Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Copaci căzuţi în mai multe zone din Capitală, din cauza furtunii

Publicat

in

Copaci căzuţi în mai multe zone din Capitală, din cauza furtunii.

Pompierii din Bucureşti intervin, marţi seară, în mai multe zone din oraş, după ce au fost semnalaţi copaci căzuţi. Nu au fost anunţate victime.

ISU Bucureşti-Ilfov anunţă, marţi seară, mai multe intervenţii în derulare, din cauza furtunii.

Intervenții in desfășurare ca urmare a codului meteo:

– Str. Iacob Andrei -copac căzut

– Șoseaua Giurgiului 88 -copac căzut

– Șoseaua Berceni 104 -copac cazut

– Str. Constantin Rădulescu Motru x Stanciu -copac căzut

–  Șoseaua Colentina

–  Aleea Lunguletu-2 copaci căzuți

–  Str. Sechelarie- copac căzut

–  Strada Pache Protopopescu – copac căzut

–  Bulevardul 1 Decembrie, Chiajna -Element de construcție căzut pe auto

–  Strada Clucerului- copac căzut pe auto

–  Corbeanca, str. Principala – copac căzut pe carosabil

–  Strada Roșiori – copac căzut pe auto

–  Str. Aurel Vlaicu- copac căzut

–  Kiseleff-Copac căzut

–  Balotesti, Șos. Unirii- copac căzut pe strada

–  Otopeni, strada Belgrad-copac pe auto.

Nu s-au înregistrat victime, dar mai mulţi copaci au fost doborâţi.

Mai multe judeţe, inclusiv Capitala, se află de marţi până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, în acelaşi interval, mai mult de jumătate de ţară aflându-se sub cod portocaliu de vijelii.

Loading

NATIONAL

Un psiholog toarnă sare pe rană în plină modă parenting: Copilul e oglinda părinților!

Publicat

in

Un psiholog toarnă sare pe rană în plină modă a permisivității față de comportamente greșite ale copiilor. Specialistul spune că toți copiii cu probleme de comportament sunt oglinda părinților lor. Dacă asistă la acte de violenţă sau discuţii frecvente în familie, copilul va internaliza acest model ca fiind potrivit pentru a-şi impune propria perspectivă, spune psihologul Cristian Grigore.

„Efectiv, va considera că prin agresivitate va obţine ceea ce doreşte. Disciplinarea copilului prin intermediul pedepselor fizice va face ca acesta să devină fie o persoană care va recurge des la violenţă, fie va deveni o persoană foarte retrasă, inhibată, anxioasă. Agresivitatea copilului nu se stinge tot prin agresivitate”, a explicat Cristian Grigore, psiholog clinician în cadrul Centrului de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter” Iaşi.

În opinia specialistului, mediul familial joacă un rol crucial în dezvoltarea comportamentului copiilor

Un aspect adesea trecut cu vederea, afirmă Cristian Grigore, este importanţa calităţii timpului petrecut cu copiii. În loc de daruri sau promisiuni, subliniază psihologul, un dialog constant şi o conexiune emoţională pot preveni acumularea de tensiuni care duc la agresivitate fizică sau verbală.

„Unul dintre limbajele iubirii dintre părinţi şi copil este timpul petrecut împreună. Când părinţii stau în aceeaşi încăpere cu copilul, dar atenţia lor este înspre cu totul altceva decât asupra lui, nu este un timp petrecut împreună. Dacă tatăl se uită la TV şi mama citeşte o carte, iar copilul se joacă, nu înseamnă că este un timp intim de conectare între membrii familiei. Timpul petrecut împreună presupune ca aceştia să comunice despre ei: nevoi, dorinţe, aşteptări, experienţe, temeri, frustrări. Din această perspectivă, mulţi copii se simt neglijaţi de către părinţi”, afirmă Cristian Grigore. Potrivit psihologului ieşean, cel mai adesea copilul caută să obţină atenţia părinţilor prin comportamente pozitive precum note bune la şcoală sau să fie cuminţi.

„Dacă părinţii neglijează eforturile depuse de copil, el se va simţi invizibil. Iar pentru a se remarca şi ieşi în evidenţă va creşte probabilitatea de a adopta comportamente agresive. Practic, violenţa copilului devine un strigăt că are nevoie de prezenţa conştientă a părinţilor în viaţa lui emoţională”, explică psihologul.

Cristian Grigore avertizează că hărţuirea, remarcile dure şi chiar şi violenţa fizică pot deveni o constantă în viaţa multor elevi. În acest sens, spune acesta, studiile arată că victimele bullying-ului tind să dezvolte comportamente reactive, transformându-se, adesea, în agresori.

„Elevii care se simt adesea hărţuiţi, abuzaţi de unii dintre colegi, dezvoltă, de multe ori, comportamente violente ca reacţie la abuzurile suferite. Vor căuta să facă tot posibilul pentru a nu pierde din imaginea socială pe care şi-au construit-o, căci modul în care este perceput un copil de către colegi este unul esenţial în perioada pubertăţii şi adolescenţei”, a precizat Cristian Grigore.

Însă şi apartenenţa la un grup sau tehnologia pot influenţa comportamentul individual, iar pentru a evita perpetuarea agresivităţii, cultura şcolară trebuie să combată astfel de manifestări.

„Pot fi colegi care îl încurajează să răspundă cu agresivitate la provocările care vin către el. Astfel, presiunea socială de a deveni agresiv, chiar dacă e cu intenţia de a se apăra de agresor, poate duce la exacerbarea acestei pulsiuni”, afirmă psihologul.

În opinia sa, jocurile video violente, filmele care glorifică ura sau postările agresive de pe reţelele de socializare sunt stimuli care menţin o tensiune psihologică latentă care ar putea contribui la dezvoltarea unui comportament violent, mai ales în rândul celor mai vulnerabili.

„Expunerea la jocuri video şi filme agresive sau la postări pe reţelele de socializare care incită la violenţă şi ură, pot activa şi menţine o tensiune interioară care să ducă instant la agresivitate. La o mică remarcă a unui coleg, elevul care petrece mult timp pe tehnologie poate să nu mai fie capabil să-şi gestioneze furia. Se va confrunta cu o lipsă de empatie care îl va impiedica să înţeleagă cum propriile acţiuni îi afectează pe ceilalţi”, spune Cristian Grigore.

În ceea ce priveşte reducerea violenţei şcolare, psihologul recomandă organizarea de programe de educaţie emoţională precum jocurile de rol despre empatie şi managementul conflictelor, pentru creşterea nivelului de inteligenţă emoţională prin conştientizarea şi gestionarea propriilor emoţii, precum şi conştientizarea şi gestionarea emoţiilor celorlalţi colegi, dar şi înţelegerea cauzelor comportamentului violent.

„Este important de analizat contextul familial şi stilul de parenting. Un părinte cu un stil de parenting foarte autoritar sau foarte permisiv va crea condiţii favorabile pentru exprimarea furiei într-o manieră toxică”, a spus psihologul Cristian Grigore.

El subliniază şi importanţa unui climat şcolar sigur, motiv pentru care e important să fie implementate politici anti-bullying şi de promovare a unei comunicări non-violente, asertive, cât şi consilierea psihologică pentru copiii care manifestă agresivitate.

„În ceea ce priveşte atitudinea profesorului faţă de comportamentele agresive ale unui şcolar, este esenţial ca acesta să menţină o stare de calm şi stăpânire de sine şi, pe cât posibil, să evite corectarea copilului în prezenţa celorlalţi colegi. Preferabil este să aibă o discuţie în privat, să clarifice regulile şcolii, să îi insufle totodată ideea că profesorul îi este aliat nu adversar”, a menţionat Cristian Grigore.

Acesta a punctat că reducerea agresivităţii şcolare necesită o abordare complexă ce implică familiile, şcolile şi reglementarea influenţei tehnologice.

„Profesorii şi elevii sunt tot mai conştienţi de prezenţa bullying-ului şi sesizează aceste acte. Chiar dacă în trecut pedeapsa fizică era o formă comună de control al agresivităţii, în prezent profesorii şi părinţii sunt descurajaţi să pedepsească fizic copiii. Însă nu trebuie să uităm că în prezent expunerea la tehnologiile cu un conţinut violent, formele de exprimare a stresului la copii pot fi mult mai diversificate. La asta contribuie şi scăderea interesului unor părinţi de a presăra un set de valori morale”, a adăugat psihologul Cristian Grigore.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Apare închisoarea celor ‘100 cei mai puternici traficanți de droguri’: Autoritățile din Franța iau măsuri de urgență

Publicat

in

Franţa, unde sporeşte îngrijorarea în legătură cu ravagiile traficului de droguri, aflat în plin avânt, a decis să-i izoleze într-o „închisoare de maximă securitate” pe cei „o sută cei mai puternici traficanţi de droguri” care îşi continuă activitatea criminală din celula lor, a anunţat duminică ministrul francez al justiţiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Vom lua o închisoare franceză, o vom goli de persoanele care sunt acolo şi vom pune acolo, atunci când aceasta va fi total izolată, total securizată, cu gardieni formaţi special”, pe cei „o sută cei mai puternici traficanţi de droguri”, a anunţat Gerald Darmanin la postul de ştiri LCI.

„Vom arăta că, atunci când eşti la închisoare şi când eşti un traficant de droguri, nu poţi telefona şi nu poţi avea o viaţă agreabilă”, a adăugat Darmanin.

Ministrul france intenţionează să „lovească puternic” această „ameninţare la adresa securităţii interne”

Ministrul francez, care a făcut din lupta împotriva traficului de droguri una dintre priorităţile sale după instalarea în funcţie pe 23 decembrie, intenţionează să „lovească puternic” această „ameninţare la adresa securităţii interne”.

„Ceea ce este insuportabil” este faptul că închisorile „nu mai sunt piedici pentru majoritatea (traficanţilor de droguri) în a-şi continua traficul, sau a asasina, sau a ameninţa magistraţi, agenţi penitenciari, jurnalişti sau avocaţi”, a subliniat Darmanin.

Drogul nu a circulat niciodată atât de mult ca acum în Franţa, unde cifrele de afaceri ale traficului de stupefiante este estimat la sume cuprinse între 3,5 şi 6 miliarde de euro pe an, cu numeroase bande rivale care duc între ele un război sângeros pentru teritoriu.

În noiembrie, primari din Franţa au alertat cu privire la pătrunderea de produse stupefiante, în special a cocainei, atât în zone urbane, cât şi rurale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Șmecherie de lux! Prețul colosal plătit lunar de locatarii unui bloc doar pentru spălarea preșului de la intrare

Publicat

in

Taxă absurdă în numele „luxului”. Locatarii unui complex imobiliar din Iași plătesc lunar o sumă colosală pentru spălarea unui banal preș, de la intrarea în bloc.

Locatarii Complexului Evergreen din Iași se confruntă cu o situație greu de crezut: fiecare dintre cele 510 apartamente este taxat cu  1,73 lei pe lună pentru curățarea unui preș modest de la intrarea în scara blocului. Dezvoltatorul complexului și patronul CCI Construct Company SRL, este cunoscut pentru regulamentele controversate pe care le impune locatarilor. După ce a stârnit scandal prin obligativitatea îngrijirii jardinierei sau prin amenințări cu tăierea apei, acum a găsit o altă sursă de venit: spălarea preșului.

Preșurile, descrise de locatari drept „petice” de dimensiuni reduse, sunt spălate de o firmă de curățenie contractată, însă locatarii susțin că mai degrabă ar putea fi înlocuite lunar, având în vedere costurile totale lunare de 882 de lei pentru toate cele 510 apartamente. Adică peste 10.500 de lei în fiecare an pentru spălarea unui banal preș, așa cum vedeți în imaginile prezentate de BZI. Potrivit sursei citate, serviciile de curățenie din scara blocului sunt tarifate separat.

Soția dezvoltatorului: „Este un complex premium, nu un ghetou”

Eliza Ciubotariu, soția dezvoltatorului, consideră taxa justificată: „Cine locuiește într-un complex premium trebuie să își permită aceste cheltuieli. Dacă nu, există alte zone rezidențiale mai modeste“.

„Noi, când am terminat complexul, l-am predat spre întreținere și plătesc utilizatorii. (…)Costă 1,73 de lei? Păi, stați puțin, ăsta este standardul complexului. Acesta este un complex, nu locuiești la ghetouri, nu-știu-unde. Covorul de la intrarea în fața scării trebuie curățat și, fiind un complex cu 510 apartamente, vă dați seama că se uzează, trebuie schimbat la un moment dat. Cine și-a asumat să locuiască într-un complex premium trebuie să își permită să dea 1,73 de lei pe lună să curețe covorul de la intrare. În momentul în care ți-ai asumat să locuiești într-un complex premium trebuie să îți asumi anumite cheltuieli. Nu ai cum să faci reclamație că se curăță covorul de la casa scării. Standardul este de nou, nu ai cum să păstrezi nou și curat un covor, acela trebuie schimbat la un moment dat. Mai sunt alte complexe cu standarde mai joase, în alte zone rezidențiale, unde se pot muta cei care nu vor să plătească pentru lux și curățenie. Nu trebuie toți locatarii să se supună unora care au venit în complexul ăsta și nu se potrivesc”, a declarat Eliza Ciubotariu, soția patronului firmei CCI Construct Company SRL, citată de BZI.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nu vreți să fiți președinte? Andreea Bănică e în extaz după ce Boc a anunțat că vrea să interzică fumatul pe stradă în Cluj

Publicat

in

Fumatul ar putea fi interzis pe străzile din Cluj. E o propunere avansată de Emil Boc, după ce o măsură similară a fost adoptată în Italia.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Obiectivul nostru este de a interzice fumatul în parcuri, locuri de joacă, baze sportive. Modelul există deja la nivel european, acum analizăm cadrul legal din România, dacă el ne permite fără o lege naționala, ca printr-o hotărâre de consiliu local să putem face acest lucru. Această măsură trebuie implementată gradual, după o dezbatere publică și mă gândesc chiar cu asigurarea în unele zone, parcuri mari, baze sportive mari așa cum avem în aeroporturi, a unor locuri unde să poată cei care doresc să fumeze să aibă un spațiu precis delimitat.

Cântăreața Adreea Bănică a primit vestea cu mare entuziastm și a plusat!

„Domnule primar, nu ați dori să ne fiți și președinte? Așa am scăpa de multe probleme. Sigur ați implementa legi drastice contra consumului de alcool, droguri, reguli privind curățenia (mucuri de țigară pe jos, gumă de mestecat, gunoi). Legi contra comportamentului agresiv al unor bărbați vis-à-vis de femeile la volan și invers, de ce nu?! Dacă nu suntem educați, doar legile și regulile ne mai țin să nu ne omorâm pe stradă”, a scris artista în mediul online.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Earthquake measuring 3.5 on Richter scale in Buzau County on Monday evening

Publicat

in

An earthquake measuring 3.5 on Richter scale occurred on Monday evening, at 19:08 local time, in the Vrancea seismic zone, Buzau County, according to information made public by the National Research and Development Institute for Earth Physics (INCDFP), informs Agerpres.

The earthquake occurred at a depth of 140 km near the following cities: 55 km northwest of Buzau, 56 km southeast of Brasov, 57 km north of Ploiesti, 60 km southeast of Sfantu-Gheorghe, 77 km west of Focsani and 85 km northeast of Targoviste.

Since the beginning of January, eight earthquakes with magnitudes between 2.4 and 3.5 have occurred in Romania.

The most significant earthquake of 2024, with a magnitude of 5.4, took place in Buzau County on September 16.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Regionalizarea revine în actualitate. Nicușor Dan avertizează: ‘Trebuie să ai niște studii întâi / Nu poate să se întâmple mai devreme de 2028’

Publicat

in

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a comentat luni, pe B1 TV, reorganizarea administrativ-teritorială a României, proiectul de lege depus de PSD în acest sens, subliniind că este necesară, dar că trebuie să fie precedată de studii temeinice. El a menționat că, în trecut, inclusiv comuniștii au realizat studii înainte de a efectua reorganizări teritoriale, ceea ce sugerează că o abordare similară ar trebui adoptată și acum. Nicușor Dan a insistat pe importanța implicării specialiștilor și a dezbaterii publice. De asemenea, el a afirmat că reorganizarea nu poate avea loc mai devreme de 2028, având în vedere că actualii primari și președinți de consilii județene au mandate primite de la cetățeni.

Da, am văzut știrea, numai că nu cred că în felul ăsta trebuie să se procedeze. Adică am văzut așa de multe știri de genul vom face, nu vom face și să nu se întâmple nimic după aceea, că prefer să văd un proiect scris pus pe masă. Evident că reorganizarea teritorială a României trebuie făcută. Vă aduc aminte că inclusiv comuniștii, înainte de 1968, când s-a făcut ultima dată reorganizarea teritorială din România, au studiat vreo 2 ani și au studiat acolo cum s-au priceput ei în anii ’60, cu aparatul de stat comunist și așa mai departe, dar, totuși, s-au făcut niște studii despre cum e bine să se echilibreze județele, unde e populația, ulterior, unde trebuie dusă industria și așa mai departe. Nu poți să vii și să spui îi desemnez pe, nu știu, pe Băluță și pe Neacșu să reorganizeze teritorial România. Trebuie să ai niște studii întâi, după care, evident, să aduci și factorul politic și să aduci o formă pe care să o pui în dezbatere publică”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a fost întrebat dacă e normal ca un astfel de proiect să fie realizat de membrii unui partid în loc să fie realizat de reprezentanți ai mai multor formațiuni.

„Așa cum am spus, și această discuție este necesară, dar ea trebuie precedată de studii, studii care să spună care sunt disfuncționalitățile în relația între un mare oraș, să zicem, Cluj Napoca, ca să nu spun București, între Cluj Napoca și Florești și câteva din localitățile satelit, o chestiune. Câte din județele din România se justifică din punctul de vedere al distanțelor față de centrele de dezvoltare, câte din comunele din România reușesc să supraviețuiască, adică trebuie să existe niște studii care să descrie niște realități și, în baza acestor realități, să creionăm niște direcții. Și abia după aceea, același colectiv ar trebui să propună o împărțire administrativ-teritorială. Deci, așa, la ochi, ceea ce noi știm din administrație, sunt niște probleme, sunt probleme cu comune care nu se mai justifică, e o relație dezechilibrată între mari orașe și localități din jur, și Bucureștiul e un exemplu, Cluj Napoca e un alt exemplu, și există județe care sunt mult prea mici pentru ca o dezvoltare care este în general generată de mari poli de dezvoltare, cum sunt marile orașe, sunt județe în apropierea acestor poli de dezvoltare, care ar fi bine să fie incluse într-o regiune mai mare. Pe scurt, astea ar fi problemele regionalizării, dar trebuie să avem niște studii”, a mai spus edilul.

„Oricum ar fi, și eu am mai răspuns la întrebarea asta, reorganizarea administrativ-teritorială nu poate să se întâmple mai devreme de 2028. Pentru moment sunt niște primari, niște președinți de Consilii Județene, care au niște mandate primite de la oameni. Deci mai devreme de 2028 nu se poate întâmpla și e foarte bine”, a precizat Nicușor Dan.

„Dacă vrem să facem să se aplice din 2028, e bine să începem să lucrăm de acum, dar cum am spus, cu studii și cu specialiști, a conchis edilul Capitalei.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend