Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Ce salariu poti castiga ca pilot de avion in Romania?

Publicat

in

Salariile atractive, dar și celelalte beneficii pe care le pot avea piloții de avion se numără printre principalele motive pentru care tinerii visează la o carieră în aviație. Sigur că nu poți face performanță în acest domeniu dacă nu îți place, dacă nu ești cu adevărat pasionat, dar nu putem trece cu vederea nici avantajele oferite de un job la înălțime. Dacă ai ajuns aici, înseamnă că vrei să știi care este leafa lunară pe care o poți încasa imediat după obținerea licenței de zbor. Citește articol până la final și află care este salariul unui pilot de avion.

Cum ajungi pilot de avion?

Pentru a ajunge la manșa de control, e necesar să treci printr-o perioadă de pregătiri intense. Te poți înscrie, pentru început, la cursurile de pilot de avion privat pentru a obține o licență de zbor PPL A. După ce te acomodezi cu industria, poți îndrăzni să visezi la un viitor strălucit, urmând cursurile ATPL. Licența ATPL este cea mai înaltă calificare pe care o poate obține un pilot. Perioada de formare durează, de regulă, 2 ani și implică atât cursuri teoretice, cât și ore de pregătire practică. La final, orice aspirant la un rol în echipajul de zbor trebuie să obțină licența de pilot de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Pe lângă această acreditare importantă, multe companii aeriene au propriile programe de instruire și evaluare. Atenție, licența de zbor expiră la un anumit interval de timp.

Cât câștigă un pilot de avion?

În ceea ce privește salariul pilotului de avion, acesta poate varia de la o companie la alta, dar și în funcție de alți factori despre care vom aminti imediat. În linii mari, un pilot de avion angajat la Tarom poate câștiga până la 7.000 de Euro lunar, în timp ce un pilot care lucrează pentru Forțele Aeriene Române poate câștiga până la 16.000 de Lei. Iată și alte exemple:

 • Ryanair oferă între 52.200 și 116.000 euro pe an;
 • Lufthansa oferă între 117 000 și 193 000 euro pe an;
 • Wizz Air oferă între 36.000 și 52.000 euro pe an;
 • Norwegian oferă între 84.000 și 108.000 euro pe an;
 • Easyjet oferă între 112.826 și 157.393 euro pe an.

Trebuie menționat și faptul că salariul va crește odată cu experiența. De altfel, leafa lunară depinde de o serie de factori, precum: nivelul de pregătire, categoria aeronavei, regiunea geografică, grila de salarizare a companiei etc.

Care sunt avantajele și dezavantajele meseriei?

Pe lângă salariile generoase, piloții pasionați, cei care fac tot posibilul pentru a acumula cât mai multă experiența, se pot bucura și de alte avantaje, precum:

 • Posibilitatea de a călători în toate colțurile lumii;
 • Plată pentru fiecare oră de zbor (extra salariu);
 • Plata orelor de noapte;
 • Diurne și cazări gratuite la hoteluri (în timpul escalelor);
 • Abonamente la clinici private (de exemplu: stomatologie);
 • Bilete gratuite sau reduse pentru ei și membrii familiei.

Lista avantajelor poate continua, dar trebuie să amintim și dezavantajele. Vorbim, în continuare, despre un program diferit de clasicul 9-17, despre ore de zbor pe timp de noapte, despre imposibilitatea de a petrece mai mult timp acasă, cu cei dragi, dar și despre zilele de sărbătoare care te pot găsi la manșa de control.

În final, salariul unui pilot de avion poate fi foarte atractiv pentru orice tânăr aspirant la un loc pe scaunul căpitanului. Totuși, până să ajungi în acel punct, va fi nevoie de multă muncă, pasiune și perseverență. Ești pregătit pentru rolul vieții tale?

Citeste mai mult

ECONOMIC

Oportunități de Investiții în România: Sectoare de Urmărit

Publicat

in

România, cu o economie în creștere și un climat investițional favorabil, oferă multiple oportunități pentru investitori atât locali, cât și internaționali.

România, cu o economie în creștere și un climat investițional favorabil, oferă multiple oportunități pentru investitori atât locali, cât și internaționali. Identificarea sectoarelor cu potențial ridicat de creștere este esențială pentru a valorifica aceste oportunități. În acest articol, vom analiza principalele sectoare de investiții din România și vom explora cerințele de recrutare necesare pentru susținerea acestor domenii.

Sectoare de Top pentru Investiții în România

 • Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC)

Sectorul TIC din România a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, atrăgând numeroase investiții. Companiile de software din România, cum ar fi software company Romania, joacă un rol esențial în această creștere. Aceste companii oferă soluții inovatoare și au nevoie de profesioniști IT calificați pentru a-și susține expansiunea. Colaborarea cu agențiile de recrutare olandeze (dutch recruitment agencies) poate facilita atragerea talentelor internaționale necesare.

 • Energie și Resurse Regenerabile

Investițiile în energie verde și resurse regenerabile sunt în creștere în România. Proiectele majore în energie eoliană și solară nu doar că contribuie la sustenabilitatea energetică, dar și creează locuri de muncă. Este esențială recrutarea specialiștilor în energie și mediu pentru a implementa aceste proiecte. Abilitățile tehnice și cunoștințele în domeniul energiei regenerabile sunt la mare căutare.

 • Infrastructură și Construcții

Dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare este un alt domeniu de interes pentru investitori. Proiectele mari de construcții necesită manageri de proiect și ingineri calificați. Recrutarea eficientă a acestor profesioniști este crucială pentru succesul acestor inițiative. Colaborarea cu agențiile de recrutare internaționale poate ajuta la găsirea candidaților potriviți pentru aceste roluri.

 • Agricultura și Industria Alimentară

România are un potențial agricol considerabil, iar investițiile în tehnologiile agricole și procesarea alimentelor sunt în creștere. Analiștii financiari și consultanții de investiții joacă un rol important în dezvoltarea acestui sector, oferind expertiză în gestionarea resurselor și optimizarea proceselor.

Conexiunea cu Recrutarea

Sectoarele cu potențial ridicat de creștere necesită recrutarea unor profesioniști calificați. Analiștii financiari, consultanții de investiții și managerii de proiect sunt esențiali pentru succesul investițiilor. Agențiile de recrutare olandeze pot furniza talente internaționale, asigurând o potrivire optimă între cerințele angajatorilor și competențele candidaților.

Importanța Profesioniștilor în Securitate Cibernetică

Digitalizarea crescută aduce cu sine riscuri de securitate cibernetică. Abilitățile necesare pentru profesioniștii în securitate cibernetică includ cunoștințe avansate de securitate a rețelelor, criptografie și gestionarea riscurilor. Recrutarea experților în securitate cibernetică este crucială pentru protejarea datelor și sistemelor investiționale.

Concluzie

România oferă numeroase oportunități de investiții în sectoare precum tehnologia informației, energia regenerabilă, infrastructura și agricultura. Succesul acestor investiții depinde de recrutarea eficientă a profesioniștilor calificați. Colaborarea cu agențiile de recrutare internaționale și companiile de software din România poate facilita găsirea talentelor potrivite și asigurarea unei creșteri sustenabile. Într-o economie în continuă evoluție, adaptarea și investițiile în resurse umane sunt esențiale pentru succesul pe termen lung.

Citeste mai mult

AUTO

Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină din Europa. Ce surprize au apărut în topul pentru primul semestru

Publicat

in

Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină nouă în Europa în primele șase luni, cu cifre peste Volkswagen Golf și Renault Clio. Datele JATO din 28 de țări arată că Volkswagen și Toyota au fost mărcile cu cele mai mari vânzări, iar pe trei a fost BMW. Își fac simțită prezența și mărcile chineze.

Pentru prima jumătate a anului, Sandero și-a găsit peste 143.000 de clienți, arată datele JATO. Tesla Model Y, care anul trecut era lider, a scăzut cu 26% și este pe opt. Alte mașini foarte bine vândute sunt: Volkswagen Golf și T-Roc, Renault Clio, Peugeot 208, Skoda Octavia și Citroen C3. Dacia Duster a fost pe locul 12 în topul modelelor, cu aproape 90.000 de unități.

În topul mărcilor, Volkswagen a fost pe primul loc, cu 700.000 de mașini, iar Toyota a fost pe doi. Marca BMW a crescut și a ajuns pe locul trei, cu aproape 400.000 de mașini. Dacia este pe nouă în topul mărcilor, iar pe 20 este marca MG din China, care a vândut peste 120.000 de mașini.

În top 25 al mărcilor auto din Europa, Volvo a avut cea mai mare creștere: +34%. Suzuki s-a descurcat foarte bine, cu un avans de 28%. Cele mai mari scăderi au fost la Mini (-25%) și la Ford (-17%).

În prima jumătate a anului au ajuns în Europa 70.000 de mașini electrice produse de mărci chineze, iar cea mai bine vândută electrică a unui brand chinez a fost MG 4, cu 31.000 de mașini.

În total au ajuns din China în Europa aproape 300.000 de mașini din toate mărcile.

Europenii au cumpărat în șase luni 950.000 de mașini full-electrice de la câteva zeci de mărci auto.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend