Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Contre între Alexandru Rafila și Ioana Mihăilă, în scandalul vaccinurilor anti-Covid expirate!

Publicat

in

În scandalul vaccinurilor anti-COVID-19 expirate, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de la PSD, dă vina pe fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă.

La rândul său, Mihăilă susține că „vaccinurile care au expirat au fost comandate înainte ca vreun ministru USR să se afle la guvernare”.

Este adevărat că Ministerul Sănătăţii… au fost în decursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023 în luna mai a anului 2021. (…) Cât o să ajungă pot să vă răspund, însă ce vom face cu el încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin. (…) Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să îi găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană”, a afirmat Alexandru Rafila, conform Agerpres.

În luna mai a anului 2021, ministru al Sănătății era Ioana Mihăilă, de la USR.

Aceasta susține că achiziția vaccinurilor care au expirat s-a făcut înainte ca USR-iștii să ajungă la guvernare.

PSD, unul dintre groparii campaniei de vaccinare, începe din nou să facă vâlvă încercând să acopere furtuna de incompetență și lene care se aude de la multe străzi distanță dinspre sediile ministerelor.
În episodul de azi – achizițiile de vaccinuri (din nou).

Domnul Rafila, cu securea celor peste 1 milion de vaccinuri expirate pe care le putea vinde sau dona deasupra capului, se străduiește să arunce vina în altă parte.
Îi amintesc domnului Rafila că:

👉 Vaccinurile care au expirat au fost comandate înainte ca vreun ministru USR să se afle la guvernare. Și că prin acordul dintre Comisia Europeană, statele membre și producătorii de vaccinuri, țările Uniunii Europene s-au obligat să comande în avans vaccinuri de la mai mulți producători, pentru ca aceștia să poată să finalizeze într-un timp record dezvoltarea și producția de vaccinuri împotriva COVID-19. Aceste comenzi au fost plasate la finalul anului 2020, iar în timpul mandatului meu, de câte ori s-au aprobat noi vaccinuri am decis să comandăm numărul minim pe care acordurile îl permiteau.

👉 Vaccinurile puteau fi vândute și donate. Domnul ministru, beneficiind și de prelungirile repetate ale termenelor de valabilitate putea foarte bine să contacteze celelalte țări care solicitau vaccinuri și să le vândă la prețul de achiziție. În mandatul meu, surplusul de Pfizer și Moderna a fost vândut la timp către țări precum Danemarca, Irlanda, iar banii au intrat în bugetul statului. E adevărat, e foarte multă muncă. Și știm cu toții că domnul ministru se simte mult mai confortabil prin fotoliile televiziunilor, în fața camerelor, decât la biroul din minister.
👉 Acordul pentru vaccinurile din 2022-2023 s-a făcut după informarea printr-un memorandum a întregului Guvern. Dacă trâmbițașii PSD ar fi citit puțin, ar fi aflat că s-a semnat acord pentru un singur tip de vaccin, care înregistra cea mai mare cerere la momentul respectiv (când erau 100.000 de vaccinări/zi în România, în plină pandemie), iar pentru alte tipuri fie a fost refuzată continuarea contractelor (unde era posibil), fie s-a comandat doza minimă.
👉 De asemenea, dacă ar fi avut minima aplecare spre lectură, ar fi văzut că prin acord, compania se obligă să furnizeze vaccinuri adaptate noilor tulpini și că nu exista posibilitatea de a comanda mai puține. Sistemul opt in sau opt out.
👉 Sau, dacă dorește, poate să ia exemplul altor miniștri ai Sănătății din UE, care pun acum problema pe masă pentru vaccinurile pentru 2022-2023, nu așteaptă să le pice din cer soluțiile sau se plâng peste tot. Dar, stai! Și aici e de muncă.
👉 Îi mai amintesc domnului Rafila că de cinci luni conduce ministerul Sănătății, deja a depășit perioada pe care am ocupat-o eu la minister. Dacă vrea să-și acopere incompetența să o facă în alt mod.
• De exemplu, în ultimele zile ați mai auzit ceva despre incapacitatea dânsului de a împărți zecile milioane de pastile cu iod (că tot e proiectul fanion al dânsului)? Nici măcar o simplă operațiune nu a fost în stare să facă.
• Sau despre cum se pierd fonduri europene din PNRR sau Programul Operațional Sănătate?
• Sau cum va trebui să renunțe la o parte din finanțarea spitalelor regionale din Programul Operațional Regional pentru că încă se înregistrează întârzieri în cheltuirea banilor?
• Sau vrea domnul ministru să acopere așa legea colegilor lui de dat liber la furat cu achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei?
Pare că ministrul Sănătății Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a uitat că grija față de oameni este mai presus decât populismul de partid”, spune Mihăilă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Statele Unite şi Mexic şi-au anunţat oferta comună pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal feminin din 2027

Publicat

in

Statele Unite şi Mexic şi-au anunţat vineri seara oferta comună pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal feminin din 2027, scrie AFP.

„Statele Unite şi Mexic se află într-o poziţie unică, aceea de a găzdui o Cupă Mondială feminină care va utiliza facilităţile, infrastructura şi protocoalele puse în aplicare pentru Mondialul masculin din anul precedent”, a spus preşedintele Federaţiei Americane (US Soccer), Cindy Parlow Cone, într-un comunicat de presă.

Statele Unite şi Mexic au fost deja desemnate, împreună cu Canada, să găzduiască Mondialul masculin din 2026. Statele Unite vor fi, de asemenea, naţiunea-gazdă pentru Copa America de anul viitor şi apoi pentru Cupa Mondială a Cluburilor din 2025.
Aşa cum se ştie, Belgia, Germania şi Olanda au înaintat şi ele o candidatură comună la Federaţia Internaţională de Fotbal pentru găzduirea Cupei Mondiale feminine din 2027.

Cele trei ţări, iar acum şi tandemul SUA-Mexic, vor concura cu Brazilia pentru organizarea turneului final, după ce sud-americanii au înaintat dosarul încă de luna trecută.

Federaţiile au avut termen până vineri seara să depună dosarele de candidatură la FIFA. Africa de Sud a depus şi ea un dosar, dar l-a retras luna trecută, afirmând că preferă să prezinte un dosar ”mai bine pregătit” pentru ediţia din 2031.

FIFA va organiza vizite în ţările candidate în februarie înainte de a desemna dosarul câştigător în mai 2024, la Congresul FIFA.

Ediţia din 2023 a fost organizată împreună de Australia şi Noua Zeelandă, titlul fiind câştigat de Spania, care a învins Anglia în finală cu 1-0.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Revolta unui patron: ‘Când angajații își dau demisia, 1 din 10 înțeleg ce e ăla un preaviz!’

Publicat

in

Revolta unui patron: ‘Când angajații își dau demisia, 1 din 10 înțeleg ce e ăla un preaviz!’

Mulți patroni reclamă lipsa seriozității angajaților, în special a celor tineri. Problema a fost discutată pe grupul de Facebook Grupul Antreprenorilor din România.

Patron: „Bună ziua. Am nevoie de câteva sfaturi. Mă confrunt cu angajați neserioși. Din păcate, prin prisma domeniului de activitate (magazin alimentar) nu am parte de angajați cu studii sau măcar cu simțul responsabilități (vânzătoare). Le angajez cu carte de muncă din prima zi, le citesc contractul de muncă rând cu rând, le respect toate drepturile (8 ore pe zi, pauză de masă, concediu respectat, salariu mereu la timp, libere legale și absolut tot ce zice Codul Muncii). Când își dau demisia, 1 din 10 angajați înțeleg ce e ăla un preaviz”, a început el.

„Deși în contractul de muncă scrie negru pe alb că sunt obligați să stea 20 de zile în preaviz, să am timp să caut alt angajat, nu îi interesează absolut deloc. Zic inițial ok, apoi mai vin 2-3 zile, apoi încep să invoce tot felul de minciuni. Am citit Codul Muncii de zeci de ori. Nu e stipulat absolut nicăieri ce se întâmplă când angajatul nu respectă contractul de muncă. Numai noi, angajatorii, trebuie să respectăm Codul Muncii și contractul? Chiar nu le pot depune plângere nicăieri? Singura soluție este să îi acționez în judecată? Aștept sfaturi, fără răutăți dacă se poate”, a spus el.

Postarea sa a provocat o adevărată dezbatere pe această temă. Cineva propunea înființarea unui registru al angajaților, pe un grup de Facebook, prin care patronii să fie puși în gardă atunci când urmează să angajeze oameni neserioși.

„Prin urmare, se impune – din punctul meu de vedere – un registru al angajaților (foști și actuali) unde cei care care vor avea de-a face cu ei să poată verifica înainte de a-i angaja, ce „trecut” au, ce fel de om este, dacă merită să ii ia sau nu. Dacă vreunul din ei se consideră nedreptățit, poate contesta mențiunea despre ei, cu probe, cum și angajatorul va face acele mențiuni, tot cu probe. În așa mod, genul asta de oameni se vor gândi de 10 ori înainte să mai dea «țepe». Personal, mă gândesc la varianta unui site sau grup de Facebook”, se arată în propunere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend