Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cum a pregătit Ucraina cea mai mare incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

Publicat

in

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a învățat o lecție importantă după eșecul ofensivei din vara anului trecut și a pregătit în cel mai mare secret incursiunea care se desfășoară acum în regiunea Kursk a Rusiei. Militarii care urmau să participe la operațiune au fost informați doar în ziua de dinaintea declanșării atacului, relatează cotidianul The New York Times, citat de Meduza.

Comandantul adjunct al uneia dintre brigăzile ucrainene, locotenent-colonelul Artem (NYT nu îi dezvăluie numele de familie) le-a declarat reporterilor americani că doar un cerc restrâns de comandanți știau despre planurile ofensivei.

Ofițerilor superiori li s-a spus despre invazia iminentă cu doar trei zile înainte de începerea acesteia, iar militarii de rând au aflat despre atac cu doar o zi înainte de declanșarea acestuia.

În cadrul pregătirilor, vehiculele blindate au fost ascunse în păduri, mișcările trupelor au fost mascate ca exerciții și instruire, iar soldații au fost nevoiți să petreacă noaptea în case părăsite din satele de graniță.

Strategia forțelor armate ucrainene a fost să străpungă rapid graniţa şi apoi să avanseze pe drumuri şi să blocheze contraatacurile ruseşti, profitând de geografia locului. În regiunea Kursk, câmpurile sunt presărate cu lacuri și mlaștini care, conform planurilor redactate de Statul Major ucrainean, aveau să limiteze capacitatea trupelor ruse de a se deplasa în afara drumurilor.

Ucraina nu a repetat marea greșeală de anul trecut

Locotenent-colonelul Artem le-a declarat reporterilor că ofensiva ucraineană și-a atins deja scopul: „Aceasta este o lovitură pentru autoritatea Rusiei, care se consideră un imperiu victorios. Am creat o zonă tampon în această țară”.

Jurnaliștii de la NYT notează, după discuții cu militari și ofițeri ucraineni de pe teren, că natura strict secretă în care a fost pregătită ofensiva era de o importanță capitală și că Statul Major de la Kiev a tras concluziile după ce îndelung așteptata contraofensivă declanșată în luna iunie a anului trecut nu a reușit să străpungă liniile defensive impresionante construite de armata rusă în sudul Ucrainei.

După succesele înregistrate pe front în a doua parte a lui 2022, liderii de la Kiev nu au făcut niciun secret din faptul că pregătesc o ofensivă majoră care să elibereze teritoriul țării de forțele invadatoare. Secretă a fost ținută doar direcția ofensivei, însă rapid a devenit evident că grosul eforturilor se îndreaptă spre sudul țării. Ofensiva de vară a Kievului a fost declanșată astfel în cea mai evidentă direcție, anticipată și de comandamentul de la Moscova.

Asta s-a datorat faptului că un succes al forțelor ucrainene în sudul țării, cu o străpungere a frontului care să avanseze până la Marea Azov, ar fi tăiat în două forțele rusești, izolându-le pe cele din regiunile Zaporojie, Herson și Crimeea de restul teritoriului ocupat de Rusia.

Armata ucraineană a obținut o surpriză operațională deplină în regiunea Kursk

Comandamentul militar de la Moscova nu se aștepta însă acum la o ofensivă pe teritoriul Rusiei, forțele ucrainene reușind să obțină o surpriză operațională deplină.

Acest lucru a fost ilustrat de comentarii făcute zilele trecute de generalul rus în retragere Andrei Guruliov, în prezent deputat în Duma de Stat de la Moscova. Deși el a spus că autoritățile militare din Kursk nu aveau cum să nu fie la curent cu masarea de trupe ucrainene la graniță, Guruliov a relatat că liniile defensive de aici au fost inadecvate și lăsate de izbeliște.

NYT notează însă că secretomania care a înconjurat pregătirile pentru incursiunea din Kursk a avut un impact și asupra civililor ucraineni care trăiesc de-a lungul graniței cu Rusia.

Neputând să-i avertizeze în avans, autoritățile ucrainene au evacuat rapid oamenii când forțele rusești au răspuns invaziei bombardând comunitățile de graniță. Începând cu data de 12 august, aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Sumî.

Nici civilii ucraineni de la granița cu Rusia nu au fost avertizați în prealabil de ofensivă

Natalia Vyalina, o educatoare în vârstă de 44 de ani dintr-un sat aflat în apropierea graniței cu Rusia, le-a spus jurnaliștilor de la NYT că, deși a fost nevoită să își părăsească casa din cauza ofensivei, este de acord cu incursiunea pe teritoriul rusesc.

„Lasă-i să încerce să supraviețuiască ocupației, invaziei, să asculte cum plâng copiii în adăposturile anti-bombă, să vadă cum suferă bătrânii”, a spus ea într-o conversație avută cu jurnaliștii americani la centrul de cazare pentru rezidenții evacuați din teritoriile de graniță ale Ucrainei.

„Vreau să se încheie războiul”, a adăugat Vera Prostatina, pensionară de 65 de ani, care a fost nevoită și ea să părăsească și ea acasă.

„Dar acum rușii pierd sate și orașe. Lăsați asta să le fie lecție. Inamicul trebuie pedepsit. Ne-au adus război și ne-au distrus viețile. Acum vreau să se termine, pentru ei și pentru noi”, a adăugat ea.

Ofensiva ucraineană în Rusia este „legitimă” și va înceta dacă Moscova acceptă o „pace justă” și pune capăt invaziei sale în Ucraina, a declarați marți un oficial al Ministerului de Externe de la Kiev.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Heorhii Tykhyi, calificând aceste operațiuni drept „absolut legitime”.

Urmărește ultimele evoluții din a 903-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Loading

ACTUAL

VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate

Publicat

in

Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai importante ale orașului regal. Lipsa de reacție a Primăriei și Poliției a stârnit indignarea cetățenilor, care amenință cu proteste.

Situația scandaloasă a fost prezentată luni seara la postul de televiziune Pro Argeș TV acolo unde jurnalistul Iulian Uță a atras atenția blocajului permanent generat de taxiuri și care face de râs eficiența așa zisului plan de mobilitate urbană lăudat de primăria pesedistă. Aici taximetriștii parchează haotic în intersecția de la Sfântul Gheorghe, blocând traficul și exasperând pietonii și șoferii. Deși există o stație de taxi cu 8 locuri, peste 15 taxiuri ocupă zilnic zona, blocând chiar și o bandă a străzii Mihai Bravu.

Acuzații de interese și ineficiență

Cetățenii bănuiesc că există interese ascunse în spatele pasivității autorităților, acuzând Poliția că „se face că nu vede”. De asemenea, se pun semne de întrebare cu privire la activitatea departamentului de transport din Primărie și la modul în care sunt acordate licențele de taxi.

După emisiunea de luni seara, în care s-au propus și soluții pentru rezolvarea problemei, argeșenii au făcut din nou solicitări către Primărie și Poliție. Dacă situația nu se remediază, ei amenință că își vor parca mașinile în stațiile de taxi, blocând astfel activitatea taximetriștilor.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat

Publicat

in

Un incident șocant a avut loc recent la unul din magazinele Dedeman, unde un bărbat a fost prins la furat. Surpriza a fost de proporții, când s-a descoperit că acesta era nimeni altul decât comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, împuternicit ca șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.

Cum a fost prins infractorul

Bărbatul a intrat în magazin, s-a îndreptat către raionul de „Sanitare”, a luat câteva produse și a ieșit fără să le plătească. Responsabilii cu paza au observat comportamentul suspect al acestuia și au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După ce au notat numărul mașinii cu care venise bărbatul, au alertat poliția.

Identificarea și surpriza

Polițiștii au verificat numărul mașinii și au mers la domiciliul bărbatului, unde l-au identificat pe comisarul-șef Dorin Adrian Ureche. Această descoperire a provocat stupoare, având în vedere funcția importantă pe care o deține Ureche în cadrul IPJ Olt.

Acum, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche este cercetat pentru furt, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Pus în fața faptului împlinit, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche a recunoscut furtul, iar acum urmează să fie cercetat disciplinar.

Ce salariu are comisarul-șef prins la furat în Dedeman

Comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, șeful Serviciului Criminalistic din IPJ Olt, a avut – potrivit declarației de avere din anul 2024 – un salariu anual de 127.212 lei, adică aproximativ 10.600 de lei lunar.

Soția sa a încasat un salariu anul de 92.500 de lei la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș

Publicat

in

În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri controversate la conducerea instituțiilor de cultură, pe criterii politice. Astfel, ieri, Consiliul Județean Argeș a suprins lumea culturală anunțând numirea a doi noi manageri interimari la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș. Decizia a stârnit critici din partea oamenilor de cultură și a societății civile, care acuză politizarea instituțiilor de cultură.

Dacă în CV-ul Lucreției Marilena Frusina Vlad, care a fost numită manager interimar pentru o perioadă de 120 de zile la Biblioteca Județeană, regăsim doar o referire ca fiind licențiată în Psihologie dar apropiată a unor influenți din PSD, în cazul Argentinei Elena Culcuș, lucrurile sunt cu totul de altă natură, ea fiind cu doar cateva luni în urmă un om de bază al lui George Simion în Argeș și candidată AUR la primăria Mioveni, acum 6 luni. Cunoscută ca fiind un voiajor politic schimbând partidele în funție de ceea ce primește, ea va ocupa ca interimar numit de PSD funcția de manager al Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, tot pentru 120 de zile.

Mulți oameni de cultură din Pitești susțin că numirile au fost făcute pe criterii pur politice, fără a se ține cont de competențele manageriale ale persoanelor numite și nu înțeleg de ce nu s-a organizat un concurs, deși legea prevede acest lucru. Aceștia acuză PSD că ignoră principiul meritocrației și că politizează instituțiile de cultură.

Reprezentanții Consiliului Județean Argeș susțin că numirile au fost făcute în conformitate cu legea și că persoanele numite au competențele necesare pentru a ocupa aceste funcții iar Societatea civilă se declară îngrijorată de politizarea instituțiilor de cultură și cere respectarea principiului meritocrației.

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș sunt două dintre cele cinci instituții de cultură finanțate și subordonate Consiliului Județean Argeș. Numirea unor manageri interimari ridică semne de întrebare cu privire la planurile pe termen lung ale Consiliului Județean pentru aceste instituții.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în comuna Stolnici, satul Cochinești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o casă bătrânescă, pentru suprafață de aproximativ 45 mp.

Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică.

Misiunea de stingere a durat în jur de două ore și jumătate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum

Publicat

in

Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa.

De urgență, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Punctul de Lucru Rucar și Detașamentul Câmpulung.

La sosirea forțelor operative, ardeau o casă și anexe, pe o suprafață de aproximativ 240 mp, flăcările violente prezentând pericol de propagare la casele învecinate.

Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.

La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rucăr.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ora de vară 2025. Cum se dau ceasurile în noaptea de 29 spre 30 martie

Publicat

in

În ultimul weekend din luna martie are loc trecerea la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Specialiștii spun că dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.

Încheierea solstițiului de iarnă aduce cu sine și creșterea zilelor și scăderea nopților. Durata zilelor va crește continuu până pe data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. În România, ora se schimbă de două ori pe ani.

Prima dată are loc schimbarea orei la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se face trecerea la ora de iarnă. Mai apoi, la sfârșitul lunii martie, are loc trecerea la ora de vară.

Conceptul acesta a fost introdus la sfârșitul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminat. Practica a fost mai apoi adoptată în mai multe țări europene în timpul războiului.

Un nou studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat deja să mai schimbe orele de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022 alte două țări s-au alăturat acestei inițiative. Totuși, această practică este folosită în continuare în multe țări, inclusiv pe teritoriul țării noastre. În ciuda faptului că ora de vară este mult mai benefică pentru organism, specialiștii spun că aceste treceri pot avea și un impact negativ. Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină.

Mai multe studii au arătat că acest lucru poate duce la un beneficiu semnificativ din punct de vedere social. Statisticile arată că omaneii se bucuă mai mult de vitamina D în această perioadă. Însă există și riscuri când vine vorba de schimbările care se întâmplă brusc.

Multe persoane reușesc să se acomodeze din prima la această schimbare și, prin urmare, se pot confrunta cu diferite stări de anxietate sau oboseală.

content-image

Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții sunt de părere acest lucru poate fi benefic pentru oameni. Totuși, anumite țări au decis să renunțe la schimbarea orei.

Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare. Toate țările Uniunii Europene au continuat să schimbe ora de două ori pe an.

În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au fost cele care au renunțat la ora de vară. Ulterior, Mexicul s-a alăturat și el acestei decizii. Practica schimbării orei este una care datează de decenii, iar multe țări continuă să o adopte.

Au existat mai multe discuții la nivel politic dacă ar trebui să se implementeze o singură oră, însă decizia rămâne în continuare la latitudinea fiecărui stat. România va trece la ora de vară în 2025 în noaptea de 29 spre 30 martie.

content-image

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend