Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ce se întâmplă cu mașina ta la revizia auto periodică și de ce este important să o faci la timp

Publicat

in

Toată lumea își dorește ca mașina sa să fie o investiție pe termen lung. Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu uita să urmezi planul de service și să efectuezi, într-un service autorizat, verificări periodice sau inspecții anuale la fiecare, de exemplu: 15.000 sau 20.000 km – în conformitate cu prevederile din manualul vehiculului pentru o anumită versiune de motor.

Dacă nu știi ce este cel mai bine pentru mașina ta, poți fi sigur că verificarea acesteia de către mecanici înalt calificați și specializați, folosind sculele potrivite și piese de schimb originale, va garanta eficiența tehnică a mașinii tale pentru o lungă perioadă de timp.

Fiecare mașină are propriul plan de inspecție periodică pentru a ajuta la menținerea eficienței tehnice a ansamblurilor și componentelor individuale, în funcție de vechimea vehiculului și de posibilul program de garanție.

Inspecția tehnică a vehiculului – de ce este necesară?

Inspecția tehnică periodică a unui vehicul este în primul rând legată de controlul elementelor responsabile de siguranța rutieră. Calea de diagnosticare verifică de ex. acționarea frânelor, suspensiei și iluminarea vehiculului.

Inspecția tehnică periodică a vehiculului este obligatorie în România. În cazul mașinilor noi, aceasta se execută pentru prima dată în termen de trei ani de la data primei înmatriculări. Inspecția este apoi valabilă pentru următorii doi ani, după care mașina trebuie să viziteze stația ITP în fiecare an.

Întreținerea este esențială pentru a-ți menține mașina în stare optimă, cu verificări periodice ale frânelor, filtrului de aer sau filtru ulei. Ele ajută, de asemenea, la prevenirea problemelor viitoare și la păstrarea tuturor beneficiilor anterioare, cum ar fi economia de combustibil și comportamentul excelent al drumului!

Menținerea mașinii tale în stare perfectă înseamnă monitorizarea regulată a celor mai importante sisteme ale acesteia. În timpul fiecărei inspecții periodice, nivelul lichidelor individuale, inclusiv ulei, lichid de servodirecție, lichid de răcire și lichid de frână, este verificat și completat sau lichidele sunt schimbate în funcție de kilometrajul mașinii. Aceste comenzi simple ajută, printre altele, să garanteze o călătorie mai lină și fără probleme.

Examinarea tehnică – lista de verificare


În cazul celui mai popular grup de vehicule – autoturisme cu o greutate maximă admisă de până la 3,5 tone, utilizate în mod privat, revizia auto periodică include:

  • identificarea vehiculului, inclusiv verificarea caracteristicilor de identificare, determinarea și compararea conformității datelor reale ale vehiculului cu datele înregistrate în certificatul de înmatriculare;
  • verificarea corectitudinii marcajelor și a stării plăcuțelor de înmatriculare și a echipamentelor suplimentare ale vehiculului;
  • controlul și evaluarea funcționării corecte a unităților și sistemelor individuale ale vehiculului, în special în ceea ce privește siguranța la conducere și protecția mediului. În acest scop, diagnosticianul verifică starea anvelopelor, a luminii, a frânelor, a direcției și a montajului roților;
  • se verifică starea tehnică a suspensiei și a șasiului;
  • se verifică starea instalației electrice, a accesoriilor, a sistemului de evacuare și a funcționării claxonului;
  • se monitorizează nivelul emisiilor de poluanți gazoși sau al fumului de evacuare.

Conform reglementărilor în vigoare, conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă este sancționată cu amendă și trimiterea acestuia la o astfel de inspecție. Efectuarea unei inspecții tehnice după termenul limită, însă, nu are ca rezultat sancțiuni suplimentare, iar costul acesteia este același cu inspecția efectuată la o dată specificată.

 Cu toate acestea, lipsa unei revizuiri actuale poate cauza alte probleme. De exemplu, o problemă cu plata despăgubirilor în cazul implicării într-o coliziune sau accident.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești bune pentru șomerii din România! Peste 67.000 de locuri de muncă așteaptă să fie ocupate

Publicat

in

Vești bune pentru sute de mii de români! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunțat că peste 67.900 locuri de muncă sunt disponibile, în prezent, la nivel naţional, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European (SEE) oferă, prin reţeaua Eures România, 154 de posturi.

În ceea ce priveşte datele centralizate pentru România, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: agent de securitate (5.165); manipulant mărfuri (3.760); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.382); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.985); lucrător comercial (2.985); ambalator manual (2.921); curier (2.476); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.584); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.567); ajutor bucătar (1.434) macaragiu (1.021) etc.

De asemenea, din cele 67.913 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.601 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; referent de specialitate financiar-contabilitate; administrator cont etc.), 11.684 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; casier; agent servicii client; operator introducere, validare şi prelucrare date; vânzător etc), 13.719 pentru persoanele cu studii profesionale (manipulant mărfuri; ajutor bucătar; sudor; lăcătuş mecanic; confecţioner asamblor articole din textile etc.).

Restul, de 39.909 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; curier; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).

Potrivit sursei citate, angajatorii din SEE pun la dispoziţie, prin intermediul reţelei Eures România, 154 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European, cele mai multe în Belgia – 36 locuri de muncă pentru: muncitor necalificaţi în agricultură; tehnician dentar; Letonia – 30 locuri de muncă pentru: sudor; Germania – 24 locuri de muncă pentru: tehnician în mecatronică auto (carosier auto); muncitor în producţie; tehnician service; mecatronist; lucrători în producţie – procesare produse din carne.

În acelaşi timp, în Malta sunt disponibile 20 locuri de muncă pentru: şofer taxi, în Polonia – 18 locuri de muncă pentru: montator construcţii; director vânzări, în Italia – 15 locuri de muncă pentru: asistent medical, în Olanda – 6 locuri de muncă pentru: electrician; instalator; medic veterinar de urgenţă; căpitan secund; căpitan navă; inginer mecanic, iar în Austria – 5 locuri de muncă pentru tehnician producţie, conform agerpres.ro.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Economiei, Ştefan Radu-Oprea: Progresul nu poate exista fără un parteneriat public-privat solid, construit pe fundamente sănătoase

Publicat

in

Potrivit ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, progresul nu poate exista fără un parteneriat public-privat solid şi doar printr-o strânsă colaborare vor putea fi îndeplinite obiectivele stabilite atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung.

Acesta a participat marţi la şedinţa Consiliului Consultativ al Turismului (CCT), organizată la sediul central al instituţiei.

„Progresul nu poate exista fără un parteneriat public-privat solid, construit pe fundamente sănătoase, în cadrul căruia iniţiativele să pornească din ambele sensuri. Doar printr-o strânsă colaborare vom putea să ne îndeplinim obiectivele stabilite atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung!”, a spus Oprea în debutul şedinţei.

Conform unui comunicat al MEAT, şedinţa de lucru a CCT a oferit cadrul pentru a dezbate o serie de subiecte de interes pentru industria de turism. Unul dintre acestea a fost lista târgurilor internaţionale de profil la care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) va participa, cu pavilion naţional, în anul ce va urma.

„Suplimentar faţă de cele 7 pieţe ţintă europene, care sunt prioritare pentru promovarea destinaţiei noastre, a fost explorată în discuţii inclusiv posibilitatea de a extinde prezenţa ţării noastre şi la o serie de manifestări expoziţionale din Asia sau America de Nord. În acest sens, CCT va analiza oportunităţile şi va livra instituţiei propuneri relevante, în ordinea importanţei, astfel încât România să poată participa la toate evenimentele de interes pentru promovarea sa”, se menţionează în comunicat.

Printre alte teme de interes, se află şi Strategia Naţională a României pentru Dezvoltarea Turismului. Astfel, în cadrul dialogului, a fost evidenţiată necesitatea integrării şi armonizării propunerilor formulate de către reprezentanţii mediului privat, astfel încât documentul programatic naţional să corespundă nevoilor reale ale industriei de profil. Ulterior, aşa cum a precizat ministrul Ştefan-Radu Oprea, va fi conturată o strategie complementară, dedicată activităţilor de marketing, astfel încât destinaţia noastră să poată fi promovată în mod eficient, atât intern, cât şi pe pieţele internaţionale.

Pe agenda şedinţei, s-a aflat şi iniţiativa MEAT de a interzice promovarea structurilor de cazare neclasificate pe platformele online care oferă servicii de intermediere între turişti şi proprietarii care îşi închiriază locuinţele pe termen scurt, în regim hotelier.

Iniţiativa ţine cont de prevederile regulamentului 2022/0358 al Comisiei Europene, aflat în curs de aprobare.

„În acest sens, membrii CCT au formulat o serie de propuneri, care vor fi integrate şi armonizate în proiectul de act normativ, care în scurt timp va fi publicat, spre consultare publică, pe site-ul instituţional”, subliniază sursa citată.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost agreată crearea unui grup de lucru dedicat înfiinţării şi operaţionalizării Organizaţiei de Management al Destinaţiei, la nivel naţional.

De asemenea, cu această ocazie a fost realizată şi o scurtă prezentare a programului „România Atractivă”, coordonat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin intermediul căruia va fi dezvoltată o platformă online, dedicată promovării celor 12 rute cultural-turistice, regăsite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În context, invitaţii din partea MIPE, prezenţi la întâlnire, au explicat că următorii paşi pentru definitivarea proiectului sunt reprezentaţi de crearea unei identităţi vizuale pentru acesta, precum şi de stabilirea conţinutului specific, informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend