Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cele trei companii de stat care ar trebui listate conform PNRR vor fi decise până în septembrie

Publicat

in

Cele trei companii de stat care ar trebui listate sau intrate într-un proces de restructurare, conform cerinţei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, vor fi decise până în septembrie, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, la Forumul ARIR 2024 cu tema “Noi orizonturi în Relaţiile cu Investitorii: provocările europene”, potrivit Agerpres.

“Am prezentat în Guvern, în urmă cu o lună, o informare privind condiţiile, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească aceste companii. Le-am elaborat în urma unei discuţii pe care am avut-o şi cu Bursa de Valori şi ASF. Sunt condiţii cunoscute, prevăzute de Legea 24 şi regulamentul de aplicare, nu am inventat nimic, şi sper ca undeva până în septembrie să decidem care sunt cele trei companii. Şi aici sigur că există aşa multe discuţii. Unii ar vrea, alţii nu prea ar vrea. Este de înţeles această chestiune pentru că există, dacă vreţi, şi o anumită reticenţă în instituţiile publice de a transpune toate reformele la care ne-am obligat. Şi treaba noastră, a celor care suntem în contact direct cu OCDE, este să convingem că reformele sunt necesare şi trebuie transpuse pentru a ne îndeplini obiectivele pe care le avem. Deci undeva în toamnă vom şti care sunt cele trei şi ştiţi foarte bine că procesul de cotare la cota unei pieţe reglementate necesită undeva până la un an jumătate – doi ani de zile, până faci selecţia, şi aşa mai departe a celor cu care desfăşori această procedură. Termenul stabilit prin PNNR este trimestrul II 2026”, a spus Adrian Ţuţuianu.

El a explicat că există un grup de lucru pe această temă, pe care îl conduce şi din care fac parte reprezentanţi din Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Secretariatul General al Guvernului.

Adrian Ţuţuianu consideră că soluţia potrivită constă în listarea companiilor, iar aceasta să se facă nu doar prin vânzarea de acţiuni ci mai degrabă printr-o majorare de capital social.

“Vă dau un exemplu, Metrorex-ul, ca să poată să-şi extindă reţelele are nevoie de bani. Şi atunci mecanismul acesta al majorării de capital social, prin care să aduci investitorii privaţi la o întreprindere publică, îl consider foarte util şi generator de efecte pozitive în economie”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Cazul jafului de la bancomatul din Arad: Trei suspecți au fost prinși de polițiști

Publicat

in

Polițiștii au prins vineri dimineața trei indivizi, suspecți în cazul exploziei și jafului de la un bancomat din localitatea Șiria, județul Arad, din care au fost sustrași 200.000 de lei.

Directorul adjunct al Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR, Cristian Gheorghe, a declarat vineri că cei trei indivizi intenționau să părăsească România.

„Indivizii respectivi doreau să părăsească teritoriul României, am intervenit și i-am condus la sediul Poliției, unde se află și în momentul de față”, a declarat Cristian Gheorghe, potrivit Mediafax.

Unul dintre indivizi este albanez, locuiește în Maramureș, iar ceilalți doi sunt din județul Arad.

Doi dintre ei au antecendente „chiar pe acest mod de operare”, susțin polițiștii, care adaugă că este vorba de explozii la bancomate.

Polițiștii fac patru percheziții domiciliare în Maramureș și Arad.

Polițiștii au fost sesizați în urmă cu o săptămână cu privire la un incendiu izbucnit la un bancomat din Șiria. „Din bancomat au fost sustrași 200.000 de lei. Prejudiciul total urmează a fi stabilit”, au transmis atunci anchetatorii.

Citeste mai mult

NATIONAL

Studiul asupra narcisicilor care schimbă ceea ce știm despre aceste persoane

Publicat

in

Persoanele narcisiste devin mai empatice, mai generoase și mai agreabile odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unei noi cercetări privind trăsătura de personalitate. Studiul sugerează că narcisiștii ‘se înmoaie’ odată cu vârsta. Dar, deși simțul lor nerezonabil de mare al importanței de sine se poate domoli, ei nu se maturizează complet, sugerează studiul care a implicat peste 37 000 de persoane.

Cercetătorii au constatat că cei care erau mai narcisiști decât colegii lor în copilărie aveau tendința de a rămâne așa și la vârsta adultă. Și există cel puțin trei tipuri de comportament narcisist care trebuie căutate, spun ei.

Ce este un narcisist și cum îl recunoști?

Narcisistul a devenit o insultă adesea aruncată oamenilor care sunt percepuți ca fiind dificili sau dezagreabili. Cu toții putem manifesta uneori unele trăsături narcisiste. Medicii folosesc termenul pentru a descrie un tip specific, diagnosticabil, de tulburare de personalitate.

Deși definițiile pot varia, temele comune împărtășite de cei care suferă de această tulburare sunt convingerea neclintită că sunt mai buni sau mai merituoși decât ceilalți oameni, ceea ce ar putea fi descris de alții ca aroganță și egoism.

Lucrarea, publicată în revista Psychological Bulletin, provine din datele a 51 de studii anterioare, implicând 37 247 de participanți cu vârste cuprinse între opt și 77 de ani.

Cercetătorii indică trei tipuri de narcisiști, pe baza trăsăturilor de comportament

Narcisiștii agenți – care se simt mari sau superiori celorlalți și tânjesc după admirație;

Narcisiștii antagoniști – care îi văd pe ceilalți ca pe niște rivali, sunt exploatatori și lipsiți de empatie;

Narcisiști nevrotici – care sunt predispuși la rușine, nesiguri și excesiv de sensibili la critici.

Ei au studiat ce s-a întâmplat cu aceste măsuri de personalitate de-a lungul timpului, pe baza chestionarelor, și au constatat că, în general, scorurile narcisismului au scăzut odată cu vârsta. Cu toate acestea, schimbările au fost ușoare și treptate.

“În mod clar, unii indivizi se pot schimba mai puternic, dar, în general, nu te-ai aștepta ca cineva pe care l-ai cunoscut ca fiind o persoană foarte narcisistă să se fi schimbat complet atunci când îl întâlnești din nou după câțiva ani”, a declarat pentru BBC News cercetătorul principal, Dr. Ulrich Orth, de la Universitatea din Berna, în Elveția.

Unele trăsături narcisiste pot fi utile, cel puțin pe termen scurt

De exemplu, ar putea crește popularitatea, succesul în întâlniri și șansele de a obține o slujbă de top. Dar pe perioade mai lungi, consecințele sunt de cele mai multe ori negative, din cauza conflictului pe care îl provoacă. “Aceste consecințe nu afectează doar persoana în sine, ci și bunăstarea persoanelor cu care interacționează, cum ar fi partenerii, copiii, prietenii, colegii de muncă și angajații”, a explicat el.

Dr. Sarah Davies este un psiholog consilier autorizat care a scris o carte despre cum să părăsești un narcisist. Ea a declarat pentru BBC că, deși oamenii pot fi aroganți sau egoiști uneori, acest lucru nu trebuie confundat cu adevăratul narcisism clinic.

“Narcisiștii tind să fie invidioși și geloși pe alții și sunt foarte exploatatori și manipulatori”, a spus ea. “Ei nu experimentează remușcări sau sentimentul de rău, sau nu au simțul responsabilității, așa cum fac alte persoane non-narcistice.”

Ea spune că a existat un boom al interesului față de narcisism, determinat de social media. “Într-o anumită măsură, acest lucru este util – ajută la informarea mai multor persoane cu privire la aceasta și la sensibilizarea mai multor persoane cu privire la această problemă. Cu toate acestea, la fel ca mulți termeni din domeniul sănătății mintale, sensul clinic se poate pierde puțin.

Dr. Davies spune că ar trebui să fim mai exigenți cu acest termen. “Mi se pare mult mai util să fim specifici în numirea comportamentelor și să le separăm. De exemplu, o prietenă de-a mea l-a numit recent pe fostul ei soț narcisist pentru că acesta a “găzduit-o” după ce s-au despărțit. A fi ghosted (n.r. a tăia brusc pe cineva din viața ta fără explicații) este, desigur, oribil, dar este posibil ca el să nu fi fost capabil să se ocupe de o conversație după ce relația lor a luat sfârșit. Asta nu înseamnă neapărat că este un narcisist înrăit. Au fost împreună o vreme și nu au existat alte indicii ale “narcisismului” său.”

Semnele că ești în preajma unui narcisic

Potrivit Dr. Davies, unele semne că ați putea fi implicat cu sau în preajma unui narcisist includ:

Drama constantă – un narcisist trebuie să fie necesar și caută haosul și conflictul;

Nicio scuză autentică – nu își asumă niciodată întreaga responsabilitate pentru propriile comportamente;

Jocul blamului – îi manipulează și îi exploatează pe ceilalți pentru propriile câștiguri egoiste.

Dr. Tennyson Lee este psihiatru consultant la Deancross Personality Disorder Service, cu sediul în cartierul londonez Tower Hamlets. El a declarat că studiul a fost bine realizat, iar concluziile au fost utile.

“Vestea bună este că narcisismul se reduce de obicei cu vârsta. Vestea proastă este că această reducere nu este de o magnitudine ridicată. Nu vă așteptați ca narcisismul să se îmbunătățească dramatic la o anumită vârstă – nu este așa. Acest lucru are implicații pentru soțul suferind care crede că ‘o îmbunătățire este chiar după colț'”, a declarat el pentru BBC News.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend