Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Consiliul Concurenței a autorizat o tranzacție cu mai multe companii din domeniul energiei eoliene

Publicat

in

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a autorizat preluarea de către GIP Gutenberg a unor companii din domeniul energiei eoliene.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, instituția a autorizat, din punct de vedere al securității naționale, tranzacția prin care GIP Gutenberg GmbH achiziționează compania wpd offshore Gmbh și, implicit, wpd offshore Black Sea 1 S.R.L., wpd offshore Black Sea 2 S.R.L. și wpd offshore Romania S.R.L..

GIP Gutenberg GmbH, Germania, este controlată de fonduri de investiții din Statele Unite ale Americii. GIP investește pe piața infrastructurilor de energie, transport, apă și deșeuri.

wpd offshore GmbH deține companiile wpd offshore România S.R.L., wpd offshore Black Sea 1 S.R.L. și wpd offshore Black Sea 2 S.R.L..

Firmele din România au fost înființate pentru dezvoltarea de centrale eoliene în Marea Neagră, în conformitate cu prevederile legale ce stabilesc drepturile pentru inițierea și derularea proiectelor offshore.

„Conform analizelor și evaluărilor efectuate de către instituțiile cu competențe legale în domeniu, nu au fost descoperite elemente care ar putea determina sau favoriza riscuri și/sau amenințări la adresa securității naționale”, a transmis Consiliul Concurenței.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Băsescu îngroapă ideea colaborării PSD-PNL la prezidențiale: ‘Electoratul nu este un şofer de taxi’

Publicat

in

De

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul. Nu ne intră în cap faptul că voturile se duc într-o parte sau alta, în functie de cum vrea electoratul, nu cum vrei tu. E clar că electoratul şi-a asumat o autonomie”, a adăugat el.

„Nu. Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul. Nu ne intră în cap faptul că voturile se duc într-o parte sau alta, în functie de cum vrea electoratul, nu cum vrei tu. E clar că electoratul şi-a asumat o autonomie. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu voturile lui Piedone atunci când a apărut Firea. Deci electoratul nu este un şofer de taxi să îi spui – la ora h să fii cu maşina în poartă. Electoratul are opiniile lui. Deja s-a produs o maturizare a electoratului în România”, a declarat Traian Băsescu, întrebat dacă vede ca PSD şi PNL să aibă candidat comun la alegerile prezidenţiale, duminică la Digi 24, potrivit news.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un ministru polonez crede că Trump și-a schimbat atitudinea față de Ucraina

Publicat

in

De

Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski spune că speră că Donald Trump își dă seama că opoziția susținerea Ucrainei i-ar putea submina perspectivele de a recâștiga Casa Albă, relatează Politico.

Radoslaw Sikorski si Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Poziția candidatului republican la președinția SUA Donald Trump față de Ucraina nu este chiar atât de categorică pe cât a dat de înțeles acesta prin lăudarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca fiind un „geniu”.

„Nu este chiar alb și negru pe cât cred unii oameni”, a insistat ministrul de externe polonez Radosław Sikorski.

Sikorski susține că totul este mai nuanțat, în timp ce Polonia lansează un efort diplomatic mai amplu pentru a încerca să-l câștige pe Trump de partea sa, împotriva pericolelor pe care presupune Putin pentru Polonia.

„Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toți din Europa să cheltuim mai mult pentru apărare”, a spus el într-un interviu acordat lui Axel Springer, compania-mamă a POLITICO, adăugând că Trump a trimis și rachete antitanc Ucrainei „înainte de război, când alții nu o făceau”.

Pentru Polonia, progresele Rusiei în Ucraina înseamnă că orice slăbire a angajamentului SUA față de NATO reprezintă o amenințare existențială, după ce Trump a amenințat că nu va apăra țările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

De asemenea, ministrul polonez a subliniat că Trump a rămas tăcut în momentul în care Congresul american a aprobat pachetul de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar acest lucru ar sugera, potrivit acestuia, o schimbare de atitudine față de Ucraina.

„Nu am auzit niciun protest”, a spus el. „Așa că sper că candidatul Trump a văzut că această opoziție de a ajuta Ucraina nu este de fapt populară în Statele Unite, că îi dăunează șanselor” de a fi reales.

Asta, deși Financial Times subliniază că, în afară de problemele sale juridice, o explicație pentru faptul că Trump a rămas relativ tăcut în timp ce Congresul a aprobat pachetul de asistență este că nu l-ar mai putea acuza pe Biden că a irosit bani pe Ucraina, în cazul în care Kievul nu face progrese până în noiembrie, dacă nu ar fi fost trimise ajutoare pentru a fi „irosite”.

O analiză Politico de acum câteva zile arăta că fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice.

Publicația amintește în primul rând că, la urma urmei, o discuție telefonică purtată cu Zelenski a dus la deschiderea primului proces de destituire a lui Trump din funcția de președinte al SUA, în decembrie 2019, după ce liderul de atunci de la Casa Albă a fost acuzat că încerca să influențeze alegerile prezidențiale din 2020 bazându-se pe sprijinul șefului statului ucrainean pentru discreditarea lui Joe Biden prin lansarea unei anchete asupra activităților fiului acestuia, Hunter, în Ucraina.

Această convorbire telefonică a jucat un rol central într-unul dintre cele mai jenante episoade din cariera politică a lui Trump: prima sa procedură de demitere.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend