Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Combatanţii ucraineni din regimentul Azov vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, anunţă un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk

Publicat

in

Combatanţii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat luni un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, coform News.ro, care citează Le Figaro.

Comandantul Bohdan Krotevici se afla inca in Azovstal si refuza sa se predeaFoto: Captura Twitter

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii Azov drept „neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război.

„Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul justiţiei al acestei autoproclamate republici din estul ţării.

„Concret, avem 2.300 de prizonieri de război din (oţelăria) Azovstal”, a precizat el, înainte de a adăuga că regimentul „Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi „vor fi supuşi anchetelor penale” în vederea deschiderii unui proces.

„Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a conchis ministrul.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, care rămăseseră în oţelăria Azovstal, s-au predat forţelor ruse în perioada 16 – 20 mai, după trei luni de lupte intense.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii de la Azov, regiment înfiinţat de naţionalişti ucraineni, drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război şi nu prizonieri de război.

Sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să îi elibereze.

Urmărește ultimele evoluții din a 96-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Elbit și Uzina Automecanica Moreni au semnat un memorandum pentru producția în Rommânia a tunurilor de artilerie ATMOS

Publicat

in

Elbit Systems și Uzina Automecanica Moreni au semnat un memorandum de înțelegere pentru producția de artilerie. Acordul de cooperare include producția de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS, transmite compania.

Sistem autopropulsat Elbit Atmos 155mmFoto: Elbit Systems

Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România, transmite compania într-un comunicat remis HotNews.ro.

Acordul de cooperare include producția de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS.

ROMARM și UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul și întreținerea obuzierelor ATMOS.

Compania mai gtransmite și că partenerii iau în considerare implicarea altor companii românești potențiale în centrul de excelență, inclusiv: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice și subsisteme mecanice; Compania de optică IOR București, producător de optice militare și civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare și antrenori operaționali și tactici pentru apărare; Systematic, pentru furnizarea și suportul Rețelei de Comunicații Tactice, software de Suport de Foc și aplicații C4I.

Despre obuzierul autopropulsat Atmos HotNews.ro a realizat anul trecut un videoreportaj filmat în Israel, chiar în fabrica unde se produce:

Tunul ATMOS ce ar putea fi produs în România

Tunul ATMOS, așa cum a fost prezentat el către armata română, poate fi montat pe camioane 6×6 sau 8×8 și poate fi operat de 4 până la 6 oameni și poate căra între 18 și 36 de obuze, toate tipurile de proiectile 155mm standard NATO.

În plus, sistemul ATMOS poate fi montat nu doar pe camioane, cit și pe platforme șenilate (precum ASCOD), dar mai există și în varianta next-generation SIGMA, o variantă ATMOS ce are o turelă complet automatizată, unde obuzele sunt încărcate automat și care are nevoie doar de doi oameni pentru a fi operată.

Unul din avantajele sistemului ATMOS, după cum spuneau reprezentanții Elbit, este viteza foarte mare prin care tunul poate intra în misiune, trage și fugi (shoot-and-scoot) pentru a evita contraatacul inamicului.

„ATMOS poate intra în acțiune și trage primul obuz în mai puțin de un minut, și apoi poate continua cu alte șase lovituri pe minut în primele trei minute. Poate apoi să părăsească poziția în jumătate de minut și să fie în siguranță când spre acel loc vine focul inamicului”, spunea Gilad Ariav.

De precizat că sistemul automat SIGMA a fost proiectat complet în România de către inginerii Elbit, iar acum este în teste pentru armata israeliană.

Față de ATMOS, sistemul SIGMA are nevoie de doar doi oameni care să-l opereze, în interiorul turelei fiind totul automatizat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vreau din România: De 1 decembrie, mânăncă românește și susține producătorii locali

Publicat

in

Consumatorii români sunt tot mai orientați către alegerea produselor locale, considerate nu doar mai sănătoase și proaspete, dar și mai sustenabile. Dincolo de promovarea și trasmiterea culturii culinare, această tendință de consum joacă un rol esențial în susținerea activă a economiei naționale. Alegerea produselor românești de pe rafturi contribuie la dezvoltarea afacerilor locale, susține crearea de noi locuri de muncă și stimulează capacitatea de producție a țării.

De 1 decembrie, mânăncă românește și susține producătorii localiFoto: Kaufland

Marca proprie Kaufland „Vreau din România” este un exemplu elocvent de inițiativă care încurajează consumul de produse autohtone. Gamă include peste 270 de produse, toate provenind de la furnizori și producători locali. Acestea reflectă diversitatea și bogăția gusturilor tradiționale românești, oferind consumatorilor posibilitatea de a se bucura de preparatele autentice, în timp ce susțin economia locală.

De Ziua Națională a României, Kaufland vine în întâmpinarea patrioților cu o reducere de 20% la toată gama de produse „Vreau din România”, între 29 noiembrie și 5 decembrie. O oportunitate excelentă pentru români de a celebra sărbătoarea națională prin susținerea producătorilor locali și prin redescoperirea gusturilor copilăriei.

Gama „Vreau din România” se distinge prin varietatea și calitatea produselor oferite, cu respect pentru rețetele tradiționale și gustul românesc, de odinioară. Printre cele mai recent lansate preparate se numără salamul bănățean, cârnații oltenești, fasolea bătută, salata de beouf cu carne de vită, salata de ardei copți cu usturoi, salata de vinete cu ceapă și zacusca cu vinete și ardei copți.

Prin inițiative precum „Vreau din România”, Kaufland demonstrează angajamentul său față de susținerea comunităților locale și promovarea producției românești. Acest angajament nu doar că sprijină economia, dar contribuie și la menținerea unui lanț de aprovizionare mai scurt și mai ecologic, reducând astfel amprenta de carbon.

Descoperă întregul sortiment în magazinele Kaufland și pe site: kaufland.ro/Vreau-din-românia.

Articol de Kaufland România

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend