Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Cel mai căutat traficant de ființe umane din lume” a fost prins și arestat. Cine este Kidane Zekarias Habtemariam

Publicat

in

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat joi arestarea în Sudan a „celui mai căutat traficant de fiinţe umane” din lume, în cadrul unei operaţiuni internaţionale a Poliției împreună cu Interpol, potrivit AFP.

Interpol – imagine genericaFoto: Nicola Vigilanti / AP / Profimedia

Kidane Zekarias Habtemariam, vizat de două alerte roşii emise de Interpol, era şeful unei reţele infracţionale care a răpit şi escrocat sute de migranţi din Africa de Est ce voiau să ajungă în Europa, au transmis Ministerul de Interne al EAU şi Interpol.

Bărbatul, cetăţean al Eritreei, fusese arestat în Etiopia în 2020, dar a evadat în închisoare un an mai târziu şi a fost condamnat în lipsă la detenţie pe viaţă, precizează acelaşi comunicat comun, scrie Agerpres, citând AFP.

Cu sprijinul Interpol, Emiratele Arabe Unite au deschis ancheta cu privire la reţeaua lui Habtemariam şi la tranzacţiile financiare ilegale realizate de fratele acestuia.

„Am pus capăt uneia dintre cele mai importante axe de trafic de fiinţe umane spre Europa”

Anchetatorii au reuşit localizarea traficantului în Sudan, unde a fost reținut în 1 ianuarie de poliţiştii locali, în cooperare cu autorităţile din Emirate, a anunţat într-o conferinţă de presă Said Abdoullah Al-Souwaidi, înalt responsabil din Ministerul de Interne.

  • „Cel mai căutat traficant de fiinţe umane din lume nu va mai fi în stare să-şi comită faptele reprobabile.
  • Am pus capăt uneia dintre cele mai importante axe de trafic de fiinţe umane spre Europa, care afecta mii de migranţi veniţi din Eritreea, Somalia şi Sudan, via Libia până în Europa”, a spus oficialul citat.

Stephen Kavanagh, directorul serviciilor de poliţie din Interpol, a confirmat că traficantul era „cel mai căutat infractor” în Ţările de Jos, în Etiopia, dar şi în alte câteva state. Autorităţile din EAU, Etiopia, Ţările de Jos şi Sudan au jucat „un rol crucial” în anchetă, a transmis el într-un comunicat.

Arestarea lui Habtemariam „este dovada forţei reţelei Interpol şi a ceea ce poate fi realizat atunci când statele lucrează împreună”, a subliniat el.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Forţele israeliene şi-au intensificat ofensiva în vestul oraşul Rafah, în pofida eforturilor diplomatice

Publicat

in

Tancurile israeliene au pătruns mai adânc în zona de vest a oraşului Rafah din Fâşia Gaza, după una dintre cele mai grele nopţi de bombardamente din aer, de la sol şi de pe mare, forţând multe familii să îşi părăsească locuinţele şi corturile pe întuneric, au declarat joi localnici pentru Reuters.

Forţele israeliene, potrivit localnicilor, ar fi avansat în zona Al-Mawasi din Rafah, în apropierea de plajă, desemnată ca zonă umanitară în toate anunţurile şi hărţile publicate de armata israeliană de când a început ofensiva de la Rafah, în luna mai.

Armata israeliană a negat într-un comunicat că ar fi lansat lovituri în interiorul zonei umanitare Al-Mawasi.

Israelul a declarat că asaltul său a urmărit să elimine ultimele unităţi de luptă intacte ale Hamas în Rafah, oraş care adăpostea peste un milion de oameni înainte de începerea ultimului atac. Majoritatea acestora se deplasează acum spre nord, către Khan Yunis şi Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Forţele israeliene au precizat într-un comunicat că au continuat “operaţiunile ţintite, bazate pe informaţii”, la Rafah, afirmând că au localizat arme şi au ucis palestinieni înarmaţi în lupte corp la corp.

În ultimele 24 de ore, armata a declarat că a lovit din aer 45 de ţinte în Fâşia Gaza, inclusiv structuri militare, celule militante, lansatoare de rachete şi puţuri de tunel.

Israelul a exclus pacea până când gruparea islamistă Hamas nu va fi eradicată, în timp ce o mare parte din Gaza se află în ruine. Dar Hamas s-a dovedit a fi rezistentă, combatanţi ai grupării reapărând în zone în care forţele israeliene declaraseră anterior că i-au învins şi i-au forţat să se retragă, notează Reuters.

Gruparea Hamas a salutat noua propunere a SUA de încetare a focului, dar a făcut unele amendamente, reafirmându-şi poziţia conform căreia orice acord trebuie să asigure sfârşitul războiului, o cerere pe care Israelul o respinge în continuare.

Israelul a calificat răspunsul Hamas la noua propunere de pace a SUA drept o respingere totală. Dar eforturile de a se ajunge la un acord continuă, potrivit mediatorilor Qatar şi Egipt, susţinuţi de Statele Unite.

De la un scurt armistiţiu de o săptămână în noiembrie trecut, încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eşuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului şi a unei retrageri totale a Israelului din Gaza, aminteşte agenţia de presă citată.

Hamas a precipitat războiul atunci când comandourile sale s-au infiltrat în sudul Israelului şi au comis un atac brutal la 7 octombrie, omorând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici în enclavă, potrivit calculelor israeliene.

Invazia şi bombardamentele israeliene care au urmat asupra Fâşiei Gaza au ucis cel puţin 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas. Alte mii de palestinieni se tem să nu fie îngropaţi sub dărâmături, iar cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei se deplasează dintr-un loc în altul, potrivit Reuters.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scandalul alegerilor din România a ajuns pe masa Ursulei von der Leyen: Europarlamentarii Dreapta Unită i-au trimis o scrisoare

Publicat

in

Europarlamentarii Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România.

Europarlamentarii Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România. Scrisoarea a fost trimisă și către vicepreședinta pentru Demografie și Democrație, Dubravka Šuica, și către comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, potrivit unui comunicat de presă, conform Mediafax.

„Dreapta Unită cere oficialilor de la Bruxelles să trimită o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral”, se precizează în comunicat.

În scrisoare, europarlamentarii Dreapta Unită arată că în ziua alegerilor au găsite buletine preștampilate pentru coaliția de guvernare PSD-PNL în București, dar și în alte orașe, cum ar fi Râmnicu Sărat, Săcălaz sau Bistra.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziție clară pentru apărarea democrației și a cetățenilor europeni și să ceară autorităților române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă și să găsească o soluție legală și corectă”, se arată în scrisoarea USR.

Scrisoarea a fost semnată de europarlamentarii Vlad Botoș și Eugen Tomac, dar și de viitorii europarlamentari ai alianței Dreapta Unită, Dan Barna și Vlad Voiculescu.

content-image

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend