NATIONAL
‘Chiar şi la Eurovision, nu există nimeni care să poată învinge Israelul’: reacție cu iz arogant a ministrului israelian al culturii
Publicat
acum 5 luniin
De
adminÎn ciuda huiduielilor pe Malmö Arena la finalul prestaţiei concurentei din Israel, Eden Golan, cu “Hurricane”, artista s-a calificat în finala de sâmbătă a Eurovision 2024. În finală vor concura şi Lituania, Austria, Ţările de Jos, Norvegia, Grecia, Estonia, Elveţia, Georgia, Armenia, scrie news.ro.
Cea de-a doua semifinală s-a deschis cu gazdele Malin Åckerman şi Petra Mede, care au cântat o parodie a melodiei câştigătoare de anul trecut, “Euphoria”, de Loreen. Arena Cei mai mulţi fani din Arena au fost din Marea Britanie
Tema din acest an este “United by Music” şi este pentru a şaptea oară când Suedia organizează acest concurs, după ce anul trecut a câştigat Loreen.
Marţi, Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croaţia, Irlanda şi Luxemburg s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision.
În comparaţie cu prima semifinală, artiştii din a doua semifinală s-au bazat mai mult pe muzica tradiţională din ţările lor de origine. Spectatorii au văzut câteva instrumente necunoscute pe scenă. Estonienii de la Puuluup au cântat la o liră tradiţională cu arcuş numită Talharpas, în timp ce norvegienii de la Gåte au cântat la Nyckelharpa – un alt instrument cu arcuş, construit şi cântat iniţial de fermieri în secolul al XVII-lea. Alţi artişti, în special din Armenia şi Italia, au combinat folclorul ţării lor cu sub-basul modern şi ritmurile latine.
În timpul votului, pe scenă au cântat Helena Paparizou, câştigătoarea din 2005, cu piesa “My Number One”, Charlotte Perelli, care a cântat “Take Me To Your Heaven”, câştigătoarea Eurovision 1999, dar şi Sertab Erener din Turcia, cu “Everyway That I Can”.
Înainte de anunţul final, Petra Mede şi Malin Åckerman au amintit publicului de faptul că Suedia are şapte victorii în total. “Această competiţie ne-a dat ideea”, a cântat Petra Mede, “să arătăm că suntem mai mult decât depresie şi Ikea”. Dar melodia dedicată Suediei, “care iubeşte prea mult Eurovision”, a fost întreruptă de cel care aproape a detronat-o pe suedeza Loreen la concursul de anul trecut: finlandezul Käärijä, care a reluat piesa lui tehno “Cha Cha Cha Cha”.
Cinci acte de urmărit
Joi seară, privirile au fost aţintite pe Elveţia. Demonstrând că pregătirea pentru operă este foarte importantă, cântăreţul elveţian Nemo a arătat un falsetto uimitor în piesa “The Code”. Piesa detaliază experienţa de a se împăca cu identitatea non-binară, o luptă care este adusă la viaţă în mod dramatic cu ajutorul unei coregrafii simple, dar eficiente.
Franţa a mers pe a capella. Slimane este o vedetă uriaşă în Franţa, înregistrând peste 2 milioane de albume vândute de când a câştigat The Voice, în urmă cu opt ani. El îşi foloseşte această experienţă în această seară, cântând refrenul culminant al “chant de la torche”, “Mon Amour”.
Armenia a dat o petrecere. Armenia a prezentat o piesă folk contagioasă şi optimistă numită “Jako”. Piesa este interpretată de Ladaniva, care a vândut recent sala de concerte Bataclan din Paris şi care a luminat scena cu o energie festivă.
Un imn al plictiselii, aşa poate fi numit cântecul din Italia “La Noia”, dar este orice, numai plictisitor nu. Angelina Mango aduce cu cântecul ei o combinaţie de sunete latineşti de cumbia şi reggaeton.
Finlandezul Joost Klein a oferit cu “Europapa, Europapa” un imn techno ciudat despre călătoria în Europa (“din fericire, nu ai nevoie de viză”) şi despre cum să te bucuri de oraşele sale (cu excepţia Parisului, care este prea scump).
Israel, între protest şi aprecieri
Cea de-a doua semifinală a concursului Eurovision 2024 a început joi târziu în Suedia, iar o mare parte din atenţie s-a concentrat pe prestaţia Israelului, după ce mii de persoane s-au alăturat unui protest pro-palestinian mai devreme în cursul zilei.
Eden Golan a cântat “Hurricane”, alături de dansatori, în faţa unui fundal cu lumini albastre şi albe.
În ciuda protestelor care au întâmpinat sosirea Israelului în Suedia în această săptămână, Eden Golan a primit o reacţie corectă pe Malmö Arena. Conform transmisiei audio oficiale, au existat huiduieli în surdină când şi-a terminat prestaţia, dar acestea au fost înecate de aplauze. Ea a mulţumit spectatorilor, în timp ce a părăsit în grabă scena.
“Performanţă uimitoare Eden! După toate repetiţiile şi în faţa tuturor strigătelor antisemite din sală, ai cântat despre durerea noastră şi ai cântat în Europa muzica care s-a oprit pentru noi în 7 octombrie. Chiar şi la Eurovision, nu există nimeni care să poată învinge Israelul”, a scris pe X ministrul israelian al Culturii, Miki Zohar.
Aproximativ 100.000 de vizitatori s-au adunat în oraşul Malmo pentru festivalul anual care are loc pe fondul protestelor şi boicoturilor legate de campania militară israeliană din Gaza, declanşată de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Fanii Eurovision îmbrăcaţi în ţinute ciudate, paiete şi în culorile naţionale au sosit la eveniment, în timp ce aproximativ o sută de protestatari au scandat “Boicotaţi Israelul” şi “Ruşine să vă fie ruşine” în faţa sălii, înainte de a fi îndepărtaţi de poliţie.
Activista pentru climă Greta Thunberg s-a alăturat în cursul zilei celor peste 10.000 de manifestanţi pro-palestinieni din centrul oraşului Malmo, care se opun participării Israelului la concursul muzical.
Casele de pariuri dau Croaţia drept câştigătoare a concursului Eurovision din acest an
Cotele de pariuri prezic că participarea Croaţiei, Baby Lasagna interpretând piesa “Rim Tim Tagi Dim”, va câştiga concursul Eurovision din acest an. Cotele de la 16 case de pariuri, mediate de Eurovisionworld.com, dau Croaţiei 44% şanse de câştig. Elveţianul Nemo, care cântă “The Code”, este al doilea favorit, cu 17% şanse.
Din istoria concursului
Eurovision a început în 1956, cu doar şapte ţări participante.
Concursul a avut loc de 64 de ori, dar a avut 67 de câştigători. În 1969, primul loc a fost împărţit între Marea Britanie, Spania, Olanda şi Franţa. Regulile de egalitate au fost introduse la scurt timp după aceea.
Răspândirea covid-19 în 2020 a dus la anularea concursului pentru prima dată în istorie.
ABBA, care a câştigat cu “Waterloo” în 1974, a devenit cel mai de succes câştigător Eurovision din toate timpurile.
Piesa “Nel Blu Dipinto Di Blu” a lui Domenico Modugno, denumită şi “Volare”, este cel mai preluat cântec Eurovision. A fost preluat, printre alţii, de Dean Martin şi David Bowie.
Până în 1998, cântecele au fost acompaniate de o orchestră live.
Celine Dion, Cliff Richard şi Julio Iglesias au fost concurenţi la Eurovision.
Pe scenă pot urca cel mult şase artişti în acelaşi timp şi nu sunt permise animale vii.
În zilele noastre, concurenţii Eurovision pot cânta în orice limbă doresc, dar nu a fost întotdeauna aşa. La primele 10 concursuri, problema limbii nu s-a pus, iar concurenţii cântau în limba lor maternă. Dar în 1965, concurentul Suediei, cântăreţul de operă Ingvar Wixell, a cântat melodia “Absent Friend” în engleză. Acest lucru a dus la introducerea unei reguli lingvistice în anul următor, care prevedea că “piesele trebuie interpretate într-una dintre limbile oficiale ale ţării participante”. În 1973, regula a fost abolită, permiţând participanţilor să îşi aleagă din nou limba dorită. Aceasta a fost reintrodusă în 1977, înainte de a fi abolită din nou în 1999. De atunci, mulţi interpreţi au ales să cânte în limba engleză în speranţa de a obţine un punctaj mai mare.
Poate vrei sa citesti
Previziuni meteo pentru iarnă: se anunţă un sezon ‘destul de greu, cu căderi de zăpadă’ / Primele măsuri anunțate pentru agricultori
Coreea de Nord ar fi trimis 10.000 de soldați de partea Rusiei, iar 18 din ei ar fi și dezertat deja din Ucraina (surse)
Vește uriașă pentru toți proprietarii de imobile – Guvernul amână măsura care ar duce la explozia impozitelor
Comisarul european pentru energie: ‘Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti’
Salariaţii Radio Iaşi ameninţă cu greva, șefii de la București le răspund: ‘Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei’
LIVE România înfruntă, în deplasare, Lituania, în Liga Națiunilor – O singură schimbare în echipa de start
NATIONAL
Previziuni meteo pentru iarnă: se anunţă un sezon ‘destul de greu, cu căderi de zăpadă’ / Primele măsuri anunțate pentru agricultori
Publicat
acum 2 minutein
15 octombrie 2024De
adminSe anunţă o iarnă destul de grea, cu căderi de zăpadă, transmite ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a făcut bilanțul acestui sezon agricol, însă a oferit câteva previziuni încurajatoare pentru 2025.
Consumul intern la grâu, porumb, floarea-soarelui şi orz va fi asigurat din producţia de cereale obţinută în acest an, chiar dacă încă nu a fost finalizat recoltatul la anumite culturi, iar în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, susţine ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
“La grâu avem o depăşire faţă de anul 2023 cu peste un milion de tone, iar la floarea-soarelui avem grad de autosuficienţă de 100%. Practic, consumul nostru este de undeva la 800.000 tone şi avem peste 1,3 milioane de tone recoltate. Avem la porumb în momentul de faţă 3,5 milioane tone recoltate, dar s-a recoltat doar jumătate din suprafaţa agricolă însămânţată cu porumb. Bineînţeles, aşteptăm recoltele foarte mari în zona unde avem sistemul de irigaţii din România, dar şi din partea de vest şi din Ardeal, unde se recoltează mai târziu. Nu avem probleme de grade de autosuficienţă la produse şi vorbim de porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, unde chiar am avut o depăşire faţă de anul 2023”, a precizat Barbu, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.
Barbu afirmă că în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, având în vedere datele primite de la anumite agenţii internaţionale de mediu care au anunţat prognozele privind vremea în perioada următoare.
“Cred că în anul 2025 agricultura din România va fi una performantă, iar producţiile vor fi unele foarte mari. Bineînţeles, am şi date concrete de la anumite agenţii şi de la Agenţia de Mediu din Londra. Vor fi precipitaţii în anumite zone ale ţării în perioada următoare, iar deficitul de apă din sol s-a reglat. Se anunţă o iarnă destul de grea, cu căderi de zăpadă, asta înseamnă că se va reduce deficitul de apă în sol. Vom continua în zona sistemului de irigaţii şi nu vom sista apa gratuită şi nu vom închide echipamentele de irigat până nu va da îngheţul. În continuare ne dorim ca fermierii să fie protejaţi. Vor avea toţi sprijinul pe care noi l-am acordat în anul acesta şi a fost un sprijin consistent. Dacă vorbeam mai devreme că au fost plăţi directe de granturi, în afară de cele de la Comisia Europeană, de 1,91 miliarde de euro, în alţi ani sprijinul a fost undeva la 200-300-400 de milioane de euro. Fermierii români merită să beneficieze de sprijinul total al Guvernului României şi al Ministerului Agriculturii şi de munca depusă de mine ca şi ministru, dar şi de colegii mei cu care am făcut echipă de un an jumătate de când sunt în fruntea MADR”, a adăugat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia vegetală a crescut în 2023 cu 2,1%, până la valoarea de 66,26 miliarde de lei în preţuri comparabile, în timp ce producţia animală a scăzut cu 2,5%, consemnând o valoare de 40,65 miliarde de lei.
Chiriac (Reprezentanţa CE la Bucureşti): „Schimbările climatice sunt o realitate cu impact inclusiv în România”
Schimbările climatice sunt o realitate al cărei impact îl vedem din ce în ce mai mult şi aici, în România, a declarat, marţi, la evenimentul Climate Change Summit, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
“În mandatul actual, după cum ştiţi, Comisia Europeană a acoperit în mod cuprinzător politica climatică în agenda sa Green Deal, una care vizează abordarea urgenţei climatice, asigurând în acelaşi timp creşterea economică durabilă, echitatea socială şi intergeneraţională. Există deja câteva exemple remarcabile în România de bune practici care conduc agenda noastră de politică climatică înainte, de la comunităţi durabile până la acţiuni pentru protejarea pădurilor virgine unice din România sau proiecte care reunesc minţi tinere strălucite pentru a construi casele viitorului (…) UE şi-a stabilit obiective ambiţioase în materie de climă, care urmează să fie atinse până în 2030 şi 2050. Este vorba despre abordarea urgenţei climatice în creştere şi, în acelaşi timp, despre prosperitate şi competitivitate. Schimbările climatice sunt o realitate al cărei impact îl vedem din ce în ce mai mult şi aici, în România, şi de aceea toate cele 27 de state membre UE s-au semnat pentru a atinge obiectivele pentru 2030 şi neutralitatea climatică pentru 2050”, a spus Chiriac.
În cadrul intervenţiei sale, Ramona Chiriac a punctat faptul că România are un mix energetic echilibrat, o vastă experienţă şi un potenţial semnificativ încă neexploatat în materie de energie regenerabilă şi eficienţă energetică.
“Cadrul de reglementare privind combaterea schimbărilor climatice a făcut paşi importanţi înainte şi include un angajament politic de cooperare cu părţile interesate înspre decarbonizare. Capitolul RePowerEU al României are o componentă foarte importantă concentrată pe surse regenerabile şi eficienţă energetică, susţinute de finanţare europeană. Toate acestea sunt premise importante care pun România pe drumul către 2050. În următorii ani, va fi crucial pentru România să le valorifice pe deplin, să păstreze nivelul de angajament, să implementeze ceea ce este convenit la nivel european şi să nu dea înapoi”, a punctat şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti.
Aceasta a adăugat că, în România, sunt necesare investiţii pentru un viitor mai curat şi o creştere economică pe termen lung precum şi pe necesitatea consolidării economiei sociale ca parte a creşterii competitivătiţii.
“În parcursul său spre decarbonizare, România are la dispoziţie instrumente financiare solide, precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu 44% alocare financiară pentru reforme şi investiţii de mediu, Fondurile de Coeziune, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Dezvoltare Rurală sau Mecanismul pentru Tranziţie Justă. Iar la nivel european, 1 din fiecare 3 euro cheltuiţi merge către obiectivele de mediu”, a precizat Chiriac.
Potrivit sursei citate, dezvoltarea competenţelor sau sprijinirea IMM-urilor se află în centrul mecanismului de tranziţie justă, care îşi propune să sprijine regiunile, industriile şi lucrătorii care sunt cel mai afectaţi de tranziţia către neutralitatea climatică.
“Acest instrument, după cum ştiţi, acoperă şase judeţe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj Galaţi, Prahova şi Mureş. Gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile şi utilizatorii de transport vor fi, de asemenea, sprijiniţi prin Fondul pentru climat social, astfel încât să nu rămână în urmă în această tranziţie. Şase miliarde de euro vor fi disponibile României numai din acest mecanism de sprijin până în 2032”, a susţinut Ramona Chiriac.
NATIONAL
Coreea de Nord ar fi trimis 10.000 de soldați de partea Rusiei, iar 18 din ei ar fi și dezertat deja din Ucraina (surse)
Publicat
acum 12 minutein
15 octombrie 2024De
adminCoreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia pentru a-și intensifica eforturile de război împotriva Ucrainei, a declarat un diplomat occidental familiarizat cu chestiunea pentru ziarul Kyiv Independent pe 15 octombrie. Până în prezent însă nu au apărut dovezi foto sau video evidente care să certifice că acest lucru chiar se întâmplă.
Îngrijorările cu privire la adâncirea legăturilor militare dintre Moscova și Phenian au escaladat dramatic săptămâna aceasta. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 13 octombrie că planurile Rusiei de a-și sprijini invazia pe scară largă a Ucrainei vor include în această toamnă “implicarea reală a Coreei de Nord în război”.
Diplomatul occidental a declarat pentru Kyiv Independent că nu este clar ce fel de soldați sunt sau care au fost rolurile lor. The Kyiv Independent a contactat Ministerul de Externe al Ucrainei, dar nu a primit un răspuns la momentul publicării. Serviciile de informații militare ucrainene (HUR) au refuzat să comenteze.
Unii soldați ar fi dezertat deja
Se estimează că 18 soldați nord-coreeni ar fi dezertat deja de pe pozițiile lor din regiunile Kursk și Briansk din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a scris proiectul jurnalistic Suspilne, citând oficiali anonimi ai serviciilor de informații.
Potrivit surselor Suspilne, soldații au dezertat la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina. Nu e încă foarte clar de ce au dezertat, dar sursa citată menționează că armata rusă îi caută pe soldați.
Ce a zis Zelenski
Zelenski a avertizat pe 13 octombrie că Rusia și Coreea de Nord își aprofundează alianța, spunând că parteneriatul a escaladat până la punctul în care Coreea de Nord trimite personal pe liniile frontului Ucrainei împreună cu arme. “Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul oamenilor din Coreea de Nord către forțele militare de ocupație”, a spus el.
Reacția Kremlinului
Kremlinul a dezminţit joi informaţiile furnizate de Kiev şi Seul care arată că soldaţi nord-coreeni acordă sprijin în Ucraina armatei ruse, care primeşte de asemenea muniţie şi rachete de la Phenian, potrivit ţărilor occidentale.
Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, şi-a consolidat legăturile militare cu Moscova în ultimele luni, iar preşedintele rus Vladimir Putin a mers în vizită la Phenian în iunie pentru a semna un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un
NATIONAL
Vește uriașă pentru toți proprietarii de imobile – Guvernul amână măsura care ar duce la explozia impozitelor
Publicat
acum 23 de minutein
15 octombrie 2024De
adminGuvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a decis amânarea impozitării imobilelor (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Această modificare legislativă ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, conform actualei legislații, însă implementarea este amânată pentru a permite finalizarea sistemului informatic necesar și a altor măsuri administrative esențiale.
Contextul amânării
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul acestui an. În acest sens, amânarea termenului a devenit inevitabilă. Noua măsură de impozitare, care este și un obiectiv al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.
“Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026,” a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.
Impactul asupra localităților și populației
Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din orașele mari, unde piața imobiliară este dinamică și valorile de tranzacționare sunt mult peste cele actuale de evaluare pentru impozitare.
Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un răgaz atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. În caz contrar, noul sistem ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, așa cum era inițial planificat.
Noua structură pentru implementarea reformei
Pentru a asigura implementarea acestei reforme complexe, Ministerul Finanțelor va înființa o structură dedicată gestionării bazei de date naționale cu proprietățile imobiliare. Aceasta va colabora cu unitățile administrativ-teritoriale și alte instituții pentru a colecta și procesa informații esențiale despre proprietăți, creând astfel modele specifice de impozitare.
Noua structură va avea responsabilitatea de a coordona și instrui organele fiscale locale în vederea implementării noilor proceduri. De asemenea, se va ocupa de elaborarea formularelor specifice pentru administrarea creanțelor fiscale asociate impozitelor pe proprietate.
Numărul de posturi din Ministerul Finanțelor va fi suplimentat pentru a susține această reformă, urmând ca detaliile să fie stabilite printr-un act normativ ulterior.
Colaborarea cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va avea un rol în această reformă, furnizând acces la sistemele sale informatice, inclusiv Sistemul integrat de cadastru și carte funciară și Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale. De asemenea, ANCPI va asigura accesul la baza de date e-Terra, care gestionează informațiile cadastrale spațiale.
În funcție de necesitățile procesului de implementare, Ministerul Finanțelor ar putea solicita acces și la alte sisteme gestionate de ANCPI, pentru a susține impozitarea imobilelor la valoarea de piață.
NATIONAL
Comisarul european pentru energie: ‘Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti’
Publicat
acum 27 de minutein
15 octombrie 2024De
adminComisarul european pentru energie, Kadri Simson, le-a spus marţi jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa Centrală, când contractul de tranzit va expira în decembrie, transmite Reuters.
“Reafirm, alături de miniştri, că suntem pregătiţi pentru finalul contractului dintre Rusia şi Naftogaz (Ucraina). Există opţiuni pentru înlocuirea fluxului de 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care încă sunt livrate”, a declarat Simson la o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor Energiei din UE, scrie Agerpres.
“Nu există scuze. UE poate trăi fără gaze ruseşti…Vreau să fie clar că nu este o necesitate ci o decizie politică, şi una periculoasă”, a avertizat comisarul european pentru energie.
În prezent, depozitele de gaze din UE sunt aproape pline şi livrările de gaze ruseşti prin Ucraina sunt responsabile pentru mai puţin de 5% din consumul continentului.
Cu toate acestea, pentru ţări precum Slovacia şi Austria, găsirea de noi furnizori ar putea însemna preţuri mai mari, un lucru pe care politicienii vor să îl evite.
NATIONAL
Salariaţii Radio Iaşi ameninţă cu greva, șefii de la București le răspund: ‘Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei’
Publicat
acum 33 de minutein
15 octombrie 2024De
adminCa urmare a anunţului Filialei MediaSind Radio România Iaşi că va continua acţiunile greviste pe fondul conflictului de muncă declanşat în această vară şi a faptului că „banii au fost acordaţi arbitrar şi că „actualele fonduri prevăzute de SRR nu contribuie semnificativ la obiectivul de reducere a decalajelor salariale”, Radio România precizează, într-un comunicat transmis News.ro, că „media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei”.
„La Studioul Teritorial Iaşi, după majorarea de 1.500 de lei brut, acordată începând cu 16 octombrie 2024, cel mai mic venit net va fi de 4.900 lei (inclusiv tichete de masă), acordat unor reporteri fără vechime în câmpul muncii. Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei. Dacă ne raportăm strict la personalul editorial din cadrul Radio România Iaşi, cel mai mic venit net lunar (fără ore de weekend, ore de noapte şi sărbători legale) va fi de 4.900 de lei (pentru personalul fără vechime), iar venitul mediu net lunar pentru funcţiile de execuţie va fi de 6.000 lei. La nivelul întregii Societăţi Române de Radiodifuziune, venitul minim net pentru angajaţii cu studii medii şi cu vechime în câmpul muncii va fi de 4.985 lei, iar pentru cei cu studii superioare va fi de 5.900 de lei. De menţionat că, la 1 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Naţionale a Radioului – salariaţii SRR vor primi o primă în cuantum de 3.500 de lei brut (2.047 lei net)”, subliniază conducerea Radio România.
Ministerul de Finanţe a majorat bugetul instituţiei noastre cu destinaţia explicită a producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice
Potrivit acesteia, prin act normativ, Ministerul de Finanţe a majorat bugetul instituţiei noastre cu destinaţia explicită a producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice, ceea ce înseamnă o alocarea a fondurilor atât pentru resurse umane şi buna funcţionare a SRR, cât şi pentru transmiterea semnalului de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), serviciu care trebuie plătit cu prioritate conform Legii Bugetului de stat pentru anul 2024.
De asemenea, „în ultimii doi ani, la nivelul SRR, doar pentru funcţiile de execuţie majorarea salarială a fost, în medie, de 70%”, se arată în comunicat.
Radio România aminteşte că „în anul 2024, au fost indexate doar salariile personalului de execuţie, în medie, cu 40%. Luând în calcul ultima indexare salarială, veniturile unor angajaţi pe funcţii de execuţie vor depăşi veniturile anumitor angajaţi cu funcţii de conducere. Deşi la nivelul SRR nu există în acest moment un Contract Colectiv de Muncă valabil încheiat, chiar dacă angajatorul şi-a manifestat disponibilitatea în acest sens pe toată durata negocierilor, s-au identificat soluţii pentru a fi acordate toate drepturile existente la momentul încetării valabilităţii vechiului CCM”.
NATIONAL
LIVE România înfruntă, în deplasare, Lituania, în Liga Națiunilor – O singură schimbare în echipa de start
Publicat
acum 38 de minutein
15 octombrie 2024De
adminRomânia întâlnește în această seară Lituania, în etapa a patra a Ligii Națiunilor. România este lider detașat în grupă cu trei victorii din tot atâtea meciuri.
Echipele de start
Lituania
12. Edvinas Gertmonas – 2. Rokas Lekiatas, 4. Edvinas Girdvainis, 3. Artemijus Tutyskinas – 17. Pijus Sirvys, 14. Vykintas Slivka, 6. Modestas Vorobjovas, 15. Gvidas Gineitis, 13. Justas Lasickas (căpitan) – 22. Paulius Golubickas, 11. Armandas Kucys. Selecţioner: Edgaras Jankauskas.
Rezerve: 1. Mantas Bertasius, 16. Deividas Mikelionis – 5. Klaudijus Upstas, 7. Tomas Kalinauskas, 8. Giedrius Matulevicius, 9. Gytis Paulauskas, 10. Fedor Cernych, 18. Domantas Antanavicius, 19. Valdas Paulauskas, 20. Titas Milasius, 21. Dominykas Barauskas, 23. Artur Dolznikov.
România
1. Florin Niţă – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 23. Deian Sorescu – 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 6. Marius Marin, 18. Răzvan Marin – 20. Dennis Man, 19. Denis Drăguş, 13. Valentin Mihăilă. Selecţioner: Mircea Lucescu.
Rezerve: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu – 4. Cristian Manea, 5. Virgil Ghiţă, 7. Denis Alibec, 8. Alexandru Chipciu, 9. George Puşcaş, 11. Victor Dican, 14. Ianis Hagi, 17. Florinel Coman, 21. Darius Olaru, 22. Alexandru Mitriţă.
Arbitru: Nicholas Walsh; arbitri asistenţi: Graeme Stewart, Calum Spence; al patrulea oficial: Christopher Graham (toţi din Scoţia)
Arbitru video: John Beaton; arbitru asistent video: Ross Hardie (ambii din Scoţia)
Observator UEFA pentru arbitri: Viktor Kassai (Ungaria); Delegat UEFA: Hayri Cavuşoglu (Turcia)
Previziuni meteo pentru iarnă: se anunţă un sezon ‘destul de greu, cu căderi de zăpadă’ / Primele măsuri anunțate pentru agricultori
Coreea de Nord ar fi trimis 10.000 de soldați de partea Rusiei, iar 18 din ei ar fi și dezertat deja din Ucraina (surse)
Vește uriașă pentru toți proprietarii de imobile – Guvernul amână măsura care ar duce la explozia impozitelor
Comisarul european pentru energie: ‘Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti’
Salariaţii Radio Iaşi ameninţă cu greva, șefii de la București le răspund: ‘Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei’
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Turistă jefuită la Curtea de Argeș: “Experiența mea de turist a fost ruinată!”
VIDEO | RAZIE DE PROPORȚII LA CURTEA DE ARGEȘ – MASCAȚII ȘI ZECI DE POLIȚIȘTI AU PURICAT ORAȘUL ȘI COMUNELE VECINE
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
OUT? Doi consilieri din Curtea de Argeș cercetați de ANI, unul de DNA! CINE SUNT ACEȘTIA
Probleme mari in legislativul local din Curtea de Argeș. Doi consilieri locali au fost reclamați la Agenția Națională de Integritate....
VIDEO | Accident groaznic la Merișani – Motociclist de 16 ani ka spital
Un grav accident rutier produs între un autoturism și o motocicletă a avut loc in urma cu putin timp în...
Turistă jefuită la Curtea de Argeș: “Experiența mea de turist a fost ruinată!”
O turistă din Mureș cazată în acest weekend la pensiunea Geostar din Curtea de Argeș a avut parte de o...
VIDEO | RAZIE DE PROPORȚII LA CURTEA DE ARGEȘ – MASCAȚII ȘI ZECI DE POLIȚIȘTI AU PURICAT ORAȘUL ȘI COMUNELE VECINE
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, ai Secțiilor de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, Domnești, Tigveni și ai...
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 2 săptămâni
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 6 zile
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum o săptămână
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- ACTUALacum 2 zile
Turistă jefuită la Curtea de Argeș: “Experiența mea de turist a fost ruinată!”
- NATIONALacum 2 săptămâni
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit