Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce riscă România și cât va încasa statul din impozitul de 1% impus băncilor și multinaționalelor care declară că nu realizează profit (consultanți)

Publicat

in

Experții companiei de consultanță fiscală PwC România au calculat cât ar putea încasa România suplimentar la bugetul statului prin aplicarea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri, a afirmat vineri, Daniel Anghel, coordonator servicii fiscale şi juridice, citat de Agerpres.

Conform acestuia, principalele sectoare afectate de impozitul de 1% pe cifra de afaceri sunt „energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii”, iar o parte din aceste companii „sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică”.

„Dintre toate modificările, aş spune, cel mai important este impozitul minim pe cifra de afaceri, care va avea, după cum vedeţi şi cel mai mare impact. Este o estimare pe care am făcut-o împreună cu colegii mei. Aţi auzit, impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate, tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă implicit şi profituri pe măsură. Marjele de profit diferă, evident, de la un sector economic la altul, dar şi în funcţie de contextul economic. Conform estimărilor noastre, vedeţi, vor fi 756 de companii eligibile la plata acestui impozit pe cifra de afaceri, 20 dintre acestea fiind instituţii de credit, iar 335 de companii ar urma să plătească în continuare 16% impozit pe profit. Suma pe care estimăm că Ministerul de Finanţe o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde de lei în plus la bugetul statului”, a declarat Daniel Anghel, la conferinţa „Get ready for the fiscal new wave”, organizată de PwC România.

Se schimbă regulile în timpul jocului

El a menţionat că aceste estimări iau în calcul doar cifrele bilanţiere ale companiilor, aşa cum ele au fost publicate în 2022 pe site-ul Ministerului Finanţelor, nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege, care, în anumite situaţii pot fi chiar mai mari.

„Aceasta este poza, să spun, a impactului pe care noi cel puţin la acest moment, luând în calcul şi discuţiile din perspectiva veniturilor totale, care credem că se vor contura în jurul acestui impozit. Principalele sectoare afectate sunt energie auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii. O parte importantă dintre aceste companii sunt deja supra-impozitate, precum cele din sectorul de petrol şi gaze sau producătorii şi furnizorii de energie electrică. Companii din sectorul automotive sunt cele care, ştim foarte bine, au contribuţie semnificativă la exporturile României, cu marje de profit reduse sau cu pierderi din cauza crizei semiconductorilor la nivel global. 27% spre exemplu, din exporturile României, sunt generate de industria auto. Sectorul construcţiilor, ştim la fel de bine, a avut cea mai mare contribuţie la creşterea reală a produsului intern brut în anul 2022, ca urmare a investiţilor în infrastructură. Însă în trimestru II 2023 vedem deja o încetinire, în special pe zona rezidenţială. Nu este surprinzător că foarte multe dintre aceste companii sunt şi companii reglementate, fie că vorbim de energie sau farma şi, evident, putem spune că lucrurile acestea vin să schimbe regulile jocului în timpul jocului”, a spus Daniel Anghel.

Posibile efecte nedorite

Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă, impozitul pe cifra de afaceri, ca şi consecinţe la care ne putem aştepta, va încetini ritmul de creştere economică într-un context oricum volatil. Acesta descurajează investiţiile, cu precădere cele asumate de companii pe termen scurt şi mediu.

„Deşi la prima vedere putem spune că impozitul pe cifra de afaceri poate părea, cel puţin din perspectiva bugetară, un instrument atrăgător, totuşi această măsură poate avea un efect contrar, respectiv migrarea activităţilor unor companii către alte state sau amânarea intenţiilor de investiţii. Şi asta în contextul în care România, în ultimii 2 ani de zile, a avut cifre record din perspectiva investiţiilor străine directe, undeva la 9-10 miliarde de euro pe an şi tocmai redevenisem atractivi pentru investitorii străini. Sperăm să rămânem în continuare aşa. După cum bine ştiţi, din păcate aceste modificări nu au fost însoţite şi de o analiză de impact, costuri versus beneficii. De aceea am încercat să facem o simulare măcar pentru impozitul pe cifra de afaceri. Va genera cu siguranţă presiuni inflaţioniste prin transferul costurilor către consumatorii finali. Şi nu în ultimul rând, credem că va reduce competitivitatea României cu impact asupra exporturilor. Nu e un lucru surprinzător. Vom deveni mai scumpi şi, ca atare, mai puţin atractivi, cu potenţial efect asupra balanţei comerciale, care sperăm să nu devină iarăşi deficitară. În concluzie, România are o situaţie bugetară dificilă, dar credem că majorarea taxelor nu ar fi trebuit să fie singura soluţie”, a declarat Daniel Anghel.

Potrivit acestuia, avem o colectare care ne plasează, din păcate, la coada clasamentului din Uniunea Europeană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Eugen Tomac anunță revenirea în forță a PMP, ‘partid pe care toată lumea îl vrea desființat’: ‘De mâine, nimic nu va mai fi la fel!’

Publicat

in

Eugen Tomac, președintele PMP, lansează un mesaj războinic adresat celor care se luptă să acapareze partidul, într-o formă sau alta. Europarlamentarul promite o alternativă reală de dreapta, în ciuda piedicilor puse inclusiv în instanță. „De doi ani trăiesc una dintre cele mai ciudate experiențe politice. Conduc un partid pe care toată lumea îl vrea desființat”, afirmă liderul PMP.

„PSD a încercat să rupă PMP în zeci de bucăți, dar nu a reușit. I-a păcălit doar pe câțiva oameni ce vânau funcții cu orice preț.

PNL a dorit o fuziune și și-a imaginat că, afișându-se cu un discurs de vulpe șireată, va înghiți din mers o nucă tare. Nu i-a mers.

Din interior, o grupare ce are carențe mari în a înțelege noțiuni elementare de democrație și care disprețuiește acest partid, s-a aliat cu toate formațiunile și toate instituțiile care ne pot hărțui, dar nu le va merge. Mă și amuză deja când îi întâlnesc pe holurile instanțelor din București, disperați, neputincioși și plini de ură. Oameni slabi, lipsiți de caracter.

Sunt convins că Adevărul va triumfa, noi am rezistat și ne vom lua revanșa. România are nevoie de un partid al dreptății, de un partid care să ducă mai departe stindardul dreptei curajoase, de un partid vertical și capabil să reziste, așa cum PMP o face de zece ani.

Ne-au tăiat resursele, ne amenință cu dosare, ne târăsc prin tribunale, ne lovesc în stil bolșevic. Nimic însă nu ne va opri. Vom continua să muncim pentru a oferi românilor o alternativă reală de dreapta.

Ratații din politică nu au loc lângă noi. Lângă PMP și aliații noștri vor rămâne doar cei care știu să respecte democrația, prețuiesc dreptatea și iubesc România!

Am fost calm și atent la orice provocare, s-a depășit însă o linie roșie. O spun direct și asumat. Nu mai tolerez, cei care au încercat să ne distrugă vor primi ceea ce merită. Exact ce ne-au dorit nouă vor primi înzecit. De mâine, nimic nu va mai fi la fel!

Românii vor avea în 2024 cel mai de succes proiect politic de dreapta pe care să-l voteze cu încredere și mândrie.

Cred în polul de dreapta, iar noi îl vom construi pentru români, pentru România!”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Popovici qualifies for men’s 200m freestyle final of European Short Course Swimming Championships

Publicat

in

Romanian swimmer David Popovici qualified with the best time in men’s 200m freestyle final on Friday evening at the European Short Course Swimming Championships (25 meters) in Otopeni.

Popovici, the reigning European champion, won with a time of 1 min 42 sec 04/100. He was fourth after 125 meters, but had a remarkable finish, managing to overtake all his opponents.

David Popovici was followed by two Britons, James Guy (1 min 42 sec 66/100) and Matthew Richards (1 min 42 sec 70/100).

Popovici had recorded in heats the third time, 1 min 42 sec 39/100.

Mihai Gergely was clocked with the 15th time in the semifinals, 1 min 46 sec 77/100, missing the qualification for the final which will take place on Saturday, from 18:06.

On Friday evening, Andrei Ungur won the first medal for Romania at the European Championships in Otopeni, bronze in the 100m backstroke.

Romania is participating in the European with a group of 21 swimmers (7 girls and 14 boys), selected based on the shape shown at the National Short Course Championships in November 9-12, also held in Otopeni.

At the 2022 Short Course World Championships in Melbourne, Popovici won silver in the 200m freestyle.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend