modele de mașini mai puțin comune.

            Acordă atenție anvelopelor

            Pneurile sunt responsabile pentru o bună parte din experiența de condus, dar și siguranță, de aceea este indicat ca periodic să faci o verificare a stării acestora. Nu uita de faptul că anvelopele trebuie înlocuite odată cu trecerea sezoanelor, astfel încât să asigure performanțe cât mai bune. Dacă acestea au urme vizibile de uzură, este indicat să îți îndrepți atenția către un set nou de anvelope.

            Verifică periodic frânele

            Plăcuțele de frână se număra printre componentele mașinii cele mai expuse uzurii, fapt pentru care acestea necesită o atenție mai sporită. Dat fiind faptul că frânele au un impact major asupra siguranței și a performanțelor de condus, este mai mult decât recomandat ca acestea să fie înlocuite atunci când încetează a mai funcționa în parametri normali.

            Pregătește mereu mașina pentru sezonul în curs

            Iarna vine la pachet cu schimbări importante în ceea ce privește, la fel cum și vara aduce schimbări importante în ceea ce privește condițiile de șofat. Este important ca mereu să faci pregătirile necesare pentru sezonul ce urmează, dacă îți dorești într-adevăr să ai parte de experiențe de condus unice și siguranță mai presus de orice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

ONRC: Aproximativ 5.400 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2023

Publicat

in

Potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a scăzut cu 0,17% în primele zece luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 5.378 de insolvenţe.

Cele mai multe firme şi PFA intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.084, număr în creştere cu 17,83% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2022.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 458 insolvenţe (minus 0,87%), Cluj – 321 (minus 17,48%), Timiş – 263 (plus 10,99%) şi Constanţa – 253 (plus 20,48%).

Cele mai puţine insolvenţe s-au consemnat în judeţele Covasna – 21 (minus 19,23%), Harghita – 23 (minus 4,17%), Botoşani – 23 (la fel ca în primele zece luni din 2022) şi Mehedinţi – 28 (minus 36,36%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.450 (minus 1,36% comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2022), construcţii – 1.075 (plus 3,27%) şi în industria prelucrătoare – 645 (minus 6,53%).

În octombrie 2023, au fost consemnate 800 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti (181) şi în judeţele Bihor (73), Cluj (51) şi Timiş (49), informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Sacrificarea porcului în gospodărie de Sărbători poate aduce probleme! Regulile care trebuie respectate 

Publicat

in

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte unele reguli înainte, și după sacrificarea porcului din gospodărie.

„Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul DSV Dâmbovița

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai spune sursa citată

DSVSA spune că, carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

„De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, se arată în comunicat

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, a conchis sursa citată

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend