Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Crizele globale se țin lanț – Lumea dezamăgită de ONU caută acum răspunsuri în altă parte (Bloomberg)

Publicat

in

Un război brutal și crunt în Ucraina. Guverne răsturnate în Niger și Gabon. Ostilitate persistentă din cauza pandemiei Covid-19 și a distribuției inegale a vaccinurilor salvatoare de vieți.

În timp ce zeci de lideri mondiali se adună la New York pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, problemele globale apar rapid și în număr mare la ușa organismului mondial – fără soluții la vedere. Și multe țări încep să se uite în altă parte pentru a face ceva în legătură cu ele, notează Bloomberg.

ONU, care a fost odată forumul central pentru a încerca să rezolve disputele geopolitice, se află din ce în ce mai mult pe marginea noii politici globale, incapabilă să țină pasul cu gama de șocuri, crize și lovituri de stat care par să fractureze lumea. Acest lucru a fost evidențiat de neputința sa de a interveni în locuri în care, în anii trecuți, ar fi fost în centrul atenției – lovitura de stat din Niger din această vară, de exemplu, sau cea mai recentă prăbușire în haos din Haiti.

SUA recunosc criza

Este o situație dificilă pe care chiar și SUA – care au contribuit la crearea ONU, în încercarea de a-și consolida poziția de lider mondial – a ajuns să o recunoască. Secretarul de stat Antony Blinken a făcut acest lucru clar într-un discurs de săptămâna trecută, descriind tulburările în termeni aproape apocaliptici.

“Ceea ce trăim acum este mai mult decât un test al ordinii de după Războiul Rece – este sfârșitul ei”, a spus Blinken. “Forjarea cooperării internaționale a devenit mai complexă. Nu numai din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, ci și din cauza dimensiunii uriașe a problemelor globale.”

Desigur, oficialii au declarat că ONU este irelevantă și i-au prezis dispariția de atât de mult timp încât este practic un clișeu. Dar sentimentul de stare de rău se simte deosebit de acut în acest an. Pe măsură ce războiul din Ucraina se macină, Consiliul de Securitate a fost paralizat din cauza locului ocupat de Rusia ca membru permanent al acestui organism.

Soluții căutate în altă parte

Dacă țările care domină ONU continuă să se împotrivească reformei, sudul global nu va avea altă opțiune decât să caute opțiuni în afara sistemului ONU, inclusiv cele oferite de China, a declarat un diplomat din țările în curs de dezvoltare, care a cerut să nu fie identificat pentru a vorbi deschis.

În prezent, Rusia ia în calcul încheierea de acorduri de armament cu Coreea de Nord, încălcând în mod deschis sancțiunile ONU pentru care a votat cândva. ONU a intermediat un acord pentru exportul de cereale ucrainene în ciuda conflictului, doar pentru a-l vedea cum se prăbușește atunci când președintele Vladimir Putin a renunțat, o decizie despre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că ar “lovi în plin oamenii aflați în nevoie de pretutindeni”.

“ONU este așa cum a fost – diviziunile din ordinea mondială au împiedicat funcționarea sa eficientă de ceva timp”, a declarat Manoj Joshi, un distins membru al think tank-ului Observer Research Foundation din New Delhi.

China vrea să crească BRICS, pentru „reformarea guvernanței globale”

Alte țări care au căutat mult timp să zdruncine ONU privesc acum dincolo de aceasta. India și Brazilia, care au susținut mult timp astfel de reforme, își îndreaptă mai multă energie către gruparea BRICS, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. India se concentrează, de asemenea, asupra așa-numitului Quadruplu, format din SUA, India, Japonia și Australia.

China, cu scopul de a înlătura SUA, a condus efortul global de a perturba ordinea mondială existentă, făcând presiuni pentru extinderea BRICS în august prin invitarea Arabiei Saudite, Iranului, Egiptului, Argentinei, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite, prima extindere a grupului în peste un deceniu.

“Ar trebui să ajutăm la reformarea guvernanței globale”, le-a spus liderul chinez Xi Jinping liderilor BRICS într-un discurs în care a desfășurat o critică abia voalată la adresa Occidentului. “Să se grupeze pentru a forma grupuri exclusive și să își împacheteze propriile reguli ca fiind norme internaționale” este inacceptabil, a spus el.

Este un semn revelator faptul că, în acest an, președintele Joe Biden va fi singurul lider dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate care se va prezenta în persoană la dezbaterea din cadrul Adunării Generale. Șefii de stat din China, Rusia, Franța și Marea Britanie vor rămâne acasă.

SUA au subminat ONU de la invazia Irakului

Unele națiuni dau vina direct pe SUA. După ce au cerut binecuvântarea Consiliului de Securitate al ONU pentru invazia Irakului în 2003, SUA au continuat oricum, când organismul a refuzat să facă acest lucru. Fostul președinte Donald Trump a zdruncinat organizația până în măduva oaselor prin decizia sa de a părăsi Organizația Mondială a Sănătății, o decizie asupra căreia Biden a revenit ulterior.

Oficialii americani au recunoscut în repetate rânduri necesitatea de a face ca Organizația Națiunilor Unite să reflecte lumea așa cum este ea, nu așa cum era la înființarea organismului mondial după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar vocea SUA a fost, de asemenea, diminuată, având în vedere posibilitatea ca Trump să revină la președinția SUA în 2025 și să o zguduie din nou.

“Este adevărat de ceva vreme că Organizația Națiunilor Unite nu este singurul joc din oraș, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des”, a declarat Stewart Patrick, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. “Aveți fisuri care au apărut, iar un aspect problematic este că aceste fisuri nu se întind doar de la est la vest, ci și de la nord la sud.”

Țările mai sărace se simt nedreptățite

Există, de asemenea, și o animozitate internă evidentă. O mare parte a problemei poate fi urmărită până la criza Covid-19, când țările sărace s-au simțit abandonate de țările mai bogate care au acaparat vaccinurile. O linie de falie similară se manifestă în legătură cu criza climatică, țările cu venituri mici fiind nemulțumite de faptul că țările bogate, responsabile de cea mai mare parte a poluării din lume, le cer să își limiteze propria producție.

“Multe țări cu venituri mici se află acum în căutarea de noi parteneri sau se întreabă dacă singura cale de acțiune viabilă este să încerce să-și rezolve singure problemele”, a scris Mark Suzman, directorul executiv al Fundației Bill și Melinda Gates, în Foreign Affairs.

Chiar și acele guverne care doresc sprijinul ONU se trezesc excluse. Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, a căutat mult timp accesul la sistemul ONU sau cel puțin protecția acestuia – o idee pe care conducerea de la Beijing a refuzat să o accepte.

“Este foarte dezamăgitor faptul că Consiliul de Securitate nu este capabil să răspundă în mod eficient la încălcări grave ale securității în întreaga lume”, a declarat ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA, Hsiao Bi-khim, într-un interviu. “Suntem cu toții conștienți de interesele noastre comune și de agenda noastră comună în menținerea păcii globale. Acesta este motivul pentru care a fost fondată ONU”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Video | Mamă inconștientă, amendată de polițiști – La volan fără centură și cu bebelușul în brațe

Publicat

in

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său în vârstă de nouă luni, iar pentru fapta sa femeia a fost amendată cu 825 de lei.

Potrivit glasulmm.ro, poliţiştii din Borşa s-au sesizat sâmbătă, după apariţia unui filmuleţ în mediul online în care o femeie conduce o maşină cu un copil în braţe.

Poliţiştii au stabilit că este vorba despre o femeie de 25 de ani, din Borşa, care nu avea pusă centura de siguranţă. De asemenea, ea îşi transporta fiul de nouă luni în braţe, pe scaunul şoferului, fără ca băieţelul să fie fixat într-un scaun pentru copil.

Pentru acest gest, femeia a fost amendată cu 825 de lei.

În cauză vor fi sesizaţi specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

VIDEO: vasiledale.ro

Citeste mai mult

NATIONAL

HBO a anunțat când apare următorul său serial Game of Thrones / Dinozaurii, în centrul unei noi polemici / Viitorul film cu Florian Munteanu arată beton

Publicat

in

HBO a anunțat când apare următorul serial „Game of Thrones” ● Știm când urmează să apară și serialul „Harry Potter” ● „Avatar: The Last Airbender” ar fi unul dintre cele mai scumpe seriale din istoria Netflix ● Dinozaurii, în centrul unei noi polemici ● Vom avea și un nou film „Jurassic Park” ● „Kingmakers” e jocul video așteptat de mulți gameri ● Noul film cu Florian Munteanu arată beton ● „Frasier” va avea și un sezon 2

Nerd AlertFoto: Hotnews

HBO a anunțat când apare următorul serial „Game of Thrones”

Veștile săptămânii la capitolul seriale au venit de departe de la HBO, CEO-ul conglomeratului Warner Bros. Discovery, David Zaslav, dezvăluind în timpul videoconferinței de vineri cu investitorii că următorul serial spin-off bazat pe Game of Thrones, primul după House of the Dragon, va avea premiera înspre sfârșitul anului viitor. Deci, din păcate, vom mai avea de așteptat ceva timp.

Rotițele s-au învârtit încet la HBO în contextul dublei greve care a paralizat producția de filme și seriale la Hollywood, televiziunea americană confirmând în aprilie 2023 că acest nou serial GoT a primit oficial unda verde. Tot atunci am aflat că serialul, la care HBO lucrează alături de George R.R. Martin, se va baza pe pe seria de nuvele Tales of Dunk and Eggdin universul mai larg al A Song of Ice and Fire.

„Cu un secol înainte de evenimentele din ‘Game of Thrones’, doi eroi improbabili au hoinărit prin Westeros… un cavaler tânăr, naiv, dar curajos, Ser Duncan cel Înalt, și scutierul său diminutiv, Egg. Într-o epocă în care dinastia Targaryen încă ocupă Tronul de Fier și amintirile despre ultimul dragon nu au fost încă date uitării, mari destine, adversari puternici și aventuri periculoase îi așteaptă pe acești prieteni improbabili și incomparabili”.

Așa sună descrierea oficială, dezvăluită de HBO tot în primăvara anului trecut și pe care o reiau în condițiile în care Zaslav n-a venit cu alte noutăți săptămâna aceasta, în afară de calendarul de lansare al serialului care ar urma să se numească Knight of the Seven Kingdoms, Tales of Dunk and Egg, The Hedge Knight sau o combinație între cele 3. Titlul oficial aparent încă nu e încă bătut în cuie.

R.R. Martin a declarat anul trecut că serialul ar urma să aibă 6 episoade, dar și acest lucru e posibil să se schimbe ulterior. Deci avem mai multe semne de întrebare decât răspunsuri sigure legate de noul serial. Însă știm cu siguranță că sezonul 2 al House of the Dragon urmează să apară vara aceasta, deși nici pentru acesta HBO nu a anunțat încă data exactă a premierei, după cum amintește Deadline.

Măcar avem de la HBO un trailer „teaser” pentru sezonul 2

Știm când urmează să apară și serialul „Harry Potter”

Scriam mai sus că „veștile” săptămânii au venit de la HBO întrucât tot Zaslav a dezvăluit vineri că serialul Harry Potter aflat în lucru la HBO va avea premiera în 2026. Deci, din nou, vom mai avea de așteptat. Dar măcar în privința acestui serial șeful Warner Bros. Discovery a fost ceva mai vorbăreț și a dezvăluit că șefii HBO au fost în Marea Britanie pentru a discuta cu J.K. Rowling despre el:

„Ultimul film a fost făcut în urmă cu mai bine de un deceniu. Am fost la Londra cu câteva săptămâni în urmă alături de Casey [Bloys, CEO-ul HBO] și Channey [șeful diviziei de seriale de la Warner Bros.] și am petrecut timp cu J.K. [Rowling] și echipa ei. Ambele părți sunt încântate să repornească această franciză. Am avut conversații grozave și nu am putea fi mai entuziasmați cu privire la ce urmează”.

Bun, nici asta nu s-ar putea spune că e o mare noutate, HBO dezvăluind încă de anul trecut că scriitoarea britanică va fi unul dintre producătorii executivi ai serialului. Deci compania s-a poziționat ferm de partea celor cărora nu le pasă de acuzațiile alea de „transfobie” aduse lui Rowling. De altfel, HBO a promis că serialul va fi o adaptare „fidelă” a cărților ei, un lucru mare în ziua de azi la Hollywood.

HBO și-a luat un angajament de 10 ani față de franciză, ceea ce sugerează că serialul va avea destule sezoane (FOTO: Sunshine / Alamy / Profimedia Images)

„Avatar: The Last Airbender” ar fi unul dintre cele mai scumpe seriale din istoria Netflix

Trecând de la HBO la rivalii de la Netflix, aceștia au lansat joi seria lor live-action Avatar: The Last Airbender, unul dintre cele mai așteptate seriale ale începutului de an. Evident, mare parte din entuziasm s-a bazat pe succesul uriaș de care s-a bucurat serialul animat The Last Airbender, creat și difuzat de Nickelodeon între 2005 și 2008.

Deși a avut doar 3 sezoane, popularitatea sa a fost atât de mare încât a dus la nașterea unei francize multimedia care include cărți, benzi desenate, jocuri video, jucării, un serial spin-off (The Legend of Korra), nereușitul film live-action din 2010 și un site de știri dedicat, Avatar News. Prin urmare, Netflix nu a surprins pe nimeni în 2018 când a anunțat că a cumpărat drepturile pentru a crea un nou serial.

Potrivit surselor din industrie, Netflix a alocat serialului un buget de 120 de milioane de dolari, deci 15 milioane per episod. Asta înseamnă că el a avut unul dintre cele mai mari bugete din istoria Netflix, fiind acolo sus alături de The Crown (13 milioane pe episod) șiThe Sandman (15 milioane). Campion absolut rămâne însă Stranger Things, care a costat 30 de milioane per episod în ultimul sezon.

Dinozaurii, în centrul unei noi polemici

Începutul de an a adus atâtea vești majore din lumea cinematografiei și evoluții fascinante legate de inteligența artificială încât am ajuns să las la o parte aproape complet știrile din Science, care au fost mereu o parte integrantă a rubricii Nerd Alert în cei peste 3 ani de când ea apare în fiecare weekend pe HotNews. M-am gândit însă să mă revanșez săptămâna aceasta, când revista Nature a scris despre o nouă polemică în jurul dinozaurilor.

Nu, nu e vorba de vreo nouă ipoteză privind dispariția lor sau o propunere de completare a celor existente, ci o polemică legată chiar de numele lor. Despre ce este vorba, deci? O echipă de paleontologi de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg s-a gândit să ia la puricat toate numele speciilor de dinozauri care au trăit între 251,9 milioane de ani în urmă și până la extincția lor.

„Autorii [studiului] au vrut să afle efortul necesar pentru a îndrepta ceea ce ei consideră a fi nume problematice, pe care ei le descriu drept cele care ’emană din rasism, sexism, puse în contexte (neo)coloniale sau după persoane controversate’”, ne explică revista Nature. Ei au găsit câteva astfel de nume, procentul total fiind însă de sub 3% din totalul de 1.500 de specii analizate.

„Problema nu ține deloc de cifre. Dar este semnificativă în ceea ce privește importanța”, afirmă paleontologul Evangelos Vlachos din Argentina, care a colaborat și el la studiu. „Nu spunem că trebuie să schimbăm mâine totul. Dar trebuie să revizuim într-o notă critică ceea ce am făcut, să vedem ce am făcut bine și ce nu am făcut bine și să încercăm să corectăm în viitor”, mai spune el.

Revenind la cercetătorii din Germania, ei dau un exemplu chiar din țara lor: multe dintre fosilele de dinozaur descoperite într-o serie de expediții efectuate între 1908 și 1920 de exploratori germani au fost numite după germani, și nu membrii locali ai echipelor de expediție. Ei arată de asemenea că, atunci când o specie are un nume care sugerează un anumit gen, el este în majoritatea cazurilor masculin.

Autorii studiului acuză însă cu precădere faptul că, spre deosebire de alte ramuri ale științei, paleontologia nu are reguli clare și obligatorii când vine vorba de numirea speciilor. Contactată de revista Nature pentru a comenta subiectul, Comisia Internațională pentru Nomenclatură Zoologică (ICZN) și-a reiterat opoziția „fermă” față de redenumirea unor specii deja cunoscute.

ICZN a precizat totuși că ar lua în considerare introducerea unor sisteme mai clare pentru numirea speciilor de dinozaur (FOTO: Andrew Cowie / Alamy / Profimedia)

Vom avea și un nou film „Jurassic Park”

Apropo de dinozauri, studioul Universal a confirmat mai devreme în cursul acestei luni că un nou film Jurassic Park este în lucru, revista Variety relatând pe surse că se poartă negocieri cu David Leitch (Bullet Train, Deadpool 2, Atomic Blonde) pentru a-l regiza. Deocamdată e sigur că el va fi produs de Amblin Entertainment, studioul de producție al legendarului Steven Spielberg.

Mulți fani vor ști probabil că Spielberg a regizat primele două lungmetraje Jurassic Park și că a fost producător executiv pentru următoarele patru. Interesant este și faptul că scenariul noului film va fi scris de David Koepp, cel care a semnat și Jurassic Park din 1993 și The Lost World: Jurassic Park, primele două filme ale francizei care a ajuns la încasări totale de peste 6 miliarde de dolari în cinematografe.

Jurassic World Dominion, cel mai recent lungmetraj al francizei, a realizat încasări de peste un miliard de dolari după lansarea sa în 2022 însă revista Variety notează că viitorul film va veni cu un fir narativ nou. O mare necunoscută este deocamdată dacă vedete din anterioarele filme, precum Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill și Jeff Goldblum, vor reveni și în următorul Jurassic Park.

„Kingmakers” e jocul video așteptat de mulți gameri

Vorbim de un nou titlu de la studioul american tinyBuild, cunoscut pentru jocurile Pathologic 2 și Punch Club, care acum pune o „întrebare simplă”, potrivit IGN: Ce se întâmplă dacă un tip înarmat cu o mitralieră și o camionetă ajunge cumva înapoi în Anglia medievală? Mă rog, întrebarea e la fel de valabilă pentru mai orice țară medievală din Europa, dar dezvoltatorii au ales Insulele Britanice.

Potrivit descrierii oficiale, jocul va fi „o simulare în timp real cu mii de soldați care luptă simultan”, printre armele care urmează să poată fi alese de gameri numărându-se „mitraliere de asalt, puști, lansatoare de grenade, SUV blindate, elicoptere de atac”. Aș zice că sună ca Un yankeu la curtea regelui Arthur, dar pe steroizi, iar dezvoltatorii promit și un mod „co-op”, pe lângă cel single-player.

Dar nu o mai lungesc cu descrierea oficială că îți poți face o imagine mult mai bună din trailerul pe care cei de la tinyBuild tocmai l-au lansat și pe care îl poți vedea mai jos. Deocamdată nu avem și o dată de lansare bătută în cuie, dar studioul tinyBuild afirmă că jocul va fi disponibil în variantă „Early Acces” de anul acesta. Deci de data aceasta așteptarea nu va fi chiar atât de lungă.

Noul film cu Florian Munteanu arată beton

Și tot la capitolul trailere noi, nici nu mai știu cât timp de când studioul de film Lionsgate a anunțat că va adapta pentru marele ecran extrem de populara franciză de jocuri video Borderlands. Revista Empire notează că lentoarea cu care a avansat proiectul se datorează, pe lângă greva de la Hollywood de anul trecut, și unor lucruri specifice legate de filmările pentru lungmetraj.

De exemplu, aclamatul regizor american Eli Roth s-a ocupat de partea principală a filmărilor, dar Tim Miller (Deadpool, Love, Death & Robots) a fost adus la bord ulterior pentru a refilma unele secvențe. Toate acestea contează mai puțin acum în condițiile în care cei de la Lionsgate au venit în sfârșit cu un prim trailer pentru lungmetrajul care va purta numele francizei de jocuri video.

Era și cazul, ținând cont că filmul urmează să apară anul acesta, în data de 9 septembrie la noi, la o zi după premiera internațională. Trailerul face uz din plin de distribuția stelară a filmului, care îi numără printre actorii săi pe Cate Blanchett, Kevin Hart, Jamie Lee Curtis, Jack Black, Ariana Greenblatt și actorul cu origini române Florin Munteanu în rolul lui Krieg.

Pentru cei care nu știu jocurile video, Krieg e cel cu mască, iar filmul Borderlands se va învârti în jurul lui Lilith (jucată de Blanchett), o bandită celebră care se întoarce pe planeta ei natală Pandora (nicio legătură cu cea din filmele Avatar ale lui James Cameron) pentru a pune mâna pe o comoară uriașă. Pe parcurs strânge o bandă care să o ajute, deci avem un „heist movie” descris drept un „western în spațiu” și al cărui scenariu e semnat de inconfundabilul Eli Roth.

Hai să vedem și o știre pe scurt, că am avut din nou o mulțime săptămâna aceasta: Paramount+ a confirmat oficial că Frasier, titratul serial de comedie pe care l-a readus la viață după o pauză de aproape 20 de ani, va avea parte și de un al doilea sezon.

N-aș zice că e tocmai o mare surpriză, actorul Kelsey Grammer afirmând inclusiv într-un interviu acordat HotNews anul trecut că dr. Frasier Crane mai are „cel puțin 100 de povești de spus”. La noi serialul poate fi văzut pe SkyShowtime, platforma de streaming care difuzează în România și pe alte piețe din Europa serialele produse de Paramount+.

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend