Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cosmin Ciotloș și “Cenaclul de Luni”. Despre vremurile în care Mircea Cărtărescu, Florin Iaru și generația 80 au fost “împușcați” în creier

Publicat

in

Cosmin Ciotloș a scris “Cenaclul de Luni”, la Editura Pandora M. Pare un parcurs de critică și istorie literară. De fapt, Ciotloș descrie cea mai mișto și reușită aventură intelectuală din România (pe mărimea “Junimii” lui Maiorescu, da). Ce atâta patimă? Cum să nu fie? Eu, la 17-18 ani visam să fiu la Cenaclul de Luni, deși el fusese interzis. Dar știți cum visam? Visam fără să fi citit prea multă poezie de Cărtărescu, Iaru ori Stratan. Și nu, nu, scriam poezie. Atunci cum s-a întâmplat să iau microbul? Vă povestesc. Pentru că am retrăit pătimaș timpul ăla în care respiram “aer cu diamante”, am retrăit citind Cosmin Ciotloș și cartea Cenaclul de Luni. “Viața și opera”.

Cum a fost când Mircea Cărtărescu, Florin Iaru și generația 80 au fost “împușcați” în creier? Păi, i-a durut. Și a durat. Părea fără sfârșit. Dar nu s-au lăsat. S-au ascuns în Tei, la “Rapid”, în club. Creierul lor a ieșit întărit. Erau ironici. Erau ludici. Erau “ne-muritori” din ură și comunism.

Cum eram eu pe vremea în care Mircea Cărtărescu, Florin Iaru și generația 80 a fost regulat “împușcată” în creier? Păi, eu eram mic într-o lume dintr-o bucată, care te băga la fund dacă te revoltai. Singura mea șansă era dragostea. Îndrăgostit, nu te vedeai cât de mic ești. Nu simțeai cât de strâns este jugul pe capul tău. Și fata aia de liceu îmi vorbea Cărtărescu sau Iaru, erau limbi particulare, parcă secrete. Te jucai cu cuvintele, găseai cel mai banal cuvânt și făceai din el circ, jubilație intelectuală.

Fata aceea citea poezie contemporană și asculta Bee Gees și-mi recita din cărți rare, de negândit pentru mine. Cărți care deveneau, cu cât creșteam, interzise. Lumea aceea cenușie nu se schimba, ci devenea ca un flanel cu fata aceea care citea poezie și asculta Bee Gees. Devenea elastică, deși atât de strâns pe corp puloverul, atât de urât, puloverul se făcea maleabil.

Mă simțeam liber. Apoi, cu ea și puloverul ăsta povesteam de Cărtărescu. Ca orice poet, credeam că are o garsonieră între stele. Aha, și despre Iaru. Unde stătea altundeva? La editura “Cartea Românească”. Eram fericiți dacă-l vedeam, rar, la tejghea. Dar îi auzeam glasul, din beciul Editurii. Aruncam o privire, ne era frică să deschidem gura. Nu știu dacă vă dați seama ce-nseamnă să visezi astfel. Astăzi dai mesaje paginii lui Cărtărescu pe Facebook. Dai tag lui Iaru. Și s-a rezolvat. Ce atâta letargiu, langoare.

Era vremea pulovărelor strâmte în care respiram aer cu diamante. Muream de foame și ne luam o pâine întreagă din colț de la Grădina Icoanei. Apoi, citeam șocați cum Iaru, Cărtărescu și poeții generației 1980 erau “împușcați” în cap cu litere, înjurături de revista “Săptămâna”, a lui Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor. Eram șocați, împușcăturile alea erau de cuvinte, dar atât de bestiale, loveau în creierul unor poeți, creierul unei generații în creștere. Loveau în creierul nostru. Deci, nu era bine că eram-citeam-visam Cărtărescu, Iaru, Mușina, Ghiu. Rezistența lor la microbi și gloanțe de litere era și a noastră.

Ne închipuiam cum după fiecare astfel de împușcătură, poeții își adunau creierii împrăștiați de pe asfalt și nu știu cum se întâmpla, dar și-i amestecau. Adică, Stratan pleca cu puțin din creierul lui Iaru și Cărtărescu. T. Coșovei alegea fără să vrea bucăți din creierul lui Cărtărescu și Madi Marin. Și chiar Nicolae Manolescu lovit greu n-avea ce face, pleca cu bucăți din creierașul lui Bogdan Lefter. Era solidalitate, era intertextualism. Era lux. Era jocul din Levantul.

Da, domnule, nu mai puteai să ieși întreg după o asemenea vânătoare. Aveai nevoie de Ceilalți, aveai nevoie de acest total “intertextualism”. Cartea lui Cosmin Ciotloș, “Cenaclul de Luni. Viața și Opera” mi-a explicat amănunțit ce trăiam eu atunci. Ori, eu nu caut nici azi tămăduire pentru ce am trăit atunci. Nu, caut explicații. Și nu orice explicații. Cartea lui Ciotloș este ca un aparat tomograf care intră și atinge structurile adânci, invizibile ale țesuturilor sociale de acum vreo 40-50 de ani.

Da, vorbim de niște puști bine înfipți în cultura lor. Asta-i Generația ’80. Fascinant cum au ajuns la cultură, cultura adevărată, americană, britanică, fiind interzisă. Asta înseamnă să știi pe ce lume a ficțiunii ești. Ce s-a scris, cum s-a scris și, mai ales, unde mai e loc pe lume de tine.

Și când ești mai în putere, te trezești făcut albie de porci. Nu-i creativ, fură versuri și tipare, un vânzător de țară. Lovit de Eugen Barbu cu pușca drept în cap. Tocmai când te formezi, când pașii îți sunt încă ezitanți. Și singurii care stau lângă tine sunt cei ca tine. Poate fi caz de asfixiere. Că “te reflectai doar în inimile-minților celor ca tine. Care ce să spună și ei? Ori aici cultura i-a ajutat pe optzeciști să aibă gândire critică. Niciunul nu se credea buricul pământului. Critici cu ce făceau, critici cu ce creau.

Apoi, cum “gloanțele” nu-i ucideau, inorogii au fost interziși. Iaru se considera mort. În floarea vârstei. Nu i se publicau cărțile. Deci, nu numai împușcat, dar nici nu puteai să urli: “sunt viu!”. Vânătoarea asta de creiere ne-o arată Cosmin Ciotloș. Vânătoare de inorogi ce-și găsesc tot felul de ascunzători.

Ultima generație de liber-cugetători, ultimul grup de gândire critică este cea a Cenaclului de Luni, cred eu și-o arată și Ciotloș. Aici se dezbăteau valorile. Dezbaterea era o batere în lemn să nu cazi în prostie, prosterneală. Este ultima generație care împușcată cu sânge rece își crează-durează opera. Dezlănțuită vânătoare, delectabilă-rezistentă operă. Da, o operă rezistentă intemperiilor timpului.

O spune Cosmin Ciotloș în Cenaclul de Luni. După, a venit Revoluția, dezmățul de vorbe, confuzia, abolirea gândirii critice, călcarea în picioare a ficțiunii, moartea dinozaurilor, apariția analfabeților, constelația VIP-urilor de-o zi ce mor.

Opera lui Cărtărescu, Iaru, Ghiu, Bogdan Lefter, Traian T. Coșovei, Dan Stanciu și a atâtor numiți de Ciotloș a rezistat cât a rezistat pentru că ea a fost ființată pe cultură și gândire critică. Oameni citiți, au produs cultură. Putem vorbi utilitar. Ori cultura asta îți dă nenumărate opțiuni, infinite interpretări. Intertextuală? Postmodernistă? Habar n-am. Și puțin îmi pasă. Cosmin Ciotloș nici el nu-și bate capul.

Am citit cu desnădejde și patimă o carte de critică și istorie literară: Cosmin Cioloș – Cenaclul de Luni. Viața și Opera. Am citit-o știind că în ciuda vânătorii lor, eroii mei sunt tot ca-n visul meu îndrăgostit. Ironici, conștienți ca nimeni alții pe sculele lor creative. Și când și astăzi iau o carte de un optzecist ating glanda aia rară a ficțiunii. Înebunesc și nu-mi pare rău. Repet.

Văd încă lucruri simple: cum o chiuvetă se poate îndrăgosti de o stea. Combin lecturi, vorbe, simboluri. Rațiunea este călare pe simțuri. Și nu-mi strică starea. Citește Cosmin Ciotloș. Eu am făcut-o. De dragul îndrăgostelii vechi și de patima asta dintotdeauna pentru viața și opera inorogilor lunediști. Citește cartea lui Cosmin Ciotloș Cenaclul de Luni ca să știi: viața ta nu-i doar un reportofon cu un singur buton: ștergere.

Loading

NATIONAL

Chiar are efect suflatul în mâncarea fierbinte, sau totul e doar în mintea noastră?

Publicat

in

Chiar se răcește o mâncare fierbinte atunci când sufli în ea? Dacă iei o înghițitură dintr-un fel de mâncare solid sau dintr-o ciorbă aburindă, vei simți imediat o senzație de arsură, ca și cum căldura Soarelui s-ar fi instalat în gura ta, scrie IFL Science.

Panicat, sufli cu disperare în mâncare pentru a o răci – dar faci de fapt ceva util? Faptul că suflați în mâncarea fierbinte chiar o ajută să piardă căldura? Și dacă da, de ce? Iată ce se întâmplă, de fapt.

Chiar are efect suflatul în mâncarea fierbinte?

Înainte de a spune de ce suflatul asupra mâncării fierbinți o răcește, ar fi bine să verificăm dacă este chiar așa. La urma urmei, oricât de logic ar părea, există și alte explicații posibile pentru faptul că ceva se răcește după ce s-a suflat asupra sa.

S-ar putea, de exemplu, ca timpul pe care îl petrecem suflând în mâncarea noastră să fie suficient pentru ca temperatura să scadă, indiferent dacă suflăm sau nu. Poate că modul în care suflăm are mai mult de-a face cu efectul – poate că este mai probabil să ne punem mâncarea în porții individuale mai mici, înainte de a sufla, crescând astfel suprafața și permițând o răcire mai rapidă.

Sau poate că este doar un efect psihologic – „știm” că suflând în mâncare o răcim și, prin urmare, mintea noastră ne spune că mâncarea este mai rece după ce suflăm în ea. Cum marile reviste științifice internaționale nu par atât de interesate de răcirea alimentelor în acest fel, problema a fost investigată de youtuberii Nate Bonham și Calli Gade.

Aceștia au efectuat, în 2021, câteva experimente pentru a verifica afirmația, pe care le-au difuzat pe canalul YouTube TKOR. „Toată lumea crede că suflatul pe mâncare va ajuta la răcirea acesteia și, deși îmi place asta în teorie, nu am testat niciodată cât de bine funcționează în practică.

Evident, lucrurile se vor răci atât timp cât atmosfera din jurul lor este mai rece, dar cât de mult accelerezi acest proces suflând pe mâncare?”, spune Bonham.

Cât de mult se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea?

content-image

Rezultatele au fost cam exact cele la care ce v-ați fi așteptat. După două minute, o farfurie cu piure instant de cartofi pe care s-a suflat, avea o temperatură la suprafață cu 8,33 până la 10 grade Celsius mai scăzută decât același piure ce nu beneficiase de același tratament.

Această diferență a crescut simțitor atunci când a fost luată o cantitate mai mică de cartofi, cum ar fi o singură înghițitură. Între timp, suflatul pe o lingură de supă de roșii a dus, de asemenea, la o răcire semnificativă, între 3,33 și 4,89 grade Celsius.

Rezultate similare au fost obținute și pentru alte tipuri de preparate fierbinși, inclusiv pizza. Așadar, se pare că suflatul în mâncare chiar ajută la răcirea acesteia, cel puțin în ceea ce privește temperatura de suprafață. Ceea ce ne lasă cu întrebarea: de ce?

Există trei modalități fundamentale prin care căldura se poate transfera dintr-un loc sau obiect în altul: conducție, convecție și radiație. Toate trei apar atunci când suflați în mâncare fierbinte – deși, să fim sinceri, radiația și conducția nu fac mare lucru.

Deci, ce înseamnă fiecare dintre acești termeni? Ei bine, să începem cu radiația, deoarece este atât cea mai răspândită, cât și cea mai rapidă de explicat: aceasta este atunci când căldura se pierde din cauza, ei bine, a radiației.

Cheia transferului de căldură prin radiație este faptul că nu necesită un mediu – de exemplu, este procesul prin care căldura de la soare ajunge la noi, aici pe Pământ, în ciuda a sute de milioane de kilometri de vid care ne stau în cale.

Este, de fapt, cea mai rapidă formă de transfer de căldură, dar este și, probabil, cea mai puțin importantă pentru subiectul nostru..

De ce? Pentru că suflatul pe ceva fierbinte nu crește cantitatea de energie termică radiată. De fapt, face exact opusul: rata transferului de căldură prin radiație este determinată de legea Stefan-Boltzmann a radiației, care depinde doar de suprafața obiectului, de emisivitate și, într-o măsură mult, mult mai mare, de temperatura acestuia.

Dar suflatul pe o bucată solidă de mâncare poate schimba doar unul dintre aceste lucruri – temperatura – și acționează pentru a o reduce. Cu alte cuvinte: cu cât suflați mai mult, cu atât obțineți mai puține radiații.

Cam atât despre radiații – cum rămâne cu transferul de căldură prin conducție? Și acesta este relativ ușor de înțeles: se produce atunci când căldura este transferată între două obiecte prin ciocnirile aleatorii, întâmplătoare, ale atomilor și moleculelor acestora.

„Energia termică determină moleculele să se miște. Această energie poate fi transferată altor molecule, reducând mișcarea primei molecule și crescând mișcarea celei de-a doua molecule.

Procesul continuă până când toate moleculele au aceeași energie”, a explicat chimistul și scriitorul de știință Anne Marie Helmenstine într-un articol din 2019 pentru ThoughtCo.

O mâncare fierbinte poate fi răcită și cu aproape 10 grade Celsius

content-image

Probabil că sunteți destul de familiarizați cu conducția – acesta este motivul pentru care metalul, un mare conducător de căldură, pare de obicei rece la atingere, în timp ce ceva precum fibra de sticlă este folosit pentru a încetini dramatic transferul de căldură.

Ca și radiația, însă, nu este foarte importantă atunci când vine vorba de suflatul în alimente fierbinți dintr-un motiv simplu: depinde de ciocnirea atomilor, iar în gaze, acești atomi nu se ciocnesc prea des.

Rămâne doar convecția – procesul prin care energia termică se deplasează în orice, de la ceainicul de ceai, la fenomenele atmosferice globale. În esență, procesul este destul de simplu: practic, are loc atunci când un fluid mai fierbinte (care în acest caz include gazele) este împins din drum de un fluid mai rece.

După cum v-ați putea aștepta, cu cât fluidul de înlocuire este mai rece, cu atât convecția are loc mai rapid, deoarece formula care guvernează rata transferului de căldură prin convecție depinde de trei lucruri: coeficientul de convecție – practic, o măsură a cât de bun este fluidul respectiv la transferul de căldură – suprafața expusă și diferența dintre temperaturile celor două fluide.

Cu alte cuvinte: „Când suflați în mâncare vă mutați respirația relativ mai rece acolo unde era aerul încălzit. Acest lucru crește diferența de energie dintre alimente și mediul înconjurător și permite alimentelor să se răcească mai repede decât ar face-o altfel”, a mai scris Helmenstine.

Așa că, dacă pănâ acum vi se părea inutilă sau doar o metodă bătrânicioasă de a răci mâncarea fierbinte din farfurie sau cratițe, e cazul să o aplicați, pentru că veți fi surprinși de efect.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Situație alarmantă: comerţul global este în mare pericol. Ce se întâmplă acum în Marea Chinei de Sud

Publicat

in

Unele dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume sunt în pericol din cauza tensiunilor în creştere din Marea Chinei de Sud, avertizează experţii citaţi de CNBC. În ultimele luni, înfruntările au escaladat în Marea Chinei de Sud, extrem de contestată, o mare marginală din Oceanul Pacific de Vest, care este o rută comercială crucială pentru China, Japonia şi India, trei dintre cele mai mari economii ale lumii, scrie news.ro.

Având în vedere că Beijingul revendică aproape toată marea şi o mână de alte ţări au revendicări care se suprapun, au izbucnit o serie de ciocniri între China, Filipine şi Vietnam care au stârnit îngrijorări cu privire la un incident care ar putea perturba comerţul global.

Aceste evoluţii din Marea Chinei de Sud ar trebui să fie pe radarul pieţelor globale şi al lanţurilor de aprovizionare din cauza importanţei acestor căi navigabile pentru comerţul internaţional, potrivit lui Marko Papic, strateg şef global la BCA Research.

Marea Chinei de Sud este cea mai valoroasă cale de transport maritim din lume în ceea ce priveşte valoarea comerţului care tranzitează prin ea”, a declarat Papic pentru CNBC, observând că conflictul de acolo prezintă riscuri evidente pentru transportul mondial.

Papic a adăugat că drumul maritim este esenţial în special pentru mărfurile şi bunurile de intrare care călătoresc prin ea pentru a ajunge în China, iar mărfurile manufacturate chinezeşti călătoresc apoi pe rută către alte părţi ale lumii.

Conflictele din regiune au atras progresiv atenţia guvernelor din întreaga lume, inclusiv a SUA, care sunt blocate într-un tratat de apărare reciprocă cu Filipine.

CNBC nu a reuşit să urmărească datele cu privire la scara exactă a comerţului care se desfăşoară prin Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, CSIS China Power Project estimează că valoarea comerţului desfăşurat prin Marea Chinei de Sud în 2016 a fost de 3,4 trilioane de dolari în comerţ, constituind 21% din comerţul global.

Între timp, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare a estimat că 60% din comerţul maritim a trecut prin Asia în acelaşi an, Marea Chinei de Sud asigurând aproximativ o treime din transportul mondial.

Tensiuni în creştere

content-image

Situată în vestul Oceanului Pacific, Marea Chinei de Sud se află între China, Taiwan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Thailanda, Malaezia şi Cambodgia, dintre care multe au pretenţii în apele acesteia. Cu toate acestea, China, în special, susţine că aproape toată Marea Chinei de Sud este a ei, respingând o hotărâre din 2016 a unei curţi internaţionale de arbitraj de la Haga, Ţările de Jos, care nu a constatat niciun motiv legal sau istoric care să fie la baza afirmaţiilor Beijingului.

Acest lucru a dus la escaladarea fricţiunilor cu mulţi dintre vecinii Chinei, care cred că paza de coastă a ţării a intrat în zonele lor economice exclusive.

La începutul acestei luni, Filipine au acuzat că ambarcaţiuni chineze cu rachete urmăresc nave filipineze şi că direcţionează lasere către aeronave de patrulare în apropierea contestatului Half Moon Shoal.

Au urmat alte ciocniri, care au implicat coliziuni cu bărci, tunuri cu apă şi răniri ale marinarilor filipinezi, potrivit oficialilor filipinezi.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a insistat joi pe această problemă, la un summit regional, solicitând accelerarea negocierilor privind un cod de conduită pentru Marea Chinei de Sud, acuzând în acelaşi timp Beijingul de hărţuire şi intimidare.

Între timp, Ministerul de Externe al Vietnamului a condamnat recent acţiunile Chinei în Marea Chinei de Sud, acuzând navele chineze că au efectuat ”un atac violent” asupra bărcilor de pescuit vietnameze.

”Am văzut în ultimele săptămâni că tensiunile nu cresc doar între China şi Filipine, ci şi cu Vietnam”, a declarat Richard Heydarian, consilier politic şi lector principal de afaceri internaţionale la Universitatea din Filipine.

Cred că este doar o chestiune de timp până când tot mai multe ţări din ASEAN vor vorbi şi o chestiune de timp până când vom vedea ciocniri şi mai supărătoare”, a adăugat el.

Cu toate acestea, în timp ce experţii spun că riscurile geopolitice în Marea Chinei de Sud sunt în creştere, ei adaugă că există încă o mulţime de motive pentru ca toate părţile implicate să evite un conflict mai mare. În susţinerea afirmaţiilor sale, China ar fi folosit ceea ce analiştii se referă ca tactici de ”zonă gri”, cunoscute în mod obişnuit ca acţiuni coercitive care nu corespund unui conflict armat, dar depăşesc activităţile diplomatice normale.

”Tacticile zonei gri, oricât de îngrijorătoare sunt, sunt un exemplu al dorinţei Chinei de a-şi tăia salamul prin Marea Chinei de Sud, nu de a intra cu buldozărul”, a spus Heydarian.

Între timp, transportul prin Marea Chinei de Sud este, de asemenea, reciproc avantajos pentru economiile ţărilor implicate în ciocniri.

Potrivit lui Abdul Yaacob, cercetător din Asia de Sud-Est la Institutul Lowy, dacă China a început să desfăşoare activităţi care afectează libertatea de navigaţie, cum ar fi declararea unor părţi din Marea Chinei de Sud interzise transportului civil, SUA s-ar putea implica mai mult.

”Dar, în acest moment, toate părţile, inclusiv China, nu doresc să escaladeze situaţia într-un conflict militar în toată regula”, a spus el.

Ambasada Chinei din Singapore nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina, ziua 962: Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia / Explozii puternice în regiunea Zaporojie / Moscova declanșat contraofensiva în Kursk

Publicat

in

Rusia a continuat seria atacurilor nocturne asupra regiunilor ucrainene în timp ce populația a fost avertizată cu privire la noi lovituri.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 962 a războiului din Ucraina, LIVE:

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus și interceptat în timpul nopții 47 de drone ucrainene în trei regiuni din Federația Rusă și Marea Azov, a anunțat Ministerului rus al Apărării, potrivit presei de stat.

Mai multe case din regiunile Kuban, Krasnodar și Primorsko-Akhtarsk au fost avariate de resturile de drone, potrivit oficialilor ruși, însă au dat asigurări că nu există victime, relatează Kommersant.

În timpul unei alerte de raid aerian în noaptea de sâmbătă spre duminică, în regiunea Zaporojie s-a auzit o serie de explozii puternice, potrivit șefului administrației militare regionale, Ivan Fedorov, scrie Ukrinform.

Înainte de anunțul oficialului, Forțele Aeriene ucrainene au avertizat locuitorii cu privire la o amenințare cu rachete balistice în întreaga regiune.

Ukrinform a relatat anterior, un atac rusesc a vizat Sumî vineri seara târziu.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––-

Informațiile de vineri, ziua 961 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Israelul ucide cu muniţie fabricată în SUA: ce a fost găsit la locul atacului israelian din centrul Beirutului

Publicat

in

Muniţie fabricată în Statele Unite a fost folosită într-un atac în centrul Beirutului, care a ucis 22 de persoane şi a rănit 117, potrivit unei analize a schijelor găsite de The Guardian la locul atacului. Atacul de joi seară a lovit un complex de apartamente din cartierul dens populat Basta, fiind cel mai grav atac asupra capitalei Libanului de când au început luptele dintre Hezbollah şi Israel în urmă cu un an, informează news.ro.

Un membru al echipelor de salvare care au intervenit la faţa locului a spus că au lucrat toată noaptea pentru a găsi supravieţuitori şi a recupera morţii de sub moloz. Ei au spus că în clădire se aflau mai mulţi oameni decât de obicei, deoarece rezidenţii au primit recent persoanele strămutate din cauza bombardamentelor israeliene din sudul Libanului şi din suburbiile sudice ale Beirutului. Acest lucru a dus la creşterea numărului de oameni răniţi sau ucişi în atacul aerian.

Clădirea a fost una dintre cele două lovite din centrul Beirutului joi seară, vizându-l pe unul dintre principalii lideri ai Hezbollah Wafiq Safa, şeful unităţii de legătură şi coordonare a grupului şi responsabil de colaborarea cu agenţiile de securitate libaneze. Potrivit Reuters, Safa a supravieţuit tentativei de asasinat.

The Guardian a găsit resturile unei muniţii de tip JDAM – Joint Direct Attack Munition, fabricată în SUA, în ruinelke blocului de apartamente prăbuşit vineri după-amiază. JDAM sunt kituri de ghidare construite de compania aerospaţială americană Boeing care se ataşează la bombe de uz general mari, de până la 900 kg, transformându-le în bombe ghidate de GPS.

Ce reiese din verificarea diviziei pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch

content-image

Resturile de muniţie au fost verificate de divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch şi de un fost tehnician militar american specalizat în bombe.

„Modelul şuruburilor, poziţia şi forma rămăşiţei sunt în concordanţă cu aripioarele de coadă (n.r – aripi care se deschid după ce bomba este lansată, permiţându-i să zboare o distanţă mai mare până la o ţintă) ale unui kit de ghidare JDMA, fabricat în SUA, pentru muniţiile lansate aerian din seria Mk80”, a spus Richard Weir, cercetător senior la divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch, după vizionarea unei fotografii a fragmentului. Seria Mk80 cuprinde trei clase de bombe, dintre care cea mai mică are peste 200 de kilograme şi cea mai mare are peste 900 de kilograme.

„Folosirea acestor arme în zone dens populate, precum aceasta, expune civilii şi obiectivele civile din zona imediată la un risc grav de vătămare imediată şi de durată”, a spus Weir.

Armele americane au fost cheia războiului Israelului din Gaza şi Liban, JDAM fiind în mod special una dintre cele mai solicitate muniţii de către Israel din partea SUA. O investigaţie anterioară The Guardian a constatat că un JDAM a fost folosit într-un atac care a ucis şapte lucrători din domeniul sănătăţii, considerat o încălcare a dreptului internaţional de către Human Rights Watch.

Atacul de joi marchează prima dată după 2006 când se confirmă că muniţie fabricată din SUA a fost folosită într-un atac în centrul Beirutului.

SUA au fost criticate dur pentru continuarea ajutorului militar acordat Israelului, care s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari anul trecut. În septembrie, peste o duzină de organizaţii pentru drepturile omului au semnat o scrisoare către preşedintele SUA, Joe Biden, prin care îi cereau să suspende transferurile de arme către Israel, invocând utilizarea muniţiei americane în atacurile din Gaza împotriva civililor. Israelul se confruntă în prezent cu un caz la Curtea Internaţională de Justiţie deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul că a comis „acte de genocid” în războiul său în Gaza.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nations League: Serbia vs Elveţia – Duel pentru evitarea retrogradării

Publicat

in

Serbia – Elveţia, meci contând pentru Grupa 4 a Ligii A din Liga Naţiunilor, este programat, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 21:45, pe Gradski Stadion Dubocica din Leskovac, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 3 şi Prima Sport 3.

Serbia (un punct) şi Elveţia (zero puncte) se întâlnesc într-o partidă a ultimei şanse de a rămâne în cursa pentru unul din primele două locuri, care asigură acecsul în sferturile de finală ale Nations League, într-o grupă din care mai fac parte Danemarca (şase puncte) şi Spania (patru puncte).

Serbia a început cum nu se poate mai prost actuala ediţie din Liga Naţiunilor, cu doar un punct acumulat după cele două meciuri din luna septembrie, 0-0 acasă cu Spania şi 0-2 în deplasare cu Danemarca.

La Euro 2024, reprezentativa antrenată tot de DraganStojkovica fost eliminată încă din faza grupelor, după 0-1 cu Anglia, 1-1 cu Slovenia şi 0-0 cu Danemarca, nereuşind, astfel, accesul în fazele eliminatorii ale turneului final din Germania.

Atenţie, Serbia a marcat un singur gol în ultimele cinci partide oficiale, cel din meciul cu Slovenia, scor 1-1, de la Euro 2024!

Elveţia a debutat în competiţie cu două eşecuri în luna septembrie, scor 0-2 în deplasare cu Danemarca, golurile fiind încasate în minutele 82 şi 90+2, când avea deja doi oameni eliminaţi, şi 1-4 acasă cu Spania.

Reprezentativa lui Murat Yakin a ajuns la Euro 2024 până în sferturile de finală, unde a fost eliminată de Anglia, 1-1 după 90 şi, respectiv, 120 de minute, 3-5 după executarea loviturilor de departajare (a terminat pe locul 2 în Grupa A, 3-1 cu Ungaria, 1-1 cu Scoţiaşi 1-1 cu Germania, iar în optimile de finală a eliminat-o pe Italia, scor 2-0).

De menţionat că înfrângerile cu Danemarca şi Spania au venit după nouă partide fără eşec pentru Elveţia, care nu mai pierduse din toamna lui 2023, de la 0-1 cu România pe Arena Naţională!

Cele două echipe naţionale s-au mai întâlnit de doar două ori până acum, de fiecare dată la un Campionat Mondial, în faza grupelor, iar Elveţia s-a impus de fiecare dată cu Serbia, 2-1 în 2018 şi 3-2 în 2022.

Superbet oferă cota 1,51 pentru pronosticul X2: rezultat de egalitate sau victorie pentru oaspeţi în meciul Serbia – Elveţia.

Serbia vs ElvețiaX2
Cotă1.51

* cotă valabilă la ora publicării acestui articol

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vești bune pentru Economia Marii Britanii: a revenit la creştere în august, după două luni consecutive de stagnare

Publicat

in

Economia din Marea Britanie a revenit la creştere în august, după două luni consecutive de stagnare, dovedind un uşor impuls de revenire, în timp ce guvernul laburist se pregăteşte să prezinte primul său buget, la sfârşitul acestei luni, transmite CNBC, citat de news.ro.

Economia a crescut cu 0,2% de la lună la lună, au arătat vineri cifrele semnal publicate de Oficiul Naţional de Statistică, întrunind aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters.

Revenire a avut loc după o stagnare economică în iunie şi iulie, în timp ce Marea Britanie a înregistrat o expansiune modestă, dar constantă, în aproape fiecare lună din acest an.

Marea Britanie a ieşit dintr-o recesiune superficială la începutul anului. Pe parcursul celor trei luni până în august, creşterea economică a Marii Britanii a fost de 0,2%, comparativ cu cea de 0,5% înregistrată în cele trei luni până în iulie.

content-image

”Economia Regatului Unit a avut o evoluţie remarcabilă în primele luni ale anului 2024, cel puţin dacă sunt de crezut cifrele lunare ale PIB-ului. Dar aceleaşi cifre arată acum că această putere a fost de scurtă durată. Concluzia este că economia încă pare să crească într-un ritm rezonabil, dar citirile trimestriale de PIB, de 0,6/0,7% cu care ne-am obişnuit în primele două trimestre ale anului nu se vor repeta în a doua jumătate a anului. Anticipăm o creştere de 0,2% în al treilea trimestru, în general”, a declarat James Smith, economistul pentru pieţe dezvoltate de la ING, într-o notă, la scurt timp după lansare.

Lira sterlină a crescut uşor faţă de dolarul american după publicarea datelor, tranzacţionându-se în urcare cu 0,05%, la 1,3067 USD pe unitate.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit au scăzut, pentru titlurile pe 10 ani fiind în jurul valorii de 4,211%, crescând brusc în ultimele zile.

Sectorul dominant al serviciilor din Regatul Unit a înregistrat o uşoară creştere de 0,1% în luna august, în timp ce producţia şi producţia din construcţii au crescut cu 0,5%, respectiv 0,4%.

Ministrul de Finanţe, Rachel Reeves, a salutat datele, spunând că revenirea economiei la creştere este ”prioritatea numărul unu” a guvernului.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend