Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce să mănânci ca să ajuți circulația sângelui: lista alimentelor care nu trebuie să lipsească de la masă

Publicat

in

Problemele circulatorii pot duce la afecțiuni grave dacă nu sunt ținute sub control și sunt cauzate de boli precum diabetul, obezitatea, fumatul, boala arterială periferică și boala Raynaud. Simptomele includ amorțeală, furnicături, crampe musculare, oboseală, ulcere la nivelul picioarelor și vene varicoase.

Deși circulația sangvină deficitară necesită adesea tratament medicamentos, alimentația poate avea rol adjuvant. Alimente precum sfecla roșie, peștele gras, citricele, turmericul, fructele de pădure, ghimbirul, pătrunjelul, roșiile, ceapa și usturoiul au efecte benefice dovedite asupra circulației și sănătății cardiovasculare. Pe lângă dietă, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, hidratarea adecvată și exercițiile regulate sunt măsuri suplimentare care contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine.

Sângele îndeplinește mai multe funcții principale. Acesta transportă nutrienți și oxigen către celule, ajută la eliminarea deșeurilor, reglează temperatura corporală și pH-ul și previne pierderile mari de sânge în caz de leziuni, prin coagulare. Funcționarea deficitară a oricărei componente a sistemului circulator – inimă, artere, vene și capilare – poate provoca simptome precum amorțeală, furnicături, crampe musculare, oboseală, ulcere la nivelul picioarelor și vene varicoase. De obicei, medicii recomandă medicamente în cazul bolilor circulatorii, însă e nevoie și de adoptarea unei diete sănătoase care să conțină cât mai multe din următoarele alimente.

Alimente care îmbunătățesc circulația sângelui

Sfeclă roșie

Sfecla roșie este bogată în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind astfel circulația. Potrivit studiilor, consumul de suc de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială și inflamația de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătățind în același timp performanțele fizice și oxigenarea țesuturilor musculare.

Pește gras

Peștele gras, precum somonul și macroul, reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Aceștia stimulează eliberarea de oxid nitric și împiedică agregarea plachetară, reducând astfel riscul de formare al cheagurilor de sânge. Un studiu din 2022 a arătat că 2-3 grame de omega-3 pe zi – care se regăsesc în 100 -150 grame de somon sau macrou – pot reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.

Citrice

Fructele citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruitul, sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, care pot îmbunătăți circulația sângelui și funcția vaselor de sânge. Consumul de fructe citrice poate reduce tensiunea arterială și rigiditatea arterelor, favorizând producția de oxid nitric, potrivit cercetărilor.

Turmeric

Turmericul, datorită curcuminei – compusul său activ – a fost utilizat de secole în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Curcumina ajută la deschiderea vaselor de sânge și la creșterea fluxului sangvin. Un studiu din 2017 a arătat că suplimentarea cu 2000 mg de curcumină pe zi, timp de 12 săptămâni, a crescut semnificativ fluxul sangvin la nivelul brațelor.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura și căpșunele, sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii. Cercetările au arătat că acestea pot îmbunătăți dilatarea arterială, reduce tensiunea arterială și scădea nivelul markerilor inflamatorii din sânge. Consumul regulat de fructe de pădure poate, de asemenea, să prevină formarea cheagurilor de sânge și să scadă frecvența cardiacă.

Ghimbir

Ghimbirul a fost, de asemnea, folosit de mii de ani în medicina tradițională chineză și indiană pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Studiile au scos la iveală că ghimbirul poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți fluxul sanguin. De exemplu, un studiu din 2017 a demonstrat că persoanele care consumă 2-4 grame de ghimbir pe zi au un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială.

Pătrunjel

Pătrunjelul este o sursă importantă de nitrați, care sunt transformați în oxid nitric, în organism. Acesta ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația, conform studiilor. Consumul regulat de pătrunjel proaspăt poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății vasculare.

Roșii

Roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic care poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și reduce activitatea enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), care cauzează constricția vaselor de sânge. Studiile au demonstrat că extractul de roșii poate avea efecte similare medicamentelor inhibitoare ale ECA, contribuind la îmbunătățirea circulației.

Ceapă

Ceapa este o sursă excelentă de flavonoizi care pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației. De asemenea, ceapa poate reduce inflamația de la nivelul venelor și arterelor. Consumul regulat de ceapă poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și fluxul sangvin, potrivit cercetărilor.

Usturoi

Efectele benefice al ustuoiului asupra circulației și sănătății inimii sunt bine cunoscute. Alicina, compusul său activ, poate contribui la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sangvine. Un studiu a demonstrat că adminstrarea suplimentelor de usturoi a dus la o creștere semnificativă, de 50%, a fluxului sangvin prin artera brațului.

Ardei iute

Ardeiul iute conține capsaicină, un compus despre care s-a dovedit că poate stimula eliberarea de oxid nitric și alte vasodilatatoare, îmbunătățind astfel circulația sângelui. Capsaicina este folosită și în creme pentru ameliorarea durerii, datorită capacității sale de a îmbunătăți circulația și de a reduce acumularea de plăci în artere.

Rodie

Rodia este bogată în polifenoli și nitrați, antioxidanți cu puternic efect vasodilatator. Consumul de rodie, inclusiv sub formă de suc, poate îmbunătăți fluxul sangvin și oxigenarea țesuturilor musculare, fiind benefic în special pentru persoanele active. Un studiu din 2016 a arătat că un consum zilnic de suc de rodie poate reduce inflamația și deteriorarea musculară la sportivi.

Nuci

Potrivit unei analize din 2018, nucile ar putea avea efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, în special atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase. Multe tipuri de nuci conțin un nivel crescut de L-arginină, un aminoacid implicat în formarea oxidului nitric, ajutând la dilatarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii arteriale. Nucile sunt, de asemenea, o bună sursă de magneziu, potasiu și calciu, care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Alte măsuri pentru îmbunătățirea circulației sângelui

Pe lângă adoptarea unei diete bogate în alimente care susțin circulația sângelui, există și alte obiceiuri sănătoase care pot fi de ajutor:

 • Menținerea unei greutăți corporale moderate: excesul ponderal poate crește riscul problemelor circulatorii;
 • Renunțarea la fumat: fumatul poate cauza o serie de probleme circulatorii;
 • Consumul suficient de apă: hidratarea adecvată ajută la creșterea nivelului de oxigen din sânge și la îmbunătățirea circulației;
 • Creșterea nivelului de activitate fizică: exercițiile fizice regulate ajută la îmbunătățirea circulației;
 • Evitarea consumului excesiv de sare, zahăr și grăsimi hidrogenate: acestea pot afecta negativ sănătatea cardiovasculară și circulația.

Interacțiuni între medicamente și alimente

Anumite alimente și suplimente ar putea interacționa cu tratamentele prescrise de medic. Iată câteva exemple importante de care să ții cont:

 • Peștele (sau uleiul de pește) și Warfarina: consumul de pește sau ulei de pește, cunoscut pentru proprietățile sale de fluidizare a sângelui, nu ar trebui combinat cu medicamentele anticoagulante precum Warfarina;
 • Ghimbirul și anticoagulantele: ghimbirul poate subția, de asemenea, sângele și nu ar trebui luat în același timp cu anticoagulante precum Warfarina;
 • Legumele cu frunze verzi și Warfarina: dacă mănânci cantități mari de legume cu frunze verzi bogate în vitamina K, cum ar fi spanacul, varza, broccoli sau salata verde, acestea pot reduce eficacitatea Warfarinei, un medicament prescris pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
 • Sucul de grapefruit și majoritatea medicamentelor:  sucul de grapefruit poate interfera cu diverse medicamente, inclusiv cu statinele folosite pentru scăderea colesterolului, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cele pentru aitmii cardiace, tratamentele pentru colita ulcerativă, anumite medicamente anti-anxietate și unele antihistaminice;
 • Sucul de rodie, medicamentele pentru tensiune și Warfarina: persoanele care iau medicamente pentru hipertensiunea arterială ar trebui să evite consumul excesiv de suc de rodie, deoarece acesta ar putea determina o scădere prea mare a tensiunii arteriale. De asemenea, există o posibilă interacțiune între sucul de rodie și Warfarină, deoarece sucul inhibă enzimele implicate în metabolismul warfarinei.

  Sursă foto Dreamstime

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

MAE intervine în cazul violențelor provocate de români în Anglia – Familia rămasă fără copii, sfătuită să urmeze procedura legală

Publicat

in

MAE reacționează în urma violențelor provocate de români în Leeds, Anglia, ca urmare a deciziei autorităților locale de a lua în custodie copiii unei familii de conaționali. Deocamdată, MAE îi sfătuiește pe cei implicați să urmeze procedurile legale și indicațile autorităților locale.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor.

În acelasi timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii.

De asemenea, până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări.

Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale.

Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță”, transmite MAE.

Violențele din Leeds

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

“Comunitatea română versus poliţia antirevoltă la Harehills, Leeds”, se menţionează într-o postare pe X care a adunat peste 200.000 de vizualizări.

“Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri”, a mai postat jurnalistul Sulaiman Ahmed, alături de câteva scurte înregistrări, în care se poate vedea cum un autobuz este incendiat şi o maşină de poliţie atacată cu pietre.

Potrivit poliţiei, până acum nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost “instigate de o minoritate infracţională care vrea să distrugă relaţiile comunitare”.

Un autobuz a fost incendiat şi o maşină de poliţie a fost răsturnată după ce violenţele au izbucnit în zona Harehills din oraşul Leeds joi seară. Securitatea a fost sporită în zonă, în timp ce poliţia din West Yorkshire afirmă că se confruntă cu un incident grav şi că desfăşoară resurse specializate în menţinerea ordinii publice.

Citeste mai mult

NATIONAL

De la ‘Beach, Please!’ la ‘Help me!’ – Sute de tineri au fost diagnosticați cu Covid după festival

Publicat

in

Apar primele efecte după evenimentul cu sute de mii de tineri de la malul mării. Se înregistrează un val de îmbolnăviri după festivalul “Beach, Please!”, organizat de Sell.

Sute de tinerii se plâng că s-au infectat cu SARS Cov-2 după ce au participat la festivalul “Beach, Please!”, scrie realitatea.net.

Adolescenții susțin că de câteva zile se simt extrem de rău și au fost diagnosticați cu COVID.

Festivalul “Beach, Please!”, organizat de influencerul Selly, a dat naștere unor controverse uriașe după ce pe scenă s-au cântat melodii cu versuri obscene. Mai mult, un trapper a fredonat versuri ce par a promova consumul de droguri, deși chiar Selly anunța o campanie antidrog, în timpul evenimentului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend