Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Costel Alexe revine cu precizări în scandalul refacerii Bojdeucii: Nu există geamuri termopan, gresie, faianţă, parchet sau alte materiale care să altereze

Publicat

in

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a precizat, luni seară, referindu-se la scandalul iscat în jurul refacerii Bojdeucii lui Ion Creangă, că nu există geamuri termopan, gresie, faianţă care să fi alterat aspectul clădirii. Totodată, Alexe a afirmat că în urmă cu cinci ani Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps, potrivit news.ro.

Costel Alexe a scris, luni seară, pe Facebook că informaţiile răspândite în spaţiul public pe tema refacerii Bojdeucii nu au nicio legătură cu realitatea.

”Nu există geamuri termopan, gresie, faianţă, parchet sau alte materiale care să fi alterat structura sau aspectul Bojdeucii. Toate intervenţiile s-au făcut cu restauratori avizaţi, s-au folosit atât materiale, cât şi tehnici tradiţionale în restaurarea Bojdeucii. Doar câteva exemple. Pentru geamuri s-a folosit sticlă artizanală. Tavanul şi grinzile au fost restaurate, nu înlocuite. S-a înlocuit doar o parte a pardoselii, care era putrezită, cu acelaşi material ca cel iniţial. Şiţa era, de asemenea, putrezită şi a fost înlocuită cu şiţă bătută manual de meşteri populari”, a precizat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.

El a spus că, ”sub imperiul emoţiilor” de a vedea finalizat un proiect dorit de mult timp, a prezentat câteva fotografii cu Bojdeuca lui Ion Creangă, înainte de inaugurarea oficială a lucrărilor, dar că nu şi-a dat seama că ”atmosfera de la bojdeucă nu poate fi cuprinsă nici în poze, nici în cuvinte”.

”Poate m-am grăbit, poate nu am comunicat suficient de limpede ce a însemnat procesul de restaurare şi reabilitare, iar pentru asta, îmi cer scuze”, a afirmat Alexe.

Şeful CJ Iaşi a dezvăluit că, în anul 2018, Bojdeuca era încadrată la clădirile aflate în risc de colaps, apa se infiltra, iar muzeul risca să se prăbuşească.

Costel Alexe a declarat că Bojdeuca a mai trecut şi prin alte procese de restaurare, iar lucrările de acum s-au suprapus peste modificările făcute în urmă cu 38 de ani.

”Planul şi execuţia lucrărilor au fost făcute de specialişti, arhitecţi, proiectanţi şi constructori cu experienţă, în care avem încredere. Nu a intervenit nimeni personal asupra planurilor aprobate de numeroasele autorităţi abilitate pe toată perioada implementării proiectului: Ministerul Culturii prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Municipiului Iaşi şi organismele europene. Proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, aşa cum au constatat şi instituţiile avizatoare”, a precizat Alexe.

El a mai spus că valoarea lucrărilor decontate doar pe reabilitarea Bojdeucii se ridică la aproape 700.000 de lei, fără TVA.

”La acestea se adaugă lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă şi spaţiu de expoziţii temporare şi evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului, un important spaţiu educaţional, şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, ce au costat 1.468.186,35 lei fără TVA”, a menţionat Costel Alexe.

Şeful CJ Iaşi a menţionat că aşteaptă cu nerăbdare momentul redeschiderii oficiale a Bojdeucii, cel mai probabil în luna decembrie.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat, luni, Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Tot luni, prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Prefectul ieşean susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.

Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Cum explică Israelul scenele cu prizonierii palestinieni dezbrăcați: „Căutăm potriviri după imaginile din timpul atacului”

Publicat

in

În timp ce luptele fac ravagii în jurul orașului Khan Younis și în nordul Fâșiei Gaza, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată zeci de bărbați palestinieni reținuți de Israel.

Prizonieri palestinieni dezbracatiFoto: captura bbc.com

Înregistrarea, verificată de BBC, îi arată pe aceștia dezbrăcați până la lenjeria intimă, îngenuncheați la pământ și păziți de soldați israelieni.

Se crede că bărbații ar fi fost arestați în Beit Lahia, în nordul extrem al Fâșiei Gaza.

BBC a fost informat că unii dintre bărbați au fost eliberați între timp.

Unul dintre bărbații identificați ca fiind reținuți este un cunoscut jurnalist palestinian, ceea ce i-a determinat pe angajatorii săi să acuze Israelul că efectuează „percheziții invazive și tratamente umilitoare” asupra civililor.

Întrebat în legătură cu înregistrarea video, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat pentru BBC că bărbații reținuți erau toți de vârstă militară și că au fost „descoperiți în zone pe care civilii ar fi trebuit să le evacueze cu săptămâni în urmă”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Mark Regev a apărat acțiunea:

„Îi căutăm pe cei responsabili pentru masacrul din 7 octombrie și dacă adunăm oameni pentru a afla care dintre ei sunt responsabili, al căror nume și chip se potrivește cu fotografiile cu oameni decapitând oameni sau violând femei sau așa mai departe, asta vom face.

Și dacă spuneți că „unii dintre ei sunt lucrători ONU”, ei bine, faptul că lucrează pentru o organizație ONU nu înseamnă în mod special că nu sunt membri ai Hamas”.

„Tot mai mulți palestinieni se predau”

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata vede tot mai mulți agenți Hamas care se predau forțelor în timpul luptelor din Fâșia Gaza.

„Trupele noastre operează în inima centrelor de greutate ale Hamas în sudul și nordul Fâșiei Gaza simultan, în Jabaliya, Shejaiya și în zona Khan Younis”, spune el.

„Suntem implicați în lupte aprige cu teroriștii Hamas, care se ascund în subteran. Ucidem mulți teroriști și vedem tot mai mulți teroriști care se predau în luptă”, spune Hagari.

El spune că, în ultimele 48 de ore, soldații israeieni au arestat peste 200 de suspecți în Fâșia Gaza.

„Zeci dintre ei au fost predați pentru interogatoriu de către Unitatea 504 a Direcției de Informații Militare și Shin Bet din Israel, inclusiv comandanți Hamas și agenți Nukhba”, spune Hagari.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

PNL reacționează la dezvăluirile stiripesurse.ro: ‘După toată această ne-muncă, Clotilde Armand vrea să îşi mărească salariul cu 50%’

Publicat

in

Consilierii locali PNL au criticat-o, vineri, pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pentru faptul că îşi doreşte o mărire cu 50% a indemnizaţiei, deşi nu a reuşit să obţină finanţare europeană pentru cele peste 40 de proiecte iniţiate în acest sens.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de PNL Sector 1, consilierul local Daniel Ciungu a declarat că, deşi în urmă cu un an Consiliul local a aprobat un proiect pentru montarea şi punerea în funcţiune a 700 de staţii de reîncărcare a maşinilor electrice, dosarul de finanţare a fost respins. Liberalul a invocat un răspuns al Administraţiei Fondului pentru Mediu, conform căruia primarul Clotilde Armand nu a transmis clarificările necesare şi nici documentaţiile cerute în timpul indicat.

„Planurile de instalaţii electrice prezentate nu sunt conforme – lucru de bază necesar pentru o staţie electrică. În acelaşi timp, nu s-au prezentat certificatele de urbanism şi avizele aferente, aşa cum este solicitat în mod expres în ghidul de finanţare la art. 13. Totodată, studiile solicitate nu au fost prezentate; deci studiul de fezabilitate, certificatul de urbanism… Aceste lucruri ţin specific de primarul Sectorului 1 şi nu de altcineva”, a explicat el.

Ciungu a mai susţinut că administraţia locală de la Sectorul 1 este „total incompetentă”, în condiţiile în care Consiliul local a aprobat în decurs de trei ani peste 650 de proiecte de hotărâre, dintre care 170 de proiecte de investiţii, dar banii nu au fost cheltuiţi.

Delegarea atribuțiilor pentru majorarea indemnizației

El a făcut referire şi la un proiect de dispoziţie din 16 noiembrie prin care i se delegau viceprimarului atribuţiile cu privire la majorarea cu 50% a indemnizaţiei lunare a primarului.

„Şi suntem în această situaţie în care după toată această ne-muncă, doamna primar vrea să îşi mărească salariul cu 50%. De ce nu? Şi atunci a semnat această dispoziţie, 5127/16.11.2023, prin care îi dă viceprimarului dânsei posibilitatea să semneze creşterea salariului cu 50%, un lucru care din punctul nostru de vedere, îi vom înştiinţa şi pe cei de la ANI, nu că nu ar fi văzut şi dânşii în presă acest lucru, acum, ea recunoaşte de fapt că anul trecut, când şi-a dat din propriul pix creştere de salariu şi au intrat banii în cont, a încălcat legea”, a transmis reprezentantul PNL.

Consilierul local Dinu Gheorghe a subliniat că o creştere de salariu ar trebui realizată în baza unor criterii de performanţă. Pe de altă parte, a spus el, Primăria Sectorului 1 a aplicat pentru 41 de proiecte finanţate prin PNRR, dar nu a reuşit să obţină bani pentru acestea. Totodată, deşi Consiliul local a aprobat proiecte care depăşesc bugetul local de investiţii, în acest an au fost cheltuite mai puţin de 11% din sumele prevăzute. Astfel, anul trecut a existat un excedent bugetar de 740 de milioane de lei, iar pentru 2023 este preconizat un excedent de peste un miliard de lei, a susţinut el.

Dinu Gheorghe a mai acuzat-o pe Armand că „a blocat constant” proiectele iniţiate de către consilierii locali. El a menţionat că grupul PNL a iniţiat peste 150 de proiecte de hotărâre în acest mandat.

„Nu am stat cu mâinile în sân, am dat-o în judecată, pentru a o obliga să dea drumul la aceste proiecte. Ei bine, săptămâna aceasta, după doi ani de lupte în instanţă, am câştigat primul proces. Doamna Armand este obligată să pună în executare cinci proiecte pe care consilierii PNL le-au supus votului Consiliului local şi pe care le-au promis în campanie. Vorbim despre proiecte de staţii electrice, proiecte de parcări, proiecte de a susţine mediul antreprenorial”, a indicat liberalul.

Potrivit consilierului local PNL Dan Podaru, instanţa a decis că pe ordinea de zi a CL Sector 1 trebuie puse „cu celeritate” cinci proiecte de hotărâre. Acestea prevăd achiziţionarea unui teren în apropierea Străzii Turda în vederea construirii unei parcări moderne; organizarea şi digitalizarea Primăriei; dezvoltarea unor proiecte referitoare la încărcarea maşinilor cu energie electrică; alcătuirea unei comisii mixte care „să verifice contractele doamnei Clotilde Armand şi eficienţa acestora” în domeniul salubrităţii.

„Prefectul Bucureştiului constata anul trecut că ea nu pune în aplicare peste 155 de proiecte; erau blocate de primarul actual, care, minţind prin intermediul social media, încearcă să deformeze realitatea şi să spună că o blochează consilierii. Nu o blochează nimeni. Se blochează prin incompetenţă şi prin corupţie”, a spus acesta.

El a criticat-o pe Armand pentru faptul că nu participă la şedinţele Consiliului local. Potrivit lui Podaru, a fost blocat accesul consilierilor PNL la pagina de Facebook a primarului, lucru care reprezintă „o formă de infantilism”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend