Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Condiții draconice impuse de Rusia în negocieri: document secret scos la iveală din zona serviciilor secrete rusești (WP)

Publicat

in

Potrivit Washington Post, Rusia a pregătit un document în februarie 2025, potrivit căruia Federația Rusă „ar trebui să lucreze pentru a slăbi poziția de negociere a Statelor Unite cu privire la Ucraina” și vorbește, de asemenea, despre necesitatea „dezmembrării complete” a actualului Guvern ucrainean. Washington Post citează un document obținut de serviciile secrete europene și analizat de publicație.

Publicația notează că documentul a fost pregătit în februarie de un influent think tank din Moscova, apropiat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Acesta stabilește cererile maxime ale Rusiei pentru orice încetare a „conflictului din Ucraina”.

„Documentul respinge planurile anterioare ale președintelui american Donald Trump de a încheia un acord de pace în termen de 100 de zile ca fiind „irealizabile” și spune că „o soluționare pașnică a crizei din Ucraina nu poate avea loc înainte de 2026”.

Documentul respinge, de asemenea, orice plan de a trimite soldați pacificatori în Ucraina, așa cum au propus unele țări europene, și insistă asupra recunoașterii teritoriilor ocupate ale Ucrainei ca rusești.

În plus, se solicită formarea unei zone tampon în nord-estul Ucrainei, la granița cu regiunile rusești, cum ar fi Briansk și Belgorod, precum și o zonă demilitarizată în sudul Ucrainei, lângă Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. „Acesta din urmă va afecta regiunea Odesa”, notează WR.

Documentul se referă, de asemenea, la necesitatea „desființării complete” a actualului Guvern ucrainean.

„Documentul a fost pregătit de un centru analitic care lucrează îndeaproape cu Serviciul 5 FSB, departamentul care supraveghează operațiunile în Ucraina, cu o săptămână înainte de discuțiile dintre Rusia și Statele Unite de la Riad, Arabia Saudită, care au avut loc pe 18 februarie.

Un oficial rus apropiat de diplomați ruși de rang înalt a declarat că principala direcție a recomandărilor reflectă un consens larg la Moscova, dar a adăugat că nu este niciodată clar în ce măsură conducerea Kremlinului reacționează la documentele pregătite pentru aceasta”, arată sursa citată.

Documentul legat de FSB prezintă modalitățile prin care Rusia își poate consolida poziția de negociere prin escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite, China și Uniunea Europeană, precum și prin oferirea accesului Statelor Unite la minereurile rusești, inclusiv în teritoriile ocupate ale Ucrainei, cum ar fi regiunea estică Donbas, unde se presupune că sunt rezervate metale rare.

Într-un interviu din 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a spus cam același lucru când a sugerat că Moscova ar putea invita companii americane să dezvolte zăcăminte minerale rusești, inclusiv în teritoriile ocupate din Ucraina. Aceasta părea o încercare de a submina acordul propus privind dezvoltarea resurselor minerale între Ucraina și Statele Unite.

Documentul afirmă că eforturile Rusiei ar trebui să vizeze în primul rând normalizarea relațiilor dintre Washington și Moscova prin restabilirea întregului personal diplomatic al ambasadelor ambelor țări.

Documentul propune, de asemenea, ca Rusia să fie de acord să nu desfășoare rachetele balistice cu rază medie de acțiune Oreshnik în Belarus, la granița cu Uniunea Europeană, iar în schimb, Statele Unite trebuie să fie de acord să nu desfășoare noi sisteme de rachete pe continent.

În plus, se propune ca Rusia să nu mai furnizeze arme țărilor considerate „neprietenoase” cu Statele Unite, iar în schimbul acestui lucru, Statele Unite să nu mai înarmeze Ucraina – dar adaugă că oprirea furnizării de arme rusești aliaților Moscovei ar fi „dificil de implementat”.

Documentul respinge propunerile inițiale ale trimisului special al lui Trump pentru Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, pentru un acord de pace, unul dintre detalii fiind renunțarea Ucrainei la teritoriile ocupate de Rusia și acordul Kievului de a nu încerca să le returneze în viitor prin mijloace militare sau diplomatice.

Cu toate acestea, documentul legat de FSB notează că nici măcar această opțiune de reglementare nu este suficientă și că, fără recunoașterea oficială a suveranității Rusiei asupra regiunilor ocupate, este „destul de probabil” ca conflictul armat să se reia pe termen mediu, „de exemplu, după următoarea schimbare de administrație în Statele Unite”.

Documentul respinge, de asemenea, orice potențiale concesii politice din partea Ucrainei – cum ar fi renunțarea Kievului la aderarea la NATO și organizarea de alegeri în care partidele pro-ruse vor fi permise – ca nefiind suficient de ample.

„De fapt, actualul regim de la Kiev nu poate fi schimbat din interiorul țării. Este necesar să-l demontăm complet”, citează publicația cererile Federației Ruse.

Prezența oricărui contingent de menținere a păcii în Ucraina este, de asemenea, respinsă ca fiind „complet inutilă”, deoarece orice forță ar fi sub „influență serioasă din partea Occidentului”, iar planurile SUA de a continua să înarmeze Ucraina după orice acord de pace sunt „complet inacceptabile”, precum și de a menține armata ucraineană la nivelul actual de 1 milion de oameni.

Documentul respinge, de asemenea, încercările de a implica Rusia într-un acord de pace, propunând ridicarea parțială a sancțiunilor.

„Nu este clar care ar fi beneficiul pentru Rusia”, notează documentul, adăugând că „importanța factorului sancțiunilor împotriva țării noastre a fost în mod clar exagerată”.

În urma unei întâlniri în orașul saudit Jeddah pe 11 martie, Ucraina a fost de acord cu introducerea imediată a unui armistițiu de 30 de zile dacă și Rusia face un astfel de pas.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe fondul negocierilor dintre Statele Unite și Ucraina în Arabia Saudită, a declarat că Moscova își va modela singură poziția.

Loading

NATIONAL

România – Bosnia: ‘O tristeţe generală. Un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei’ – Mircea Lucescu

Publicat

in

Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale a României, a declarat vineri seară, după meciul de pe Arena Naţională cu Bosnia, scor 0-1, că elevii săi pot învinge la Viena sau în Bosnia, scrie news.ro.

„Nu pot să spun… E o tristeţe generală. Ne doream foarte mult să începem cu o victorie, dar am avut în faţă o echipă care s-a bătut şi care a făcut tot posibilul să nu joace. Au marcat, apoi au întrerupt foarte mult jocul. Am avut un arbitraj extrem de înţelegător pentru ei. Am dominat destul de categoric, ne-am creat şi multe ocazii de gol. Am avut şi două situaţii destul de dubioase, de penalti… toate au contribuit la această nereuşită. Mergem înainte, cum au câştigat ei, putem şi noi să câştigăm la ei.

Am plecat cu stângul în această campanie. Ne-au ipsit nişte jucători importanţi, care ar fi putut să ajute. Nu pot să fiu supărat pe jucători. Ne-a lipsit răbdarea, ne-am precipitat şi am vrut să rezolvăm rapid nişte faze. Vorbim de generaţia de suflet, dar acum suntem obligaţi să găsim soluţii alternative la acel nucleu de jucători. Trebui să ajungem din nou să ne dominăm adversarul, cum am făcut astăzi, dar cu mai multe şanse de reuşită”, a declarat selecţionerul Mircea Lucescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Misterul din Namibia: o formă de viață necunoscută surprinde lumea științifică

Publicat

in

În stâncile aride ale deșertului Namibian, cercetătorii au identificat structuri numite micro-tuneluri, iar analizele au dezvăluit că acestea nu sunt rezultatul unor procese geologice, ci urmele lăsate de o formă de viață necunoscută, despre care încă nu se știe nimic.

Aceste galerii tubulare, având un diametru de aproximativ jumătate de milimetru și o lungime de până la 3 centimetri, au fost identificate în marmura și calcarul unor regiuni izolate de către profesorul Cees Passchier de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, în urmă cu 15 ani, în cursul unor cercetări geologice în Namibia, Africa de Sud.

Structuri similare au fost descoperite ulterior în Arabia Saudită și Oman. În urma unor cercetări detaliate, profesorul și colegii săi au găsit urme de material biologic în aceste micro-tuneluri, indicând o posibilă activitate microbiană responsabilă pentru crearea acestor cavități în rocă.

Aceste organisme, cunoscute drept endoliți, trăiesc în adâncul rocilor și își obțin energia și nutrienții din aceste medii aspre. Exemple de micro-organisme similare au fost găsite și în valea uscată din regiunea Victoria de Sud din Antarctica, dar și în deserturile din Israel și California.

Microorganismele misterioase au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți

În cadrul micro-tunelurilor din Namibia a fost detectată o prezență de carbonat de calciu sub formă de pulbere, ceea ce sugerează că aceste microorganisme au săpat în marmură pentru a extrage nutrienți.

Cu toate acestea, natura specifică a organismului care a creat aceste tuneluri rămâne necunoscută, posibilele ipoteze incluzând bacterii, licheni, ciuperci sau chiar forme de viață necunoscute până acum.

Tentativele de identificare a ADN-ului sau proteinelor s-au dovedit inutile, dat fiind că mostrele ar putea avea până la două milioane de ani vechime, scrie incredibilia.ro.

Această descoperire ridică întrebări despre un posibil rol al acestor microorganisme în ciclul global al carbonului, sugerând că ar putea avea un impact necunoscut asupra descompunerii mineralelor de carbonat.

Implicațiile ar putea fi semnificative, fiind necesară o atenție sporită din partea întregii comunități științifice. Studiul a fost publicat în revista Geomicrobiology Journal.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia atacă din toate părțile: bombardamentele din ultimele ore au ucis mai multe persoane în Ucraina

Publicat

in

Bombardamentele ruseşti au ucis vineri seară cinci persoane în Ucraina, dintre care două în Zaporojie şi trei în nordul şi estul ţării, au declarat oficialii ucraineni, relatează Reuters, citat de news.ro.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat pe Telegram că oraşul a fost lovit de mai mult de 10 ori, ucigând două persoane şi rănind opt.

Imagini postate online arătau echipe de salvare care scotoceau printre dărâmături, cu blocuri de apartamente şi case având ferestre şi faţade grav avariate.

În regiunea Sumî, la graniţa de nord a Ucrainei cu Rusia, procurorii au declarat că forţele ruse au lansat cel puţin şase bombe ghidate asupra satului Krasnopillia, omorând două persoane şi rănind cel puţin două.

În estul regiunii Doneţk, punctul central al avansului constant al Rusiei spre vest, procurorii spun că forţele ruse au lansat trei bombe asupra oraşului Kostiantînivka, aproape de linia frontului, omorând o persoană.

Kremlinul a declarat în această săptămână că preşedintele rus Vladimir Putin a convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Donald Trump, să respecte o încetare a focului de 30 de zile asupra obiectivelor energetice, dar de atunci atacurile ruseşti au continuat în Ucraina şi au lovit zone civile, inclusiv spitale.

Discuţii în privinţa unei încetării a focului sunt programate pentru săptămâna viitoare în Arabia Saudită, partea americană întâlnindu-se, separat, cu oficiali ruşi şi ucraineni.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România – Bosnia: ‘Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe’ – Denis Drăguş

Publicat

in

Denis Drăguş, atacantul naţionalei României, a declarat că înfrângerea suferită de tricolori în meciul de pe Arena Naţională, scor 0-1 cu Bosnia, este nemeritată, scrie news.ro.

„E un rezultat nemeritat! Am început prost, dar după aceea am controlat jocul. Suntem un pic dezamăgiti, meritam mai mult! Din păcate nu am reuşit să marcăm azi, a fost o zi lipsită de şansă pentru noi.

Pur şi simplu nu am intrat în joc cum ar fi trebuit. Nu stiu de ce… Am inceput mai slab decât ar fi trebuit, jucam acasa… după care am avut un meci mai bun, dar nu am reuşit să întoarcem rezultatul. Sunt trist că nu am reuşit să marchez, am avut câteva ocazii foarte bune. Sunt zile în care pur şi simplu nu intră.

La faza henţului,noi am crezut că este penalti, dar dacă aşa a decis… nu am văzut faza de unde eram noi.

E greu să începi cu o înfrângere, dar şi la campania pentru Euro am avut momente grele, însă am reuşit să o scoatem la capăt. Trebuie să fim puternici şi să ducem campania la capăt, pentru că se pot întâmpla multe”, a declarat Denis Drăguş.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa. Magazin românesc distrus

Publicat

in

Rușii au atacat cu drone o serie de ținte civile din zona Odesa, rănind mai multe persoane și provocând pene de curent chiar în timp ce președintele Cehiei se afla în oraș. Un magazin românesc a fost distrus în acest atac.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 22 martie, ora 02.30 Vladimir Putin l-a trimis pe Serghei Şoigu în Coreea de Nord

Serghei Şoigu, principalul consilier pe probleme de securitate al liderului rus Vladimir Putin, a discutat despre Ucraina cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a relatat vineri agenţia de ştiri TASS, această ultimă vizită la Phenian intervenind pe fondul progreselor înregistrate în relaţiile de securitate dintre cele două ţări, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Şoigu, fost ministru al apărării, a declarat că discuţiile sale cu Kim au fost lungi şi au durat mai mult de două ore, potrivit TASS.

Continuarea aici

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Horoscopul zilei de 23 martie 2025. Gemenii se gândesc la trecut. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că Gemenii se gândesc tot mai mult la trecutul lor. Acești nativi au rămas prinși într-o poveste de iubire care s-a sfârșit. Zodiile trec prin transformări importante, dar trebui să fie capabile să privească dincolo de ceea ce s-a întâmplat.

Cei mai mulți nativi din zodiac vor avea parte de o perioadă minunată. Nativii sunt mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în viața lor și încearcă să ia cele mai bune decizii pentru viața lor. Zodiile sunt puternice și determinate să reușească în tot ceea ce îți propun.

Horoscopul zilei de 23 martie 2025

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că cele mai multe zodii au parte de momente frumoase. Astrele sunt alături de zodii și le oferă oportunitățile de care au nevoie pentru a ajunge acolo unde își doresc. Zodiile vor încerca să-și rezolve problemele pentru a nu întâmpina obstacole în drumul lor spre succes.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Te simți plină de energie și încerci să faci cât mai multe lucruri simultan. Astfel de comportamente te pot pune într-o lumină nefavorabilă. Este bine să iei lucrurile pe rând și să dai tot ce ai mai bun în fiecare proiect în care te implici, te sfătuiește Astrology.com.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Taurii au idei noi în ceea ce privește un proiectele la care lucrează. Ese o perioadă fantastică pentru a face schimbări la locul de muncă. Încearcă să-ți faci cunoscut punctul de vedere și să nu te temi de răspunsurile celor din jur.

Vei vedea că această doză de curaj nu va rămân nerăsplătită.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Nu trebuie tot timpul să dai dovadă de optimism în situațiile critice. Chiar dacă mulți se bazează pe tine, uneori ar trebui să-ți dai voie să fii vulnerabilă. Este normal să nu te simți tot timpul în formă și să nu-ți dorești să zâmbești în momentele în care simți că nu mai poți face față.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Racului se distrează în această perioadă din viață. Este momentul să te detașezi de situațiile stresante și să ai mai multă grijă de sufletul tău. Lucrurile mici sunt cele care vor face diferența și te vor ajuta să vezi viața cu alți ochi.

Leu: 23 iulie – 22 august

S-ar putea să ți se ofere o oportunitate de neratat la locul de muncă. Este o perioadă în care ai mai mult curaj să-ți asumi riscuri. Universul lucrează și el în favoarea ta și îți oferă toate motivele să ieși din zona ta de confort.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Fecioarei au parte de o perioadă minunată. Vezi o creștere remarcabilă la locul de muncă, iar acest lucru te încurajează să faci mereu mai mult. Lucrurile se schimbă în viața ta într-un mod destul de rapid. Este important să rămâi conectată și la momentul prezent.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Ai nevoie de mai mult echilibru în viața ta. Tot cea ce se întâmplă acum te agita destul de mult și pare că lucrurile nu merg în direcția în care îți dorești. Astele vor încerca să rămână alături de tine și să-ți ghideze pașii în tot ceea ce faci.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

S-ar putea să există un conflict între tine și partenerul de viață. Cineva intervine constant în relația voastră, iar acest lucru te face să ajungi la argumente cu cel pe care îl iubești. Poate că este timpul să renunți la anumite relații de prietenie. Unele persoane nu sunt aici ca să-ți dorească binele.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Săgetătorului au parte de momente de neuitat. Te bucuri mai mult de timpul petrecut cu persoanele iubite și te detașezi de ceea ce se întâmplă negativ în jurul tău, arată YourTango.com.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Nativii din zodia Capricornului muncesc din greu pentru proiectele lor personale. Aștepți să vezi și rezultate, însă acestea nu apar atât de repede pe cât ți-ai dorit. Încearcă să nu pui foarte multă presiune asupra ta și să înțelegi că acesta este un proces normal.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Te învălui în mister ori de câte ori ai ocazia. Această perioadă s-ar putea să-ți aducă în viața ta o persoană nouă, care să-ți schimbe complet perspectiva asupra viitorului. Este momentul să-ți deschizi sufletul și să lași horoscopul iubirii să-ți ofere momente de neuitat.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Horoscopul zilei de 23 martie 2025 spune că nativii din zodia Peștilor au parte de o perioadă liniștită. Este timpul să pui mai mult accent pe sănătatea ta. Poate că nu ar trebui să amâni acele analize de care tot vorbeai. Ai nevoie de cetiturinea că totul este bine pentru a te putea bucura complet de liniște.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend