Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Clasamentul WTA: Cîrstea, în continuare jucătoarea din România clasată cel mai bine. Ce loc ocupă Halep

Publicat

in

Sorana Cîrstea este în continuare jucătoarea de tenis din România clasată cel mai bine în ierarhia WTA, conform clasamentului dat publicităţii luni, potrivit news.ro

Cîrstea se menţine pe locul 29, cu 1704  puncte.

În clasamentul WTA de luni, a doua româncă este Ana Bogdan, care a coborât un loc, până pe 50, cu 1149 puncte.

Jaqueline Cristian a urcat un loc şi este pe 65, cu 986 de puncte.

Şi Irina Begu a înregistrat o urcare, de patru locuri şi este pe 127, cu 596 puncte.

După o coborâre de un loc, Anca Todoni este pe 137, cu 537 puncte.

În top 200 se mai află Gabriela Ruse (locul 150, coborâre patru locuri, 490 de puncte).

Simona Halep a urcat în clasament cinci locuri şi este 1130, cu 11 puncte.

Prima româncă din clasamentul de dublu este Monica Niculescu, pe 33, cu o urcare de un loc şi 2.316 puncte.

Lider incontestabil este în continuare poloneza Iga Swiatek, cu 11.695 de puncte.

Pe locul doi este sportiva americană Coco Gauff, cu 7988 puncte, iar pe trei este belarusa Arina Sabalenka, cu 7.788 de puncte.

Loading

NATIONAL

Purtătorul de cuvânt al PSD, replică usturătoare pentru Geoană – Cunoștințe și experiență de la Sorin Ovidiu Vîntu

Publicat

in

Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, reacționează după ce Mircea Geoană l-a făcut corigent pe Marcel Ciolacu. Romașcanu afirmă că dorința de învăța continuu este una legitimă, iar în vreme ce premierul învață de la Mugur Isărescu, Geoană ar avea parte de cunoștințe de la fostul mogul Sorin Ovidiu Vîntu.

„Domnul Mircea Geoană, după o fulgerătoare carieră de aproape președinte și ceva urări de sănătate adresate Regelui Mihai, găsește timp și pentru mici reflecții pe seama declarației dlui Ciolacu privind continua pregătire în domeniul economic.

Este firească, totuși, pentru cineva care nu știe totul, dorința de dezvoltare personală. Această dorință sigur o are și Mircea Geoană, diferența stă în cel care furnizează cunoștințele și experiența:

– Mugur Isărescu în cazul lui Marcel Ciolacu

– SO Vântu în cazul lui Mircea Geoană

Cam atât pe tema aceasta”, scrie Romașcanu pe Facebook.

Declarația lui Geoană

Candidatul la prezidenţiale Mircea Geoană a declarat, miercuri, că nu vrea să fie în situaţia, cum recunoştea alt candidat, că are nevoie să ia meditaţii la economie, meditaţii la limba engleză şi mâine, poimâine la politică externă, arătând că pe vremuri, când erai corigent la mai multe materii, rămâneai repetent. Declarația vine ca un „atac voalat” la adresa lui Marcel Ciolacu, care a anunțat cu o zi în urmă că face meditații la engleză.

„Nu vreau să fiu în situaţia în care, cum recunoştea un alt candidat, ieri, că are nevoie să ia meditaţii la economie, meditaţii la limba engleză, mâine, poimâine, meditaţii la politica externă. Că dacă eşti corigent la mai multe materii, eu ştiu că pe vremuri, când erai corigent la mai multe materii, rămâneai şi repetent. Eu voi fi un preşedinte sută la sută activ şi implicat din prima zi până în ultima zi de mandat”, a spus Mircea Geoană la Ştirile Pro TV.

Replica lui Ciolacu

„Îmi cer scuze, n-am fost repetent. Cred că a exagerat. Asta e părerea mea, cred că a exagerat. E cazul să vadă… eu îi urez succes. Dacă vrea, eu îi reamintesc și ce a făcut în PSD, și cu ce grupuri mafiote a vrut să fie președintele României, nu am nicio reținere. Dar până atunci, părerea mea… să-și vadă de treaba lui”, a declarat Marcel Ciolacu, joi.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Astronauţii Polaris Dawn au finalizat prima ieşire privată în spaţiu

Publicat

in

Doi astronauţi au efectuat prima ieşire privată în spaţiu şi au testat costume spaţiale subţiri concepute de SpaceX, într-una dintre cele mai îndrăzneţe încercări de până acum de a depăşi limitele zborurilor spaţiale cu finanţare privată. Expediţia spaţială a avut loc la o altitudine de aproximativ 700 km deasupra Pământului, în timp ce Staţia Spaţială Internaţională (ISS) funcţionează la o altitudine de aproximativ 400 km.

La sute de mile deasupra Pământului şi orbitând la aproape 30.000 km/h (18.600mph), miliardarul Jared Isaacman, 41 de ani, care a cartografiat misiunea Polaris Dawn, a ieşit joi din capsula spaţială la ora 10.52am GMT.

„Acasă avem cu toţii multă treabă de făcut, dar de aici Pământul pare cu siguranţă o lume perfectă”, a declarat el, în timp ce stătea pe o scară şi privea în jos spre suprafaţa Pământului.

Isaacman a fost urmat de Sarah Gillis, inginer senior la SpaceX, care a lucrat mulţi ani la misiuni de la sol. Gillis, în vârstă de 30 de ani, a efectuat teste de mişcare pentru a evalua modul în care noul costum SpaceX – un echivalent mult mai puţin voluminos al echipamentului NASA – funcţionează în vidul din spaţiu.

Pentru a pregăti testul, efectuat la o altitudine de 700 km, capsula Crew Dragon a fost complet depresurizată, ceea ce înseamnă că întregul echipaj – inclusiv cei doi care au rămas înăuntru – s-a bazat pe costumele lor spaţiale pentru oxigen şi presiune.

Până în prezent, doar agenţiile guvernamentale bine finanţate au reuşit să efectueze ieşiri în spaţiu, cunoscute sub numele de EVA (activităţi extravehiculare), şi acestea sunt o performanţă extrem de dificilă. Majoritatea au fost efectuate de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi de pe staţia spaţială chineză Tiangong.

Companiile private preiau treptat conducerea în domeniul zborurilor spaţiale, pe măsură ce guvernele, în special cel american, încearcă să cheltuiască veniturile fiscale în altă parte. NASA a contractat SpaceX pentru a trimite astronauţi, inclusiv prima femeie, pe Lună în acest deceniu.

Misiunea Polaris Dawn

Misiunea Polaris Dawn este a doua pe care Isaacman a finanţat-o. Acesta a refuzat să detalieze preţul, dar se estimează că misiunile vor costa sute de milioane de dolari.

În 2021, pilotul privat şi acum astronaut instruit, care a făcut milioane de dolari cu compania sa de plăţi electronice Shift4, a zburat în misiunea Inspiration4, primul zbor spaţial orbital efectuat de un echipaj complet civil. Misiunea a inclus un supravieţuitor al cancerului, precum şi un inginer de date care şi-a câştigat locul în urma unei trageri la sorţi.

Elon Musk SpaceX a operat misiunea, pe care o consideră o etapă majoră pentru a face accesul la spaţiu mai uşor şi mai ieftin. Musk intenţionează să ducă astronauţi pe Lună şi, în cele din urmă, pe Marte. Compania sa dezvoltă cea mai mare şi mai puternică rachetă construită vreodată, numită Starship, şi a efectuat patru zboruri de testare ale sistemului înalt de 120 de metri. Următorul urmează să aibă loc în noiembrie.

În timpul misiunii lor de cinci zile, echipajul Polaris Dawn va acţiona ca subiecţi de testare pentru viitoarele călătorii în spaţiul îndepărtat, călătorind prin porţiuni ale centurii de radiaţii Van Allen şi analizând apoi efectele radiaţiilor spaţiale asupra corpurilor lor. Din misiune mai fac parte un locotenent-colonel pensionat al forţelor aeriene americane, Scott Poteet, 50 de ani, şi un alt inginer SpaceX, Anna Menon, 38 de ani.

Plimbarea în spaţiu a lui Polaris Dawn a avut loc în timp ce un număr record de 19 astronauţi orbitau Pământul, după ce racheta rusească Soyuz a transportat doi cosmonauţi şi un astronaut american la ISS.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Decizie majoră în Europa: Plafonarea prețurilor la alimentele din Ungaria a încălcat dreptul comunitar

Publicat

in

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că plafonarea prețurilor la unele produse alimentare, stabilită prin decret de Ungaria, este contrară dreptului comunitar și aduce atingere liberei concurențe, conform Rador Radio România.

Într-un comunicat dat publicității joi, instanța, cu sediul la Luxemburg, precizează că această reglementare îi împiedică pe distribuitori să fixeze în mod liber prețul și cantitățile oferite spre vânzare.

Curtea amintește că în februarie 2022, în contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul Ungariei a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. Începând din noiembrie același an, ca urmare a războiului din Ucraina, au mai fost incluse alte două produse: ouă și cartofi.

Ungaria și-a motivat decizia prin dorința de a combate inflația și de a-i proteja pe consumatorii vulnerabili, însă Curtea a stabilit că măsura nu a fost proporțională cu obiectivele propuse.

Ulterior, de la 1 iunie 2023, Ungaria a obligat lanțurile de magazine, cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,72 milioane de dolari) să ofere reduceri săptămânale de preț la 20 de produse alimentare, inclusiv carne de porc, lapte, brânză şi pâine.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Ministrul Mediului: După închiderea Transfăgărășanului, urșii hrăniți de turiști vor ataca gospodăriile

Publicat

in

Autorităţile au început capturarea și relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan în sanctuarul de la Zărneşti (Brașov). O ursoaică cu pui, care a devenit agresivă, va fi primul exemplar mutat. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat, joi, la Digi24 că, după închiderea Transfăgărășanului, și odată cu acest lucru dispariția hranei oferită de turiști urșilor, animalele vor ataca gospodăriile oamenilor din zonă în căutare de mâncare.

„Urșii sunt intelegenti și de multe ori acest proces de capturare e unul anevoios, cu atât mai mult cu cât trebuie să prindem și puiul pentru a-i trimite la Zărnești la sanctuarul de urși”, a spus ministrul. Urșii vor fi tranchilizați, ei urmând a fi capturați în cuști speciale care au început deja să fie instalate pe marginea drumului, pe Transfăgărășan.

Fechet a precizat că urșii de pe Transfăgărășan „trebuie trimiși într un număr cât mai mare posibil la sanctuar” și că „vor fi duși în limita a câți urși poate primi acel sanctuar”.

„Colegii mei de la Garda Forestieră îmi spun că săptămânal se aplică un număr însemnat de amenzi turiștilor care aleg să hrănească urșii. Când nu va mai avea cine să-i hrănească, pentru că Transfăgărășanul se va închide în curând, acești urși vor ataca gospodăriile din acea zonă”, a avertizat Fechet.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Antrenorul Mikel Arteta şi-a prelungit contractul cu Arsenal

Publicat

in

Antrenorul spaniol Mikel Arteta şi-a prelungit contractul cu Arsenal „pe termen lung”, a anunţat, joi, clubul londonez.

Sosit pe banca tunarilor la sfârşitul anului 2019, fostul mijlocaş în vârstă de 42 de ani a ajuns la un acord cu clubul londonez până în 2027.

Contractul său actual este valabil până la sfârşitul acestui sezon.

Cu Arteta la cârmă, tunarii au terminat pe locul doi în ultimele două sezoane din Premier League şi au câştigat o Cupă FA în 2020.

Arsenal este pe locul patru în Premier League după trei etape şi înfruntă Tottenham duminică în derby-ul din nordul Londrei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

fanatik.ro: A dispărut jumătate din suma pe care fostul premier Florin Cîțu o avea în conturi. Motivul pentru care salariul senatorului a scăzut

Publicat

in

Senatorul PNL Florin Cîțu, fost premier și ministru de finanțe, a încasat un salariu de parlamentar mai mic decât cel din anul precedent.

Senatorul PNL Florin Cîțu, fost premier între decembrie 2020 și noiembrie 2021, ministru al finanțelor (iulie-august 2021) și ministru al investițiilor și fondurilor europene (septembrie-noiembrie 2021), se află la al doilea mandat în Parlamentul României. Cîțu a ocupat și funcția de președinte al Senatului, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022. Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend