Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Contraofensiva ucraineană va merge pe trei direcții, spun analiștii / Ce va schimba mobilizarea lui Putin

Publicat

in

Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” a 300.000 de oameni, dar cifra reală a celor care urmează să fie mobilizați este de un milion de oameni, a afirmat joi Novaia Gazeta Europe, citând un decret ultrasecret și o sursă din administrația lui Putin.

Recrutare in RusiaFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Kremlinul a negat acest raport.

Experimentați în luptă și hotărâți să câștige, soldații ucraineni consideră că sosirea iminentă a zeci de mii de ruși mobilizați reprezintă o amenințare minoră.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei resping de 8 ani și 7 luni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și că un număr mai mare de soldați neantrenați nu înseamnă mare lucru, relatează Ukrainska Pravda.

„Dar ce importanţă are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflaţi într-un loc vizat de lovitură?”, a declarat, ironic, expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov.

Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea DonbasUkrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Contraofensiva ucraineană pe trei direcții

Mobilizarea parțială urmează succesului neașteptat al contraofensivei ucrainene în estul regiunii Harkov, care a fost aproape complet eliberată de trupele rusești la începutul acestei luni.

Iar forțele ucrainene sunt pregătite să contraatace în alte trei direcții, spun observatorii:

  • Una este în regiunea Lugansk, care se află la sud de Harkov, unde contraofensiva se va concentra de-a lungul râului strategic Siverskyi Donets.Acolo au avut loc lupte crâncene cu pierderi grele în vară, după ce Moscova și-a retras forțele din patru regiuni nordice și din capitala Kiev.
  • A doua direcție este în regiunea Zaporojie din sud-est, în jurul orașului Huliaipole, de unde ucrainenii se pot înfige adânc în zonele ocupate de Rusia și le pot bisecta.
  • Iar cea de-a treia este regiunea sudică Herson, o intrare în peninsula anexată Crimeea, care a fost ocupată la începutul lunii martie, probabil din cauza trădării unor oficiali ucraineni.

Dacă contraofensiva ucraineană va avea loc în zilele următoare, Rusia nu va avea timp să antreneze și să desfășoare trupele nou-mobilizate.

Forțele rusești “vor trebui să le folosească [trupele mobilizate] pentru a forma o a doua linie de apărare la aproximativ 100 km de actuala linie de front”, a declarat pentru Al Jazeera Nikolai Mitrokhin, expert în Rusia la Universitatea germană din Bremen.

Vladimir Putin și Dmitri Medvedev Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Rușii vor trebui să își refacă batalioanele care au un “deficit uriaș” de efective din cauza pierderilor grele și descurajante din ultimele șase luni, a spus el.

“Dacă până la jumătatea lunii octombrie forțele ucrainene vor putea străpunge liniile frontului în cel puțin două direcții și vor avansa pe cel puțin 50 km, vor da o lovitură grea forțelor rusești care va răsturna mobilizarea”, a spus Mitrokhin.

Ca urmare, pierderea inevitabilă de vehicule blindate și artilerie va împiedica puternic revitalizarea puterii militare a Rusiei în zonele ocupate, a mai spus el.

Dar, dacă nu se va reuși o străpungere ucraineană, rușii ar putea restabili pregătirea de luptă a multor unități din linia întâi.

“Nu înseamnă că vor fi gata de atac, dar ar putea menține linia frontului”, a spus Mitrokhin.

“Cum poate afecta (mobilizarea parțială – n.r.) cursul războiului? Doar în sensul că, acum, acest lucru împinge Rusia spre probleme în interiorul ţării. Fiindcă toți rușii care au vrut să participe la ostilități sunt deja pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei”, explică expertul militar ucrainean Vladislav Selezniov, într-un comentariu pentru agenţia RBC.

“Și chiar dacă o fac, apar întrebări cu privire la motivație, sprijin și pregătirea lor de luptă. Acești 300.000 de militari nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților, pentru că înțelegem cum funcționează artileria. Dar ce importanţă are pentru un proiectil Excalibur numărul de ruși aflaţi într-un loc vizat de lovitură?” – a remarcat, în glumă, Vladislav Selezniov.

Mobilizarea în Rusia ar putea prelungi războiul, dar nu l-ar influența-spun experții Occidentali

Mobilizarea anunțată miercuri de Vladimir Putin riscă să prelungească războiul din Ucraina fără a inversa situația pe teren, potrivit experților americani, care consideră că amenințarea nucleară a Moscovei este îngrijorătoare, dar probabil inutilă.

Experții occidentali spun că armata rusă va avea dificultăți în a mobiliza atât de mulți oameni, iar noii recruți vor ajunge pe câmpul de luptă slab antrenați și demotivați. “Nu vor fi capabili să facă acest lucru bine”, a apreciat Dara Massicot, expert în Rusia la centrul de cercetare Rand Corporation, potrivit AFP.

Proteste in Rusia față de mobilizarea lui Putin Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

“Vor aduna oameni și îi vor trimite pe front cu o pregătire învechită, cu o conducere incompetentă și cu echipamente în stare și mai proastă decât forțele active”, a adăugat ea pe Twitter. “Îi vor trimite încetul cu încetul, pentru că nu se pot grăbi.”

Mulți, dar fără tehnică

“Armata rusă nu este echipată în prezent pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști”, a declarat pentru CNN Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra.

“Rusia se luptă deja să își echipeze în mod eficient forțele profesioniste din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipament în timpul războiului”, a mai spus Lord.

“Practic, nu au suficient echipament modern … pentru atât de multe trupe noi”, a declarat Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx.

Pregătire inadecvată

Dar Michael Kofman, de la centrul de reflecție Center for a New American Security, a declarat pentru AFP că nu trebuie subestimat riscul ca sosirea de noi trupe rusești pe linia frontului să prelungească un conflict deja mortal.

“Ar putea prelungi capacitatea Rusiei de a continua acest război, dar nu ar putea schimba traiectoria sau rezultatul acestuia”, a declarat el miercuri, susținând că Ucraina își păstrează avantajul pe teren.

Acest punct de vedere a fost împărtășit de Rob Lee, de la Foreign Policy Research Institute, pentru care “există încă toate motivele să fim optimiști pentru Ucraina”, a cărei armată a dat dovadă de disciplină și curaj încă de la începutul războiului, spre deosebire de forțele rusești demoralizate și indisciplinate.

Recruți rusi după primirea uniformelor (foto: Dreamstime)

Toți experții sunt de acord cu privire la calitatea slabă a pregătirii militare rusești, care este adesea limitată la câteva săptămâni, cu echipament redus.

“Problema este că armata rusă este prost condusă și prost antrenată”, a declarat fostul general Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa.

“Mobilizarea a 300.000 de rezerviști după ce a eșuat cu forțe convenționale epuizate și miliții pestrițe, după ce a recrutat prizonieri și a folosit paramilitari precum grupul Wagner, va fi foarte dificil.”, spune el.

“Iar desfășurarea de recruți pe o linie de front care a fost străpunsă, unde moralul este la cel mai scăzut nivel și soldații nu vor să fie acolo, prevestește un alt dezastru”, a scris el pe Twitter, adăugând că acesta este “un alt semn al slăbiciunii rusești”.

surse: Al Jazeera, AFP, CNN

Citește și:

Loading

NATIONAL

Cât de puternic este cu adevărat președintele României? Adevărul din spatele funcției supreme

Publicat

in

În sistemul politic românesc, funcția de președinte reprezintă una dintre cele mai dorite și respectate poziții, fiind adesea privită ca vârful carierei politice și simbolul autorității supreme în stat. Cu toate acestea, realitatea din spatele acestei funcții este mult mai complexă și adesea mult mai nuanțată decât lasă impresia imaginea publică. Pe lângă prestigiul și responsabilitatea pe care le implică, președintele României trebuie să navigheze prin provocările constante ale scenei politice interne și internaționale, jonglând cu echilibre fragile între forțele politice, deciziile economice critice și interesele geopolitice.

Chiar dacă președintele este considerat garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării, puterile sale sunt, de fapt, limitate și bine definite de Constituție. Mandatul prezidențial se întinde pe o perioadă de cinci ani, începând din momentul depunerii jurământului.

Această perioadă poate fi prelungită doar în circumstanțe excepționale, precum război sau catastrofe naturale, printr-o lege organică adoptată de Parlament. În mod normal, președintele își exercită atribuțiile până la învestirea succesorului său.

Una dintre prerogativele esențiale ale președintelui este desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru și numirea Guvernului, în urma obținerii votului de încredere din partea Parlamentului.

Nu are autoritatea de a demite primul-ministru

content-image

În cazul remanierii guvernamentale, președintele poate revoca și numi miniștri la propunerea premierului, dar nu are autoritatea de a demite primul-ministru. În situații de criză, președintele poate numi un prim-ministru interimar până la formarea unui nou Guvern.

Procesul legislativ implică, de asemenea, președintele în mod semnificativ. Acesta are responsabilitatea de a promulga legile adoptate de Parlament, având la dispoziție un termen de 20 de zile pentru a face acest lucru.

Președintele poate solicita o singură dată reexaminarea unei legi înainte de promulgare, exercitând astfel un rol de control și echilibru în procesul legislativ. În situații extreme, președintele deține puterea de a dizolva Parlamentul, dar numai în condiții strict reglementate.

Această măsură poate fi luată doar dacă Parlamentul nu a reușit să acorde votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile și după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Există, de asemenea, restricții temporale pentru exercitarea acestei prerogative.

Poate declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate

content-image

În calitate de comandant al forțelor armate și președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, șeful statului are autoritatea de a declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului.

Acest aspect subliniază importanța rolului prezidențial în asigurarea securității naționale. Pe plan internațional, președintele României are un rol crucial în reprezentarea țării.

Acesta are autoritatea de a încheia tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și de a le supune ratificării Parlamentului. Această prerogativă plasează președintele în centrul diplomației române și al relațiilor externe ale țării, scrie incredibilia.ro.

Așadar, deși funcția de președinte al României este învestită cu o autoritate și un prestigiu considerabile, puterile efective ale acestui rol sunt atent echilibrate și limitate de cadrul constituțional.

Președintele acționează ca un garant al stabilității și integrității naționale, având un rol esențial în menținerea echilibrului între diferitele ramuri ale puterii de stat și în reprezentarea României pe scena internațională.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Schimbarea orei este din nou în centrul atenției. De ce este controversată în SUA și cu ce se diferențiază de Europa

Publicat

in

Schimbarea orei, o practică care afectează aproape 400 de milioane de persoane din America de Nord, este din nou în centrul atenţiei, în timp ce dezbaterile privind necesitatea sa continuă, relatează Reuters, conform news.ro.

Această practică, ce are loc de două ori pe an, de a da ceasurile înainte primăvara şi înapoi toamna este înrădăcinată în viaţa americanilor, canadienilor şi cubanezilor de mai bine de un secol. Cu toate acestea, propuneri legislative recente şi schimbarea opiniei publice determină o reevaluare a relevanţei sale în societatea de astăzi.

Spre deosebire de Europa, care trece la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie (în noaptea de 26 spre 27 octombrie), ora de vară în SUA şi în alte câteva ţări se încheie la 3 noiembrie la ora locală 2 a.m., ceea ce înseamnă că oamenii vor câştiga o oră în plus de somn. Dimineţile vor fi mai luminoase, dar seara se va întuneca mai devreme.

Zicala „primăvara înainte, toamna înapoi” serveşte ca un memento util pentru ajustarea ceasurilor.

În Regatul Unit şi în alte ţări europene, schimbarea ore de vară are loc la 27 octombrie.

În Statele Unite, ora de vară începe întotdeauna în a doua duminică din martie şi se încheie în prima duminică din noiembrie. Acest lucru contrastează cu Marea Britanie şi Uniunea Europeană, unde ora de vară începe în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie.

Cea mai scurtă zi din 2024 – în termeni de ore cu lumină – va fi la 21 decembrie, când se marchează solstiţiul de iarnă. Orele de zi variază semnificativ în funcţie de latitudinile din emisfera nordică. Zonele din apropierea Polului Nord vor fi cufundate în întuneric complet, în timp ce regiunile sudice vor avea încă peste 10 ore de lumină naturală.

Anul viitor, ora de vară în SUA va începe pe 9 martie şi se va încheia pe 2 noiembrie.

În Europa, începe la 30 martie şi se încheie la 26 octombrie.

De ce a fost creată ora de vară în SUA?

Ideea modernă de a schimba ceasurile în funcţie de anotimpuri poate fi urmărită cel puţin până spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când entomologul neozeelandez George Hudson a propus această idee pentru a economisi energie şi pentru a prelungi orele de lumină pe timpul verii, ceea ce ar fi fost benefic pentru hobby-ul său de a aduna insecte după serviciu.

Ideea s-a impus lent până la Primul Război Mondial, când statele europene au căutat orice strategie pentru a economisi combustibil. Germania a fost prima ţară care a adoptat ora de vară în 1916. Statele Unite au urmat-o în 1918.

Practica a trecut prin multe variaţii înainte ca Statele Unite să o standardizeze în 1966 prin Uniform Time Act, care permite statelor să renunţe la ea, dar nu să rămână permanent la ora de vară.

Controverse

Un mit comun este acela că Statele Unite au adoptat ora de vară în beneficiul fermierilor, dar, în realitate, mulţi fermieri se opun acestei practici pentru că le perturbă programul.

Motivaţia iniţială de a economisi combustibil face, de asemenea, obiectul unei dezbateri, deoarece studiile au constatat puţine sau chiar deloc economii de energie în urma acestei schimbări, conform Serviciului de cercetare al Congresului SUA.

Cei care se opun fac referire la alte studii care au constatat efecte negative asupra sănătăţii legate de ora de vară, cum ar fi o creştere a numărului de accidente rutiere mortale, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi lipsa somnului în zilele care urmează modificării ceasurilor cu o oră înainte în fiecare lună martie.

Un sondaj YouGov din martie 2023 a arătat că 62% dintre americani doresc să pună capăt practicii de schimbare a ceasurilor, deşi doar 50% preferă să păstreze permanent ora de vară.

Nu. Hawaii şi Arizona, cu excepţia populaţiei Navajo, nu respectă ora de vară. De asemenea, teritoriile americane Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico şi Insulele Virgine Americane respectă ora standard permanentă.

În timp ce ora de vară este larg răspândită în Statele Unite, 19 state au adoptat legi pentru a utiliza permanent ora de vară, dacă Congresul va permite acest lucru, potrivit Conferinţei Naţionale a Congreselor de Stat.

Statele Unite ale Americii nu vor pune capăt orei de vară prea curând, deşi există o propunere legislativă federală numită Sunshine Protection Act care ar face ca ora de vară să devină permanentă.

Legislaţia, introdusă de un grup bipartizan de senatori, a fost adoptată de Senat în 2022, dar s-a blocat în Camera Reprezentanţilor a SUA deoarece legislatorii nu au putut cădea de acord dacă să păstreze ora standard sau ora de vară permanentă.

Grupul de senatori a reintrodus proiectul de lege anul trecut şi acesta a fost trimis spre examinare Comisiei pentru comerţ, ştiinţă şi transport.

Proiectul de lege ar trebui să treacă de Senat şi Cameră înainte ca preşedintele Joe Biden să îl poată promulga.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Apar noi detalii-bombă despre viclenia Mossadului și operațiunea de umplere a pagerelor cu explozibili / Cum a ‘mușcat’ Hezbollah-ul momeala

Publicat

in

Conform unui raport al Washington Post, Mossad, agenția secretă de informații externe a Israelului, ar fi început să planifice o operațiune de umplere a pagerelor cu explozibili încă din 2022, cu mai bine de un an înainte de atacul Hamas de pe 7 octombrie.

Planul privind pagerul a apărut după ce Mossad a reușit să umple stațiile radio ale Hezbollah cu explozibili încă din 2015, lăsându-le în stare latentă până când a considerat că trebuie să fie declanșate.

Hezbollah a folosit aceste dispozitive tehnice de slabă calitate pentru a comunica cu luptătorii săi în scopul de a împiedica colectarea de informații de către inamicii săi.

Chiar dacă pagerele și walkie-talkie-urile au fost eficiente pentru o perioadă, WP a dezvăluit că Mossad a început să introducă dispozitive capcană în Liban în urmă cu nouă ani, fiecare dispozitiv fiind echipat cu o baterie supradimensionată, un explozibil ascuns și un sistem de transmisie care permitea Israelului să asculte comunicațiile.

Timp de mai mulți ani, israelienii s-au mulțumit să tragă cu urechea la Hezbollah și să păstreze opțiunea de a le detona atunci când doreau.

Dar, văzând un nou produs pregătit pentru exploatare, Mossad a decis să ridice miza, cumpărând o mulțime de pagere taiwaneze marca Apollo, bazându-se pe o marcă comercială și o linie de produse bine cunoscute, cu distribuție mondială și fără legături vizibile cu interese israeliene sau evreiești care ar fi putut trezi suspiciunile Hezbollah.

Un oficial de marketing a luat legătura cu Hezbollah și le-a explicat de ce pagerul mai mare cu baterie mai mare era mai bun decât modelul original

content-image

Oferta de vânzare către Hezbollah a venit de la un oficial de marketing în care Hezbollah avea încredere și care avea legături cu Apollo, al cărui nume nu a fost dezvăluit de sursele cu care a vorbit WP.

Acesta a vândut grupului terorist modelul AR924, potrivit unui oficial israelian. „A luat legătura cu Hezbollah și le-a explicat de ce pagerul mai mare cu baterie mai mare era mai bun decât modelul original”.

Un principal argument de vânzare al modelului AR924 a fost că era „posibil să fie încărcat cu un cablu. Iar bateriile erau mai durabile”, a declarat oficialul.

Pagerele Mossad, care cântăreau mai puțin de 85 de grame fiecare, veneau cu un pachet de baterii care conținea o cantitate infimă de explozibil puternic, suficient pentru a provoca daune grave.

Componenta baterie-bombă ar fi fost ascunsă cu atâta grijă încât a scăpat încercărilor Hezbollah de a dezasambla și analiza dispozitivele.

O alt șiretlic a Mossadului pentru a se asigura că un număr cât mai mare de persoane vor fi rănite sau ucise a fost să se asigure că semnalul de declanșare a explozibililor necesită două mâini pentru a fi folosit.

Pagerul avea o funcție specială de „mesaje criptate” care putea fi accesată numai dacă utilizatorul ținea dispozitivul cu ambele mâini, pe care Mossad l-a folosit ca acoperire pentru instrucțiunea de detonare a explozibilului.

În urma exploziei, utilizatorii ar fi fost aproape sigur „răniți la ambele mâini”, a declarat un oficial, și astfel „ar fi fost incapabili să lupte”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertismentul unui preot înainte de procesiunea cu moaștele Sfintei Parascheva: Sperăm să simţim mai multă credinţă şi mai multă evlavie ca în alţi ani

Publicat

in

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase, marţi dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane şi vor fi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că speră să existe mai multă credinţă şi mai multă evlavie ca în anii trecuţi.

În cursul zilei de luni, o familie din Bucureşti care deţine o florărie a sosit la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care vor fi aşezate sfintele moaşte.

”Ne bucurăm de prezenţa la Iaşi pentru al 21-lea an consecutiv a familiei Buştei din Bucureşti care vine şi împodobeşte baldachinul. Este un gest deosebit de recunoştinţă pe care această familie îl face”, a declarat preotul Lucian Apopei, director de comunicare în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Apopei a precizat că pe parcursul pelerinajului religios vor exista două numere de telefon la care credincioşii pot primi informaţii despre eveniment.

De asemenea, vor fi mobilizaţi o mie de voluntari, în timp ce aproximativ 300 de preoţi se vor afla printre oamenii care or aştepta la rând pentru a se închina la sfintele moaşte.

”Sperăm să simţim mai multă evlavie, mai multă credinţă, din partea noastră a organizatorilor, dar şi a credincioşilor care vin aici să se închine. Vor fi două numere de telefon la care pelerinii pot apela 24 de ore din 24 şi pot cere informaţii referitoare la pelerinajul de la Iaşi. Vor fi o mie de voluntari, iar 300 de preoţi se vor afla printre pelerini. În ceilalţi ani s-a simţit nevoia prezenţei preotului printre oameni. În preajma zilei de 14 octombrie timpul de aşteptare va fi mare, iar prezenţa unui preot este binevenită. Se va împărţi ceai către pelerini, anul trecut au fost peste 50.000 de pahare de ceai”, a mai afirmat preotul Lucian Apopei.

Pelerinajul religios organizat la catedrala ieşeană va începe marţi 8 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din incinta catedralei, în cadrul unei procesiuni, şi vor fi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult. În acest an, alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, şi sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.

Pe 14 octombrie 2024, va avea loc slujba Sfintei Liturghii care va fi săvârşită pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

O planetă pitică din apropierea noastră ar putea avea o crustă formată aproape integral din apă înghețată

Publicat

in

Planeta pitică Ceres ar putea avea o crustă formată din peste 90% apă înghețată, scrie Science Alert care citează un studiu publicat în Nature Astronomy.

Ceres, cea mai mare planetă pitică din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, ar putea avea o crustă formată din peste 90% apă înghețată, conform unor noi analize.

De altfel, studiile anterioare estimaseră că gheața ar reprezenta aproximativ 30% din compoziția sa, însă simulările recente arată că doar un amestec mic de impurități solide ar putea explica rezistența craterele bine definite de pe suprafața sa, scrie Mediafax.

Planeta pitică Ceres a fost descoperită în 1801 și este considerată un „ocean înghețat”, fostă gazdă a unui ocean cu apă lichidă. Spre deosebire de lunile înghețate ale lui Jupiter și Saturn, care mențin oceane lichide datorită forțelor gravitaționale, Ceres nu are o sursă internă de căldură și ar putea fi complet înghețată.

Descoperirile sugerează că Ceres ar putea servi drept punct de referință pentru studierea altor „lumi oceanice” din sistemul nostru solar, cum ar fi Europa și Enceladus, și ar putea fi un pas important pentru misiunile spațiale viitoare.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Aţi facut din mine erou naţional martir’ – Diana Şoşoacă, după publicarea hotărârii CCR

Publicat

in

Diana Şoşoacă a criticat, luni seară, hotărârea Curţii Constituţionale privind respingerea candidaturii sale la Cotroceni, numindu-i pe judecătorii CCR ”trădători”, ”stalinişti şi nazişti”. ”Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, aţi facut din mine erou naţional martir”, a susţinut ea, adăugând că judecătorii CCR s-au antepronunţat privind un eventual comportament al său ca preşedinte. Ea a afirmat că îi va da în judecată pe membrii CCR.

”Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, aţi facut din mine erou naţional martir! Să înţeleg că veţi aresta şi arunca în puşcărie toti românii care o iubesc şi susţin pe Diana Iovanovici-Şoşoacă?”, a scris, pe Facebook, Diana Şoşoacă.

A cerut demisia judecătorilor Curţii Constituţionale

”Judecătorii CCR care au motivat penibil decizia de interdicţie a candidaturii mele sunt inculţi juridic! Demisia, inculţilor! Aţi încălcat art.72 Constituţie, aţi încălcat principiul separării puterilor în stat, aţi invocat delictul de opinie ca pe vremea lui Stalin şi Hitler! Aţi emis opinii subiective cu privire la comportamentul unei persoane căreia nu i-aţi permis să se apere! Aţi adus calomnia la rang de lege şi v-aţi antepronunţat cu privire la un eventual comportament al subsemnatei în calitate de preşedinte şi v-aţi antepronunţat cu privire la eventuale dosare penale şi administrative care nu au fost judecate, dar nici nu există dovezi că există. Aţi suprimat dreptul la opinie! Hotărârea nu are consistenţă şi substanţă constituţională!”, a susţinut Şoşoacă.

I-a acuzat pe judecătorii CCR că au ”ucis Constituţia” şi că sunt ”trădătorii naţiei române”

”Pe motivarea voastră Păcuraru nu putea să candideze pt că prezenta o emisiune liberă de nevaccinaţi! Ciolacu discriminează femeile şi moldovenii, simţindu-se jignit dacă este făcut moldovean şi mă atacă cu apelativul Mincinoasa ordinară, Simion este un agresor sexual: Te agresez sexual, scroafo!, Lasconi i-a făcut trădători pe romanii din diaspora, Ciucă a minţit cu privire la activitatea sa militară, toţi au plagiat doctorate şi au încalcat jurământul de demnitar, Kelemen Hunor pt că doreşte dezintegrarea teritoriului României şi preluarea Ardealului de către Ungaria! Geoană a fost la Ambasada Rusiei şi a fost decorat! Este angajat de o putere straină! Deci cum va fi el mediator?”, a continuat ea.

Şoşoacă a susţinut că judecătorii au ”omis” că ea era senator şi ”apărată de art. 72 Constituţie. Imunitatea pt declaratii şi opinii politice”.

Ea a adăugat că îi va da în judecată pe cei de la CCR.

”Vă voi da în judecată şi voi cere despăgubiri şi condamnarea voastră, precum şi a statului român, a SRI şi a partidelor care au fost în spate: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, PMP, ProRomania! Aţi încălcat principiile statului de drept şi aţi interzis ca pe vremea lui Hitler, Stalin şi Lenin dreptul unui om de a candida pt că vă este frica de mine, frică că voi aduce independenţa şi suveranitatea României! Pentru porcăria scrisă vă voi urmări în toate instanţele interne şi internaţionale! Sunteti stalinişti şi nazişti!”, a mai susţinut Şoşoacă.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend