Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Celine Gauer, CE: „Nu este de glumă” / Care sunt cele 2 reforme care nu sunt încă îndeplinite și pentru care România riscă plăți parțiale

Publicat

in

România a încasat până acum 6,35 miliarde de euro din PNRR, iar oficialii Comisiei Europene se află în prezent în România și discută cu autoritățile și Parlamentul pentru a se asigura că implementarea acestui plan evoluează, a precizat marți, Celine Gauer, director general al SG recover, din cadrul Comisiei Europene.

Celine Gauer, director general SG RecoverFoto: Captura video Comisia Europeana

Aceasta a spus că „planul României este foarte bun și ambițios” și că este în România pentru a se asigura că implementarea PNRR evoluează.

  • „Discutăm desigur cu autoritățile, Parlamentul, cu părțile interesate pentru a ne asigura că implementarea evoluează. Comisia este aici să sprijine mereu România să îndeplinească cerințele planului și angajamentele din plan.”, a spus Céline Gauer, director general SG Recover în cadrul Comisiei Europene.

Întrebată care este stadiul îndeplinirii PNRR și ce riscă România dacă nu îndeplinește toate reformele și investițiile asumate, oficialul a dat exemplul a 2 reforme care nu sunt încă îndeplinite pentru a putea accesa a doua cerere de plată din PNRR.

„Vorbind de a doua cerere de plată, avem legea decarbonizării și legea privind protecția avertizorilor de integritate, doar 2 exemple de reforme care sunt în plan și trebuie îndeplinite și dacă nu sunt îndeplinite, suntem în situația de plăți parțiale.

După ce Comisia Europeană constată că nu a fost îndeplinită o reformă, statul membru are 6 luni pentru a implementa reforma conform cerințelor. În caz contrar, suma de plăți suspendată este pierdută pentru totdeauna, deci nu este de glumă.”, a spus oficialul european.

Celine Gauer: Lumea nu s-a schimbat în bine. Nu aveam un război acum un an și vedem și o criză energetică

Oficialul european a subliniat provocările apărute într-un an de la aprobarea PNRR.

„Planul Romaniei este foarte bun, foarte ambițios. În primul rând va contribui semnificativ la Tranziția verde cu peste 40% din cheltuieli mergând către Tranzitia verde, care este susținută de reforme importante precum legea decarbonizării, discutată acum în Parlament, un pas esențial pentru a duce Romania departe de emisiile de CO2 și poluare.

De asemenea vorbim și de serviciile publice de sănătate care vor aduce schimbări semnificative în viețile cetățenilor, reforme privind impozitarea, finanțarea publică, pensii, alături de o componentă socială și investiții în educație și sistemul sanitar.

Desigur, dacă ne uităm la contextul de astăzi comparativ cu acum 1 an s-a schimbat foparte mult. Nu aveam un război și credeam că e o mare provocare după pandemie. Lumea nu s-a schimbat înspre bine, vedem și o criză a energiei care ne face viața mai dificilă.

Așadar se adresează întrebarea nu doar în România, ci și în statele membre: ce ar trebui să facem? Este oare acest plan de redresare și reziliență lucrul bun de făcut în acest context? Aș spune că răspunsul este clar da, pentru că înseamnă să faci ce trebuie, la nivel de substanță. Spuneam de 40% către investiții verzi, regenerabile, eficiență energetică. Este exact ce trebuie să facem pentru a rezolva aceasta criză a securității energetice pentru ca doar așa putem avea independență energetică pe termen lung.”, a spus oficialul european.

PNRR nu este de ajuns. Ce bani va primi România prin inițiativa RepowerEU

Celine Gauer și-a exprimat opinia că doar PNRR nu este de ajuns pentru a trece prin actualele provocări.

„Implementarea PNRR este cel mai bun instrument pe care-l avem pentru a face față acestei crize, dar nu cred că este suficient. CE a propus inițiativa RepowerEU, în luna mai a anului trecut, și anume să oferi fonduri țintite pentru a crește independența față de combustibilul fosil din Rusia. Pentru România înseamnă încă 1,5 miliarde de euro investiți în sistemul energetic și în decarbonizarea sistemului. Deci încă un efort și contribuție suplimentară din partea CE pentru a ajuta România.”, a spus aceasta.

Oficialul european a atenționat că și în RepowerEu timpul de implementare pentru investiții și reforme este la fel de scurt – 2026, ceea ce înseamnă că România ar trebui să găsească proiecte ușor de implementat și cu impact, fără să riște neîndeplinirea cerințelor impuse în cadrul acestei inițiative.

Carmen Moraru, secretar de stat MIPE: Anul acesta avem de îndeplinit 130 de jaloane. Avem încă provocări

Prezentă la eveniment, Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a trecut în revistă stadiul implementării PNRR în România.

Țara noastră are alocate peste 29 miliarde de euro fonduri în PNRR, pentru care trebuie să îndeplinească 507 ținte și jaloane până în 2026.

„În 2021 am îndeplinit cele 21 de jaloane și ținte și am trecut și de prima cerere de plată, cu succes, zicem noi. Tocmai la sfârșitul lunii octombrie 2022, România a încasat 2,56 miliarde de euro, care reprezintă alocarea financiară a primei cereri de plată. În total în momentul acesta România are în cont din PNRR 6,35 miliarde de euro, destul ca să înceapă în forță implementarea Planului.

Anul acesta, noi provocări – avem 130 de jaloane și ținte de îndeplinit. Ne pregătim intens pentru cererea de plată numărul 2, lucrăm cu colegii noștri de la Comisie și cu colegii din Ministerele care au de îndeplinit ținte și jaloane.

Suntem aproape acolo, și anume de a spune că toate țintele și jaloanele sunt îndeplinite. Avem încă câteva provocări importante. Legea decarbonizării este una dintre ele, doamna Celine Gauer a și menționat-o și ne uităm înainte spre ceea ce avem de îndeplinit în 2023 când ne așteaptă 91 de ținte și jaloane.”, a spus Carmen Moraru.

Aceasta a mai subliniat că pe măsură ce înaintăm în implementarea PNRR nu mai sunt așa multe ținte și jaloane, dar ele devin din ce în ce mai complicate, dând ca exemple reforma pensiilor speciale, reforma salarizării personalului bugetar, ori partea de avertizori de integritate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cazul doctoriței ucise la Brăila: Ce s-a descoperit pe corpul victimei

Publicat

in

Polițiștii continuă ancheta la Brăila, acolo unde un medic stomatolog a fost ucisă. Anchetatorii audiază toți pacienții pe care doctorița ucisă în cabinet i-a avut până acum, pentru a găsi un indiciu. Detaliile descoperite până acum sunt șocante. Apropiații spun că femeia se temea pentru viața ei și ar fi vrut să-și cumpere o armă.

Este anchetă uriașă la Brăila, acolo unde o doctoriță a fost ucisă cu sânge rece, chiar în cabinetul propriu de stomatologie. Se pare că, până în ultimul moment, femeia a încercat să lupte pentru viața sa. Nici până în prezent polițiștii nu știu cine ar putea fi vinovatul, însă la audieri au fost chemați pacienții femei, cât și soțul acesteia care se află pe lista de suspecți. Femeia în vârstă de 41 de ani a fost ucisă cu trei lovituri de cuțit.

Bărbatul, medic stomatolog și el, este cel care și-a găsit soția într-o baltă de sânge și cel care a alertat autoritățile. Cert este că doctorița se temea pentru viața sa și primea constant amenințări din partea vecinilor cu care se afla în conflict, scrie realitatea.net.

Marina Gavril, în vârstă de 41 de ani, ar fi încercat să lupte pentru viața sa până în ultimul moment

Marina Gavril, în vârstă de 41 de ani, ar fi încercat să lupte pentru viața sa până în ultimul moment, spun anchetatorii. Pe mâini au fost găsite urme de tăieturi care arată că femeia ar fi încercat să se apere în fața agresorului. Femeia însă a fost în cele din urmă ucisă cu trei lovituri de cuțit în zona gâtului.

Soțul femeii a asistat la cercetările polițiștilor de la distanță. Se pare că din cabinet lipsea telefonul femeii, iar pe scările de acces anchetatorii au marcat patru urme.

Potrivit presei locale, doctorița ar fi făcut un curs de port armă și intenționa să își cumpere un pistol pentru că se temea de vecinii săi. În urmă cu doi ani, aceștia au rupt gardul și au intrat peste ea în curte pentru a fura niște lemne. De atunci trăia în teroare. Marina Gavril este originară din Republica Moldova și se stabilise de ani buni în Brăila.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cristian Tudor Popescu îl compară pe Donald Trump cu Adolf Hitler: Imaginea Marelui rănit sub veghea dumnezeiască

Publicat

in

Cristian Tudor Popescu îl compară pe fostul președinte american Donald Trump cu Adolf Hitler. CTP analizează un moment din viața de soldat a lui Adolf Hilter, în care dictatorul german a fost sub bătaia puștii unui militar american. Faptul că a scăpat i-a conferit lui Hitler un aer providențial, despre care CTP spune că s-ar putea repeta și în cazul lui Donald Trump.

Biden versus Mâna lui Dumnezeu

Pe 28 septembrie 1918, soldatul britanic identificat apoi ca Henry Tandey nu a tras în caporalul rănit Adolf Hitler, deși l-a avut în bătaia puștii de la câțiva metri distanță, potrivit relatării lui Hitler însuși. Episodul a devenit apoi, în propaganda germană, Mâna lui Dumnezeu care l-a salvat pe viitorul Führer pentru destinul lui uriaș.

E încă una dintre paralelele ce se pot face între dictatorul nazist și dictatorul D.J. Trump, protejat și el acum de Atotputernic în atentatul din Pennsylvania. Cuplată cu alunecările mentale ale președintelui Biden la întâlnirea televizată cu adversarul său, imaginea Marelui Rănit sub veghea dumnezeiască și steagul american îl face pe Trump ca și câștigător în clipa de față, dincolo de faptele sale și de orice considerente raționale. Tot ca Mâna lui Dumnezeu este luată acum și scăparea lui Trump de dosarul documentelor top secret cărate de el la reședința sa privată, prin hotărârea oamenilor lui din Curtea Supremă a SUA și a unei judecătoare din Florida pusă de el… Nu te joci cu voința vădită a Domnului.

Ce le rămâne de făcut lui Biden și democraților în această situație? După părerea mea, un singur lucru.

Biden nu se poate retrage pur și simplu, din considerente tehnice – este extrem de greu de redirecționat financiar-administrativ și politic campania într-un timp atât de scurt. Ce poate face însă, este să își schimbe candidatura, concurând pentru postul de vicepreședinte. La președinție să fie desemnat un candidat de preferință mult mai tânăr decât Trump, vârsta fiind singurul argument de imagine pe care l-ar mai putea folosi democrații. Iar Biden, în trecut unul dintre cei mai buni vicepreședinți din istoria Americii, își poate continua campania din postura de susținător și sfătuitor al candidatului proaspăt.

Iar acesta (sau aceasta!…) ar trebui să aibă și el o poveste, o legătură puternică cu religia. Dacă n-are, să i se construiască – trebuie să lupte cu pronia cerească..

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend