Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine se află în spatele asasinării unui jurnalist grec? Justiția, chemată să dea un răspuns

Publicat

in

Justiția elenă, care examinează asasinarea jurnalistului grec Giorgos Karaïvaz în 2021, trebuie să stabilească „cine se află în spatele” acestui caz care a zguduit lumea presei, a cerut miercuri avocatul părții vătămate, potrivit AFP.

„Există elemente care trebuie elucidate de instanță (…) Trebuie să aflăm cine se află în spatele acestui caz”, a declarat pentru AFP Antonis Xylourgidis, avocatul văduvei și fiului jurnalistului.

Giorgos Karaïvaz, în vârstă de 52 de ani, jurnalist de investigații, a fost ucis la 9 aprilie 2021, în miezul zilei, de 13 gloanțe trase de doi bărbați aflați pe o motocicletă în fața locuinței sale de la periferia Atenei.

Doi frați, în vârstă de 41 și 49 de ani, au fost arestați și plasați în arest preventiv anul trecut, după ce au fost acuzați de omucidere din culpă.

Potrivit avocatului reclamantului, „stiloul lui Giorgos Karaïvaz a fost o pacoste”, iar identificarea instigatorului moral al acestei crime, care „a semănat frica în lumea jurnalistică”, este „o chestiune de democrație”.

Curtea de Apel din Atena a fost nevoită să întrerupă procesul miercuri, imediat după deschiderea acestuia, după ce a constatat „absența a trei ofițeri de poliție, martori în acest caz”, potrivit lui Antonis Xylourgidis.

Procesul urmează să se reia pe 5 iulie.

Asasinarea lui Giorgos Karaïvaz a contribuit în mare măsură la deteriorarea libertății presei în Grecia, care a coborât pe ultimul loc între țările Uniunii Europene în barometrul anual al Reporteri fără Frontiere (RSF).

Acest proces „trebuie să marcheze începutul sfârșitului impunității” și „procedurile penale trebuie să ducă la condamnarea tuturor celor responsabili pentru această crimă, inclusiv a creierului operațiunii”, a declarat miercuri ONG-ul pe rețeaua de socializare X.

Potrivit raportului 2024 publicat în mai, Grecia ocupă locul 88 din 180 de țări, în urma partenerilor săi europeni precum Ungaria și Polonia.

Loading

NATIONAL

Greu și de privit, dar să trăiești aici? Clădirea-furnicar în care locuiesc 20.000 de oameni / Ce probleme întâmpină locatarii

Publicat

in

Dacă v-ați simțit vreodată claustrofobic atunci când vine vorba de spații înghesuite, gândiți-vă puțin la cei 20 000 de oameni care locuiesc în „cel mai aglomerat bloc de apartamente din lume”, cunoscut sub numele de „furnicar uman”. Situat în apropiere de Sankt Petersburg, Rusia, complexul de clădiri conține un număr impresionant de 3 708 apartamente pe 25 de etaje, scrie ladbible.com.

În blocul de la marginea orașului, care beneficiază de o construcție deosebită, luminile nu se sting niciodată concomitent, iar viața este un furnicar 24 de ore din 24. Imaginile obținute de cei care au vizitat locul sunt stârnesc uimirea tuturor.

Cozile de la lift, marea problemă a celor care locuiesc în blocul-furnicar

Apartamentele din „blocul-furnicar” sunt dispuse câte șase pe fiecare palier, iar locuințele sunt formate dintr-o cameră și două. Iar fiecare secțiune a complexului dispune de 4 lifturi rapide. În ciuda acestui amănunt, singurul lucru neplăcut, conform rezidenților, este coada din fața lifturilor.

Finalizat în 2015, blocul a fost asaltat de rușii care vor să scape de locuințele vechi din centru, dar și de prețurile mari din zonele vechi ale orașului Sankt Petersburg. În „furnicarul-uman”, o garsonieră costă în jur de 30.000 de euro, iar un apartament cu două camere aproximativ 80.000 de euro.

content-image

Clădirea are propriul oficiu poștal

Discuțiile legate de blocul de la marginea orașului sunt active, iar conversațiile au ajuns inclusiv pe celebra platformă Reddit. Un locatar, care de 8 ani trăiește în respectiva clădire, susține că oamenii sunt mulțumiți de complex, pereții groși dintre apartamente oferă intimitate, iar prețurile locuințelor sunt accesibile, sub prețul pieței din Sankt Petersburg.

content-image

Dimensiunile clădirii, precum și numărul de locuitori din bloc au obligat autoritățile ruse să le construiască acestora inclusiv un oficiu poștal, notează Ladbible.com. Asta pe lângă zecile de magazine alimentare, saloanele de coafură, grădiniță proprie, restaurante, amfiteatru de 2.000 de locuri și un centru sportiv.

“Furnicarul” rusesc are un rival în China

content-image

Nu doar Rusia are astfel de clădiri gigantice. Chinezii, renumiți pentru construcțiile lor grandioase, au decis să ridice în orașul Qianjiang, din districtul Hangzhou, un complex numit Regent International. Similar locuințelor-mamut din Rusia, și acest complex oferă rezidenților tot confortul necesar la interior. Clădirea, impresionantă prin designul său în formă de „S”, se întinde pe o lungime de aproximativ 750 de metri și ocupă o suprafață de 260.000 de metri pătrați.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Trupele Moscovei au început o contraofensivă în Kursk, afirmă bloggerii ruși / Institutul pentru Studiul Războiului spune altceva

Publicat

in

Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în vestul Rusiei luna trecută și au recuperat o parte din teritoriu, au spus mai mulți bloggeri de război pro-Moscova, potrivit Reuters.

La 6 august, Ucraina a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, pătrunzând în regiunea Kursk cu mii de soldați susținuți de roiuri de drone și armament greu, inclusiv arme fabricate în Occident.

Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, și alte două blogguri de război influente – Rybar și „Doi Maiori” – au afirmat că forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă în Kursk.

„În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acțiuni contraofensive pe flancul vestic al inamicului, reducând zona de control ucraineană din apropierea frontierei de stat”, a scris blogul „Doi Maiori”.

Podolyaka a afirmat că forțele ruse au cucerit mai multe sate din vestul fâșiei de teritoriu cucerite de ucraineni, împingând în spate forțele inamice la est de râul Malaya Loknya și la sud de Snagost, notează Reuters, subliniind că nu a putut să verifice informațiile privind evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Ministerul apărării de la Moscova nu a oferit detalii desfășurarea luptelor din Kursk, iar Kievul nu a comentat noile informații apărute online.

Institutul pentru Studiul Războiului spune altceva

Think-tankul american Institutul pentru Studiul Războiului afirmă, în schimb, în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri, că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive și au avansat în regiunea Kursk.

Potrivit sursei citate, imagini geolocalizate publicate luni indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent în estul Komarovka (la sud-vest de Korenevo).

Alte imagini geolocalizate sugerează că trupele ucrainene au avansat la sud-est de Vetreno (la est de Korenevo), probabil de-a lungul unei fâșii înguste dintre zonele controlate de ruși, deși traseul exact al avansului ucrainean în această zonă rămâne neclar.

De asemenea, alte imagini geolocalizate de luni cu forțe ucrainene operând în estul Russkoye Porechnoye (nord-est de Sudzha) confirmă că forțele ucrainene continuă să opereze în această așezare.

Harta zonelor ocupate de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk – sursa Institutul pentru Studiul Războiului

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Concluzie sumbră la Fox News: „Să fim corecți. Trump a avut o seară proastă”. Unii republicani sunt dezolați după dezbaterea cu Harris

Publicat

in

Mai mulți strategi, politicieni și purtători de cuvânt conservatori au recunoscut că vicepreședinta Kamala Harris a câștigat în fața fostului președinte Donald Trump în dezbaterea prezidențială din Philadelphia, vorbind despre capacitatea ei de a intra pe sub pielea acestuia.

„Să fim corecți. Trump a avut o seară proastă”, a admis după dezbatere Brit Hume, gazda Fox News. „Am auzit multe dintre vechile nemulțumiri despre care știm cu toții că nu sunt câștigătoare din punct de vedere politic”, a spus el, cu o referire la declarațiile fostului președinte.

Hume, care a rezumat practic concluziile multor comentatori, a declarat că Harris a fost „pregătită” și „și-a păstrat calmul”.

„A văzut avantajele și le-a profitat”, a spus el. „L-a provocat cu succes, ceea ce, în opinia mea, este rezumatul dezbaterii. Așa că, după părerea mea, ea a ieșit învingătoare în această confruntare, fără îndoială”, a spus comentatorul, citat de HuffPost.

Dar colega sa Laura Ingraham a criticat gazdele dezbaterii.

„În cele din urmă, știm cu toții ceea ce știam și înainte, că obiectivul ABC din această seară a fost să o ajute pe Kamala Harris”, a spus ea. „Și ABC a ajutat-o pe Kamala Harris. Acum, Donald Trump a ratat câteva oportunități? Absolut. A ratat ea câteva oportunități? Da, a făcut-o”, a admis ea.

După dezbatere, Trump s-a declarat învingător și a și postat o serie de sondaje rapide realizate de instituții media conservatoare, care arătau că a câștigat confruntarea. În schimb, sondaje realizate de CNN și de Trafalgar, care tinde să fie mai degrabă republican, au dat-o câștigătoare pe Harris.

„Cine l-a pregătit pe Trump ar trebui concediat”

Opinia critică la adresa prestanței lui Trump a fost împărtășită de unii politicieni republicani.

„Ea a fost extrem de bine pregătită, a întins capcane, iar el a urmărit fiecare iepure în fiecare fundătură”, a spus și fostul guvernator de New Jersey Chris Christie (R), care apare adesea ca comentator la ABC News și este un critic al lui Trump.

„Oricine l-a pregătit pe Donald Trump ar trebui concediat. Nu a fost deloc bun în seara aceasta”, a spus Christie.

Senatorul Lindsey Graham (R-S.C.) a fost la fel de critic față de prestația lui Trump. El a declarat ulterior că echipa de dezbateri a fostului președinte ar trebui concediată și că Trump a fost nepregătit, numind dezbaterea un „dezastru”, potrivit lui Tim Miller de la The Bulwark.

„Trump a pierdut dezbaterea”

Strategul republican Frank Luntz a scris și el la jumătatea dezbaterii că telefonul său și rețeaua X „sunt inundate de susținători ai lui Trump care se plâng de dezbatere”.

„Cred că ei știu că el pierde”, a scris el. „Nu doar că Harris este câștigătoare, Trump pierde”, a avertizat el, potrivit News.com.au.

Strategul pro-Trump Rich Baris de la Big Data Poll a anunțat, de asemenea, din timp, că dezbaterea a fost câștigată mai devreme de Harris, respingând în același timp plângerile republicanilor cu privire la moderatori, prezentatorii ABC News David Muir și Linsey Davis.

„Aceasta este o victorie a lui Harris”, a scris el pe X.

„Trump a pierdut dezbaterea, iar faptul că se plânge de moderatori nu schimbă acest lucru”, a scris jurnalistul conservator Erick Erickson pe X, fostul Twitter, referindu-se la nemulțumirile echipei Trump cu privire la moderatorii ABC.

„El nu a pierdut din cauza comportamentului lor. A pierdut din cauza propriei sale prestanțe în timp ce buzele lui se mișcau, nu ale lor”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia și Arabia Saudită și-au anunțat planurile pentru următorii ani

Publicat

in

OPEC, organizație marilor producători de petrol și în care Rusia și Arabia Saudită sunt principalii jucători, şi-a redus marţi previziunile privind creşterea cererii globale de petrol în 2024, reflectând datele primite până în prezent în acest an. De asemenea, OPEC şi-a redus aşteptările şi pentru anul viitor, marcând a doua revizuire descendentă consecutivă a grupului de producători, transmite Reuters.

Perspectivele mai slabe subliniază şi mai mult provocarea cu care se confruntă OPEC+, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, în echilibrarea pieţei.

Săptămâna trecută, OPEC+ a amânat planul de a începe pomparea a mai mult petrol, după ce preţurile au atins cel mai redus nivel din 2024.

OPEC revizuiește în scădere cererea mondială de petrol

Marţi, OPEC a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,03 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere faţă de creşterea de 2,11 milioane bpd estimată luna trecută.

Până luna trecută, OPEC a păstrat prognoza neschimbată de când a fost făcută pentru prima dată în iulie 2023.

China a reprezentat cel mai important motiv al celei mai recente retrogradări, deoarece OPEC şi-a redus prognoza de creştere a cererii Chinei la 650.000 bpd în 2024, de la 700.000 bpd.

Utilizarea petrolului în cea de-a doua economie a lumii se confruntă cu factori contrari din cauza provocărilor economice şi a trecerii la combustibili mai curaţi, a spus OPEC.

”Privind în perspectivă, creşterea economică a Chinei este aşteptată să rămână bine susţinută. Cu toate acestea, factorii contrari din sectorul imobiliar şi penetrarea din ce în ce mai mare a camioanelor cu GNL şi a vehiculelor electrice sunt probabil să influenţeze cererea de motorină şi benzină în viitor”, a spus OPEC în raport.

Scade și prețul petrolului la nivel mondial

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,62 USD, sau cu 3,65%, la 69,22 USD pe baril, la ora 17:15 GMT, cel mai redus nivel din decembrie 2021. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,90 dolari, sau 4,22%, până la 65,81 dolari. Ambele benchmark-uri au scăzut cu mai mult de 3 USD în timpul sesiunii, după ce fiecare a crescut cu aproximativ 1% luni. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI au scăzut cu mai mult de 5% marţi, atingând cel mai redus nivel din mai 2023.

Există o mare împărţire între previziunile de creştere a cererii de petrol pentru 2024, din cauza diferenţelor de opinie faţă de China şi a ritmului de tranziţie a lumii către combustibili mai curaţi.

OPEC este încă în fruntea estimărilor industriei şi are un drum lung de parcurs pentru a se potrivi cu viziunea mult mai scăzută a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

OPEC a declarat că creşterea cererii din acest an a fost încă peste media istorică de 1,4 milioane bpd observată înainte de pandemia de COVID-19 din 2019, care a provocat o scădere a utilizării petrolului.

Grupul este optimist pe frontul economic, îmbunătăţind prognoza de creştere economică pentru 2024 la 3%, de la 2,9%.

OPEC şi-a lăsat neschimbată previziunea pentru 2025 la 2,9% şi a spus că există potenţialul de a revizui în creştere cifra de anul viitor.

Pentru anul viitor, OPEC şi-a redus estimarea de creştere a cererii globale de petrol la 1,74 milioane bpd, de la 1,78 milioane bpd, aceasta fiind tot la vârful aşteptărilor industriei.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri de producţie de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa, majoritatea fiind în vigoare până la sfârşitul anului 2025.

Grupul urma să înceapă atenuarea reducerii producţiei de 2,2 milioane bpd, din octombrie, dar a decis săptămâna trecută să amâne planul cu două luni după ce preţurile petrolului au scăzut.

Raportul OPEC a arătat că producţia reală a scăzut în august, în principal din cauza tulburărilor din Libia, care au perturbat producţia.

OPEC+ a pompat 40,66 milioane bpd în august, în scădere cu 304.000 bpd faţă de iulie, condusă de un declin în Libia.

Raportul OPEC prevede că cererea de ţiţei al OPEC+, sau ţiţei de la OPEC plus ţările aliate care lucrează cu acesta, va fi de 43,8 milioane bpd în trimestrul al patrulea, permiţând, teoretic, spaţiu pentru o producţie mai mare a grupului.

Alte prognoze includ mai puţin spaţiu pentru petrolul OPEC. AIE, care reprezintă ţările industrializate, vede o creştere a cererii mult mai mică decât OPEC, de 970.000 bpd în 2024. AIE a programat să îşi actualizeze cifrele joi.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Comercianții, obligați să marcheze la raft produsele la care gramajul a scăzut dar prețul a rămas același. Ordinul anti-shrinkflation, în Monitorul Oficial

Publicat

in

Comercianții care vând produse preambalate al căror volum sau greutate a fost redusă, dar prețul a rămas același, fenomen numit shrinkflation, vor fi obligați să informeze consumatorii printr-un mesaj afișat cel puțin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a respectivelor produse, se arată în ordinul ANPC publicat marți în Monitorul Oficial.

Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă și lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului din placheta prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, respectiv aceasta:

Mesaj shrinkflation la raft
Mesaj shrinkflation la raft

Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu se aplică vânzărilor la distanță.

Actul va intra însă în vigoare abia la 30 de zile de la publicarea acestuia în Monitorul oficial.

Ciolacu: Aceasta formă de înșelăciune împotriva consumatorilor se încheie!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna trecută că ordinul ANPC de stopare a fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, dar lasă prețurile la fel (shrinkflation) este gata și că vor fi sancțiuni dure pentru producătorii care nu semnalează pe ambalaj că au redus gramajul, deși prețul a rămas neschimbat.

Potrivit legislației, încălcarea ordinului atrage sancționarea operatorului economic cu amendă cuprinsă între 1.000-10.000 lei și sancțiunea contravențională complementară a opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.

Modelul francez – „shrinkflation” la raft: „E o jecmăneală”

Vânzătorii cu amănuntul din Franța vor trebui să le indice clienților care au produse alimentare și de altă natură ce au fost reduse ca dimensiune fără o scădere corelată a prețului, fenomen cunoscut sub denumirea de „shrinkflation”, relatează Reuters.

Ministerul francez al finanțelor a declarat vineri că, începând cu luna iulie, vânzătorii cu amănuntul vor fi nevoiți să indice timp de două luni care alimente și alte produse de uz curent precum detergentul au fost reduse ca dimensiune într-o manieră în care a dus la o creștere a prețului raportat la gramaj.

„Shrinkflation este o jecmăneală, îi vom pune capăt. Vreau să reclădesc încrederea consumatorilor iar încrederea merge mână în mână cu transparența”, a declarat ministrul finanțelor Bruno Le Maire într-un comunicat.

Prețurile la alimente au devenit un subiect politic major în Franța anul trecut, după ce inflația la produsele alimentare a atins un nivel record de 16% în 2023.

În luna august Bruno Le Maire a anunțat că a ajuns la un acord cu principalii retaileri și producători de alimente pentru a reduce prețurile la 5.000 de produse de uz curent, ca măsură pentru intensificarea luptei împotriva inflației.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

SONDAJ Cine ar fi câștigat dezbaterea dintre Donald Trump și Kamala Harris: Controversa unei noi confruntări/ VIDEO

Publicat

in

Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea dintre fostul președinte american și actualul vicepreședinte spun că Harris a avut o prestație mai bună ca Trump, arată un sondaj CNN. Imediat după finalul dezbaterii, Donald Trump i-a anunțat pe jurnaliști că, cel mai probabil, nu va mai fi o nouă dezbatere. În schimb, Kamala Harris a cerut să fie organizată o nouă dezbatere în octombrie.

Alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de marți dintre Kamala Harris și Donald Trump spun, cu 63% la 37%, că Harris a avut o performanță mai bună, potrivit unui sondaj CNN realizat de SSRS.

Americanii au urmărit și limbajul non verbal al candidaților. În timp ce Donald Trump a fost mereu în defensivă și a încercat să iasă din corzi prin atacuri la persoană, Kamala Harris a fost cea care a condus ritmul dezbaterii, în mai multe rânduri reușind să-l provoace pe Donald Trump să caute justificări pentru acțiuni trecute, în loc să își dezvăluie planurile de viitor.

Harris vrea o nouă dezbatere, Trump refuză

Donald Trump şi-a făcut o apariţie surpriză, marţi seară, în sala amenajată pentru presă la centrul din Philadelphia unde tocmai avusese dezbaterea cu Kamala Harris şi le-a spus reporterilor că este mulţumit de prestaţia sa împotriva Kamalei Harris, dar s-ar putea să nu mai aibă loc o altă dezbatere, relatează The Guardian. În schimb, echipa Kamalei Harris a cerut să fie organizată o nouă dezbatere, în octombrie.

“A fost cea mai bună dezbatere a mea, cred”, a spus fostul preşedinte. “A arătat cât de slabi sunt, cât de patetici sunt şi ce fac pentru a ne distruge ţara, la graniţă, cu comerţul exterior, cu totul”, le-a spus fostul preşedinte jurnaliştilor.

“Acum, ea vrea să mai facă una (o dezbatere), pentru că a fost învinsă în seara asta, dar nu ştiu dacă vom mai face una”, a adăugat Trump.

Kamala Harris vrea o nouă dezbatere

Imediat după încheierea dezbaterii, campania Kamalei Harris a transmis că vicepreşedinta este “pregătită pentru o a doua dezbatere”, în octombrie.

“Sub luminile rampei, poporul american a putut vedea alegerea cu care se va confrunta în această toamnă la urne: între a merge înainte cu Kamala Harris sau a merge înapoi cu Trump”, a declarat Jen O’Malley Dillon, preşedintele campaniei Harris-Walz. “Asta este ceea ce au văzut în această seară şi ceea ce ar trebui să vadă la o a doua dezbatere, în octombrie. Vicepreşedintele Harris este pregătită pentru o a doua dezbatere. Este oare şi Donald Trump?” – a lansat întrebarea reprezentantul campaniei lui Harris.

Această a doua dezbatere s-ar adăuga unei confruntări prevăzute în octombrie între candidaţii la funcţia de vicepreşedinte, Tim Walz şi JD Vance.

După dezbaterea cu Trump, Kamala Harris s-a întâlnit cu susţinătorii şi părea să fie încrezătoare că a ieşit victorioasă. “Dar avem mult de lucru”, a atras ea atenţia. “Şi cred că seara aceasta a evidenţiat pentru poporul american care este miza”, a adăugat democrata.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend