Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cristian Preda: Iohannis şi miniştrii săi se ascund în birouri şi nu produc nici măcar nişte explicaţii / Dezinteresul guvernanţilor a crescut sub acest nume generos al ”României educate”

Publicat

in

Politologul Cristian Preda, profesor universitar, consideră că cel mai important proiect prezentat de preşedintele Klaus Iohannis, „România Educată”, nu are sprijinul actorilor implicaţi în procesul de învăţământ pentru că cei care l-au realizat s-au limitat la un „limbaj birocratic” pe care profesorul îl remarcă şi la nivelul autorităților

Cristian Preda Foto: Hotnews

Preda afirmă că preşedintele Iohannis nu se bucură de sprijinul mediului academic sau al celui şcolar, el arătând că şeful statului „astăzi nu prea are amici – sigur, de formă, îl primesc la diverse ocazii festive, oamenii sunt politicoşi – dar nemulţumirea este enormă”.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, dacă după opt ani de când Klaus Iohannis a fost ales preşedinte România este mai educată, profesorul Cristian Preda răspunde negativ.

„Nu. Din păcate, preşedintele Iohannis nu a reuşit să coaguleze o majoritate nici în universităţi, mediu pe care îl cunosc mai bine, nici în restul mediului, în licee sau în şcolile normale, care să susţină o schimbare în educaţie. Nu a ştiut cum să facă lucrul ăsta şi astăzi nu prea are amici – sigur, de formă, îl primesc la diverse ocazii festive, oamenii sunt politicoşi – dar nemulţumirea este enormă. Şi pentru că nimeni nu a înţeles ce vrea Klaus Iohannis, adică raportul după şapte ani sub titlul «România educată» nu era un raport lizibil, era un soi de raport birocratic, ceţos, care… nu se înţelege încotro vrei să o apuci”, a declarat Cristian Preda la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Preda remarcă lentoarea cu care se desfăşoară promisele reforme din sistemul de educaţie, dar şi „limbajul birocratic” folosit în ministerul de resort, în Inspectoratele Şcolare din judeţe, limbaj din cauza căruia mesajul legat de educaţie „nu a trecut” în societate, iar „oamenii nu ştiu cum va arăta şcoala de mâine”.

„Pe de altă parte, există o încetineală semnificativă. Vedeţi, i-au trebuit şapte ani preşedintelui ca să facă raportul România educată, a promis că în trei luni are legile educaţiei pe masa Guvernului şi a trecut, de atunci, a trecut un an şi jumătate. Problema este că nu s-a întâmplat nici ceea ce eu m-am iluzionat, la un moment dat, că s-ar putea întâmpla, şi anume discutând realmente raportul prezentat în vara lui 2021 cu, de pildă universitarii din măcar cele mai importante 10 universităţi, discutând de asemenea cu cele mai bune licee din 10 oraşe mai din România, s-ar putea obţine un sprijin pentru câteva idei, pentru că sunt lucruri pe care şcoala le aşteaptă. M-am iluzionat că dacă cineva are răbdarea să facă acest lucru, s-ar putea obţine un asemenea sprijin. Nu s-a obţinut. Klaus Iohannis şi cei care l-au sprijinit, doamna Deca, fost consilier, astăzi ministră în locul lui Sorin Cîmpeanu, oamenii ăştia au preferat să ţină totul într-un registru strict birocratic, adică să folosească un limbaj la limita inteligibilităţii, al expertului care formalizează atât de mult lucrurile, încât nimeni dintre actori nu mai înţelege mare lucru”, adaugă Cristian Preda.

Cristian Preda subliniază, de asemenea, că, dacă înainte părinţii îşi încurajau copiii să plece să facă facultatea în străinătate, acum tot mai multe familii işi trimit copiii la licee din alte ţări. El arată că situaţia legată de reformele din educţaie este una regretabilă, mai ales în contextul în care preşedintele vine din acest sistem şi nu a promis o reformă în energie, ci una chiar în domeniul pe care îl cunoaşte.

„Neîncrederea în sistem a ajuns atât de mare încât suntem într-un impas teribil şi în locul unei deschideri către vocile minţile, energiile reformiste, din licee, din şcoli generale, din universităţi, Iohannis şi miniştrii săi se ascund în birouri şi nu produc nici măcar nişte texte lizibile, nici măcar nişte explicaţii. Senzaţia mea este că dezinteresul guvernanţilor a crescut sub acest nume generos al României educate”, mai afirmă profesorul Cristian Preda.

(sursa:news.ro)

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Germania a pus ochii pe Viktor Orban: ‘Preşedinţia ungară a Consiliului UE a cauzat deja ‘o mulţime de pagube’

Publicat

in

Ungaria a cauzat ”o mulţime de pagube” în cele 12 zile de când această ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a estimat vineri Ministerul de Externe german, informează DPA, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane a calificat vizitele premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing drept ”eforturi ungare solo pe care le observăm cu mare uimire şi scepticism”.

El a adăugat că Orban acţionează în nume personal şi nu ca reprezentant al UE

Referitor la posibile consecinţe ale acestor vizite, purtătorul de cuvânt a menţionat: ”Trebuie să vedem cum continuă preşedinţia ungară a Consiliului UE. Suntem acum în ziua a 12-a şi deja a cauzat o mulţime de pagube”

Wolfgang Buchner, purtător de cuvânt adjunct al guvernului german, a precizat că Viktor Orban poate călători unde doreşte.

”Ceea ce nu e acceptabil este faptul că el călătoreşte prin lume cu impresia că face asta în numele altora. Şi cu siguranţă va exista o discuţie despre cum să tratăm această chestiune”, a adăugat el.

Înaintea Summitului NATO de la Washington din această săptămână, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova şi cu cel chinez Xi Jinping la Beijing. Ambele vizite au inclus discuţii despre potenţiale propuneri de pace pentru Ucraina, ţară care de peste doi ani se confruntă cu o invazie rusă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Fotbal feminin: Tricolorele s-au calificat în play-off-ul WEURO 2025

Publicat

in

Naţionala feminină de fotbal s-a calificat, vineri, în play-off-ul WEURO 2025, după ce a învins cu 3-0 selecţionata din Kazahstan, la Almaty, în Grupa C4 preliminară, notează news.ro.

Au marcat Carp (17), Olar (40) şi Iordăchiuşi (60).

KAZAHSTAN: 1. Portnova – 18. Burova (23. Vlassova 63), 15. Myasnikova, 9. Nurusheva, 4. Aitymova, 5. Demidova – 21. Turlybekova (6. Nizamutdinova 26), 7. Kulmagambetova (14. Kozhabekova 73), 16. Bibossynova – 8. Gaistenova, 10. Karazhanova (2. Taldykina 63). Selecţioner: Madiyar Kembilov

ROMÂNIA: 1. Părăluţă – 5. Meluţă, 2. Stanciu (6. Ficzay 79), 15. Goder, 13. Gered (7. Vlădulescu, 74) – 4. Bortan, 19. Iordăchiuşi (16. Bălăceanu 64) – 10. Ciolacu (14. Herczeg 74) , 8. Vătafu, 11. Olar-cpt – 20. Carp (22. Marcu 64). Selecţioner: Massimo Pedrazzini

Cu o etapă înainte de finalul fazei grupelor, România este lider în grupă, cu 15 puncte, în timp ce Armenia are 6 puncte, Bulgaria trei şi Kazahstan tot trei. Armenia şi Bulgaria au un joc în minus.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend