Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cele mai mari 20 de companii intrate în insolvenţă în 2021 adună afaceri de 3,2 mld. lei: Domină firmele din energie, construcţii şi comerţ

Publicat

in

Nouă companii cu afaceri de peste 100 de milioane de lei au intrat în insolvenţă în primele 11 luni din 2021, datele pe decembrie nefiind încă disponibile, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului citate de ZF.

De departe cea mai mare intrare în inca­pacitate de plată de anul trecut este cea a Getica 95, companie de furnizare a energiei electrice deţinută de omul de afaceri Viorel Tudose, un business de 1,5 mld. lei anual.

Pe poziţia secundă se găseşte Compania Locală de Termoficare Colterm din Timişoara, mai exact compania care furnizează căldură locuitorilor din oraşul de pe Bega, unul dintre cele mai dezvoltate şi bogate oraşe din România.

Com­pania municipală de termoficare, cu afaceri de 212 mil. lei în 2020, i-a lăsat temporar pe timi­şoreni în frig în toamna anului trecut după ce a rămas fără gaz natural, dat fiind că E.ON a sistat furnizarea de gaze pe fondul da­toriilor neplătite ale companiei de ter­mo­ficare.

Colterm nu este o excepţie însă în rândul companiilor de termoficare din România, ci mai degrabă încă un exemplu de firmă de utilităţi publice cu probleme, potrivit Mediafax.ro.

Podiumul celor mai mari insolvenţe ale lui 2021 este completat de Qmb Energ, un alt furnizor de energie, cu afaceri anuale de circa 170 mil. lei.

De altfel, în top domină firmele din energie, construcţii şi comerţ. Prezenţa unui număr mare de companii din energie vine ca urmare a scumpirilor din ultimele luni, care au dat peste cap întreaga economie mondială. Preţurile la energie au bătut maxime după maxime, iar avântul nu pare să se tempereze.

În primele 11 luni din 2021 (cele mai recente date), în România au intrat în incapacitate de plată 5.374 de companii, dintre care doar 3.265 de firme au bilanţul depus pe anul anterior şi adună afaceri de 6,1 mld. lei. Primele 20 dintre ele cântăresc greu, contribuind cu mai bine de 50% la total.

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

După împuşcarea lui Donald Trump, cursa prezidenţială se va schimba dramatic. Şi posibil violent (Reuters)

Publicat

in

Într-o ţară deja tensionată, tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia, a pus pe pauză campania democrată şi sporeşte temerile legate de alte violenţe politice în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, comentează Reuters.

Sâmbătă, aliaţii republicani ai lui Trump l-au prezentat ca pe un erou, profitând de imaginea sa cu urechea însângerată şi pumnul ridicat, îndemnând la luptă.

Deşi Trump a folosit frecvent un limbaj violent atunci când vorbea cu adepţii săi, consilierii şi aliaţii fostului preşedinte au răsturnat situaţia în defavoarea adversarului său democrat, preşedintele Joe Biden, spunând că demonizarea candidatului republican la preşedinţie a fost cea care a dus la tentativa de asasinat.

“Ziua de astăzi nu este doar un incident izolat. Premisa centrală a campaniei lui Biden este că preşedintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a preşedintelui Trump”, a declarat pe X senatorul american J.D. Vance, din Ohio, unul dintre principalii candidaţi pentru a devenit coechipierul lui Trump şi pentru a candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

Biden a acţionat rapid pentru a încerca să dezamorseze situaţia, denunţând atacul ca o violenţă politică inacceptabilă şi scoţând publicitatea electorală care îl ataca pe Trump. “Nu există loc în America pentru acest tip de violenţă. Este ceva bolnăvicios”, a declarat Biden reporterilor.

Motivaţia atacatorului nu este încă cunoscută. Suspectul, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, era înregistrat ca alegător republican, conform registrelor electorale ale statului. Însă în urmă cu câţiva ani, când nu avea încă drept de vot, el făcuse o donaţie de 15 dolari către un comitet de acţiune politică care strânge bani pentru politicienii democraţi şi de stânga.

Trump ia avânt

Pe termen scurt, atacul va dinamiza probabil apariţiile lui Trump în Milwaukee, săptămâna viitoare, la Convenţia Naţională Republicană, în timp ce acesta va accepta propunerea republicanilor de a fi candidatul lor la preşedinţia SUA, consolidând sentimentul de nemulţumire şi înstrăinare pe care susţinătorii săi îl simt deja faţă de clasa politică a ţării.

La câteva ore după împuşcături, campania lui Trump a trimis un mesaj prin care le cerea alegătorilor să contribuie la campanie. “Nu pe mine mă urmăresc, ci pe voi”, se spunea în mesaj. De asemenea, miliardarii Elon Musk şi Bill Ackman l-au susţinut rapid pe Trump. “Îl susţin pe deplin pe preşedintele Trump şi sper la o recuperare rapidă”, a declarat Musk pe X, reţeaua de social media pe care o deţine.

Chris LaCivita, co-managerul campaniei lui Trump, a declarat pe X că “de ani de zile şi chiar şi astăzi, activiştii de stânga, donatorii democraţi şi acum chiar Joe Biden au făcut remarci şi descrieri dezgustătoare despre împuşcarea lui Donald Trump … este timpul să fie traşi la răspundere pentru asta … cea mai bună cale este urna de vot”.

LaCivita se referea aparent la remarcile recente ale lui Biden făcute în contextul în care le cerea susţinătorilor săi să se concentreze pe înfrângerea lui Trump mai degrabă decât pe propria sa performanţă. “Deci, am terminat de vorbit despre dezbatere, este timpul să îl avem pe Trump ca ţintă”, a spus Biden, care a condamnat întotdeauna orice violenţă politică.

Atacurile motivate politic se intensifică

Statele Unite se confruntă cu cea mai amplă şi mai susţinută creştere a violenţei politice din anii 1970. Din cele 14 atacuri politice fatale de când susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în care autorul sau suspectul a avut o înclinaţie partizană clară, 13 au fost atacatori de dreapta şi unul a fost de stânga.

În ciuda faptului că este un fost preşedinte, Trump şi-a făcut campanie ca un insurgent outsider, plângându-se că a fost mult timp ţinta “statului profund” şi a administraţiei lui Biden pentru a-l împiedica să recupereze puterea. El a folosit în mod obişnuit o retorică violentă, degradantă şi chiar apocaliptică, avertizând cu privire la o “baie de sânge” dacă nu este ales şi afirmând că imigranţii aflaţi ilegal în Statele Unite “otrăvesc sângele ţării”.

Unii republicani erau deja neliniştiţi de faptul că Trump a continuat să aţâţe focul. “Dacă ţara nu era un butoi cu pulbere înainte, acum este”, a declarat Chip Felkel, un agent republican din Carolina de Sud care s-a opus candidaturii lui Trump.

Brad Bannon, un strateg democrat, a declarat că împuşcăturile l-ar putea avantaja pe Trump din punct de vedere politic, deoarece alimentează naraţiunea campaniei sale potrivit căreia ţara a ieşit de pe drumul cel bun.

Simpatie pentru Trump

“Tentativa de asasinat creează simpatie pentru Trump”, a spus Bannon. “De asemenea, confirmă alegătorilor ideea că ceva este fundamental greşit în această ţară, o idee care stimulează sprijinul pentru el”, arată strategul democrat.

În mai, Trump a fost găsit vinovat de implicarea într-o schemă de acoperire a unei aventuri cu o vedetă porno, o condamnare care nu a schimbat prea mult cursa electorală şi care a arătat că susţinătorii ambelor tabere rămân înrădăcinaţi în poziţiile lor.

Biden, la rândul său, s-a confruntat cu o dezbatere în cadrul propriului partid cu privire la faptul dacă ar trebui să renunţe la funcţia de candidat democrat, în urma îngrijorărilor că nu mai este potrivit pentru această funcţie din cauza vârstei. El spune că medicii săi i-au spus că este în formă bună. Trump a beneficiat în unele sondaje de pe urma prestaţiei dezastruoase a lui Biden la dezbaterea de luna trecută, dar altele arată că în continuare cursa este echilibrată.

Mulţi alegători s-au îndepărtat deja atât de Biden, cât şi de Trump. Haosul care îi înconjoară pe candidaţi poate contribui la sentimentul alegătorilor că problemele naţiunii sunt de nerezolvat şi că prăpastia dintre partide nu poate fi depăşită.

Reprezentantul SUA Steve Scalise, un republican care a fost împuşcat de un bărbat înarmat în 2017, a declarat pentru Fox News că retorica electorală violentă trebuie să înceteze. “Este suficientă o singură persoană care este pur şi simplu dezechilibrată să audă asta şi să acţioneze în consecinţă şi să creadă că acesta este semnalul ei pentru a ucide pe cineva”, a avertizat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

BREAKING – Esta volviendo a casa: Spania este noua campioană a Europei

Publicat

in

Spania a devenit noua campioană a Europei, după victoria cu Anglia, scor 2-1 pe Stadionul Olimpic din Berlin.

După o primă repriză extrem de anostă și lipsită de faze importante de poartă, am avut parte de o repriză secundă splendiă la Berlin,

Spaniolii au ieșit montați de la cabine și au reușit în minutul 46 să deschidă scorul prin Nico Williams.

Tot Spania a rămas în atac însă Anglia a reușit egalarea prin Cole Palmer care a izbutit un șut superb de la distanță în minutul 73.

Golul victoriei i-a aparținut lui Oyarzabal care a finaliz cu gol o centrarea venită de la Nico Williams și și-a adjudecat marele trofeu pus în joac la Euro 2024.

Pentru Spania, triumful din Germania este al 4-lea la un Campionat European din istoria țării. De partea cealaltă, Anglia este la a 2-a înfrânere consectuivă într-o finală Euro, după eșecul diin 2020 din fața Italiei.

Euro 2028 va avea loc în Anglia, Irlanda, Irlanda de Nord și Scoția.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend