Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cele mai mari salarii nu sunt la stat – Așa arată adevăratul top al meseriilor bănoase

Publicat

in

Posturile din IT au fost cel mai bine plătite în 2022, cu o medie a salariului net de 6.000 de lei/lună, urmate de cele în project management, cu o valoare medie lunară de 5.000 de lei/net, şi de cele din domeniul bancar, cu un câştig mediu net de 4.300 de lei, reiese din Indexul salarial, publicat miercuri de o platformă de recrutare online.

În acelaşi context, datele centralizate de eJobs, bazate pe comparatorul salarial Salario, arată faptul că, în acest an, judeţele cu cele mai mari salarii în 2022 au fost Bucureşti, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei, Cluj (4.100 de lei), Timiş (4.000 de lei), Sibiu, Braşov, Iaşi şi Ilfov (fiecare cu câte 3.500 de lei net).

De asemenea, ierarhia judeţelor care au angajat cel mai mult anul acesta are pe primul loc Capitala, urmată de Cluj şi Timiş, Iaşi şi Ilfov. Alte judeţe în care salariul mediu net depăşeşte pragul de 3.000 de lei sunt Bihor (3.500 de lei), Constanţa (3.200 de lei) şi Dolj (3.200 de lei).

La polul opus se află judeţe precum Gorj, Vaslui, Mehedinţi, Bacău sau Ialomiţa, unde mediile salariale nete oscilează între 2.700 şi 3.000 de lei net.

Potrivit sursei citate, cu peste 400.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro şi creşteri salariale în aproape toate domeniile de activitate, 2022 a fost un an în care balanţa de pe piaţa muncii a fost înclinată în favoarea candidaţilor şi angajaţilor. Astfel, au fost cu 14,1% mai multe locuri de muncă noi disponibile, faţă de 2021, respectiv cu 5,5% peste numărul consemnat în 2019.

Conform analizei de specialitate, cel mai bine plătiţi, în 2022, au fost angajaţii din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, domină detaşat topul.

Totodată, cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziţie, cu o medie salarială de 5.000 de lei, angajaţii din banking câştigă, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicaţii şi construcţii 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto/echipamente, medicină, e-commerce, audit/consultanţă sau asigurări.

Datele Salario relevă faptul că în zona de Retail a fost înregistrat un salariu mediu de 3.200 de lei, anul acesta, pentru industria alimentară şi turism de 3.000 de lei, iar pentru call center de 2.800 de lei.

Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil, iar din 2012 este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

În prezent, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă. Peste 480.000 de specialişti au introdus informaţii despre venituri în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Psiholog: Marijuana din România este stropită cu pesticide și otravă de şobolani

Publicat

in

De

Psihologul Eduard Bondoc, doctor în medicină în cadrul Clinicii de Psihiatrie din Craiova, a atras atenţia că marijuana din România nu este recreativă, aşa cum se întâmplă în Olanda, ci poate fi stropită cu insecticide, pesticide sau chiar otravă de şobolani care provoacă tulburări neuronale grave, potrivit News.ro.

Consumul de marijuana, o chestiune controversatăFoto: napshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

Psihologul Eduard Bondoc a vorbit, joi seară, la Medika TV, despre efectele negative ale drogurilor.

„Poate să ducă drogul la sarcină nedorită, poate să ducă drogul la închisoare, la criminalitate, la o grămadă de lucruri pe care copiii noştri de pe internet nu le află. Acolo află că marijuana e bună, face plăcere, nu dă dependenţă şi totul e minunat şi hai să ne recreem, să bem ceva şi să luăm niste shoturi, să bem ceva şi după aia să fumăm nişte lucruri. Numai că nu le explică nimeni că marijuana asta care este vândută în România are de 5 ori mai mult THC decât aia recreativă din cafenelele din Olanda”, a declarat Eduard Bondoc la Medika TV.

Psihologul a mai precizat că marijuana din România poate fi tratată cu tot felul de substanţe.

„Mai mult, este stropită cu tot felul de lucruri pe care ei nu le ştiu şi astea pot fi pesticide, insecticide, otravă de şobolani, care provoacă tulburări neuronale grave, provoacă distrugere de neuroni şi de sinapse”, a spus Bondoc.

Dacă cineva vede cum se comportă un om care consumă droguri, spune psihologul, atunci se gândeşte de două ori dacă mai vrea să consume.

„În momentul în care văd un film în care pacientul este în sevraj, în momentul în care se urcă pe pereţi, în care rupe patul şi face o grămadă de acte antisociale şi dacă îl văd live cum face, atunci s-ar putea să se mai gândească o dată dacă se duc să tragă fumul ăla, să bea berea aia sau să facă alte lucruri”, a mai precizat Bondoc.

Citeste mai mult

NATIONAL

Londra ar putea amâna majoritatea controalelor vamale post-Brexit

Publicat

in

De

Guvernul britanic ar urma să renunțe la majoritatea controalelor asupra produselor alimentare importate din UE atunci când vor intra în vigoare noile controale vamale post-Brexit, la sfârșitul lunii aprilie, pentru a evita „perturbări majore” în porturi, a anunțat joi Financial Times.

Londra, Marea BritanieFoto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unei note confidențiale trimise autorităților portuare și consultate de ziar, Departamentul pentru Mediu și Agricultură (Defra) admite că nu va putea efectua aceste noi controale vamale fizice la 30 aprilie, așa cum a fost anunțat inițial, citează AFP.

„Există un risc semnificativ de perturbare în prima zi dacă toate codurile asociate diferitelor mărfuri vor fi activate în același timp”, recunoaște acesta. Ca urmare a acestor dificultăți de înregistrare a produselor, ministerul se teme că se vor forma cozi interminabile în porturile britanice.

Pentru a evita acest lucru, verificările „esențiale” de sănătate și siguranță pentru aceste mărfuri, cu excepția celor cu risc ridicat, nu ar trebui să fie efectuate în primă instanță.

Guvernul vorbește despre o „punere în aplicare treptată”, probabil pe grupe de produse, fără a preciza un termen limită.

Doar produsele „cu risc ridicat”, cum ar fi carnea, provenite din anumite țări europene ar trebui să fie analizate inițial, în funcție de gradul de ocupare a porturilor, până când sistemul va fi pe deplin operațional, mai precizează ministerul în nota sa.

De la intrarea efectivă în vigoare a Brexitului, în ianuarie 2021, UE a introdus controale mai stricte asupra mărfurilor provenite din Marea Britanie.

Dar Londra a amânat deja până acum de cinci ori anumite formalități și controale la importuri, de teamă să nu penalizeze o economie în criză și să alimenteze inflația.

Într-o primă etapă, la sfârșitul lunii ianuarie, certificatele sanitare și fitosanitare au devenit deja obligatorii, în special pentru anumite produse de origine animală și vegetală cu „risc mediu”.

Printre produsele în cauză se numără anumite brânzeturi, unt, cârnați, jambon și mezeluri, precum și anumite flori tăiate, rădăcini și tuberculi.

Noile controale vor costa probabil companiile britanice aproape două miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro) și se vor adăuga la inflație, a avertizat săptămâna trecută compania de asigurări Allianz Trade.

Pe de altă parte, asociațiile profesionale din industrie militează pentru ca acestea să fie amânate cel puțin până în toamnă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend